10 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/47

 Kızıl Bayrak'tan
Haklarımız ve geleceğimiz için
örgütlü mücadeleye!
AKP hükümeti ırkçı-siyonist rejimle arayı düzeltiyor
Sermaye partileri kokuşmuş
düzeni aklama derdinde!
Genç-Sen polis terörüne eylemlerle yanıt verdi
Düzen partilerine söz yok!
Polis terörüne tepkiler
Cüret ve kararlılıkla öne çıkamayanlar
ihanete ortak olurlar!
Şimdi cüret ve kararlılıkla öne çıkama zamanı!
Metalde mücadele sürüyor...
Akdeniz Çivi
işçisinden mektup
“Yeni asgari ücret yasası tasarısı geri çekilsin!”
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!
Gericiliğin ağırlığı ve devrimci çıkış yolu
BETESAN’da direniş kazandı!
Buca direnişi dayanışmayla büyüyor
TEKEL işçileri 18 Aralık’ta Ankara’da
Evrensel Gazetesi kimin yanında? - Ç. İnci
KESK üyesi mücadele arkadaşlarımıza açık çağrımızdır
İrlanda krizi ve AB’nin
yeniden yapılanma süreci.
Emperyalistlerin Wikileaks korkusu
Şerzan Kurt davası
Eskişehir’de görüldü
Erdal Eren’den Alaattin Karadağ’a devrim bayrağı ellerimizde!
YTÜ’de imzalar verildi.
İşkence davasında ilk duruşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde mücadele sürüyor...

2010-2012 MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 9 Kasım 2010 tarihinde uyuşmazlık zaptı tutan Birleşik Metal-İş Sendikası, 3 Aralık Cuma günü MESS’le masaya oturdu. Metal patronları, Türk Metal’in imzaladığı satış sözleşmesinin aynısını Birleşik Metal-İş’in önüne koydu. Sendika, 4 Aralık Cumartesi günü Merkez TİS Komisyonu’nu toplayarak MESS’in teklifini ve süreci değerlendirdi.


MESS’ten satış sözleşmesi teklifi

İstanbul Mecidiyeköy’deki MESS merkez bürosunda 3 Aralık günü yapılan görüşmede Birleşik Metal-İş’i; şube başkanları, işyeri temsilcileri, genel merkez yöneticileri ve uzmanların da içinde bulunduğu bir müzakere heyeti temsil etti. Toplantıda MESS’e, “sözleşmeyi bitmiş olarak görmüyoruz” mesajı verildi.

MESS’in sunduğu teklifte, TİS görüşmeleri sürecinde dayatılan esneklik ve güvencesiz çalışma teklifleri (Deneme süresinin 4 aya çıkarılması, ihbar ve kıdem tazminatında yasa hükümlerinin geçerli olması, fazla çalışma ücretinin yüzde 75′e düşürülmesi, denkleştirme süresinin 4 ay olması, telafi çalışmasının sözleşmeye girmesi) yer almıyor. MESS teklifinde ayrıca, sermaye hükümeti tarafından yasalaştırılmak istenen “Ulusal İstihdam Stratejisi”ne atıf yapan herhangi bir ibare de bulunmuyor.


MESS’in teklifi değerlendirildi

MESS’in teklifi, 4 Aralık Cumartesi günü sendikanın İstanbul Bostancı’daki genel merkez binasında gerçekleştirilen Merkez TİS Komisyonu toplantısında ele alındı. Genel merkez yöneticileri, şube başkanları ve TİS Komisyonu’nda bulunan işyeri temsilcileri bundan sonraki süreçle ilgili yapılacakları konuştu. Toplantının ardından sendikadan yapılan bilgilendirmede, “Süreç bitmedi! Eylemlere devam! Demokratik karar alma mekanizmaları işletilecek!” mesajı verildi. Bir sonraki Merkez TİS Komisyonu toplantısının 11 Aralık Cumartesi günü yapılması kararlaştırıldı.

Birleşik Metal Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, toplantının açılış konuşmasında, mücadelenin 2. evresine gelindiğini, bu toplantının bir evet-hayır toplantısı olmadığını, bütünsel yürüyüş için atılacak adımların konuşulmasını beklediklerini söyledi.

