02 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/26

 Kızıl Bayrak'tan
“Kürt açılımı” fiyaskosu ve kriz tehditi sermaye iktidarının açmazlarını derinleştiriyor..
Saldırılara karşı anti-emperyalist/anti-siyonist direnişini yükseltelim!
Sermaye düzeninin Kürt sorununda iflası derinleşiyor
G20 Zirvesi ve krizde yeni dönem
Düzen içi çatışmaya
Abant’tan “teorik” destek!
Kumlu’dan yansıyanlar değişmedi..
Değişmeyen bir devlet politikası: İşkence!
19 yılda 12 milyon işkence
başvurusu..
“Pir Sultan’dan Madımak’a
asan da yakan da devlettir”
İşçi ve emekçi hareketinden.
TİB-DER Başkanı ile iş cinayetleri ve taşeronluk sistemi
üzerine konuştuk...
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları.
Öncü metal işçileri Toplu Sözleşme Sempozyumu’nda buluştu
66 gündür direnişte olan UPS işçileri ile son gelişmeler üzerine konuştuk!
UPS Direnişi kararlılık ve dayanışmayla büyüyor!..
Avrupa’da yaygın grevler ve
kitle gösterileri.
G-20 protestolarla karşılandı!.
“Kapitalizme, patrikaryaya ve militarizme” karşı
tutarlı mücadeleancak devrimci sınıf çizgisiyle mümkündür!
Dünya Kadın Yürüyüşü Avrupa Buluşması’nda forum ve
yürüyüşler...
“Kürtler ne istiyor?” - M.Can Yüce
YÖK’ten daha fazla sömürü için yeni taslak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UPS Direnişi kararlılık ve
dayanışmayla büyüyor!

UPS’de sendikal örgütlenme mücadelesini sürdüren TÜMTİS üyesi işçilerle dayanışma büyüyor. Patron-polis işbirliğine ve taşeron şirketler aracılığıyla uygulanmak istenen direniş kırıcılığına karşı mücadele yürüten işçilerin kararlı direnişleri devam ediyor.


Genç işçilerden UPS’ye destek

TAREM ile DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların birlikte düzenlediği Dünya Genç İşçi Buluşması’nın uluslararası katılımcıları 24 Haziran günü UPS işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. Seferihisar’dan araçlarla direniş alanına gelen ziyaretçileri UPS işçileri sloganlarla karşıladılar. Genç İşçi Buluşması katılımcıları ise ziyarete “FNV Bondgenaten wekty inje voordee!” pankartı ve flamalarla katıldılar. Ziyaret sırasında konuşan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, UPS patronunun işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına direndiklerini ve direnmeye devam edeceklerini söyledi. Günseli’nin ardından söz alan Hollanda, Brezilya, Rusya ve İspanya’dan gelen katılımcılar uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaparak UPS işçileriyle bulundukları ülkelerde dayanışmayı örgütleyeceklerini söylediler.

Yurtdışından gelen protesto mektupları ve UPS’de halen çalışmakta olan işçilerin yaşadıkları sorunları anlatan mektuplar, TÜMTİS flamaları ve ziyaretçilerin kendi flamalarıyla birlikte kargo kutusuna konularak gönderilmek istendi. Ancak UPS Kargo bu kutuyu “saat 17.30’dan sonra kargo alınmadığı” gerekçesiyle reddetti. UPS kapısına ve yürüyüş güzergahına yapılan polisin yığınağı dikkat çekti.


İzmir’de her çarşamba eylem

İzmir’de direnişte olan UPS işçileri her çarşamba günü gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle direniş kararlılıklarını haykırıyorlar. TÜMTİS üyesi işçiler 30 Haziran günü yolun tek şeridini kapatarak UPS giriş-çıkış kapısına yürüdüler.

Eylemde konuşan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, direnişin coşkusunun, mücadele azmi ve kararlılığının ilk günkü gibi sürdüğünü vurguladı. Günseli, işten atılan işçiler geri alınana ve sendika düşmanlığı bitine kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Şube başkanı, UPS patronu ve yöneticilerinin işçi kıyımını sürdürdüklerini belirtti.

