03 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/25

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi çatışmanın son perdesi ve
devrimci müdahalenin artan önemi
  12 Eylül’ün hesap defterini Kenan Evren’in yargılanması da, intiharı da kapatamaz!
  CHP’nin “12 Eylülcüler yargılansın” manevrası ve gerçekler
Batan da, kriz içinde debelenen de
asalak sermaye düzenidir!
2 Temmuz etkinlikleri...
Basın-İş İstanbul Şube Yönetimi’ni gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz...
  Kent AŞ direnişi sürüyor…
  Entes direniş güncesi...
İşçi ve emekçi hareketinden...
  Esnek istihdamı ve “kiralık işçi” uygulamasını yasal hale getiren, işçinin işgüvencesini gaspeden özel istihdam büroları yasası kabul edildi…
  DESA deneyimi üzerine
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı sonrası çalışmamızda yeni bir dönem başlamıştır!
  Emekçi kadın mücadelesi
ve sendikalar
  Honduras’ta amerikancı faşist askeri darbe!
  Molla rejimi halk hareketini devlet terörüyle sindirmeye çalışıyor!
  Uluslararası Kızılhaç raporu:
  “İşçi sınıfı ya devrimcidir,
ya da hiçbir şey!”
  Kapitalizmin krizi yıkım üretiyor, sermaye cephesi daha fazla fedakarlık istiyor…
  Ulusal Sorun-Kürt Sorunu Sempozyumu
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2 Temmuz etkinlikleri...


“Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir!”

Mamak İşçi Kültür Evi “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir” şiarıyla 27 Haziran Cumartesi günü Tek Mezar Parkı’nda anma etkinliği gerçekleştirdi.

Etkinlik öncesinde “İşçi Kültür Evleri”, “Katliamların hesabını işçi- emekçiler soracak”, “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir”, “Emperyalist savaşa, yıkıma, kültüre karşı yaşasın halkların kardeşliği”, “İşten atmalar yasaklansın, kapitalizmin krizine karşı örgütlü mücadeleye” pankartları asılarak ses düzeninden etkinlik duyurusu yapıldı.

Etkinlik programı ‘iki kül’ tozunun hikâyesi ile başladı. Ardından karanlığa meşale olanların küllerinden yeniden doğacağı vurgulanarak sermaye devletinin katliamlar tarihi anlatıldı. Dersim, Maraş, Çorum, Gazi, cezaevi katliamları ve sayısız katliamda katledilenlerin ve tüm devrim ve sosyalizm şehitlerinin anısına saygı duruşuna geçildi. Program, Kürtçe ve Türkçe türkülerle başladı.

Ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Atölyesi Pir Sultan türkülerinden oluşan bir dinleti sundu. Yozgat Tayip Köy Derneği Gençlik Komisyonu semah Ekibi’nin semah dönmesiyle etkinlik devam etti.

Sonrasında İşçi Kültür Evi tarafından hazırlanan belgesel gösterimine geçildi. Nesimi, Pir Sultan Abdal, Bedrettin, Seyit Rıza ile başlayan belgesel günümüze kadar süren planlı devlet katliamlarını anlattı.

Mamak İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşmada katliamcı düzen gerçekliğinin yanısıra düzen partilerinin yalanlarına kanmama çağrısı yapıldı.

Sahneye deyişleriyle Hüseyin Beydilli ve Rıza Kılıç davet edildi. Anma programı aynı zamanda Sivas şehitlerinden Gülsüm Karababa’nın ablası, Zeynep Karababa’nın sahneye çıkmasıyla devam etti. Karababa’nın söylediği türküler, deyişler ve emekçiler tarafından dönülen semahlarla etkinlik son buldu. Anma etkinliği olumsuz hava koşullarına, etkinlik alanı olan parkın ıslanmasına rağmen oldukça coşkulu gerçekleştirildi.

Ön çalışması, 700 afiş, radyo duyuruları, binlerce el ilanı ile yapılan etkinlik güçlü bir atmosferde gerçekleştirildi.

Program süresince sunum metni ve kültür evi adına konuşmalarla sürekli olarak sermayenin faşist diktatörlüğü teşhir edildi ve emekçiler sosyalizm mücadelesine çağrıldı.

Anmaya katılan tüm sanatçıların dinletileri ilgi ve beğeniyle izlendi. Belgesel gösterimi oldukça ilgi çekti.