Genel sekreterin konuşmasının ardından toplu sözleşme dairesi MESS’in verdiği teklif ve TBMM’ye hükümet tarafından gönderilen torba yasa ile ilgili bir sunum yaptı.

Sunumun ardından konuşan Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, işçi sınıfı ve sendikalar açısından kritik bir süreçten geçildiğini, bu kritik dönemde Birleşik Metal İş’in önemine vurgu yaptı.

28 Kasım günü Gebze’de yapılan mitingin önemine değinen Serdaroğlu, bundan sonraki süreçte de kuralsız ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadelenin her türlü platformda sürdürüleceğini ve mücadelenin daha da sertleşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Grup toplu iş sözleşmesi sürecinde de Birleşik Metal-İş’in verdiği mücadelenin sözleşmenin seyrinin değişmesine neden olduğunu belirten Serdaroğlu, TİS kurulları ile daha fazla üyenin tartışma sürecine dahil edileceğini, hemen yanıt verilmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını vurguladı. “Birleşik Metal-İş’te şahsi mücadelenin olmadığını” belirten Serdaroğlu, bugüne kadar küçümsenmeyecek ve oldukça başarılı bir mücadele yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Fabrikalardan temsilciler söz aldı

Göktaş ve Serdaroğlu’nun konuşmalarının ardından MESS’e bağlı fabrikaların temsilcileri alfabetik sıraya göre söz alarak görüşlerini dile getirdi. Yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak mücadelenin sürdürülmesi gerektiği dile getirilirken “Grev” de tartışıldı. Farklı eğilimlerin öne çıktığı toplantıda; SCM, Prysmian (Bursa Şube), ÇİMSATAŞ (Anadolu Şube), Paksan, RSA (İstanbul 2 Nolu Şube), Bekaert, Standart, AD Demirel (Kocaeli Şube), Dostel Makine, Çayırova Boru, Sarkuysan, Yücel Boru, Areva, Makina Takım, Bosal Mimaysan, Kroman Çelik (Gebze Şube) gibi fabrikaların temsilcileri değerlendirmelerde bulundu. Toplantıyla ilgili edindiğimiz ilk bilgilere göre; sendikanın bazı fabrikaların temsilcileri “bundan sonra yapılabilecek bir şey olmadığı” yönünde görüş belirtirken fabrikaların önemli bölümü de alınan eylem kararlarının devam ettirilerek sürecin ilerletilmesi gerektiği üzerinde görüş bildirdi. Birleşik Metal’in böyle bir süreçte daha dik ve net olması gerektiği de toplantıda dile getirilen önemli vurgu noktalarından bir diğeri oldu.

Merkez TİS Komisyonu’nun, daha önceki toplantılarda aldığı eylem kararlarının da değerlendirildiği toplantıda, bu kararların MESS üyesi fabrikalarda ağırlıklı olarak uygulandığı değerlendirilmesinde bulunulurken bazı fabrikalarda (ABB Kartal ve Dudullu fabrikaları– İstanbul 1 Nolu Şube) ise eylem kararlarının hayata geçirilmediği ortaya çıktı. Bu konuda yürütülen tartışmalarda genel sonuç; alınan eylem kararlarının uygulanmaya devam edilmesi ve fabrikalardaki toplu iş sözleşmesi kurullarının toplanması gerektiğiydi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

Kirli ittifak saldırganlaşıyor

Türk Metal çetesi saldırganlaşıyor. MESS-Türk Metal kirli ittifakı işçilerin yoğun tepkisi ile karşılanırken Birleşik Metal-İş’e yönelik karalama kampanyası başlatıldı.

Fabrikalarda kirli propaganda

Özellikle fazla mesailer konusunda işçileri baskı altına almaya çalışan patronlar uyuşmazlık aşamasında olan TİS konusunda ise farklı beklentilerin önüne geçmeye çalışıyorlar. Türk Metal’den farklı bir sözleşme imzalanamayacağı, ya da Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da sözleşmeyi imzaladığı ancak bunun halen işçilerden saklandığı gibi dedikodular şu günlerde MESS patronlarının bilinçli bir tutumu ile Birleşik Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda dillendiriliyor.

