10 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/47

 Kızıl Bayrak'tan
Haklarımız ve geleceğimiz için
örgütlü mücadeleye!
AKP hükümeti ırkçı-siyonist rejimle arayı düzeltiyor
Sermaye partileri kokuşmuş düzeni aklama derdinde!
Genç-Sen polis terörüne eylemlerle yanıt verdi
Düzen partilerine söz yok!
Polis terörüne tepkiler
Cüret ve kararlılıkla öne çıkamayanlar
ihanete ortak olurlar!
Şimdi cüret ve kararlılıkla öne çıkama zamanı!
Metalde mücadele sürüyor...
Akdeniz Çivi
işçisinden mektup
“Yeni asgari ücret yasası tasarısı geri çekilsin!”
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!
Gericiliğin ağırlığı ve devrimci çıkış yolu
BETESAN’da direniş kazandı!
Buca direnişi dayanışmayla büyüyor
TEKEL işçileri 18 Aralık’ta Ankara'da
Evrensel Gazatesi kimin yanında? - Ç. İnci
KESK üyesi mücadele arkadaşlarımıza açık çağrımızdır
İrlanda krizi ve AB’nin
yeniden yapılanma süreci
Emperyalistlerin WikiLeaks korkusu
Şerzan Kurt davası
Eskişehir’de görüldü
Erdal Eren’den Alaattin Karadağ’a devrim bayrağı ellerimizde!
YTÜ’de imzalar verildi.
İşkence davasında ilk duruşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Buca direnişi dayanışmayla büyüyor

İşten atılan 7 taşeron işçinin Buca Belediyesi önündeki bekleyişi sürüyor. İşçilerle dayanışma her geçen gün büyüyor.


8. gün: Polisten saldırı tehditleri

Direnişin 8. günü KESK’in dayanışma ziyareti ve ardından polisle yaşanan gerginlik ile başladı. Sabah erken saatlerde kahvaltı yapıldı. Öğle saatlerinde ise KESK İzmir Şubeler Platformu bileşenleri destek ziyaretinde bulundu. Sloganlar ve alkışlarla karşılanan KESK’liler işçilere seslendiler ve dayanışma içinde bulunacaklarını duyurdular.

Bugüne kadar direnişe destek vermekten kaçınan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin de eylemde söz alarak işçilerin mücadelesini desteklediğini belirtti. Çetin, taşeronluk sisteminin tamamen kaldırılmasını istedi.

Günün ilerleyen saatlerinde yağmurun çiselemeye başlaması nedeniyle işçiler çadır kurmaya karar verdiler. Ancak çadırın kurulmasına başlandığı sırada kolluk güçleri saldırı tehdidinde bulunarak direniş alanına çevik kuvvet yığınağı yaptı. Avukatlar ve işçi temsilcileri ile polis arasında yapılan görüşmelerin ardından direniş komitesi çadır kurma kararını geri çekti.


9. gün: Direnişle dayanışma

Direnişin 9. günü, sabah saatlerinde işçiler ve destekçi güçlerin birlikte yaptığı kahvaltı ile başladı. Öğle saatlerinde ise işçiler tarafından hazırlanan ve direnişin taleplerinin yer aldığı bir bildiri direniş alanı çevresinde bulunan işçi ve emekçilere dağıtıldı.

Haber-Sen İzmir 1 Nolu Şube ve Emek Partisi kadın kolları üyeleri direnişteki işçileri yalnız bırakmayarak direniş alanına destek ziyaretinde bulundular. İçilen çaylar eşliğinde direniş süreci üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Direnişi her gün ziyaret eden Dokuz Eylül Genç-Sen’in yanısıra bu kez Ege Genç-Sen de ziyarette yer aldı. Genç-Sen adına yapılan konuşmada direniş bir kez daha selamlandı. Genç-Sen’in her zaman direnişin yanında olacağı ve işçileri yalnız bırakmayacağı belirtildi. Direnişçi bir işçi de yaptığı konuşmada Genç-Sen’e teşekkür etti.

Genç-Sen’in ardından ÇHD’li avukatlar da direniş alanına gelerek destek ziyaretinde bulundular. Gün boyunca BDSP, Alınteri, Mücadele Birliği, Halk Cephesi ve Genç Sen’liler direniş alanından ayrılmadı.


10. gün: Sınıf dayanışması büyüyor

Direnişin 10. günü olan 4 Aralık günü de birçok ilerici ve devrimci kurum işçilere destek ziyaretleri gerçekleşrildi.

Sabah yapılan ortak kahvaltının ardından direnişçi işçilerden bir temsilci UPS işçilerinin eylemine gitti. UPS önünde gerçekleştirilen eylemde söz alan direnişçi işçi, mücadele süreçlerini anlatarak destek çağrısında bulundu. TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, Buca’da süren direnişe destek olacaklarını ifade etti.

Gün boyunca Emekli-Sen Buca Şubesi, Devrimci Memur Hareketi, Günışığı Müzik Topluluğu, +İvme Dergisi, Sokak Sanatçıları, Dersim Dernekleri Gençlik Kolları, İzmir Gençlik Derneği Girişimi ve DİP Girşimi direnişçi işçilere destek ziyaretlerinde bulundu. Mücadele Birliği’nin düzenlediği ziyarette gençler müzik dinletisi, tiyatro gösterisi ve şiir gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiler.

Akşam saatlerinde ise Bucalı emekçilerin direnişe destek amacıyla hazırladığı yemekler ortak sofra kurularak yendi. Yemeğin ardından halaylar çekildi ve sloganlarla mücadele talepleri haykırıldı.