Etkinlikte;

Kızıl Bayrak gazetesinin 15. yılı vesilesiyle emekçiler sosyalizmin Kızıl Bayrak’ını sahiplenmeye çağrıldı. 135 adet Kızıl Bayrak satıldı.

7-8-9 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan Mamak 6. Kültür Sanat Festivali’ne çağrı yapıldı. Etkinliğe yaklaşık 700 işçi ve emekçi katıldı.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları


Gazi’de 2 Temmuz etkinliği

28 Haziran günü Gazi 2 Temmuz Platformu Sivas şehitlerini anma etkinliği düzenledi.

Etkinlik öncesi çağrı amaçlı olarak el ilanları dağıtıldı, yapılan ozalitler ve kahve konuşmalarının yanısıra sesli çağrıyla emekçiler etkinliğe davet edildi.

Gazi Büyük Park’ta gerçekleştirilen etkinlik açılış konuşmasıyla başladı sonrasında ortak metin okundu.

“Sivas’ta 35 insanımız diri diri yakıldı. Halkın aydınlığa dönük yüzü egemenler tarafından ateşe verildi. Devlet güdümlü katliama bütün düzen partileri seyirci kalmakla yetindi. Yüreği emekten, halkların kardeşliğinden yana atan aydınlarımız tüm ülkenin gözleri önünde organize bir şekilde katledildi.” sözlerine yer verilen ortak açıklamada sömürü düzenini ortadan kaldırmak için mücadele çağrısı yapıldı.

Ardından müzik dinletisine geçildi ve Madımak katliamını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Katılımcılar ve çevrede bulunan insanlar sinevizyon gösterimine yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe 1000’in üzerinde emekçi katıldı.

DTP ve EMEP ise ortak belirlenen programın dışına çıkarak BDSP, Devrimci Hareket, Partizan, DHF, PDD, Halkevleri, ESP, SDP, SP, TÖP, EMEP, DTP, ÖDAH, TKP, Dersim Kültür Derneği bileşenlerinden oluşan Gazi 2 Temmuz Platformu’nun dışında davrandılar.

Kızıl Bayrak / GOP


Katillerden hesabı işçi ve emekçiler soracak!

Sivas Katliamı’nda katledilen aydın ve sanatçıları anmak amacıyla Esenyurt Depo Kapalı Cadde’de, 29 Haziran günü açık havada anma etkinliği gerçekleştirildi.

Ön hazırlık sürecinde, çağrı için 700 adet el ilanı Depo Mahallesi’nde kapı kapı dolaşılarak dağıtıldı. Etkinlik öncesinde BDSP imzalı bildirilerin mahallede ve merkezi noktalarda dağıtımı gerçekleştirildi.

Etkinlik katledilen aydınlar adına yazılan şiirlerin okunmasıyla başladı. Ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinliğe katılanlar tarafından sinevizyon büyük bir dikkatle izlendi ve bitiminde uzun süre alkışlandı. Sinevizyon gösterimi esnasında polis etkinliği engellemeye çalıştı fakat etkinlik ara verilmeden devam etti.

Sinevizyonun ardından Sivas Katliamı’nı lanetleyen “Devlet güdümlü Sivas Katliamı’nın 16. yılındayı! Karanlığa meşale olanlar, küllerinden yeniden doğarlar!” başlıklı metin okundu.

Metinde, sermaye devletinin katliamın bir parçası olduğu vurgulandı ve kürsüden işçi ve emekçilere katliamın hesabını sormak için örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Ardından hep bir ağızdan türküler söylendi ve etkinlik sonlandırıldı.

Canlı geçen etkinliğe 250 işçi ve emekçi katıldı.

Esenyurt BDSP


Bursa’da 2 Temmuz çağrısı

2 Temmuz Tertip Komitesi, 30 Haziran günü Setbaşı-Mahfel Cafe önünde, 2 Temmuz günü yapılacak eylemin çağrısı için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bursa Şube Başkanı Davut Türkoğlu’nun yaptığı basın açıklanmasında katliam lanetlenerek bu tür saldırıların, katliamların bir daha yaşanmaması için örgütlü olmanın gerekliliği ifade edildi.

Devrimci kitle örgütlerinin destek verdiği açıklamanın ardından “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı bildirilerin dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kocaeli’de 2 Temmuz çağrısı

Kocaeli’de Alevi işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde 2 Temmuz öncesinde yoğun bir çalışma yürütüyoruz.

