30 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/30

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı düzenin temsilcileri “cunta karşıtlığı” demagojisine sarılıyor.
BDSP: Düzen içi dalaşmayı boykot ediyoruz!
Referandum tezgahında
solculuk iddiası ve sınırları
TÜSİAD’ın referanduma ilişkin
tutumu ve ötesi
Kürt halkına karşı örgütlü
linç taburları devrede.
İşçiler mücadeleyi ortaklaştırıyor
İşçiler iş cinayetlerine karşı yürüdü.
İşçi ve emekçi hareketinden.
Toplu görüşmelere giderken kamu emekçileri hareketinin durumu ve görevler
Sendikalarda sınıf işbirliğinin
yeni adımı: “Tüketimden gelen güç!”
Çel-Mer ve Samka işçileri direniyor!!
UPS Kargo işçileri hakları için
direniyor!
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun’la konuştuk
İşgalci zorbalar için bataklıktan
çıkış yolu arıyorlar!
Savaş baronları Kore Yarımadası’nda gerilimi tırmandırıyor!
Şiddete dayalı düzen kadına
yönelik şiddeti engelleyemez!.
Linç ve katliamlara karşı
durmak… - M. Can Yüce
“Beşikçi ve Şimşek değil, inkar ve asimilasyon yargılansın!”…
Sarıgazi Geleneksel Halk Festivali
bu yıl yapılamıyor...
UPS direnişçisinden mektup…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler iş cinayetlerine karşı yürüdü

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) 25 Temmuz Pazar günü iş cinayetlerine karşı Kartal Meydanı’ndaydı. Kölece çalışma koşullarına karşı sendikalaştıkları için işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi Çel-Mer ve Samka işçilerinin de pankartlarıyla kitlesel destek verdiği eylem coşkulu bir havada gerçekleşti.

Kartal City Bank önünde toplanan yaklaşık 150 kişi insanca yaşam ve çalışma koşulları istiyoruz talebi ile Kartal Meydanı’na yürüdü. TİB-DER üyesi tersane işçilerinin en önde yer aldığı eyleme direnişçi işçiler de pankartlarıyla katılım sağladılar.

Meydana yürüyen işçilere çevredeki işçi ve emekçilerden alkışlarla destek geldi. Yürüyüş boyunca Çel-Mer işçileri tarafından direnişlerine destek çağrısında bulunan bildiriler Kartallı emekçilere dağıtıldı.

Meydanda yapılan konuşmada son dönemde tersanelerde yaygınlaşan iş cinayetleri ve 24 Temmuz günü Zonguldak Ereğli Ustaoğlu Tersanesi’nde iskelenin devrilmesi sonucu 4 tersane işçisinin daha patronların aşırı kâr hırsı uğruna kurban gitmeleri üzerinde duruldu. Kölece çalışma koşullarına karşı, insanca çalışma koşulları sağlayabilmek için örgütlenme çalışması yürüten işçilere de yoğun saldırıların gerçekleştirildiği hatırlatılarak Çel-Mer ve Samka işçileri şahsında direnen tüm işçilerin mücadelesine vurgu yapıldı. Mücadelenin ortaklaştırılıp yükseltilmesinin gerekliliğine değinildi.

Meydanda yapılan konuşmanın ardından TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu tarafından açıklama metni okundu. Ereğli’de 4 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini hatırlatarak açıklamasına başlayan Nihadioğlu, tersane patronlarının krizi de gerekçe göstererek kölelik koşullarını dayattıklarını dile getirdi.

Taşeronlaştırma ve esnek çalışma modellerine dikkat çekilen açıklamada sadece tersanelerde değil, üretimin sürdüğü her alanda kölece yaşam ve çalışma koşullarının hüküm sürdüğü söylendi.

15 Haziran 2010 tarihinde TBMM’ye sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 10, 11, 12. maddeleri, 4857 Sayılı İş Yasası’nın 2 ve 81. maddeleri ile “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’”un 12. maddesinde, işçi sağlığı ve iş güvenliğini tamamen boşa düşürecek değişikliklere dikkat çeken Nihadioğlu, patronların elinin rahatlatılmak istendiğini dile getirdi. Tüm ilerici kamuoyunu, meslek örgütlerini, sendikaları, dernekleri ve devrimci kurumları mücadelelerine omuz vermeye çağıran TİB-DER Başkanı, tersane işçilerinin taleplerini sıraladı. Açıklamanın ardından Çel-Mer işçileri adına direnişçi işçi Mahmut Koç bir konuşma gerçekleştirdi. Direnişlerine destek çağrısında bulundu.

