5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...

Berlin’de 1 Mayıs

Berlin’de saat 10.00’da DGB binasının önünde, başta DGB, IGM, Ver.di, GEW sendikaları olmak üzere Türkiyeli devrimci örgütler, değişik uluslardan devrimciler ve ilericiler toplandılar. 5 bine yakın işçi ve emekçinin katıldığı yürüyüş cansız bir atmosferde geçti. Miting alanına varıldığında biriken kitle ile katılım onbine yaklaştı.

Yürüyüşte Türkiyeli devrimci örgüt ve kurumlardan ATİK, Halk Cephesi, MLKP, KP-İÖ, Dersim Cemati, DTP pankart ve dövizleri ile yer aldılar. Almanlardan ise MLPD, Die Linke, FAU, DKP gibi örgüt ve partiler katılım gösterdiler.

TKİP taraftarları olarak, 70’e yakın bir kitle ile Almanca “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!”, “Yaşasın sosyalizm!” ve TKİP yazılı pankartlarımız ve kızıl bayraklarımızla yürüdük. Eylemin ardından Kreuzberg’de Sol Parti tarafından düzenlenen 1 Mayıs şenliğine katılarak informasyon ve yemek standı açtık.

Kreuzberg’de ayrıca “devrimci 1 Mayıs” adı altında, birincisi saat 13.00’te, ikincisi saat 18.00’de yürüyüşler yapıldı. Saat 21.00’den itibaren polis eylemcilere saldırdı. Geç saatlere kadar süren çatışmada çok sayıda insan yaralandı ve tutuklandı.

Berlin’den TKİP taraftarları


Stuttgart’ta 1 Mayıs

DGB tarafından organize edilen 1 Mayıs mitingi için kitle Marienplatz’da toplandı. Saat 10.00’da yürüyüşe geçildi. DGB yürüyüşe sadece temsilci düzeyinde katıldı.

Yürüyüşe Alman partilerinden DKP, KDP, MLPD, Türkiyeli ve Kürdistanlı sol gruplar ve Tamilliler katıldı. Yürüyüş boyunca “Krizin faturasını yaratanlar ödesin!”, “Krize karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!” sloganları sık sık atıldı.

Mitingte yapılan konuşmalarda kapitalizmin krizine değinilerek, emekçilere yönelik saldırılar kınandı. Eyleme 4 bin işçi ve emekçi katıldı.

Bizler yürüyüşte, önde Marx ve Lenin’in posterleri ile “Yaşasın 1 mayıs, yaşasın proletarya enternasyonalizmi!” pankartımız ve kızıl bayraklarımızla yerimizi aldık.

Stuttgart’tan TKİP taraftarları


Köln’de 1 Mayıs kutlaması

DGB Köln tarafından organize edilen Köln’deki 1 Mayıs’a, DGB’nin verdiği rakamlara göre yaklaşık 8 bin, yürüyüşe ise 4 bin civarında işçi, emekçi ve genç katıldı.

DGB binası önünde toplanan kitle saat 12.00’de yürümeye başladı. İşçi kortejlerinde taşınan pankart ve dövizlerde ağırlıklı olarak işten atmalar, işyeri kapatmalar, kısa çalışma, ücret gaspları, 30 saatlik çalışma haftası, standart asgari ücret gibi talepler dile getirildi.

Sendika kortejlerini burjuva partileri de dahil, siyasal yapıların kortejleri izledi. Yerli devrimci parti ve örgütlerden MLPD, DKP, KPD/ ML pankartlarıyla yürürken, Die Linke (Sol Parti) de belli bir kitlesellikle yürüyüşe katıldı. Bu partiler kriz gündemi olmak üzere yaşanan siyasal hak gasplarına ve ırkçılığa da işaret ettiler.

Türkiyeli devrimci- demokrat yapılar ise her zamanki gibi yürüyüşün önemli bir bileşeni oldular. Taşıdıkları pankart ve dövizlerde ve attıkları sloganlarda devrim ve sosyalizm şiarlarının yanı sıra artan polis devleti uygulamaları ve antifaşist sloganları öne çıkardılar.

Komünistler olarak eyleme, Almanca açılımlı bir büyük parti pankartı, üzerinde “Krizin faturası kapitalistlere!” şiarı bulunan Bir-Kar imzalı bir pankart, parti bayrakları, Marks-Engels-Lenin posterleri ve dövizlerimizle katıldık. TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı bildirilerimizi dağıtmanın yanı sıra Kızıl Bayrak gazetesi satışı gerçekleştirdik.

Mitingde DGB Köln temsilcisinin yanı sıra çeşitli sendika ve işçi temsilcileri konuşma yaptılar. Tümü de kriz ve daha şimdiden yaşanan sosyal yıkımdan bahseden konuşmacılar örgütlenme çağrısı yaptılar. Miting yapılan kabare gösterisi ve müzik dinletisiyle sona erdi.

Köln’den TKİP taraftarları


Hamburg’da 1 Mayıs kutlaması

Hamburg’da DGB,Ver.di ve IG-Metal sendikaları tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü DGB önünden başladı. En önde yeralan DGB’nin“Krize karşı mücadele edelim!” pankartının arkasında sendikalar, siyasi partilerden Die Linke, SPD, DKP, MLPD, İran Sosyalist Partisi ile Anti-faşist gruplar yürüdü. Türkiyeli kurumlar ve siyasi örgütler de kendi flamaları ve pankartlarıyla yerlerini aldılar. Eyleme 10 bin civarında insan katıldı.

Yürüyüş 1 Mayıs marşı ile başladı. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs ve Enternasyonal marşları müzik eşliğinde canlı bir şekilde söylendi. Sloganlar gür bir şekilde atıldı.

BİR-KAR olarak eyleme “Kapitalizm krizde, çözüm sosyalizmde” dövizleriyle katıldık. “Kapitalizme karşı 1 Mayıs’ta sosyalizm bayrağını yükseltelim!” bildirilerini dağıttık ve Kızıl Bayrak satışı yaptık.

Bir-Kar Hamburg

Bielefeld’de 1 Mayıs!

Alman Sendikalar Birliği (DGB) önünden başlayan yürüyüşe 2 bin civarında bir katılım gerçekleşti. Sendikaların arkasında Yeşiller, SPD, Die Linke ve MLPD pankartlarıya yer alırken, DİDİF, Anadolu Federasyonu, AGİF ve Kürtler imzasız pankartlarla yürüdüler.

Bizler ise yürüyüşe “Yaşasın 1 Mayıs!” şiarının yer aldığı TKİP imzalı ana pankartımızla katıldık. Bir-Kar Gençliği ise “Kurtuluş yok tek başına, hepimiz birimiz için, birimiz hepimiz için!” pankartıyla katıldı.

Yürüyüş boyunca sloganlarımız hiç susmadı. “Artık yeter, krizinizi biz ödemeyeceğiz!”, “Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm!”, “Herkese için iş, eğitim ve gelecek!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganlarını sık sık attık. Toplanma yerinde ise standımızı açarak gazetemizi ve kitaplarımızı sattık. Kriz ile ilgili bildirilerimizi dağıttık

TKİP taraftarları/ Bielefeld

Dortmund 1 Mayısı’na faşist saldırı!

Dortmund DGB’nin düzenlediği 1 Mayıs mitingi sabah saatlerinde 2300 kadar göstericinin gerçekleştirdiği yürüyüşle başladı.

Bu yıl da faşistler 1 Mayıs eylemine karşı gösteri yapmak için başvuruda bulunmuştu fakat polis izin vermedi. Ancak 300 kadar faşist hiçbir engelle karşılaşmadan Dortmund Merkez İstasyonu’ndan şehir merkezine kadar 2 km’lik yürüyüş yaptı. 1 Mayıs mitinginin yapılacağı alana gelen faşistler taş ve şişelerle eyleme saldırdı. Polis saldırıyı engellemek yerine 1 Mayıs eylemine saldırarak safını belli etti. DGB ise saldırıya kayıtsız kaldı ve çekip gitti. Saldırıda yirmiden fazla kişi yaralandı, 300 kişi gözaltına alındı.