Hafta başından itibaren birçok mahallede, Kocaeli BDSP olarak çıkardığımız Sivas katliamını anlatan bildirilerimizi işçi ve emekçilere ulaştırdık. Emekçilerle yaptığımız sohbetlerde devletin katliamcı kimliğini anlattık.

Ayrıca “2 Temmuz ’93… Sivas’ta asan da yakan da devlettir!”, “Katil devlet hesap verecek!” şiarlı afişlerimizi yoğun bir şekilde kullandık. Mahallelere “Sivas katliamının hesabı sorulacak / BDSP” ve “Sivas’ta asan da yakan da devlettir / BDSP” yazılamalarını yaptık.

Bildiri dağıtımında işçi ve emekçilere ortak 2 Temmuz eyleminin çağrısını yaptık.

Kocaeli BDSP


İstanbul’da 2 Temmuz çağrısı

Sivas Katliamı’nın 16. yıldönümünde gerçekleştirilecek miting için biraraya gelen kurumlar 27 Haziran günü basın açıklaması gerçekleştirdiler.

2 Temmuz Tertip Komitesi, “Sivas katliamını unutmadık unutturmayacağız!” pankartı ve Sivas şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı.

Basın açıklamasında, Sivas katliamına değinilerek Maraş, Çorum, Malatya katliamlarında olduğu gibi Sivas’ta da katledilenin “bu ülkenin devrimci, demokratik, aydınlık bilinci” olduğu ifade edildi.

Kürt halkı üzerindeki baskıların ve son dönemdeki devlet terörünün teşhir edildiği açıklama metninde AKP’nin sahte Alevi Açılımı’na değinildi.

Açıklamasının ardından 2 Temmuz mitingine çağrı yapan bildirilerin dağıtımı için İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Lisesi önüne yürümek isteyen kitlenin önü polis barikatıyla kesildi.

Barikatın önünde atılan protesto sloganlarıyla bir süre gerçekleştirilen oturma eyleminin ardından pankartsız bir biçimde toplu bildiri dağıtımı yapılarak cadde boyunca yüründü. Bir süre sonra dövizler açıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir: “Sivas’ın hesabını soracağız!”

1 Temmuz günü İzmir’in birçok ilçesinde Sivas Katliamı protesto edilerek 2 Temmuz günü gerçekleşecek mitingin çağrısı yapıldı.

BDSP, Çiğli PSKAD, Varto-Der’in örgütlediği Çiğli Halkevi, Çiğli ve Ulukent Alevi-Der, Partizan ve EMEP desteklediği eylemde en önde Sivas’ta şehit düşenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla “Sivas katliamını unutmadık, unutmayacağız! Hesabını soracağız!” yazılı pankart taşındı. Alkışlarla başlayan yürüyüş sonrasında Çiğli Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada devletin tarihinin işçi ve emekçilere yönelik katliamlarla dolu olduğu söylendi. Sömürücü sınıfların ezilenler üzerindeki egemenliklerini sürdürebilmek için sayısız katliam, operasyon, provokasyon düzenlediği dile getirildi. Maraş’ın, Çorum’un, Gazi’nin, Sivas’ın, Ulucanlar’ın ve 19 Aralık’ın devletin katliamcı geleneğinin açık göstergesi olduğu ifade edildi.

Sivas katliamı sırasında devletin tüm kurumlarının katliama seyirci kaldığı dile getirildikten sonra katliamdan sonra dönemin yetkililerinin yaptığı açıklamalardan örnekler verildi. Katliam sonrası ortalığa saçılan bilgi ve belgelerin, karartılmaya çalışılan gerçeklere ışık tuttuğu söylendi.

Açıklamada devletin Alevi açılımının asıl amacının Alevileri ve Aleviliği denetim altına almak olduğu ifade edildi. Aleviler’in bu oyuna gelmemesi çağrısı yapıldı. Ayrıca, Alevi halkının Kürt halkının haklı mücadelesini sahiplenmesi gerektiği dile getirildi.

Açıklama şu sözlerle son buldu. “Devletin, sömürü ve kölelik sistemini yaşatabilmek için yaptığı hesap ve oyunları boşa çıkarmalıyız. Özelde Sivas katliamının genelde tüm katliamların hesabını sormanın biricik yolu işçi ve emekçilerin birleşik, kitlesel, devrimci mücadelesini yükseltmekten geçmektedir.”

