5 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/36

  Kızıl Bayrak'tan
  Gürcistan krizi ve Türkiye
   Burjuvazi solunu aramaya devam ediyor!
Komutan yeni, parola eski:
Toplu görüşme süreci ve devrimci sorumluluk!

Metal sektöründe mücadele dinamikleri ve görevlerimiz

Metal TİS’lerine müdahale
sorumluluğu
  Canovate’deki saldırıya gereken yanıt verildi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  12 Eylül faşizminden hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Mehmet Beşeli ile 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşmeleri üzerine konuştuk…/2
  Memlekette sendika(cılık) var mı ?..
Yüksel Akkaya
  Kapitalizmin “güçlü” kadını değil, sosyalizmin özgür kadını!
  Gerici savaşlar halkların birleşik direnişiyle yanıtlanmalıdır!
  Dünyadan...!
  McCain ile Obama’nın başkan adaylığı kesinleşti…
  Çok kutupluluğa doğru…- M. Can Yüce
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve
kolera günleri / 1
Volkan Yaraşır
  “İki, üç daha fazla Vietnam!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Federal Mogul’da 90 işçi atıldı...

 Metal patronları 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşme görüşmeleri döneminde işçilere çeşitli bahanelerle kapıyı gösteriyorlar. Esnek çalışma maddelerini hayata geçirmek için saldıran metal patronları, kimi yerde ücretsiz izin uygulaması kimi yerde ise “talep daralması” vb. gerekçelerle işçi çıkarma yoluna başvuruyorlar.

İzmit, MESS sürecinde metal patronlarının çeşitli denemeler yapacakları bir pilot bölge konumunda. İzmit’teki büyük metal fabrikalarında işten atma saldırıları hız kazanıyor.

Geçtiğimiz günlerde bu saldırılardan biri, metal patronlarıyla kolkola giren işbirlikçi Türk metal çetesinin örgütlü olduğu Federal Mogul Fabrikası’nda yaşandı. Federal Mogul’un yaklaşık bin işçinin çalıştığı İzmit Plajyolu’nda kurulu fabrikasından iki gün içinde 90 işçi çıkartıldı. Otomotiv yan sanayinin önde gelen kuruluşlarından biri olan Federal Mogul, işçi çıkartmasına, otomotiv sektöründeki sözde kriz ve talep daralmasını gerekçe gösterdi.

Üretim hacmi ve pazar payı her geçen büyüyen metal sektöründeki patronların yalanlarını Türk Metal çetesi de sahipleniyor. Türk Metal Sendikası’nın İzmit Şube Başkanı Yakup Yıldız, işten çıkarmalara ilişkin demeç verdiği yerel basında, Federal Mogul yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde çıkarılacak işçi sayısının 135’ten 90’a düştüğünü, bunlar içinde 52’sinin emeklilik zamanlarının geldiğini, 38 kişinin ise kendi isteğiyle tazminatlı çıkış aldığını söyledi.

İşten çıkarmalar çalışan işçiler arasında tedirginlik yaratırken, yeni işten çıkarmaların yaşanacağı belirtiliyor.


İşçilerin birliği DESA patronunu yenecek!

Sefaköy ve Düzce’de kurulu olan DESA’da sendikalaştıkları için işten atılan işçiler ile dayanışma büyüyor. Kısa bir süre önce sınıf dayanışmasını yükseltmek amacıyla Desa Direnişiyle Dayanışma Platformu kuruldu.

Platforma çeşitli demokratik kitle örgütleri katılıyor. Platformun amacı fabrika içinde ve dışında direnişi büyütmek ve yaygınlaştırmak. Bu çerçevede platform önüne bir eylem ve etkinlik programı koymuş bulunuyor. Platform öncelikle olarak İnönü, Söğütlüçeşme mahalleleri, Sefaköy merkez ve fabrikalar yolu civarında oturan işçi ve emekçilere, bu direnişi sahiplenmeleri ve sınıf dayanışmasını yükseltmeleri çağrısı yapan çeşitli metaryallerle seslenmeyi önüne koydu. İlk olarak bir bildiriyle emekçilere seslendi.

27 Ağustos günü toplu bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. “Desa işçisiyle dayanışmayı büyütelim!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” şiarlarının yazılı olduğu önlüklerle Söğütlüçeşme Mahallesi’nde bildiri dağıtımı yapıldı.