Direnişin 10. gününde de BDSP, Halk Cephesi, Mücadele Birliği, Alınteri ve PSAKD Buca Şubesi direniş alanından ayrılmayarak işçilerle dayanışmayı sürdürdü.


11. gün: İmza kampanyası başladı

Günün ilk saatlerinde yağmur altında sabaha dek halaylarla direnişe devam edildi. Direniş alanına anlamlı dayanışma ziyaretleri gerçekleşti. Bingöl Gençlik Derneği, Halkevleri ve TKP dayanışma eylemi örgütleyerek direniş alanında yerini aldı. Saat 15.00’te Buca Şirinyer’den yürüyüşe geçen yaklaşık 150 kişi işçileri ziyaret etti. Direniş alanına saat 17.00 civarında faşist MHP’nin Milletvekili Oktay Vural da geldi. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri dayanışma ziyaretinde bulundu.

İşten atılan 7 işçinin işe dönmesi için imza kampanyası başlatıldı. Gün içinde direniş alanı önünden geçenler imzalarıyla desteklerini sundular. İşçilerin kaleme aldığı bildiri de direniş alanı önünde dağıtıldı.

Direnişin 11. gününde diğer günlerde olduğu gibi Buca Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yemek desteğiyle işçilerin yanındaydı. Ayrıca direniş alanına sürekli ziyarette bulunan Buca Belediyesi taşeron işçilerinin pazar günü mesaiye bırakılması dikkat çekti


12. gün: İmza kampanyasına ilgi

Direnişin 11. gününü 12. gününe bağlayan pazar gecesi, İzmir’in en soğuk gecesiydi. Sınırlı battaniye ile ısınmaya çalışan direnişçi işçiler ve destekçi güçler sabaha karşı yaktıkları ateş ile sabahladılar.

12. günü sabahı yine ortak kahvaltı yapıldı. İçilen çayların ardından öğlene doğru ziyaretçiler direniş alanına gelmeye başladı. Vardiyaları uygun olan işçilerin yanısıra Buca halkı ile ilerici ve devrimci güçler parça parça direniş alanına gelerek desteklerini sundular.

Direnişçi işçiler tarafından hazırlanan imza metni için standlar kuruldu ve hem direniş alanında hem de belediye önündeki ana cadde üzerinde destek imzaları toplanmaya başlandı. İşçi ve emekçilerin yoğun ilgi gösterdiği imza standı neredeyse hiç boş kalmadı.

Akşam saatlerinde ise Çamlıkule Mahallesi’ndeki kahveler dolaşılarak imza toplandı ve bildiriler dağıtıldı.


13. gün: Direnişçi rahatsızlandı

Direnişin 13. gününde imza standları yine direniş alanı çevresinde açılarak imzalar toplanmaya başladı. Özellikle direnişçi bir işçinin küçük oğlunun davulu eşliğinde Bucalılar’ı imza atmaya çağırması çevreden geçenlerin yoğun ilgisi ile karşılandı.

Akşam saatlerinde, hazırlanan bildirilerin dağıtımı için ayrılan bir ekip Forbes boyunca dağıtım gerçekleştirdi.

Dağıtım dönüşü ise direnişçiler kötü bir sürpriz ile karşılaştı. Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Batıgül Tunç fenalaşarak Buca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Direniş alanında toplanan kalabalık Tunç’u “Yaşasın onurlu mücadelemiz!” sloganıyla yolculadı. Çok geçmeden Tunç’un sağlık durumunun iyi olduğu haberi geldi ve Tunç direniş alanına geri döndü.

Akşam saatlerinde ise direnişi başından beri yalnız bırakmayan Genç-Sen’liler birkez daha sloganlar eşliğinde direniş alanına geldi.

Genç-Sen’in ziyaretinin ardından bir grup lise öğrencisi de sloganlar eşliğinde direniş alanına gelerek desteğini sundu. Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin de direniş alanına gelerek destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir




Emekliler oturma eyleminde

DİSK’e bağlı Emekli Sen Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek üyeleriyle 11 Aralık Cumartesi günü Ankara’da miting düzenleyecek. Emekli Sen İstanbul Şubeleri’ne üye emekliler ise 8 Aralık günü başta promosyon ve TÜFE alacakları olmak üzere taleplerinin karşılanması talebiyle Taksim’de 24 saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Taksim Tramvay Durağında saat 13.00’te biraraya gelen Emekli Sen üyeleri “DİSK Emekli Sen olarak; sendika yasamızı, toplu sözleşme hakkımızı, promosyon ve TÜFE alacaklarımızı, intibak yasası’nın çıkartılmasını istiyoruz, alacağız / Emekli Sen İstanbul Şubeleri” pankartını açarak Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler. Yürüyüş boyunca çevredeki insanlardan da destek alan Emekli Sen’liler sloganlar attılar.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını gerçekleştiren Emekli Sen Kadıköy Şube Başkanı Resul Kılıç, AKP hükümetinin; işçi konfederasyonları, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve işveren sendikası TİSK’e bir taslak göndererek önümüzdeki dönem çalışma yasalarında yapmak istedikleri değişiklikle ilgili görüşlerini bildirmelerini istediğini aktardı. Bu taslağın içinde 15 yıldır çıkartılmayan emekliler yasasının yer almadığını belirten Kılıç 11 Aralık Cumartesi günü İnsan Hakları Haftası’nda “İnsan haklarımızı istiyoruz” sloganıyla gerçekleştirecekleri mitinge çağrı yaptı.

Miting öncesinde 24 saatlik oturma eylemi yaptıklarını söyleyen Kılıç, başta emekten yana olan siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerini emeklilerin taleplerini sahiplenmeye çağırarak açıklamayı sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul