26 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/24

  Kızıl Bayrak'tan
  İran’daki siyasal durum üzerine...
  Irak’taki işgalci güçler Türkiye üzerinden geri çekilmeye hazırlanıyor...
Konya Üssü savaş aygıtı NATO uçaklarına açıldı…
Mafyalaşan tekstil sektörü,
sektöre dönüşen mafya çeteleri…
Eli kanlı bir haraminin portresi:
Sabri Sami Yılmaz
  Sabra saldırısı ve sonrası üzerine avukatlarla kouştuk...
  “TİS yoksa grev” örgütlenmelidir!
Sabra saldırısı lanetleniyor...
  Entes direniş güncesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sivas katliamının hesabını sormak için
birleşik, kitlesel devrimci mücadeleyi yükseltelim!
  Emine Arslan ile kazanımla sonuçlanan DESA direnişi üzerine konuştuk...
  İTO Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen’le Sağlıkta Dönüşüm Programı ve “Tam Gün” Yasa Tasarısı üzerine konuştuk...
  Almanya'da yüz binlerce öğrenci eğitim hakkı için alanlardaydı!
  İran’da halk hareketi sınırlarını zorluyor!
  İsrail, Filistin halkına barış adına kölelik dayatıyor!
  İran halkı ve devrimci partileri
‘79 deneyinden öğrenecektir!
  Kapitalist-emperyalist sistemin
kısa bir suç dosyası...
  Yargı gereğini yaptı! Uğur’un katilleri beraat etti…
  Bir burjuva liberalinin
saçmalamaları üzerine...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

IBM’de plaza eylemi…

Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube, “IBM’de sendikal haklara saygı istiyoruz!” talebiyle 18 Haziran günü Levent Yapı Kredi Plaza önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Kamudaki TİS sürecine süren grev ve direnişlere değinilen basın açıklamasında E-Kart ve ATV-Sabah greviyle dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

EMO İstanbul Şubesi ve T. Harb-İş Sendikası Anadolu Yakası Şubesi eyleme destek verdi.

EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay IBM’deki örgütlenmenin her zaman destekçisi olacaklarını belirtti.

Ardından IBM emekçileri adına Elvan Demircioğlu basın açıklamasını okudu. Tez Koop-İş’in IBM’deki örgütlenme sürecini anlatan Demircioğlu krizle beraber yaşanan işten atmalara değindi.

İstanbul çapındaki grev ve direnişlerle dayanışma çağrısının yapıldığı açıklama kıdem tazminatının gaspedilmesine karşı tek yolun genel grev olduğu vurgusuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

DESA işçilerinin işe iade kararı onandı!

Sendikaya üye oldukları için DESA’da işten atılan işçilerin, işe iade davaları işçiler lehine sonuçlandı.

Yerel mahkeme, 24 Aralık 2008 tarihinde Sefaköy ve Düzce DESA fabrikalarında işten çıkarılan işçilerin işten atılma sebebinin “sendikal neden” olduğunu belirtmiş ve işçilerin işe iadesini karara bağlamıştı. Bundan sonra DESA işvereni karara itiraz ederek davayı temyize götürmüştü. Ancak Yargıtay tarafından da bu karar onaylanarak işçilerin “sendikal nedenle” işten atıldıkları kesinleşti.

Yargıtay’ın onama kararıyla beraber işçiler işlerine geri dönebilecek ya da 12 aylık sendikal tazminat ile 4 ay boşa geçen süre dahil tüm alacakları DESA patronu tarafından hesaplarına yatırılacak.

DESA’da direniş kazandı!

DESA Deri’nin Sefaköy’deki fabrikasında işten atılan Emine Arslan, 20 Haziran günü direnişinin 352. gününde fabrika önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla fabrika önündeki bekleyişini noktaladı.

Küçükçekmece İşçi Platformu çalışanları, “Direnen DESA işçisi kazandı! Yaşasın sınıf dayanışması / Küçükçekmece İşçi Platformu” pankartı açarak açıklamaya destek verdi. Yolun tek şeridini kapatılarak sloganlarla fabrika önüne yüründü.

T. Deri-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Gürsel Menteşe bir konuşma yaparak DESA işçilerinin Düzce’de 418 gün, Sefaköy’de 352 gündür direndiklerini ifade etti ve DESA patronunun Düzce’de 41 sendika üyesini ve Sefaköy’de Emine Arslan’ı işten attığını, patronun işçilere direnişi bırakmaları için para ve iş teklifinde bulunduğunu, üyelerini istifaya zorlayarak işten atmakla tehdit ettiğini vurguladı.

İşe iade kararının ardından DESA patronunun göstermelik olarak 3 işçiyi işe geri aldığını, 15 işçinin de tazminatlarını ödediğini söyledi.

Ardından Emine Arslan söz alarak mahkemenin kazanıldığını ancak işverenin kendilerini işe geri almaya yanaşmadığını belirtti. Para için değil sendika için mücadele ettiklerini sözlerine ekleyerek sürdürdükleri direnişin burada bitmediğini, mücadelenin süreceğini vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Hava-İş, Sabiha Gökçen’de örgütlendi

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yer Hizmetleri AŞ çalışanları Hava-İş Sendikası’nda örgütlendi.

ISG bünyesinde çalışan 700’e yakın işçinin çoğunluğunu üye yaparak 19 Haziran günü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespit başvurusunda bulunan Hava-İş, ISG bünyesinde çalışan 2 üyesinin işten atılmasını protesto etti.

Hava-İş Sendikası yöneticileri toplu sözleşmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, “Sizler artık büyük Hava-İş ailesinin birer ferdisiniz, bundan sonra sonuna kadar hep birlikte hareket ederek haklarımızı birer birer alacağız” dedi.

Cumartesi yürüyüşlerine polis barikatı

20 Hazian günü ATV-Sabah grevcileri ve destek veren kurumların gerçekleştirmek istediği Cumartesi yürüyüşü polis barikatıyla engellendi. Polisin tutumu oturma eylemi ile protesto edildi.

Basın açıklamasını TGS Genel Sekreteri Sergül Keskin gerçekleştirdi. Sergül yaptığı açıklamada, geçen hafta grevdeki basın emekçileri ile birlikte TBMM’de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ettiklerini söyledi ve yapılan görüşmelere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Ayrıca toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanan Halk TV’de, 3’ü sendikalı olmak üzere 4 kişinin iş akitlerinin feshedilmiş olduğunu söyledi. Sendikal örgütlenmenin olduğu bir işyerinde hangi gerekçe ile olursa olsun arkadaşlarının işten atılmasını kınadı.

Belediye-İş adına yapılan konuşmada ise polis barikatı kınandı.

Eylemde, “ATV Grevi sürüyor dayanışma büyüyor” pankartı taşındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Direnişteki Kent A.Ş. işçilerine polis saldırısı...

Kent A.Ş. işçilerinin Karşıyaka Örnekköy Şantiyesi’nde devam eden direnişlerine 22 Haziran günü polis saldırdı.

Kent A.Ş. işçilerinin beklediği şantiyeye yığınak yapan çevik kuvvet saat 05.00 sularında direnişçi işçilere müdahale etti.

İşçiler, şirket yetkililerinin şantiyeyi boşaltma girişimine araçların önüne yatarak engel oldu.

Polis saldırısı sırasında yaklaşık 30 kişinin bulunduğu belirtilirken polis saldırısını haber alan diğer işçiler de şantiyeye geldiler.

İşçilerin bir kısmı da CHP İzmir İl Binası’na gitti. Sendika yöneticileri ve işçi temsilcilerinin yaptığı görüşmeden sonuç alınamadı.

İşçilerin aileleriyle birlikte bekleyişi sırasında CHP’li belediye başkanı Cevat Durak atılan sloganlarla protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir

Tıp fakültesi öğretim üyelerinden açıklama

Tıp fakültelerinde çalışan öğretim üyeleri, 23 Haziran günü İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla, tıp fakültelerini ilgilendiren güncel sorunlara ve “Tam Gün” Yasa Tasarısı’na ilişkin başlattıkları imza kampanyasını kamuoyuna duyurdu.

Öğretim üyeleri, hak ettikleri, emeğinin karşılığı olan, emekliliğe yansıyacak gelirle tam gün çalışmaktan yana olduklarını, çalışma yaşamlarını, mesleklerinin bir öğesi olmayan performans puanları toplamaya çalışarak geçirmek istemediklerini söylediler.

Öğretim üyeleri, hazırladıkları ve ilk imzacı olarak 316 öğretim üyesinin imzaladığı metni kamuoyuna sunarak imza kampanyası başlattıklarını, kampanyanın www.tıpfakultelerininsesi.net sitesi üzerinden yürütüleceğini, toplanan imzaların TBMM Başkanlığı ve diğer ilgili kurumlara sunulacağını duyurdular.

Kızıl Bayrak / İstanbul

SES: “Sürgün kararı geri alınsın!”

SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer ve Şube Sekreteri Akife Aktaş’ın şube sınırları dışına sürgün edilmesine ilişkin SES, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde 23 Haziran günü basın açıklaması gerçekleştirdi.

“SES Şişli Şube” pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun yaptı. Yorgun, AKP hükümetinin 6 yılı aşkın süredir. Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında sürdürdüğü ve halen yasal hazırlıklarını yürüttüğü özelleştirme-piyaslaştırma uygulamalarının devam ettiğini belirtti.

Yorgun, sürgünün hukuksuz olduğunu belirterek, şube yöneticilerinin, yürüttükleri çalışmalar nedeni ile sürüldüklerini söyledi.

Açıklamanın ardından İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, Haber-İş 1 Nolu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ve KESK Genel Başkanı Sami Evren birer konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

ATV-Sabah’ta mahkeme günü...

Turkuvaz Grubu’na bağlı gazete, dergi ve televizyonlarda grevde olan basın emekçileri 24 Haziran günü Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş Yönetim Kurulu üyeleri ile yetkilileri hakkında sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi gerekçesiyle suç duyurusunda bulundular.

TGS üyeleri, şüpheliler hakkında belirtilen tüm delillerin değerlendirilerek gerekli soruşturmanın yapılmasını ve sorumluların cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılmasını talep ettiler.

Ardından ATV-Sabah emekçisi Ender Ergün’ün Sirkeci 8. İş Mahkemesi’nde görülen “işe iade davası”na geçildi.

Duruşmada, Ender Ergün’ün davayı kazandığı açıklandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Hekimler “Tam Gün” Yasa Tasarısı’na karşı alanlarda!

“Tam Gün” Yasa Tasarısı’na karşı eylem kararı alan Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları Türkiye’de üniversite hastanelerinin bulunduğu illerde eylemdeydi.

24 Haziran günü İstanbul, Ankara ve Adana’da eylemler gerçekleştiren hekimler özlük haklarının kaybına izin vermeyeceklerini duyurdular.

Hekimler İstanbul’da yürüdü

İTO üyeleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yürüdüler.

Pekçok kurumun destekçisi olduğu yürüyüş TTB Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu’nun Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde yaptığı konuşmayla başladı.

Çerkezoğlu hastanelerin işletme haline çevrilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Konuşmada, Sağlık Bakanlığı ve hükümet protesto edildi.

Eylemde, “Sağlık hakkı, mesleki bağımsızlık, can güvenliği, iş ve ücret güvencesi için birleşik mücadeleye” şiarlı ortak pankart ve “Sağlık mal, emeğimiz maliyet unsuru değildir / İstanbul Tabip Odası” pankartı taşıdındı.

Yürüyüşün ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne gelen kitleye İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen seslendi. Hükümetin hekimlerin taleplerini ve itirazlarını dikkate almaması halinde yeni mücadele kararları alacaklarını belirtti. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Ankara’da hekimler eylemde...

ATO üyesi hekimler de “Tam Gün” Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle Gazi Hastanesi önünde basın açıklaması yaptılar.

Açıklamayı okuyan ATO Başkanı Gülriz Ersöz “Tam Gün” ve “Kamu Hastane Birlikleri” yasa tasarılarının, hekimlerin özlük haklarının kaybı, eğitim için azalan zaman, hekim niteliğinin düşmesi, sağlık hakkının gözden çıkarılması ve çalışanların sağlığının daha da bozulmasına yol açacağını söyledi.

Adana’da “Tam Gün” eylemi...

Çukurova Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında son dönemde sağlık alanında gündeme gelen bir dizi değişikliğin sonucu olarak sağlık alanının hızla taşeronlaştığı ve piyasalaştığı ifade edilerek bunun sonucunda da halkın sağlık hakkının hızla yok edildiği ve sağlığın finansmanının halkın omuzlarına yüklendiği söylendi.

Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete tarafından okunan basın metninde hükümetin yasa değişikliklerini meclis gündemine taşıyarak sağlık hizmetlerini piyasalaştırma noktasındaki kararlılığını gösterdiğini, IMF politikalarından biri olan bu uygulamaların krizin de etkisiyle ivmelendiğini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Adana


 

Kamu emekçilerinden TİS eylemleri

Sağlık emekçileri: “Emekçiye değil patronlara vergi!”

