10 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/26

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi çatışmanın gölgesinde sınıfa yönelik kapsamlı saldırılar
  Sermayenin saldırılarına ortak olanlar
hesap verecekler!
Devletin Kürt halkına yönelik “ez ve çöz” politikasının ürünü saldırıları artıyor...
2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...
Sabra saldırısında yaralanan Tahsin Alıcı ile saldırı ve sonrası gelişmeleri konuştuk...
  Sabra protestolarından...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Bahar döneminin kazanımlarıı
  DESA direnişinin deneyimleri
ve kazanımları
  Entes direnişi güncesinden...
  “Emekçi Kadın Buluşması” gerçekleşti!
  “Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı” üzerine Düzenleme Kurulu Başkanı Erhan Karaçay ile konuştuk...
  Suç işleyen polis ödüllendirilecek!
  Hrant Dink davasının 10. duruşması...
  Temmuz bültenlerinde
mücadele coşkusu var...
  Kriz derinleşiyor, açlık kitleselleşiyor!
  AGİT sosyalizme saldırmak için tarihi çarpıtıyor!
  Honduras’ta emekçiler
faşist cuntaya karşı direniyor!
  Barack Obama’nın “büyük savaşı”
Afganistan’da başladı!
  İsrail Gazze’de savaş suçu işledi!
  Çatışma, uzlaşma ve
“çözüm” tartışmaları…
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katliamın 16. yıldönümünde onbinler alanlardaydı!

“Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!”

Sivas katliamının 16. yıldönümünde ülke genelinde 2 Temmuz günü gerçekleştirilen yürüyüş ve anmalarda “Sivas’ı unutmama, unutturmama” sözü verildi. Birçok ilde gerçekleştirilen yürüyüş ve anma etkinliklerinde devletin katliamcı yüzü teşhir edildi, Sivas’ın hesabını sorma kararlılığı dile getirildi.

Sivas’ta binler yürüdü...

Sivas’ta 10 bine yakın insan Madımak Oteli’nin önünde buluştu. Hacı-Bektaşi Veli Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, PSAKD, KESK, DİSK, EMEP, TKP ve DTP’nin yanısıra çeşitli sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 2 Temmuz Tertip Komitesi tarafından yürüyüş düzenlendi.

Anma programında 2 Temmuz Tertip Komitesi adına konuşan KESK Sivas Şubeler Platformu sözcüsü Mustafa Akyol, Madımak Oteli’nin müzeye dönüşmesi için direneceklerini belirtti. 16 yıl geçmiş olmasına rağmen sorumlulardan halen hesap sorulmadığını ifade etti.

Sivas’taki anma nedeniyle yoğun bir polis yığınağı vardı. Anma programı öncesinde ve sırasında kitlenin geçeceği güzergahlarda arama ve kontrol noktaları oluşturuldu. Otelin bulunduğu alanda yüksek yerlere keskin nişancı özel timler yerleştirildi. Kayseri, Tokat, Malatya gibi çevre illerden ise takviye kolluk gücü getirildi.


İstanbul’da mezar anmaları

İstanbul’daki 2 Temmuz anmaları çerçevesinde önce Zincirlikuyu’da bulunan Asım Bezirci’nin mezarına, ardından Karacaahmet’te bulunan Nesimi Çimen’in mezarına ziyaret gerçekleştirildi.

Zincirlikuyu Mezarlığı girişinde toplanan kitle, üzerinde Sivas şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu “2 Temmuz 1993/ Unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı arkasında sloganlarla Asım Bezirci’nin mezarına doğru yürüyüşe geçti.

PSAKD GYK Üyesi Hüseyin Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, insanlık dışı kıyımın salt Aleviler’in sorunu olmadığı vurgulandı. Türkiye’nin bu utançtan temizlenmesi için Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış yüzünün ortaya çıkartılarak gerçek faillerinin bulunması ve Aleviler’den özür dilenmesi talep edildi.

PSAKD İstanbul Şubeleri adına Karacaahmet Mezarlığı’nda yapılan açıklamada ise, 16 yıl önce katliamı gerçekleştiren zihniyetin bütün kadroları ile şimdi iktidarda olduğu vurgulandı.