Bizler 1 Mayıs yürüyüşüne “Kapitalizm barbarlık, çözüm sosyalizm! / TKİP” şiarlı pankartımızla katıldık. Saldırı sırasında kararlı bir tutum içinde olduk. “Dortmund’da faşizme geçit vermeyeceğiz!” şiarını haykırdık.

Dortmund TKİP taraftarları


Wuppertal’de 1 Mayıs kutlamaları

Wuppertal’de bu yıl 1 Mayıs mitingine beklenenin üzerinde katılım gerçekleşti. Mitingin öne çıkan şiarının “Krizin faturasını kapitalistler ödemelidir, işten atmalar son bulmalıdır” oldu. Mitinge göçmen işçiler yoğun bir katılım gösterdiler.

Yürüyüşe Almanca “Emperyalist baskıya, sömürü ve ve işsizliğe karşı mücadeleye!” yazılı pankartımızla katıldık. Ayrıca “Yoksulluğa ve işsizliğe karşı birlikte mücadeleye!”, “Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı mücadeleye!”, “Kapitalizm kriz demektir, alternatifi sosyalizmdir!” yazılı plaketleri sırtımızda ve göğsümüzde taşıdık. Yürüyüş sırasında ve miting alanında merkezi bildiri ve krize karşı bültenlerimizi dağıttık.

Mitingin ardından Alevi Kültür Merkezi’yle ortak bir etkinlik gerçekleştirdik. Saygı duruşunun ardından kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Daha sonra bir yoldaşımız kriz ve krize karşı mücadele konulu bir sunum yaptı. Programımız müzik dinletisi ile son buldu.

Wuppertal’de otonom gruplar da bir miting düzenlediler. Eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı.

Bir Kar Wuppertal


Essen’de 1 Mayıs

Essen’de 1 Mayıs kapsamında 30 Nisan ve 1 Mayıs günü etkinlikler gerçekleştirildi.

30 Nisan günü MLPD ve TKİP tarafından 1 Mayıs etkinliği yapıldı. 100’ü aşkın kişinin katıldığı etkinlik 1 Mayıs Marşı’nın Almanca ve Türkçe okunmasıyla başladı. Ardından her iki parti adına konuşmalar yapıldı. Etkinlik her iki dilde söylenen Enternasyonal marşı, devrimci marşlar, şiirler ve halaylarla son buldu.

1 Mayıs yürüyüşüne komünistler “Kapitalizm barbarlıktır, çözüm sosyalizmde! / TKİP” ve “İşyerlerinde köle, okulda müşteri, savaşta asker olmak istemiyoruz! / BİRKAR Gençliği” pankartlarıyla katıldılar. Coşkulu yürüyüş boyunca Kürtçe ve Türkçe sloganlar haykırıldı.

Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen Enternasyonal 1 Mayıs etkinliğinde Parti standı açıldı ve parti tanıtımı yapıldı. Onbinlerin katıldığı etkinlik sırasında pek çok kişi standı ziyaret etti ve çeşitli konularda sohbetler gerçekleştirildi.

Essen TKİP taraftarları


Frankfurt’ta 1 Mayıs...

Frankfurt’ta Alman Sendikalar Birliği’nin “Herkese iş, insanca bir ücret” şiarı ile yüründü. Die Linke, IG-Metall ve Türkiyeli örgütlerin yer aldığı yürüyüşte “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Krizin faturasını kapitalistler ödesin!” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları gür bir şekilde atıldı.

Miting alanına gelindiğine kitlenin sayısı 7 bine ulaştı. Çeşitli konuşmacıların yer aldığı kürsüde en çok krizin sonuçları, işten atılan işçilerin sorunları konuşuldu. Frankfurt’ta işten atılan Avaya işçileri büyük bir katılım gerçekleştirdiler. Geçen yıllara göre işçi yoğunluklu bir 1 Mayıs gerçekleştirildi. TKİP de pankartı ve bildirileriyle eylemde yer aldı.