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eyleme yoldan geçen işçi ve emekçilerden alkışlarla destek verenler oldu.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

Gebze’de 2 Temmuz faaliyetleri…

Gebze’de 2 Temmuz Sivas katliamı nedeniyle işçi ve emekçi mahallelerinde yoğun bir kitle çalışması yürüttük.

Yaklaşık 3 bin adet BDSP imzalı bildiriyi Ulaştepe, Güzeltepe, Erişler ve Emek mahallelelerine yoğun şekilde dağıttık.

İşçi ve emekçilerle devletin Alevi açılımını da teşhir eden sohbetler gerçekleştirdik. Sınıf mücadelesini yükseltmeye çağırdık.

1 Temmuz’da BDSP önlükleriyle işçi servislerinin önü keserek ajitasyon konuşmalarıyla katliamın teşhirini yaptık. Devlettin kolluk güçleri müdahlede bulunmaya çalıştıysa da net tutumumuz karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Faaliyettimiz tüm engelleme çabalarına rağmen devam etti.

Gebze BDSP

 


 

Hak arayan emekçiye AKP terörü...

Sermaye sınıfının direktiflerini yerine getirmek için canla başla çalışan Tayyip Erdoğan, işçi ve emekçi düşmanı yüzünü sadece altına imza attığı saldırı yasalarıyla değil çeşitli gezilerde sorunlarını dile getiren emekçilere dönük tavrıyla da kanıtlıyor.

Erdoğan’ın sermaye dostu, emekçi düşmanı davranışları son olarak geçtiğimiz hafta Kocaeli’de görüldü.

Erdoğan’ın 2006 yılında Mersin’e yaptığı ziyaret sırasında “Çiftçinin hali ne olacak? Hangi yüzle geliyor buraya” diyerek tepkisini dile getiren çiftçi Kemal Öncel’e verdiği “Hadi ananı al git buradan.” cevabı hala hafızalardayken yeni bir AKP terörü geçtiğimiz hafta sonu İzmit’te yaşandı.

AKP Kocaeli İl Teşkilatı’nın Olağan Kongresi’ne katılmak için Kocaeli’ne giden Tayyip Erdoğan’ı protesto etmek isteyen depremzedeler ve Belediye-İş’liler polis engellemesiyle karşılaştı.

Bir yanda AKP’li belediyeler tarafından baskı ve sürgün yoluyla sendika değiştirmeye zorlanan Belediye-İş üyeleri, diğer yanda ise Arızlı Irak Konutları’ndan valilik tarafından çıkartılmak istenen depremzedelerin protesto girişimleri zor yoluyla bastırıldı.

Belediye-İş’lilere gözaltı...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU’da uygulanan baskı ve sürgünlere karşı eylem yapan sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri otobanda yolu kapatarak Erdoğan’ı protesto etmek istediler.

İstanbul’a doğru yola çıkan Belediye-İş’liler Hereke gişelerinden geri çevrilirken İzmit’e dönüş sırasında “Hani sendika seçme özgürlüğü vardı”, “Davos’ta one minute dediniz, Kocaeli’de ne diyeceksiniz” yazılı dövizler taşımaları nedeniyle polis tarafından gözaltına alınarak Kuruçeşme Polis Karakolu’na götürüldüler.

Depremzedeye AKP terörü...

1999 depreminin mağdurları olan ve Arızlı Irak Konutları’nda yaşayan depremzedeler, evlerinden çıkmaları yönündeki zorlamalara karşı başbakan ile görüşmek istedi. AKP Kongresi’nin yapılacağı spor salonuna giren üç depremzede “Barınma hakkımız söke söke alırız!”, “Depremzede ölsün, bürokrat yaşasın” sloganlarını atarak protesto eylemi gerçekleştirdiler.

Göstermelik olarak iki temsilcinin içeri alındığının öğrenilmesinden sonra Arızlı sakinleri Başbakan’ın peşini bırakmadı. Önce Valiliğe giden Arızlı sakinleri daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Erdoğan’ı beklemeye başladı. Burada polis ile arbede yaşayan emekçiler engellenerek belediye önünden uzaklaştırılmaya çalışıldı.

Başbakan’ın hafta sonunda yaptığı ziyaret, tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi sermaye partisi AKP’nin işçi ve emekçi düşmanı yüzünü Erdoğan şahsında bir kez daha göstermiş oldu.