Binler Kadıköy’de haykırdı

İstanbul’da Tepe Nautilus önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyüş gerekleştirildi. Miting programı saygı duruşuyla başladı. Ardından, PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray basın açıklamasını okudu. Açıklamada, 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta yaşananlar aktarıldı. Sivas katliamında devletin kullandığı gücün bir kontrgerilla örgütlenmesi olan siyasal İslam’ın temsilcileri olduğu dile getirildi. Anadolu ve Mezopotamya tarihinin katliamlar ve direnişler ile anıldığı, Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, 19 Aralık, Gazi ve Ümraniye katliamlarının bu katliamların başında geldiği vurgulandı.

Konuşmaların ardından müzik programına geçildi. Erdal Akkaya, Bağcılar Cemevi Kültür Derneği Semah Grubu, Grup Yorum, Agire Jiyan ve Grup Vardiya’nın sahne almasının ardından miting sloganlarla sona erdi.

Mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı.


Sivas katliamı Ankara’da lanetlendi

Toros Sokak’ta toplanana kitle Kolej Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş kortejinin en önünde şehit aileleri tarafından Sivas’ta yakılan aydın ve sanatçıların resimleri taşındı. Ardında PSAKD ve diğer Alevi dernekleri, sendikalar, meslek odaları, devrimci kurumlar ve siyasi partiler sıralandı.

CHP, SHP gibi düzen partileriyle beraber örgütlenen bir mitingin imzacısı olmayan Alınteri, BDSP, DHF, Partizan ve Odak, ortak tutum sergileyerek beraber yürüdü.

BDSP mitinge “Faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak!” ve “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da, yakan da devlettir!/ Mamak İşçi Kültür Evi” şiarlı pankartlarla katıldı.

Miting programı saygı duruşuyla başladı. Ardından Şehriban Metin bir konuşma yaptı. Sivas katliamının yanısıra Maraş ve Çorum katliamlarına da değinerek, “Katilleri affetmeyeceğiz” dedi ve konuşmasını “Madımak utanç müzesi olacak!” sözleriyle sonlandırdı.

Yaklaşık 3 bin kişi katıldığı miting, konuşmaların ardından Cevahir Canpolat ve Ali Asker’in verdiği konserle sona erdi.

Kürsüden konuşmalar yapıldığı esnada Halk Cepheliler CHP’lilerin fiziki saldırısıyla karşılaştı. Orada bulunan devrimciler tarafından CHP’lilere gereken yanıt verildi ve CHP alandan ayrılmak zorunda kaldı.


İzmir’de 2 Temmuz mitingi!

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Önde Alevi-Bektaşi Dernekleri Platformu pankartı açıldı. Ardından Pir Sultan Abdal Dernekleri, sendikalar ve siyasi kurumlar yer aldı.

Saygı duruşunun ardından ABDF dönem sözcüsü Şeri Tuğcular tarafından yapılan açılış konuşmasında, katliamın üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Madımak ateşinin sönmediği vurgulandı. Devletin sahte Alevi açılımından herhangi bir beklenti içinde olunamayacağı ifade edildi.

Açıklamanın ardından semah gösterimi yapıldı. Eylem, müzik dinletisiyle sona erdi.

BDSP’liler eyleme, “Çorum, Maraş, Sivas, Gazi, Ulucanlar, 19 Aralık... Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak! / BDSP” pankartıyla ve kızıl bayraklar ile katıldılar.


Bursa’da 2 Temmuz anması...

Pir Sultan Abdal Derneği Bursa Şubesi tarafından düzenlenen anma yürüyüşle başladı. Setbaşı / Mahfel önünden Heykel/Kent Müzesi’ne kadar sloganlarla yaklaşık 2 bin kişi yürüdü.

Kent Müzesi önüne varıldığında etkinlik programı başlatıldı. Saygı duruşunun ardından açılış konuşması yapıldı ve Sivas’ta yaşanan olaylar anlatıldı. Ardından Pir Sultan Abdal Derneği Bursa Şubesi Başkanı Davut Türkoğlu basın açıklaması yaptı.