SES “üst vergi dilimine girdikleri” gerekçesiyle sağlık emekçilerinin maaşlarından kesilmek istenen vergi ödemelerine karşı “Emekçiye değil patronlara vergi” sloganıyla 19 Haziran günü Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi..

SES Aksaray Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Sibel Can, Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme hakkında bilgi verirken hükümetin sağlık emekçilerinin cebinden elini çekmesini istedi.

Eyleme hasta yakınları da alkışlarla destek verirken açıklamanın ardından söz alan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli; uzman doktor, hemşire-teknisyen, memur-hizmetli ve asistanların aldığı sefalet ücretine dikkat çekti.

Hükümetin sermayeden vergi keserken sağlık emekçilerine yeni vergiler yüklemesini kabul etmeyeceklerini belirten Beydilli, Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla da niteliksiz sağlık hizmeti uygulamasının yaygınlaştırıldığını hatırlattı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

SES Sağlık Bakanlığı önünde

SES üyeleri 19 Haziran günü Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla hükümete toplu sözleşme çağrısı yaptı.

Açıklamada, paran kadar sağlık anlayışı ve Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastanelerin ticarethaneye dönüştürülmek istenmesi protesto edildi ve KESK’e yönelik saldırılar kınandı.

Ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren bir konuşma yaptı. Evren konuşmasında IMF programları ile sağlık hakkının gaspedilmesine değindi. Hükümeti TİS’e çağırdı.

Kızıl Bayrak / Ankara

Tüm Bel-Sen TİS hakkı için Ankara’daydı!

Tüm Bel-Sen’in TİS hakkı için başlattığı yürüyüş 19 Haziran günü Ankara’da gerçekleşen eylemle sonlandı. Farklı illerden gelen Tüm Bel-Sen’li emekçiler Demirtepe’deki Tüm Bel-Sen Genel Merkezi önünde toplanarak Başbakanlık’a doğru GMK bulvarı üzerinden yürüyüşe geçti.

Kızılay Meydanı’nın panzerlerle kapatılması üzerine “Emekçiye değil, çetelere barikat!” sloganı atıldı.

Bakanlıklar önüne gelindiğinde Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara tarafından yapılan açıklamada KESK’e yönelik saldırılar kınandı.

Belediye yönetimlerini ve hükümeti TİS hakkını tanımaya ve gereken düzenlemeleri yapmaya çağıran Baykara taleplerini sıraladı.

Açıklamasının ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren Tüm Bel-Sen’in toplu sözleşme hakkının gaspedilmeye çalışıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından bir heyet İçişleri Bakanlığı ile görüşmeye ve TİS’e ilişkin hazırlanan dosyayı sunmaya gitti.

Kızıl Bayrak / Ankara

KESK TİS hakkı için yürüdü...

Türkiye’nin dört bir yanından gelen KESK üyeleri TİS hakkı için 20 Haziran günü Ankara’da buluştu.

KESK’li emekçiler Maltepe’de buluşup GMK Bulvarı üzerinden Başbakanlığa doğru yürüyüşe geçti.

En önde talepleri içeren KESK pankartı taşınırken, pankartın arkasında üzerlerinde tutuklanan sendika üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıyan sendika yöneticileri yürüdü. Kortejin devamında Diyarbakır, Ağrı, Muş, Batman, İstanbul, Van, Edirne vb. birçok ilden gelen KESK’liler kendi pankartlarıyla yürüdü. KESK kortejlerinin arkasındaysa eyleme katılan örgütler yer aldı.

Bakanlıklar önünde tutuklanan sendikacılara selam gönderildi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, siyasi iktidarın bugüne kadar emekçilere işsizlikten ve adaletsizlikten başka bir şey vermediğini söyledi. AKP’nin krizin faturasını ödemeye itiraz edenlere, emeğini ve özgürlüğünü savunanlara karşı faşizan uygulamaları reva gördüğü hatırlatıldı. Tüm bunların bilincinde olan ve mücadele eden bir sendika olmasından dolayı KESK’in hedef seçildiği belirtildi. Hükümet TİS masasına oturmaya çağrıldı. Evren son olarak “TİS yoksa grev var!” dedi.

Açıklamanın ardından tutuklu sendika üyelerinin selamları iletildi.

Kızıl Bayrak / Ankara