20 Ağustos 2010
Sayı: SİKB 2010/33

 Kızıl Bayrak'tan
Hak ve özgürlüklerimiz için fiili-meşru, birleşik mücadeleyi yükseltelim!
AKP şefleri efendilerinin desteğini almak için çırpınıyor!
“Ateşkes” adımı atan Kürt hareketinin düzenle bütünleşme çabası sürüyor
Acılarımızı dillerine dolayanlar hesap verecekler!.
Düzen kliklerinin kapışması söz düellosuyla devam ediyor
BDSP’nin referandum
çalışmalarından. 
Enerji özelleştirmeleriyle
sermayenin cüzdanı, emekçinin faturası kabarıyor..
BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’la konuştuk.
BETESAN direniş güncesi
Kamuda toplu görüşme oyunu başladı
İşçi ve emekçi hareketinden.
7. Mamak Kültür Sanat Festivali başarıyla gerçekleştirildi
UPS’de direniş coşkusu
dayanışmayla büyüyor
UPS işçileriyle direniş süreci üzerine konuştuk..
Tek Gıda-İş’te maske düştü
Devrimci sınıf faaliyetlerinden
Kapitalizm için sürdürülebilir pazar: Ekolojik ürünler.
toplumcueksen.net yayında.
Ölüm mangası AEGİS Basel’de
Dink cinayetine devlet savunması
Ağırlaştırılmış müebbet
cezası üzerine
Referandum ve “Demokratik Özerklik”-
M. Can Yüce
Hacıbektaş şenlikleri üzerine
Sacco ve Vanzetti
Medya, bu düzenin vazgeçilmez bir aracıdır..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UPS’de direniş coşkusu
dayanışmayla büyüyor...

UPS’de 100. gün eylemi

İstanbul Kurtköy’deki aktarma merkezi önünde direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi işçiler mücadelelerinin 100. gününde (12 Ağustos) aktarma merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.

Mahmutbey’deki aktarma merkezinde direnişlerini sürdüren işçilerin katıldığı eylem öncesinde gündüz vardiyasındaki işçileri erken paydos ettiren UPS patronu, “işçiler işyerime zarar verecek” diyerek jandarmaya şikayette bulundu.

Aktarma merkezinin önünde toplanan işçiler sloganlarla aktarma merkezinin arka kapısına doğru yürüyüşe geçtiler. Burada TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz içeride çalışan işçilere seslendi. Eylemde Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi adına da bir konuşma yapıldı. Oldukça coşkulu geçen eylemde UPS işçileri taleplerini içeren dövizler taşıdılar. Eyleme BDSP ve UİD-DER de destek verdi.


UPS’de Cumartesi eylemi

UPS direnişçileri 14 Ağustos Cumartesi haftalık eylem programlarını hayata geçirdiler. UPS işçileri, yolun yarısını trafiğe kapatarak UPS giriş-çıkış kapısına yürüdüler.

TÜMTİS İzmir Şube Sekreteri Cafer Kömürcü eylemde yaptığı konuşmada direniş sürecini özetledi.

UPS yetkililerinin baskılarına rağmen direnişlerini devam ettireceklerini ifade etti. UPS’deki kölece çalışma koşullarının değişmesi için işçilerin sendikalı olması gerektiğinin altını çizen Kömürcü, “Baskıların bitmesini istiyorsan, kölece çalışmak istemiyorsan birlikte mücadele etmeliyiz. Sendikaya üye olmalısınız” diyerek çalışan işçilere de seslendi.


UPS işçileri için 1 Eylül’de alanlara

ITF’nin, 154 ülkeden 1600 delegenin katılımıyla 4-12 Ağustos 2010 tarihlerinde Meksika’nın başkenti Mexico City’de gerçekleştirdiği genel kurulunda temel gündem maddelerinden biri olan ‘UPS direnişi’, dünyanın farklı ülkelerinde taşımacılık alanında örgütlü olan sendikaların da gündemine girmiş bulunuyor.

ITF’de gündeme getirilen ‘UPS direnişi’yle ilgili yurtdışından birçok sendika eylem kararlarını açıklamış bulunuyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne denk gelen ve pek çok ülkede gerçekleştirilmesi planlanan eylemlerin yanısıra bazı sendikalar da direnişe maddi destek sunma yönünde kararlar almış bulunuyorlar. ITF’nin kongresinde, UPS işçileriyle dayanışma amacıyla alınan kararlar ise şöyle:

- Norveç’te örgütlü 5 sendika UPS işçilerine ‘yardım etmek’ amacıyla, direniş bitene kadar her ay 7.000 Dolar destekte bulunma sözü verdi.

- Arjantin’de Kamyon İşçileri Sendikası UPS direnişiyle dayanışma amacıyla 1 Eylül günü tam gün iş bırakma kararı aldığını duyurdu. Sendika ayrıca, UPS bayileri önünde lastik yakma ve davul çalma eylemleri yaparak protesto gösterileri düzenleyecek.

- Amerika Birleşik Devletleri’nde, UPS işyerlerinde örgütlü Teamster Sendikası’nın da aralarında bulunduğu sendikalar 1 Eylül günü üç eyalette yürüyüş düzenleyecekler. Otomobil İşçileri Sendikası’nın da katılacağı eylemler çerçevesinde UPS müdürlüklerine yürünecek.

- Hollanda’daki sendikalar 1 Eylül günü UPS işçileriyle dayanışma amacıyla 1 saatlik iş durdurma eylemi gerçekleştirecekler. UPS’nin Hollanda’daki genel müdürlüğü önüne gerçekleştirilecek yürüyüşte, müdürlük önüne bir kamyon gübre dökülerek UPS yönetimi protesto edilecek.