Frankfurt’tan TKİP taraftarları


Nürnberg’de 1 Mayıs kutlaması

Bu yılki 1 Mayıs’a katılım geçen yıllardakine oranla daha fazlaydı. 8 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasına Honsel tekelinin 180 işçiyi işten atma girişimi damgasını vurdu.

Coşkulu geçen yürüyüşten sonra 1 Mayıs kutlaması sendika binasında devam etti.

Biz işçiler sendikamız IG Metall ile yürüdük. Eyleme sendikaların yanı sıra, partilerden SPD, die Linke (Sol Parti), MLPD ve KPD Yeniden İnşa ile Türkiyeli, Kürdistanlı, Yunanistanlı, İspanyol ve diğer ülkelerden işçi ve emekçiler katıldı. 1 Mayıs enternasyonal bir atmosferde kutlandı.

Nürnberg’den işçiler

Avrupa’da 1 Mayıs gösterilerinden...

Basel’de devrimci 1 Mayıs!

1 Mayıs Basel’de sendikaların oluşturduğu “1 Mayıs komitesi” ve çeşitli devrimci, antifaşist grupların oluşturduğu “Devrimci 1 Mayıs Platformu” tarafından coşkuyla kutlandı.

Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak 1 Mayıs alanında sabah 09.00’da toplanmaya başladık. Büyük bir arabaya ses cihazlarını yerleştirdik sloganlar ve devrimci marşları kasetten verdik. Önceden kasete alınan 1 Mayıs çağrısı ve propagandası alanda aralıklarla megafonla verildi. Biz Almanca olarak orak-çekiç amblemli ve TKİP imzalı “Sosyal hak gasplarına, işsizliğe, ırkçılığa ve savaşa karşı sosyalizm için mücadele alanlarına!” pankartımızı açtık, Türkçe, Almanca bildirilerimizi dağıttık. Ayrıca BİR-KAR’ın Almanca “Kriz kapitalizmin krizidir, faturayı kapitalistler ödesin!” şiarlı bülten dağıtımı yapıldı.

Saat 10.30’da yürüyüş başladı. Devrimci 1 Mayıs Platformu en önde yürüdü. Sendikaların sorun çıkarmadan bunu kabul etmesı Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun alandaki kitlesel gücü ve coşkusuyla mümkün olabildi. En önde “Kapitalizmin hatası yoktur, kapitalizmin kendisi hatadır! Sınıf işbirliğine karşı sınıf savaşı!” şiarının yer aldığı ortak pankart açıldı. Bunu platform bileşenlerinin kortejleri izledi.

Üçbin kişinin katıldığı yürüyüşün yarısına yakınını Devrimci 1 Mayıs Platformu oluşturdu. Görsellik, kitleselik ve içeriğiyle Platform 1 Mayıs yürüyüşüne damgasını vurdu, sendikalar geri planda kaldı. Yürüyüş boyunca konuşmalar ve sloganlarla coşku egemen kılındı. Ses cihazı eşliğinde kitleyle birlikte alana Enternasyonal marşı okunarak girildi. Bu durum kitlede coşku yarattı.

Özetle, yürüyüşe gerçek anlamda devrimciler damgasını vurdu ve 1 Mayıs devrimci olarak kutlandı. Bu başarıyı elbette 1 Mayıs’ın ön çalışmalarına borçluyuz. Platform olarak haftalık toplantılarla yoğun hazırlıklar yaptık. Ortak meteryallerimizi yaygınca kullandık. Bizler TKİP olarak kendi cephemizde ayrıca anlamlı bir çalışma örgütledik. Şehrin merkezi yerlerini afişlerimizle süsledik. Yoğun bildiri dağıtımı yaptık ve katılım için emek harcadık. 60 kişilik kortejimizle yürüyüşte yerimizi aldık.

