02 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/26

 Kızıl Bayrak'tan
“Kürt açılımı” fiyaskosu ve kriz tehditi sermaye iktidarının açmazlarını derinleştiriyor..
Saldırılara karşı anti-emperyalist/anti-siyonist direnişini yükseltelim!
Sermaye düzeninin Kürt sorununda iflası derinleşiyor
G20 Zirvesi ve krizde yeni dönem
Düzen içi çatışmaya
Abant’tan “teorik” destek!
Kumlu’dan yansıyanlar değişmedi..
Değişmeyen bir devlet politikası: İşkence!
19 yılda 12 milyon işkence
başvurusu..
“Pir Sultan’dan Madımak’a
asan da yakan da devlettir”
İşçi ve emekçi hareketinden.
TİB-DER Başkanı ile iş cinayetleri ve taşeronluk sistemi
üzerine konuştuk...
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları.
Öncü metal işçileri Toplu Sözleşme Sempozyumu’nda buluştu
66 gündür direnişte olan UPS işçileri ile son gelişmeler üzerine konuştuk!
UPS Direnişi kararlılık ve dayanışmayla büyüyor!..
Avrupa’da yaygın grevler ve
kitle gösterileri.
G-20 protestolarla karşılandı!.
“Kapitalizme, patrikaryaya ve militarizme” karşı
tutarlı mücadeleancak devrimci sınıf çizgisiyle mümkündür!
Dünya Kadın Yürüyüşü Avrupa Buluşması’nda forum ve
yürüyüşler...
“Kürtler ne istiyor?” - M.Can Yüce
YÖK’ten daha fazla sömürü için yeni taslak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da yaygın grevler ve
kitle gösterileri

Burjuva devletler, Avrupa’yı halen etkisi altında tutan kapitalist krizin faturasını işçi ve emekçilere kesmek için “tasarruf” adı altındaki saldırı paketlerini birbiri ardına açıklarken, işçi ve emekçiler ise krizin yükünü ödemeyi reddederek sokaklara çıkıyor, yaygın iş bırakma eylemleri ve sokak gösterileri örgütlüyorlar. Fransa, İspanya ve İtalya’da işçi ve emekçiler iş bırakarak kitlesel sokak gösterileri düzenlediler. Yunanistan emekçileri ise mücadeleden geri adım atmayacaklarını yeni genel grevlerle tekrar tekrar burjuvaların yüzlerine haykırıyorlar.


Yunanistan grevle sallandı

Kriz içerisinde debelenen kapitalist sistemi ayakta tutmak için Kanada’nın Toronto kentinde toplanan G-20 Zirvesi’ne ilk yanıt Yunanistan’da genel greve giden işçi ve emekçilerden geldi. Yunanistan’da sosyal yıkım ve kölelik saldırılarının parlamento gündemine getirilmesine karşı işçi ve emekçiler birçok sektörde 30 Haziran günü genel greve gitti.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla yapılan greve, kamu ve özel sektör çalışanlarının yanısıra gümrük, postane, elektrik daireleri, havaalanları çalışanları, gazeteciler, emekliler ile işsizler katıldı.

Grev nedeniyle, tüm devlet daireleri, belediyeler kapalı kaldı. Hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı. Toplu ulaşım ve büyük güçlükler sağlandı. Greve gazeteciler de katılınca radyo ve televizyonlarda haber bültenleri yayınlanmadı, gazeteler çıkmadı.

Ülkenin en büyük limanı Pire’de ise bir kez daha büyük kargaşa yaşandı. Gemi işçileri gemilere yolcuların binmesini engellediler. Polisin, göstericilerin Pire Limanı’nı işgal etmelerini önleme operasyonu sonuç vermedi.

Pedio tou Areos Parkı ile Syntagma Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemlere on binlerce işçi ve emekçi katıldı. Eylemler sırasında polis ve eylemciler arasında kısa süreli çatışmalar yaşandı. Polis, taş ve sopalarla karşılık veren göstericilere gözyaşartıcı gaz ile saldırdı.


İtalya’da genel grev

Milyonlarca işçi ve emekçi, 5 milyon üyesi bulunan ve İtalya’nın en büyük sendikası konumundaki CGİL’in çağrısına uyarak 25 Haziran günü iş bıraktı. Hükümetin 25 milyar Euro’luk bir kısıtlamayı içeren “tasarruf tedbirlerine” karşı çıkan sendika, işten atılmaların durdurulması, çalışma saatlerinin indirilmesi, daha fazla ücret ve emeklilik maaşı taleplerini de yükseltiyor. CGİL, bunların yanısıra asgari ücret garantisi uygulamasının da yürürlüğe girmesini talep ediyor.

Özel sektörde işçiler 4 saatliğine iş bırakırken, kamu sektöründe ise 8 saatliğine greve gidildi. Yüzbinlerce kişi başta Roma, Bologna, Turin, Mailand, Neapel, Palermo ve Bari olmak üzere çok sayıda kentte gösteriler düzenledi. Roma’daki gösterilerde 40.000 kişi kızıl bayraklar ile yürürken, Mailand ve Bologna’daki gösterilere ise 80.000 kişi katıldı. Bologna’da kamu emekçilerinin iş bırakması sonucu okullar ve üniversiteler kapalı kaldı, posta hizmeti verilmedi, hastanelerde acil servis dışında çalışılmadı.