Bu ülkelerin dışında ITF’ye bağlı sendikalar kendi oluşturacakları eylem planlarıyla protestolar gerçekleştirecekler. ITF kongresinde alınan bir diğer önemli karar ise UPS’nin sendikal örgütlenmeyi 15 Eylül’e kadar tanımaması durumunda, eylemleri devam ettirme kararı alınmasıydı.

Eylemlerin Türkiye ayağının da kitlesel ve coşkulu yürüyüşlere sahne olması bekleniyor.

TÜMTİS’in tüm gücüyle katılacağı eylemlerin merkezinin İstanbul olması beklenirken TÜMTİS’in örgütülülüğünün bulunduğu Ankara, Bursa, Adana, Gaziantep ve İzmir’de de emek güçleriyle beraber yürüyüşlerin örgütlenmesi planlanıyor. İstanbul’daki eylemin, Çapa’dan başlayarak UPS’nin Zeytinburnu’nda bulunan genel müdürlüğüne yürüyüş biçiminde gerçekleştirilmesi planlanıyor.


Uluslararası dayanışma

UPS işçilerinin Mahmutbey’deki direniş alanına Avrupa Parlamentosu milletvekili Jürgen Klute, Berlin Federal Parlamento milletvekili Ingrid Remmers, Kuzey Ren Westfalya Eyalet Milletvekili Berbel Beuermann ve Sol Parti Kuzey Ren Westfalya Eyalet Yönetim Kurulu Üyesi Derya Kılıç ve Serdar Boztimur 17 Ağustos günü destek ziyaretinde bulundu.

Ziyaret nedeni ile Kurtköy’deki direnişçi işçiler de öğlen saatlerinde Mahmutbey’deki direniş alanına geldiler. UPS işçilerinin konukları sloganlarla karşılamalarının ardından basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasını okuyan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, UPS direnişinin aynı zamanda onbinlerce kargo işçisinin geleceğini, kaderini temsil ettiğinin altını çizdi.

Türk-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Cemail Bakındı’nın da katıldığı ziyaret sırasında milletvekilleri tek tek söz alarak duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / İzmir – İstanbul

 

 

 


UPS direnişiyle dayanışma gecesi

UPS işçileri, direniş coşkularını 14 Ağustos akşamı İstanbul’da düzenlenen dayanışma gecesine taşıdılar.

UPS işçilerinin “Bu davet bizim!” şiarıyla İstanbul Alibeyköy’deki Seramoni Düğün Salonu’nda düzenledikleri dayanışma gecesi baştan sona coşkulu ve canlı bir atmosferde geçti.

Direnişteki İSKİ işçileri, Birleşik Metal-İş üyesi ÇEL-MER işçileri, TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan ve BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ın da katıldığı etkinlikte, gece boyunca halaylar ve sloganlar hız kesmedi.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Deri-İş Tuzla Şubesi ve Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube dışında geceye katılım sağlanmaması dikkat çekti.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) dayanışma gecesine İstanbul çapındaki güçleriyle anlamlı bir katılım sağlarken BDSP’li sınıf devrimcileri dayanışma gecesinin yapıldığı salona coşkulu ve kitlesel bir yürüyüşle geldi. BDSP’liler, UPS işçileri ve TÜMTİS yöneticileri tarafından alkışlarla karşılandılar.

Etkinlik programında ilk olarak, BDSP tarafından UPS direnişiyle dayanışma amacıyla hazırlanan sinevizyon gösterildi. İzmir ve İstanbul’daki direniş alanlarından görüntü ve fotoğrafların yer aldığı sinevizyonda UPS’de hüküm süren kölece çalışma koşullarının yanısıra direnişle sınıf dayanışmasını ve polis saldırısını anlatan kareler de dikkat çekti.

Etkinlikte ilk olarak söz alan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk konuşmasına, kararlı direnişlerini sürdüren UPS işçilerini ve geceye destek verenleri selamlayarak başladı.

Konuşmasında anayasa referandumuna değinen Öztürk, bu ülkede yoksullar için demokrasinin kırıntısının dahi olmadığını belirtti. Gerçek özgürlüğün emekçilerin mücadelesiyle geleceğini vurgulayan Öztürk, anayasa değişikliği tartışmalarının iki egemen klik arasındaki mücadelenin ürünü olduğunu ve bunun parçası olmayacaklarını dile getirdi. ITF’nin 1 Eylül’de dünyanın çeşitli ülkelerinde eylemler gerçekleştirme kararı aldığını duyuran TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk, tüm güçleri direnişle dayanışmayı yükseltmeye çağırdı.

TEKEL işçilerinin açtığı mücadelenin yolundan ilerlediklerini söyleyen TÜMTİS Başkanı, sıranın UPS işçilerine geldiğini ve bu çemberin kırılacağını sözlerine ekledi.

Direnişlerini işgal eylemiyle taçlandıran ÇEL-MER işçileri ise coşkulu ve gür sloganlarla etkinlik salonuna giriş yaptılar. TÜMTİS üyesi UPS işçileri ve sol güçler tarafından coşkuyla karşılanan ÇEL-MER işçileri, kazanımla sonuçlandırdıkları mücadelelerinin coşkusunu etkinlik salonuna taşıdılar.

Pınar Sağ, Erdal Bayrakoğlu, Grup Sılam, Grup Kutup Yıldızı ve Hasan Güngör’ün de sahne aldığı dayanışma gecesinde direnişçi işçiler de söz alarak UPS işçilerinin haklı direnişini selamladılar.