Samka Metal işçileri adına Gül Taştan direniş süreçlerini anlatan bir konuşma gerçekleştirerek yürüttükleri haklı ve onurlu mücadeleye destek istedi.

Kartal Şairler ve Yazarlar Derneği adına Dilruba Nuray Erenler, tersane işçilerine atfen yazdığı “Sözcükler yeni gemiler yapsın yaşama” adlı şiirini seslendirdi.

Son olarak, Çel-Mer işçilerinin direnişlerini anlatan mektubun okunmasına geçildi. Eylem kitlenin tekrar kortej oluşturarak Kartal Belediyesi’nin düzenlediği festival alanında kurulu bulunan ilerici-devrimci kurumların stantları önüne sloganlar eşliğinde yürüyüşü ile sonlandırıldı. Eyleme BDSP ve Kaldıraç da flamalarıyla katılarak destek verdiler


TİB-DER: İşçi katili patronlar tutuklansın!

11 Ağustos 2008 tarihinde Tuzla’da yaşanan ve hafızalara “filika cinayeti” olarak kazınan iş cinayetine ilişkin davanın ilk duruşması 27 Temmuz günü Kartal Cevizli’deki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gisan Tersanesi’ndeki filika denemesinde işçilerin kobay olarak kullanılması sonucu 3 işçinin boğularak öldüğü iş cinayetinin takipçisi olacağını ilan eden TİB-DER ise adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Kum torbası değil, tersane işçisiyiz! İşçi Katili patronlar tutuklansın – Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB–DER)” ozaliti açan dernek üyeleri polisin engelleme girişimine rağmen basın açıklamasını gerçekleştirdi. Basın açıklaması TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu tarafından okundu. Tersane patronu ve taşeron firma yetkililerinin de tutuklu olarak yargılanmasını talep eden Nihadioğlu, iş cinayetlerinin asıl sorumlularının kuralsız çalıştırmayı görev bilen tersane patronları olduğunu söyledi.

Kızıl Bayrak / Kartal



İş cinayetleri sürüyor...

İzmir’de yine iş cinayeti

İzmir’in Urla ilçesinde İtokent Sitesi ile Sıraselviler Sitesi arasındaki yol üzerinde ranza onarım işinde çalışan Hakan Yeşilkaya elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

19 yaşındaki Hakan Yeşilkaya, kaynak makinesindeki elektrik kaçağı nedeniyle akıma kapılarak feci şekilde can verdi.


Taş ocağında iş cinayeti

Malatya-Adıyaman yolunun Çat Barajı mevkiindeki bir taş ocağında meydana gelen iş cinayetinde Cihan Doğan (19) çalıştığı madende yaşamını yitirdi.

Olayın nasıl meydana geldiği konusunda bilgilendirme yapılmazken, Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nden madene gelen sağlık ekibinin yaptığı müdahale ile Doğan’ın madende öldüğü tespit edildi.


Ereğli’de 4 işçi katledildi

Zonguldak Ereğli’de faaliyet gösteren Ustaoğlu Gemi Tersanesi’nde iskele çökmesi sonucu meydana gelen “kazada” 4 işçi yaşamını yitirirken 2 işçi de yaralandı. İskelenin aşırı yük nedeniyle çöktüğü bildirilirken, işçilerin çökme sonucu demir iskelenin altında kaldığı belirtildi.

İş cinayetine kurban giden Şenol Tönen, Osman Yüksel ve Mehmet Coşkun isimli işçiler olay yerinde yaşamını yitirirken, yararlanan işçilerden Tuncay Güner, kaldırıldığı Ereğli Özel Echomar Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.


Antalya’da iş cinayeti

Antalya’da 16 katlı binanın dış izolasyonunu yapan 3 işçiyi taşıyan iskelenin civataları kopunca, 40 yaşındaki Emrah Evis 13’üncü kattan düştü. İşçilerin emniyet kemerinin bulunmaması Evis’in yaşamını yitirmesini koşulladı. Yaklaşık 40 metre yükseklikten düşen Evis hastanede hayatını kaybetti. İskeleye tutunan 2 işçi yaklaşık 1 saat boyunca kurtarılmayı bekledi.

Lüks konutların bulunduğu sitenin izolasyon işini alan şirketin işçilerinden Emrah Evis ile 19 yaşındaki Zeki Evis ve 18 yaşındaki Hakan Pektaş, mekanik halatla 13’üncü kata kadar çıktı. Bu sırada yaklaşık 10 metre boyundaki iskele, civatalar kopunca ikiye ayrıldı. Emrah Evis, yaklaşık 40 metre yükseklikten düşerken ağır yaralı olarak ambulansla götürüldüğü özel hastanede kurtarılamadı.