5 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim’i kazandıran cüret ve kararlılıkla ilerleyeceğiz!
  Azgın devlet terörüne direnen işçiler, emekçiler ve devrimciler sokak sokak çatışarak Taksim’i kazandı…
Adana’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı…
1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında coşkulu eylemlerle kutlandı…
Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..
  Sokak sokak sergilenen devrimci direnişle 1 Mayıs kazanıldı!.. .
  Kadıköy’de devletin icazetine sığınan Türk-İş gericiliği ile kuyruğuna takılanlar düzene hizmet ettiler...
  Sermayenin yalıtma politikası 1 Mayıs’ta da sürdürüldü...
  Taksim’in kazanılmasının ardından.... - H. Eylül
  Kürdistan’da 1 Mayıs eylemlerinden...
  Küçükçekmece’den işçi ve emekçilerle 1 Mayıs üzerine konuştuk...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Başbuğ, sermaye düzenin bekçisi olan orduyu aklamaya çalıştı…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Gençlik hareketinden...
  Hatice Yürekli anıldı
  Tamil Kaplanları: “Asla teslim olmayacağız!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseliler 1 Mayıs’ta alanlardaydı!..

Ankara’da 1 Mayıs coşkusu!

Ankara Liselilerin Sesi olarak 1 Mayıs’a coşkulu bir şekilde katıldık. Hazırlık sürecinde piknik ve toplantılarla çağrısını yaptığımız 1 Mayıs’a anlamlı bir katılım sağladık. 50 kişilik bir kortejle katıldığımız miting boyunca “Yeni Ekimler için ileri!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “ÖSS duvarını yıkacağız!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarının yanı sıra parti ve devrim şehitlerimizin ismi okunduktan sonra “yaşıyor” denildi. Alanda ise Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi’nin satışını yaptık. Yeni liselilerle tanıştık. İlgiyle karşılanan dergimizi birçok liseli arkadaşa ulaştırdık. Liseliler 1 Mayıs alanında ise halaylarla coşkuyu arttırdı.

Ön çalışmasını oldukça iyi yaptığımız 1 Mayıs’a Liselilerin Sesi pankartıyla katlımımız oldukça anlamlıydı. Devrimin bayrağını Liselilerin Sesi olarak dalgalandırdık.

Ankara Liselilerin Sesi


İzmir LGP 1 Mayıs alanındaydı…

İzmir Liseli Gençlik Platformu olarak bir ay öncesinden başlayarak 1 Mayıs’ı liselerde toplantılar yaparak örgütlemeye başladık. Karşılaştığımız yoğun baskılara aldırmadan çalışmamızı kararlılıkla yeni liselere taşıdık.

1 Mayıs günü “Ticari eğitime, şovenizme ve emperyalist savaşlara hayır!” pankartımızı açarak, Eski Sümerbank’ın olduğu yerden BDSP ve Ekim Gençliği pankartlarının arkasında yerimizi alarak yürüyüşümüze başladık. Hep bir ağızdan “Paralı eğitime /ÖSS’ye /Disiplin yönetmeliklerine /Meslek liselerinde staj sömürüsüne /Emperyalist işgallere hayır!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Eşit parasız bilimsel anadilde eğitim!”, “Marx, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kızıl bayrak yukarı daha daha yukarı!”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!” sloganlarını haykırdık. Eylem boyunca “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Öğrenci sömürü sınavı kaldırılsın!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarını attık.

Yoldaşlarımızla birlikte işçi ve emekçilerin alkışlarıyla ve “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganıyla alana girdik. Alanda Liselilerin Sesi satışı yaptık. Mitingin sonuna kadar coşkumuz hiç dinmedi.

İzmir Liseli Gençlik Platformu

 

Esenyurt İLGP: 1 Mayıs’ta Taksim’deydik!

Esenyurt İLGP olarak 1 Mayıs’ta biz de Taksim’deydik. Faşist devlet terörüne karşı liselilerin sesini haykırdık.

1 Mayıs ön sürecinde etkin bir çalışma yürüttük. Liseleri bildiriler, kuşlar, pullarla kuşattık. Yaklaşık iki bin bildiriyi liselilere dağıttık. Bildirilerimiz yoğun ilgiyle karşılandı. Liselerin içinde kullandığımız pullar da büyük bir etki yarattı. Bildiri dağıtımı sırasında kuşlamalar ve dergi satışları da yaptık. Bulunduğumuz liselerde ilişkilerimizi 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırdık. 1 Mayıs’a iki hafta kala bir etkinlik düzenledik, liselileri Taksim’e çağırdık. Çalışmalarımız, liseli arkadaşlarımızın katılımıyla etkin bir şekilde devam etti .