UPS yöneticilerine de seslenen TÜMTİS Şube Başkanı, baskı ve tehditlerin devam etmesi halinde bunun karşılığının verileceğini söyledi. Eyleme BDSP de destek verdi.


UPS sendikayı tasfiye etmeye çalışıyor

UPS patronu, Nokta Güvenlik (İki Nokta Danışmanlık) şirketi ile anlaşarak direniş kırıcı işçileri çalışma alanına sokmaya çalıştı. 28 Haziran günü akşam saat 16.00 civarı 20 grev kırıcı işçi gizlice işbaşı yaptı. Bir gün sonrasında ise direnişçi UPS işçileri tekrar işbaşı yapmaya gelen direniş kırıcıların bulunduğu servisin çalışma alanına girmesini barikat kurarak engellediler. Yaklaşık 40 dakika boyunca servisin önünde oturarak bekleyen işçiler yürütmüş oldukları onurlu mücadelelerini sonuna kadar sahipleneceklerini bir kez daha göstermiş oldular.

UPS, sendika düşmanı tutumunu çeşitli vesilelerle ortaya koyarken kirli oyunlarla sendikayı tasfiye etmeye çalışıyor. UPS, bünyesinde en fazla taşeron işçi çalıştıran CİB şirketi ile sözleşmesini feshetti. CİB’e bağlı onlarca işçi işten çıkarılmış oldu. Ancak sendika yöneticilerinden almış olduğumuz bilgiye göre CİB taşeronunda çalışan işçilerin büyük bir bölümü sendika üyesi. UPS patronu yapmış olduğu bu hamleyle direnişi farklı bir boyuta taşımış oldu. Yeni getirilen taşeron işçilerle yeni bir kadro oluşturulmaya çalışılıyor. Böylece virüs olarak gördükleri sendikanın bulaşmış olduğu CİB ve Erka taşeronu UPS bünyesinden tamamen çıkarılmak isteniyor. Bu saldırının duyulması ile birlikte direnişçi UPS işçilerinin öfkesi daha da arttı. TÜMTİS tarafından alınan karar doğrultusunda sendika üyesi çalışan işçiler tarafından saat 20.00’de iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Bu esnada dışarıda bekleyen direnişçi işçiler slogan ve alkışlarla eyleme destek verdiler. İşçiler sabaha kadar direniş yerinden ayrılmadılar.


Avrupalı sendikalardan UPS işçilerine ziyaret

TÜMTİS üyesi UPS işçileri İstanbul’da, Avrupa’dan gelen sendikalar tarafından ziyaret edildi.

Avrupa Sosyal Forumu toplantıları için İstanbul’a gelen Belçika’dan UNİ Europa ve TGTP/ABVN sendika temsilcilerini Mahmutbey’deki aktarma merkezi önünde sloganlarla karşılayan işçilere ziyaretçiler de Türkçe ve İngilizce sloganlarla karşılık verdi.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, işçi düşmanlığı yapan UPS yetkililerine seslenerek baskıyla bir sonuç alınamayacağını belirtti. Baskılara karşı ise işçilerin mücadelesinin giderek büyüdüğünü belirtti.

TGTB Konfederasyonu’na bağlı ABVN Sendikası temsilcisi Oliver Vanden Eynde, enternasyonal dayanışmaya vurgu yaparak UPS işçilerinin yanında oldukları ifade etti.

UNİ Europa Sendikası temsilcisi Cornelia Berger ise, UPS işçileriyle yürütülen dayanışmanın sadece Avrupa’yla sınırlı olmadığını, dünyanın her yerinden sendikaların işçilerle birlikte olduğunu dile getirerek “Baskıyla karşı karşıyayız ama biz birlik olursak, sıkı durursak bu düşmanı yenebiliriz” dedi. Konuşmalardan sonra sendikacılar ve işçiler hep birlikte halay çekti.

Ayrıca 30 Haziran günü Tarım Orkam-Sen temsilci ve üyeleri direniş alanını ziyaret etti. Direnişçi işçilerin yanında olduklarını belirterek dayanışma için topladıkları maddi katkıyı işçilere sundular

Kızıl Bayrak / İzmir - Küçükçekmece