TKİP Basel taraftarları


Cenevre’de coşkulu 1 Mayıs

Cenevre’de de 2009 1 Mayısı coşkuyla kutlandı. Yaklaşık 4 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen eyleme sendikalar, siyasi partiler, ilerici ve devrimci kurumlar pankartlarıyla katıldılar.

Kitlenin geçtiği güzergahta banttan söylenen Enternasyonal Marşı’na hemen tüm kortejlerin eşlik etmesi oldukça etkileyici idi.

BİR-KAR olarak günün anlamına uygun kortejimizle, pankartımızla, dövizlerimizle, bildirilerimizle Cenevre’deki 1 Mayıs kutlamasındaki yerimizi aldık. Yürüyüş boyunca yaygın bildiri dağıtımı gerçekleştirerek “Yaşasın 1 Mayıs! Kahrolsun kapitalizm! Yaşasın sosyalizm!” sloganlarını atmamız belli bir ilgiye yol açtı.

Kortejimizin önünde yürüyen İsviçre’nin tek sendikası olan UNI yanımıza gelerek Taksim’deki sokak çatışmalarını selamladı. Eyleme kortej oluşturarak katılan tek Türkiyeli grup olduk.

Cenevre BİR-KAR


Fransa’da 1 Mayıs

Fransa’da 2009 1 Mayısı, bir taraftan kapitalizmin krizine, diğer taraftan ise hükümetin yıkım politikalarına karşı hareketliliğin olduğu bir atmosferde kutlandı. Bu nedenle, 1947’den beri ilk defa sendikal birlik sağlandı.

Aylardır süren grev dalgası ve işçi eylemleri bu birliği zorunlu kıldı. Hatta son zamanlarda iki genel grevin olduğu ülkede 2 ile 3 milyon işçi ve emekçinin sokaklara dökülmesi çok doğal bir durum gibi görülmeye başlandı. Öte yandan sadece yürüyüş, grev ve gösterinin yetersiz olduğu sonucuna varan bir kesim ise sesini duyurmaya başladı. Son haftalarda kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bazı fabrikalarda yöneticileri rehin almak gibi daha radikal eylemler gerçekleştirildi. Hükümet ve burjuvazi bu radikalleşme karşısında hem telaşlanıp hem de yeni yasalara başvurmak zorunda kaldı.

Bu sıcak gelişmelerin yaşanıyor olması 1 Mayıs gündemi bakımından özel bir önem taşıyordu. Bu nedenle Fransa genelinde 300 yerde yürüyüş ve gösteri düzenlendi. Sadece Paris’teki yürüyüş 160 bin kişi katıldı. Ülke genelinde ise gösterilere 1 milyon 200 bin kişi katıldı.

Paris’teki eyleme Türkiyeli örgüt ve partiler ortak bir biçimde katılarak devrimci dayanışmanın güzel bir örneğini sundular.


Rotterdam’da 1 Mayıs

1 Mayıs çalışmaları Şubat ayından itibaren başlatıldı. 20091 Mayısı “Sosyalizm bir hayal değildir!” şiarı çerçevesinde örgütlendi.

1 Mayıs günü saat 18.00’de Rotterdam belediye binasının önünde çeşitli uluslardan işçiler ve emekçiler kızıl bayraklarıyla toplanmaya başladılar. 18.30’da kitlenin hep bir ağızdan Enternasyonal Marşı’nı söylemesiyle program başladı. Saat 19.00’da yürüyüşe geçildi.

Eyleme, Hollandaca “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!” şiarlı pankartımız ve kızıl bayraklarımızla katıldık. 1 Mayıs öncesi ve alanda, “TKİP mücadeleye çağırıyor! 1 Mayıs’ta kavga alanlarına!” ve “İşçi sınıfının devrimci partisi TKIP 10. yılında! İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” başlıklı bildirilerimizi yaygın olarak dağıttık.

1 Mayıs eylemine yaklaşık 1000 kişi katıldı. Konuşma ve kültürel etkinliklerin ardından eylem sona erdi.

Hollanda’dan TKİP taraftarları