Açıklama sonrasında semah gösterisi ve tiyatro oyunu sergilendi. Şiir ve müzik dinletisiyle etkinlik sona erdirildi.


Kocaeli’nde 2 Temmuz eylemi

Kocaeli’ndeki Sivas anması “Sivas Katliamını Anma Platformu” tarafından gerçekleştirildi.

Yürüyüş sonrasında Alevi Bektaşi Federasyonu Kocaeli Şube Başkanı’nın gerçekleştirdiği açıklamada, katliamın asıl sorumlusunun bu devleti yöneten egemenler olduğu, bu tür katliamların milliyetçilik ve din gibi kavramlar üzerinden yapıldığı söylendi. Son yıllarda Mersin, Trabzon, Samsun, Sakarya ve son olarak Ayvalık’ta yaşanan ırkçı ve faşist saldırılar hatırlatıldı.

Açıklamasının ardından katliamda yaşamını yitiren sanatçıların ezgilerinden kısa bir dinleti gerçekleştirildi ve Pir Sultan şiirleri okundu.

Eyleme yaklaşık 800 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas-İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa-Kocaeli


 

 

2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...

“Sivas’ın katili devlettir!”

Mamak’ta ortak 2 Temmuz eylemi...

Sivas katliamı Ankara Mamak’ta ilerici devrimci güçler tarafından 1 Temmuz akşamı gerçekleştirilen yürüyüşle lanetlendi.

BDSP, Devrimci Alevi Komitesi, DHF, Alınteri, Partizan ve Odak tarafından “Sivas’ın katili devlettir! Faşist katliamların hesabını soracağız!” şiarıyla yapılan eylem, Tek Mezar Hacı Bektaşi Veli Parkı’nda toplanılmasıyla başladı.

NATO Yolu üzerinden trafiğin kapatılmasıyla başlayan yürüyüş Tuzluçayır Meydanı’nda son buldu.

BDSP’nin “Faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak!” pankartı arkasında yer aldığı yürüyüşe diğer yapılar da kendi pankart ve flamalarıyla katıldılar.

Anma etkinliğinde Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Atölyesi ile Yozgat Tayip Köy Derneği Gençlik Komisyonu Semah ekibi yer aldı.

Muhlis Akarsu Parkı’ndaki sinevizyon gösterimiyle devam eden anmada yapılan konuşmalarda devletin katliamcı geleneğine değinildi, emekçiler devrimci mücadelenin yanında yer almaya çağrıldı.

Bölgede devrimci güçlerin dışında aynı saatlerde bir eylem daha gerçekleştirildi. Anma programı başından sonuna kadar 2 Temmuz gündemli ayrışmaya uygun bir içerik ve atmosferde geçti.

Kızıl Bayrak / Ankara


Kartal’da Sivas katliamı lanetlendi...

 Kartal İşçi Kültür Evi Derneği, 1 Temmuz günü “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar!” şiarıyla gerçekleştirdiği etkinlikle Sivas katliamını lanetlendi.

Etkinlik öncesinde hazırlanan afiş ve el ilanları ile emekçilere duyuru yapıldı, kahve ve pazar dağıtımları gerçekleştirildi.

Etkinlik, şiir ve Kartal İşçi Kültür Evi Derneği Müzik Grubu’nun “Gün Tutuşur” parçasını söylemesi ile başladı. Sivas katliamını anlatan açılış konuşmasının ardından Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’nin hazırlamış olduğu şiir ve müzik dinletisi ile devam edildi.

Ardından Sivas katliamını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

BDSP adına yapılan konuşmada, Sivas katliamının ne ilk ne de son olduğu, Maraş’tan Çorum’a, Sivas’tan Ulucanlar’a kadar bu coğrafyanın sayısız katliama tanıklık ettiği ifade edildi. Sermaye devletinin katliamlar dışında da işçi ve emekçilere her gün saldırdığı vurgulandı. Son olarak Sabra Tekstil’de yaşananlar anlatılarak, patronuyla, polisiyle, mahkemesiyle bir bütün olarak sistemin pervasızlığına değinildi. Sivas’ı lanetlemenin bu katliamları unutmamaktan ve saldırılara karşı tek yumruk olmaktan geçtiği belirtildi.