1 Mayıs günü liseliler olarak Taksim’e yürüdük. Özgür bir gelecek ve eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için faşist devletin kolluk güçleri ile mücadele ettik.

Taksim’de “Yaşasın 1 Mayıs!/ İLGP” yazılı pankartımızı açarak sloganlarımızla Taksim iradesini devrimcilere yakışır bir şekilde taşıdık. Taksim’e yakın noktalarda kuşlamalar yaptık. Bölgemizden 20 liseli ile katıldığımız 1 Mayıs’ı özüne yakışır bir şekilde coşkuyla kutladık.

Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun eylemi bitirme kararı ile eylemimizi sona erdirdik.

Esenyurt İLGP


1 Mayıs şehitleri anıldı…

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile 2009 1 Mayısı’nı örgütleyen ilerici ve devrimci kurumlar, 29 Nisan günü 1 Mayıs öncesinde 1 Mayıs şehitlerini andı. Taksim Kazancı Yokuşu, Şişhane ve Kadıköy’de Söğütlüçeşme’de gerçekleştirilen 1 Mayıs anmalarında Taksim çağrısı yükseltildi.

Anmaların ilk durağı Taksim Kazancı Yokuşu oldu. Saat 11.00’de Taksim Kazancı Yokuşu’nda, saat 12.00’de ise Şişhane’de Mehmet Akif Dalcı’nın şehit düştüğü yerde anmalar gerçekleştirildi. 1 Mayıs’ta şehit düşenler anısına şehitlerin isimlerinin yazdığı “Unutmadık, unutturmayacağız” levhası asıldı.

Kazancı Yokuşu’na Taksim Tramvay Durağı’ndan sloganlarla gelen kitle adına DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuşma yaptı. Türkiye’de 1909’dan bu yana 1 Mayıs’ların kutlandığını ifade eden Görgün 32 yıl önce 36 emekçinin burada katledildiğini söyledi, “‘77 katliamcılarının failleri bulunmalı, hesap sorulmalıdır” dedi.

Ardından 1 Mayıs’ta şehit düşenler için saygı duruşunda bulunuldu. Şehitlerin ismi okunarak, “Yaşıyor!” sloganı hep bir ağızdan haykırıldı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi 100 yıllık bir geleneğe sahip çıkma sorumlulukları olduğunu ve işçi emekçilerin iradesinin Taksim olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamaların ardından Kazancı Yokuşu’ndaki anma sona erdi. Anma boyunca “1 Mayıs’ta Taksim alanındayız!”, “1 Mayıs’ın hesabı sorulacak!”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Taksim işçiye kapatılamaz!” sloganları atıldı.

Ardından İstiklal Caddesi üzerinden Şişhane’ye geçildi. Kitlenin LC Waikiki mağazasının önünden geçişi sırasında MEHA Tekstil işçileri eylem gerçekleştirdi.

1 Mayıs şehidi Mehmet Akif Dalcı‘nın şehit düştüğü yerde bir araya gelen sendika yöneticileri, ilerici ve devrimci kurum temsilcilerine saygı duruşunun sonrasında DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu konuştu.

Saat 14.00’te Kadıköy Belediyesi önünde toplanan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Genel-İş, Nakliyat-İş sendikalarının yöneticileri ve üyeleriyle beraber Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri Kadıköy Söğütlüçeşme’de Hasan Albayrak’ın vurulduğu yere kadar sloganlarla yürüdüler. 

Anma tüm 1 Mayıs şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun konuşmasının ardından Hasan Albayrak’ın vurulduğu yerde bulunan ağaca, üzerinde “1 Mayıs 96’ anısına Hasan Albayrak, Dursun Odabaş, Yalçın Levent unutmadık-unutturmayacağız” yazılı levha asıldı ve karanfiller bırakıldı.

Yürüyüş ve anma boyunca “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”, “1 Mayıs’ta Taksim alanındayız!”, “Taksim işçilere kapatılamaz”, “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganları atıldı. Kadıköy’deki anmaya direnişteki MEHA işçileri de katıldı.

 Kızıl Bayrak / İstanbul