Üretim sektöründe de birçok fabrikada iş bırakıldı. Neapel’de kapatılma planları süren Fiat fabrikalarında çalışan işçiler iş bırakarak sokağa çıktılar. Fiat yönetiminin Panda üretimini Polonya’da sürdürmek istemesine karşı çıkan işçiler “Pomigliano’dan elinizi çekin, biz çalışmak istiyoruz ama haklarımızdan feragat etmeyeceğiz!” diye haykırdılar.

Roma’da yüzlerce belediye başkanı ve çok sayıda bölge başkanı da gösterilere katılarak merkezi hükümetin bütçelerinde gerçekleştirdiği 4 milyar Euro kısıtlamayı protesto etti. Birçok yerde göstericiler boyunlarına yağlı urgan taktılar.

Kültürel faaliyet gösteren kurumlar da hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto ediyorlar. 29 Haziran Salı günü kültürel alanda yapılacak kısıtlamaları protesto etmek için opera binaları ve tiyatroların kapıları kapalı kalacak.

İtalyan sol partileri ve küçük sendikalar genel grevi desteklerken, sosyal demokrat ve gerici partileri destekleyen CISL ve UIL sendikaları üyelerini greve çağırmadılar.


Fransa’da yüzbinler alanlardaydı

Krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek isteyen Fransız burjuvazisine karşı yüzbinlerce işçi ve emekçi 6 sendikanın çağrısıyla alanlara çıktı. Sarkozy hükümetinin “bütçe açığı”nı gerekçe göstererek emeklilik yaşınını 60’tan 62’ye çıkarma saldırısına karşı sendikaların çağrısıyla düzenlenen grev, ülke çapında hayatı felç etti.

Grevle birlikte Fransa’nın birçok kentinde kitlesel gösteriler düzenlendi. 2 milyona yakın işçi ve emekçinin katıldığı ifade edilen gösteriler CGT, CFDT, Unsa, Solidaires, FSU ve CFTC sendikalarının çağrısıyla yapıldı.

Kamu hizmetleri, postaneler, ulusal demiryolları kurumu SNCF, metro ve toplu taşıma idaresi RATP, havayolları, ulusal eğitim, Fransa televizyonları, Fransa Radyosu, iş ve işçi bulma kurumu, elektrik ve gaz kurumları EDF ve GDF-Suez’de greve gidildi.

Sanayi alanında ise Saint-Gobain, Baccarat, Duralex, Lafarge, Rhodia, L’Oréal, Total, Arkema, ArcelorMittal, Airbus şirketlerinde iş durdurma eylemleri gerçekleşti. Yine Michelin, Faurecia, PSA Peugeot Citroën, Renault firmalarında da greve gidildi.

Banka işçileri de sendikaların çağrısına uyarken, büyük dağıtım şirketlerinde de çalışma koşullarını protesto için işçiler grev yaptı. Ziraat ve gıda sektöründe FGA-CFDT sendikal federasyonunun çağrısı üzerine grev gerçekleşti. Köylü Konfederasyonu, tarım işçilerini emeklilik için sokaklara çıkmaya çağırmıştı.

Kamu kuruluşlarının yanısıra özel sektör çalışanlarının da katıldığı grev, elektrik hizmetlerinin de büyük ölçüde aksamasına neden oldu. Devlet radyolarında yayın akışı aksarken bazı gazeteler de basılmadı. Grevlere bir destek de öğrenciler ve öğretmenlerden gelince üniversite dahil tüm okullarda dersler büyük ölçüde aksadı. Greve opera, bale ve tiyatro sanatçıları da katıldı.

Başta Paris olmak üzere Bordeaux, Lyon, Tours, Mans, Havre, Rouen, Boulogne-sur-Mer, Strasbourg, Marsilya, Dijon, Lille ve diğer büyük kentlerde yapılan gösterilerde büyük katılımlarla hükümet protesto edildi. Gösterilerin en büyüğü Paris’te gerçekleşti. Paris’teki gösterilere 130 bin kişi katılırken ikinci büyük eylem Marsilya kentinde gerçekleşti. Marsilya’da 120 bini aşkın kişi sokaklara çıktı. CGT Genel Sekreteri Bernard Thibault, ülke genelinde bir milyon 920 bin kişinin eylemlere katıldığını belirtti.


Madrid’de metro grevi

İspanya’nın başkenti Madrid’de, hükümetin kısıtlama uygulamaları çerçevesinde, metrolardan sorumlu Madrid bölgesel hükümetinin almış olduğu çalışanların maaşlarının yüzde 5 oranında düşürülmesini protesto etmek için 29 Haziran Salı günü greve çıkan metro işçilerinin eylemleri gazetemiz yayına hazırlandığı sırada devam ediyordu.

Günde iki milyon kişinin kullandığı metrolardaki grev nedeniyle ulaşımda büyük güçlükler yaşandı. 7 bin 500 metro çalışanının, 30 Haziran günü de devam eden grevleri kentte trafiği altüst etti. Kent içinde ve çevre yollarında ciddi ulaşım sorunları yaşandığı belirtildi. Eylem kent merkezinde trafiğin alt üst olmasına yol açarken, izin sezonu nedeniyle çok sayıda turistin geldiği Barajas havaalanı yollarında uzun trafik kuyruğunun oluşmasına neden oldu.

Metro çalışanlarının taleplerine çözüm bulmak için hükümet ile sendikalar arasında her hangi bir görüşme yapılmazken, sendikalar eylemi süresiz eyleme dönüştürmeye yönelik oylamaya gidecekler.