Baştan sona kolektif bir emekle hazırlanan etkinliğe 150 kişi katıldı.

Kartal BDSP


“Sivas’ı unutma, unutturma!”

1 Temmuz günü Avcılar Marmara Caddesi’nde BDSP, DHF, Halkevi, HKM, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, TKP, YDİ Çağrı, Devrimci Hareket, Gençlik Cephesi olarak ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamadan bir gün önce eylemin yapıldığı alana çağrı kuşlamaları yapıldı ve bildiri dağıtıldı.

Marmara Caddesi boyunca yürüyüş yapıldı. Ardından okunan basın metninde, 35 insanın şahsında yok edilmek istenilenin, zulme, baskıya, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı verilen kavga olduğu söylendi.

Esenyurt BDSP


Çayırova’da 2 Temmuz protestosu

Çayırova Halk Kültür Merkezi 3 Temmuz günü gerçekleştirdiği yürüyüşle Sivas katliamını protesto etti.

Yürüyüşte “Sivası unutma unutturma!” pankartı taşındı. Yapılan açıklamada katliamın sorumlusunun devlet olduğu söylendi.


Menemen’de 2 Temmuz yürüyüşü

3 Temmuz günü PSAKD Menemen Şubesi ve Asarlık Cemevi, Sivas katliamını protesto etmek için yürüyüş ve ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yürüyüş Menemen Kültür Merkezi önünden başladı, hükümet meydanında yapılan basın açıklamasıyla son buldu. Açıklamada Sivas katliamının gerçek faillerinin halen yargılanmadığı söylendi ve devletin katliamcı geleneği teşhir edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Antakya’da 2 Temmuz 

Antakya’da biraraya gelen kurumlar, 3 Temmuz günü gerçekleştirdikleri eylemle, 2 Temmuz katliamını unutmadıklarını, unutturmayacaklarını haykırdılar.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada katliamın sorumlularından hesap sorulmadığı ve katliamın unutturulmaya çalışıldığı söylendi.

Açıklamaya KESK, DİSK, Hatay Tabip Odası, DKSD, Halkevleri, İHD, TÖP, TDKD, ESP, ÖDP, EMEP, DTP, SEH, SP, Alınteri ve Kızıl Bayrak okurları katıldı.

Kızıl Bayrak / Antakya


Eskişehir’de 2 Temmuz

Sivas katliamı Eskişehir’de, 3 Temmuz günü, yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Basın açıklamasını Eskişehir Tabip Odası Başkanı okudu. Açıklamada, Madımak Oteli’nin müze yapılması ve kontrgerilla örgütlenmelerin dağıtılması gerektiğine değinilirken, Alevi toplumunun binlerce yıllık dışlanmışlığı ve ezilmişliği vurgulandı. BDSP, DHF, EHP, TKP, EMEP, Halkevleri, SDP, ÖGD gibi çeşitli siyasi yapıların da destek verdiği etkinlik semah gösteriminin ardından sonlandırıldı.

Emekçi mahallelerinden Gültepe ve Büyükdere mahallelerinde ise Halkevleri ve Hacı Bektaş Veli Vakfı’nın düzenlediği iki ayrı etkinlik gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Sarıgazi’de 2 Temmuz yürüyüşü

Sivas katliamı 1 Temmuz günü Sarıgazi’de gerçekleştirilen yürüyüşle lanetlendi.

Partizan, TKP, ÖDP, EMEP, ODAK, DTP, DHF, ESP, AKA-DER tarafından örgütlenen yürüyüşe Demokratik Alevi Hareketi, Mücadele Birliği ve BDSP de destek verdi.

“16. yılında Sivas katliamını unutma, unutturma!” pankartının açıldığı yürüyüşe bini aşkın kişi katıldı.

Basın açıklamasında, devletin Kürtlere, Alevilere, devrimcilere ve tüm ilerici güçlere yönelik katliamcı yüzü teşhir edildi ve bu katliamların sistematik olarak yapıldığı, faillerinin bilinmesine rağmen örtbas edildiği dile getirildi. Ardından sinevizyon gösterimi, semah gösterisi ve müzik dinletisini içeren bir etkinlik gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Çiğli’de Sivas şehitlerini anma etkinliği

Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda 5 Temmuz günü gerçekleştirilen etkinlikle 2 Temmuz Sivas şehitleri anıldı. Etkinliği, Çiğli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği düzenledi.