Birleşik Metal’e Türk Metal tacizi

Türk Metal çetesi ise Birleşik Metal’in kimi zayıflıklarını da kullanarak hazırladığı bir bildiri ile Birleşik Metal üyesi işçilerin kafasını bulandırmaya çalışıyor. İşçilerin yoğun olarak oturdukları semtlerde ve yer yer de Birleşik Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların önünde yaptıkları bildiri dağıtımları ile Birleşik Metal’i fotokopi sendikacılığı ile suçlayan Türk Metal çetesi kendi tabanını da hareketlendirecek bir dinamizmin önüne geçmeye çalışıyor.

İşçiler sessiz kalmadı

Birleşik Metal İş üyesi işçiler ise Türk Metal çetesinin bu girişimini büyük bir öfke ile karşılıyorlar. Kimi yerlerde yapılan dağıtımları gören Birleşik Metal üyeleri bu çetecilere anladıkları dilden yanıt veriyorlar. Türk Metal çetesi, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu çeşitli fabrikaların önünde bildiri dağıtarak gerici kampanyasını hayata geçirmeye çalışıyor. Bunun son örneği İzmir’de yaşandı. Birleşik Metal-İş İzmir Şube’ye bağlı Totomak Makina ve Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş. İle Zf Lemförder Aks Modülleri fabrikalarına bildiri dağıtmak isteyen Türk Metal çetesinin adamları Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin öfkesinin hedefi oldu. Türk Metal çetesine anladıkları dilden yanıt veren işçiler taşeron örgütün adamlarını defettiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Açlık grevi sona erdi

KARDEMİR’de Türk Metal’e üye olduktan sonra işten atılan işçilerin 29 Kasım Pazartesi günü başlattığı açlık grevi 2 Aralık günü sona erdi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Danışmanı Recai Başkan ve işten atılan işçiler, Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından Karabük’e döndü. KARDEMİR girişinde karşılanan işçiler, açlık grevinde dördüncü günü dolduran arkadaşlarının yanına gitti.

Burada işçilere seslenen Başkan, KARDEMİR’de işten atılmaların durdurulduğunu dile getirdi. Bundan böyle disiplin suçu dışında sendikal mücadele kapsamında hiçbir işçinin atılamayacağını ifade ederek işten atılan işçilerin yeniden işe alınması için yasal sürecin takip edileceği bildirildi.

İki ihanetçi sendika Türk Metal çetesi ve Çelik-İş arasında KARDEMİR’de süren rant kavgası sebebiyle Türk Metal üyesi 320 işçi işten atılmıştı. İşten atma saldırısına karşı çeşitli eylemler gerçekleştiren işçiler son olarak Ankara yürüyüşü ve açlık grevi eylemiyle sorunlarını duyurmaya çalıştılar.



ÇEL-MER’de işe iade davası

Gebze’de işten atma ve sendikasızlaştırma saldırısına karşı 4 günlük işgal eylemiyle yanıt veren Birleşik Metal-İş üyesi ÇEL-MER işçilerinin işe iade davası 2 Aralık günü Gebze 2. İş Mahkemesi’nde görüldü. Dava 15 Şubat 2011 tarihine ertelendi.

Davaya TEKEL, BETESAN, İleri Elektrokimya, Mutaş, Fen-İş Alüminyum, Tersane İşçileri Birliği Derneği üyesi işçiler ile BDSP, UİD-DER destek verdi.

Duruşma sonrası adliye önünde “İşten atmalar yasaklansın! / ÇEL-MER İşçileri” pankartı açılarak eylem yapıldı. Eylemde sermayenin işçi-emekçilere yönelik saldırılarını giderek arttırdığı söylenerek sömürüye karşı hak arama mücadelesi veren işçilerin ise işten atmalara maruz kaldığı ifade edildi.

İşçiler açıklamayı “Bizler ÇEL-MER işçileri olarak hukuksal ve fiili mücadelemizin takipçisi olacağız. Tüm ilerici ve devrimci kamuoyunu hakları için direnen işçilerle dayanışmaya çağırıyoruz” sözleriyle sonlandırdılar.

Kızıl Bayrak / Gebze