02 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/26

 Kızıl Bayrak'tan
“Kürt açılımı” fiyaskosu ve kriz tehditi sermaye iktidarının açmazlarını derinleştiriyor..
Saldırılara karşı anti-emperyalist/anti-siyonist direnişini yükseltelim!
Sermaye düzeninin Kürt sorununda iflası derinleşiyor
G20 Zirvesi ve krizde yeni dönem
Düzen içi çatışmaya
Abant’tan “teorik” destek!
Kumlu’dan yansıyanlar değişmedi..
Değişmeyen bir devlet politikası: İşkence!
19 yılda 12 milyon işkence
başvurusu..
“Pir Sultan’dan Madımak’a
asan da yakan da devlettir”
İşçi ve emekçi hareketinden.
TİB-DER Başkanı ile iş cinayetleri ve taşeronluk sistemi
üzerine konuştuk...
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları.
Öncü metal işçileri Toplu Sözleşme Sempozyumu’nda buluştu
66 gündür direnişte olan UPS işçileri ile son gelişmeler üzerine konuştuk!
UPS Direnişi kararlılık ve dayanışmayla büyüyor!..
Avrupa’da yaygın grevler ve
kitle gösterileri.
G-20 protestolarla karşılandı!.
“Kapitalizme, patrikaryaya ve militarizme” karşı
tutarlı mücadeleancak devrimci sınıf çizgisiyle mümkündür!
Dünya Kadın Yürüyüşü Avrupa Buluşması’nda forum ve
yürüyüşler...
“Kürtler ne istiyor?” - M.Can Yüce
YÖK’ten daha fazla sömürü için yeni taslak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mamak’ta 2 Temmuz etkinliği…

“Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir”

2 Temmuz 1993’te Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçı, Ankara’da Mamak Tekmezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı’nda 26 Haziran günü yapılan etkinlikle anıldı.

“Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir” şiarıyla örgütlenen anma etkinliğinde ilk olarak insanca bir yaşam için ölümü tereddütsüzce kucaklayanlar adına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu sırasınd,a katledilen kişilerin isimleri okunarak “yaşıyor” sloganı tüm kitleyle beraber atıldı.

“Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak!”, “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir!”, “Yoksulluğa mahkum yozlaşmaya teslim olmayacağız!” şiarlı pankartların asıldığı etkinlik alanına katliama duyulan tepki hakimdi.

Ardından Umut Yurdusar ve Yeter Sarıateş sahne alarak Kürtçe ve Türkçe ezgiler seslendirdiler.

Örgütlü mücadele çağrısı

Ardından Mamak İşçi Kültür Evi adına konuşma yapıldı. Konuşmada, katliamların sermaye iktidarının rutin bir politikası olduğu belirtilerek, Mamaklı işçi ve emekçiler örgütlü mücadeleye çağrıldı. Tüm baskılara rağmen türkülerin söyleneceği vurgulanarak Mamak İşçi Kültür Evi’yle dayanışma çağrısı yapıldı.

Ardından Cevahir Canpolat sahne aldı. Ezgilerinin aralarında kitleye yönelik konuşmalar yapan Canpolat, katliamlar karşısında Kürt, Türk, Alevi ya da Sünni tüm emekçilerin yan yana durması gerektiğini belirtti. Halkların kardeşliği çağrısı da yapan Canpolat’ın seslendirdiği Çav Bella marşı katılımcılarla birlikte bir ağızdan söylendi.

Canpolat’ın müzik dinletisini Mamak İşçi Kültür Evi adına bir işçinin yaptığı konuşma takip etti. Konuşmada, işçi ve emekçilerin sermaye partilerinden medet ummayarak mücadeleye bizzat omuz vermesi gerektiği vurgulandı.

Daha sonra Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği Pir Sultan ezgilerinin ardından mitinge çağrı yapıldı.

500’ü aşkın emekçinin katıldığı etkinlikte Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği, Liselilerin Sesi ve Mamak Türküsü’nün dağıtımları gerçekleştirildi. Ayrıca Ankara Kolej Meydanı’nda yapılacak 2 Temmuz Mitingi’ne de çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

 


GOP’ta BDSP’lilere gerici dayatma

26 Haziran günü, İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Gazişehir Parkı’nda, Koçgiri Platformu, PSAKD Sultangazi-GOP Şubeleri, Karabel Dernekleri Federasyonu (KAYKEF), Kangal Dernekleri Federasyonu (KDF), Zile Dernekleri Federasyonu, Gazi Cemevi Derneği ile Habibler Cemevi tarafından 2 Temmuz etkinliği düzenlendi.

Anma etkinliğinde, BDSP’li sınıf devrimcileri de sermayenin katliamcı kimliğini teşhir etmek ve Alevi işçi -emekçileri sosyalizm mücadelesine çağırmak için stand açmak istedi.