Anma etkinliği, açılış konuşmasından sonra, Çiğli PSAKD Başkanı Türkan Doğan’ın konuşmasıyla başladı. Doğan, Sivas katliamının nasıl gerçekleştiğini anlattıktan sonra, AKP’nin Alevi açılımına değindi. Bu açılımla Alevilerin düzene yedeklenmeye çalışıldığını belirterek, AKP’nin bu oyununa karşı Alevilerin ilerici ve direnişçi yanlarıyla müdahale etmeleri gerektiğini vurguladı.

Konuşmanın ardından slayt gösterisi gerçekleştirildi. Çiğli Belediyesi Kültür Müdürü’nün okuduğu şiirle ilerleyen etkinlik programında Çiğli PSAKD Semah ekibi semah döndü. Ardından Şair Asım Gönen şiir okudu.

Etkinlik, Ege’den Anadolu’ya halk sahnesinin, “Sen bu gülü sökemezsin Hızır” isimli oyununun ardından, Karşıyaka PSAKD müzik grubunun müzik dinletisiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Adana BDSP’den 2 Temmuz anması

Adana BDSP, 5 Temmuz günü Şakirpaşa’da, Sivas katliamının 16. yılında anma etkinliği gerçekleştirdi.

Etkinlik öncesinde semtte etkin bir çalışma örgütlendi. Etkinlik afişleri ve el ilanları yaygın bir şekilde kullanıldı. Ev ziyaretleri yapıldı.

Etkinliğin başlayacağı sırada başlayan yağmur nedeniyle açık alanda gerçekleştirilecek etkinlik Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’ne taşındı.

Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Ardından BDSP temsilcisi Sivas katliamının arka planını anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşma mücadele çağrısıyla tamamlandı.

Şakirpaşa İKE tiyatro atölyesi tarafından hazırlanan oyun etkinliğin kurum içine taşınması sebebiyle gerçekleştirilemedi. Bu nedenle konuşmanın ardından Şakirpaşa İKE tiyatro atölyesi kısa bir şiir dinletisi sundu.

Ardından sinevziyon gösterimine geçildi. Son bölümde müzik dinletisi sunuldu. Sivas katliamı üzerine yakılan türkülerle başlayan dinleti halaylarla sona erdi.

Etkinliğe yaklaşık 100 kişi katıldı.

Adana BDSP


Yeni Çamlıca’da 2 Temmuz etkinliği

Yeni Çamlıca Mahallesi Gençliği, Ümraniye Yeni Çamlıca Mahallesi’nde 4 Temmuz akşamı bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik tamamen mahalle gençliğinin kolektif çabasıyla örgütlendi.

Etkinlik öncesinde işçi ve emekçilerin evlerine gidilerek çağrı yapıldı. 100’ü aşkın işçi ve emekçinin katıldığı etkinlik açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada kısaca devletin yapmış olduğu katliama değinildi. Daha sonra arkadaşların hazırlamış olduğu Sivas katliamı belgeseli gösterimi yapıldı.    

Ardından şiir dinletisi sunuldu. Sonrasında ise Esenyurt İşçi Kültür Evi’nin hazırlamış olduğu slayt gösterimi yapıldı. Slay gösterisi etkinliğe katılanlar tarafından beğeniyle izlendi. Son olarak BDSP adına yapılan konuşmada, Sivas katliamının, çok öncesinde planlanan ve gerici güruhlar eliyle sermaye devleti tarafından gerçekleştirilen bir katliam olduğu ifade edildi. Bu katliama karşı hayatın her alanında mücadele etmek gerektiği vurgusu yapıldı. CHP’nin Alevi işçi ve emekçilerine dönük ikiyüzlü tutumundan bahsedildi. Etkinliğin ardından birçok emekçi anma için teşekkür etti.  

Yeni Çamlıca Mahallesi Gençliği / Ümraniye