Parkın kapılarına konulan görevliler BDSP’lilere, komitenin hiç kimsenin stand açma ve propaganda yapmaması yönünde karar aldığını, Kızıl Bayrak gazetesi ve Eksen Yayıncılık kitaplarını kapıda bırakarak içeriye girilebileceklerini söyledikten sonra sınıf devrimcilerinin parka girişini engellemek istediler.

Tutumu doğru bulmamalarına rağmen tertip komitesinin kararına uyacaklarını belirterek etkinliği takip etmek için parka gireceklerini ifade eden BDSP’lilere, bu sefer de gazete ve bildirilerle içeriye alınmayacakları söylendi.

Bu tutumu kabul etmeyen sınıf devrimcileri yanlarında getirdikleri materyallerle içeriye girmek isteyince kısa bir süreli gerginlik yaşandı. BDSP’lilere tehditler savrularak devrimcilerin parka girişi engellendi.

Devletin devrimcilere uyguladığı sansür politikasından farkı olmayan bir anlayışla karşılaştıklarını söyleyen BDSP’liler, daha sonra tertip komitesinden Koçgiri Platformu sözcüsü Metin Aktaş ile konu üzerine konuştular. Aktaş da BDSP’lilere böyle bir kararın olduğunu ve buna uyulması gerektiğini söyledi. Böylesine dayatmacı bir tutumu tartışmak istemediklerini belirten BDSP’lilere “ilerici” olduğunu iddia ederek yanıt veren Aktaş “marjinal gruplar” söylemine sarılmaktan da geri durmadı.

Sınıf devrimcileri karşılaştıkları tutumun ardından tartışmayı keserek alandan ayrıldılar.

Etkinliği örgütleyen bir tertip komitesi olmasına rağmen, BDSP’lilere yönelik gerici ve dayatmacı tutum sırasında muhatabın Halk Cephesi olduğu ve onlarla görüşülmesi gerektiği söylendi. BDSP’liler ise muhataplarının tertip komitesi olduğunu ve bu yüzden Halk Cephesi’yle görüşmeyeceklerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / Gaziosmanpaşa


 

 


Kartal’da 2 Temmuz anması

Sivas katliamının 17. yıldönümünde Sivas şehitlerini anmak ve katliamı lanetlemek için Kartal İşçi Kültür Evi etkinlik düzenledi.

30 Haziran Çarşamba akşamı saat 19.00’da dernek önündeki alanda yapılan etkinlik öncesinde Karlıktepe Mahallesi’nde bir yürüyüş düzenlendi. “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar / Kartal İşçi Kültür Evi Derneği” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca etkinliğe çağrı konuşmaları yapıldı. Ayrıca “Sivas’ın katili sermaye devleti!”, “Sivas’ta asan da yakan da devlettir!”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!”, “Emekçiler saflara hesap sormaya!” sloganları atıldı. Mahalledeki emekçiler yürüyüş boyunca alkışlarla desteklerini sundular.

Tekrar dernek önüne gelinmesinin ardından etkinlik başladı. “Katil Devlet hesap verecek / BDSP”, “Maraş’tan Çorum’a, Sivas’tan Gazi’ye katliamları unutmadık, unutturmayacağız / Kartal İşçi Kültür Evi Derneği”, “Halkımız Saflara Hesap Sormaya / BDSP” ozalitlerinin yer aldığı etkinlikte ilk olarak Kartal İşçi Kültür Evi adına bir konuşma yapıldı.

Konuşmada Sivas katliamı teşhir edilerek işçi ve emekçilere örgütlenme çağrısı yapıldı. Mahalledeki çocukların hazırladığı şiir dinletisiyle devam eden programda tamamı fabrika işçilerinden oluşan Grup Hewal müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisinde Alevi parçalarının yanısıra devrimci türküler de söylendi. Bunu ise Kartal İşçi Kültür Evi Derneği Şiir Topluluğu’nun şiir dinletisi izledi.

Şiir dinletisinin ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada sermayenin sosyal yıkım saldırılarından devlet terörüne kadar birçok noktaya değinildi. Maraş, Çorum, Sivas katliamlarının yanısıra cezaevlerinde yaşanan katliamlara vurgu yapıldı. Katliamlara karşı tüm işçi ve emekçilerin örgütlenmesi gerektiği belirtildi. Kadıköy ve Sivas mitinglerine yapılan çağrının ardından konuşma sonlandırıldı.

Konuşmanın ardından devrimci bir dostun ve Musa Kurt’un oldukça coşkulu müzik dinletisi sunuldu. Ardından da BDSP’nin hazırladığı ve Sivas katliamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlik ilgi ve dikkatle izlendi. Etkinliğe 170 işçi ve emekçi katıldı. Etkinlik esnasında sık sık sloganlar atıldı. Canlı ve coşkulu geçen etkinlik 1 Temmuz günü Kadıköy’de ve 2 Temmuz günü Sivas’ta yapılacak mitingin çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Kartal