Dağıtım sırasında birçok işçi ve emekçinin DESA direnişi hakkında bilgi sahibi olduğunu gözlemledik. Dağıtım anında birçok işçi ve emekçiyle tanıştık ve konuşma imkanı yakaladık.

Ayrıca Halkalı fabrikalar yolundaki işletmelere de dağıtım yaptık. İşçiler bildiri dağıtımına büyük bir ilgi gösterdiler. DESA direnişiyle dayanışmayı büyütmek amacıyla çeşitli eylem ve etkinliklerimiz devam edecek.

Küçükçekmece İşçi Platformu

 

Büyükşehir’de sözleşme imzalandı!

Belediye İş Sendikası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinden İSTON, İSFALT, BELBİM ve KÜLTÜR A.Ş ile Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Üsküdar, Bayrampaşa ve Ümraniye ilçe belediyelerinde, 2008-2010 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi 27 Ağustos tarihinde imzalandı.

Zeytinburnu Belediyesi’nde greve çıkış tarihi olan 28 Ağustos’tan bir gün önce imzalanan sözleşme hakkında Belediye İş Sendikası İstanbul Şubeleri adına 2 No’lu şube başkanı Hasan Gülüm tarafından açıklama yapıldı.

Yapılan anlaşmaya göre, Belediye İş Sendikası üyelerinin birinci yıl %17.5, ikinci yıl enflasyon oranında zam almaları kararlaştırıldı. Bu zam oranlarının tüm sosyal haklara da yansıyacağı ifade edildi.


Liman’dan Çapa’ya ziyaret...

Ambarlı Limanı’ndaki Liman-İş Temsilciliği’nde direnişlerini sürdüren Arser işçileri, 28 Ağustos günü Çapa Çağ Temizlik işçilerine destek ziyaretinde bulundular.

Belediye-İş Sendikası üyesi işçileri ziyaret eden liman işçileri adına konuşan Liman-İş üyesi Ferhat Terzi, Çapa’da direnen işçi kardeşlerinin yanında olduklarını söyledi.

Direnişteki Çağ Temizlik işçilerinden Erhan Taş da, Arkas Liman işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını belirterek sınıf dayanışmasına vurgu yaptı. Bir araya gelen işçiler birbirlerine mücadele süreçlerini anlatarak sohbet ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


DTP milletvekillerinden liman ziyareti...

Ambarlı’daki Liman-İş Sendikası Temsilciliği’nde bekleyişlerini sürdüren Liman-İş üyesi Marport işçilerini 30 Ağustos günü DTP milletvekilleri ziyaret etti.

DTP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Sakık ve Pervin Buldan, liman işçilerine gerçekleştirdikleri destek ziyaretinde işçilerle dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler. Mecliste yer alıp işçilerin sorunlarına sahip çıkmayan eski sendikacıları eleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Birleşik Metal’den TİS bülteni...

Metal sektöründe TİS sürecinin başlamasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası, TİS hazırlıkları kapsamında bülten çıkarmaya başladı.

MESS ile ilk görüşmenin kamuoyuna aktarıldığı bültenin ilk sayısında TİS gündemleri aktarılırken, MESS Genel Sekreteri İsmet Sipahi’nin görüşlerine yer veriliyor. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş’ın da görüşmede söylediği sözler de bültende yeralıyor. Metal işçilerinin ortak taleplerini dile getirmek amacıyla toplu sözleşmeye hazırlandığını söyleyen BMİS, bu doğrultuda Türk Metal’de yaşanan gelişmelere de yer veriyor ve Türk Metal çetesini teşhir ediyor.

BMİS 4 No’lu TİS bülteni, 25 Ağustos 2008 tarihinde yapılan 2. toplantıda 13 maddenin görüşüldüğünün ve bu maddelerden 11’inin BMİS’in teklifindeki gibi kabul edildiğinin bilgisini veriyor ve kabul edilen maddeleri sıralıyor.

5 No’lu bülten ise Ford’daki gelişmeleri değerlendiriyor. Ford’un 2007 karının Ford işçilerine 4 yıl yettiği söylenirken, Ford’da “ücretsiz izin ve geçici işten çıkarma” uygulamalarının neden yapıldığı ele alınıyor. Ford işçisi toplu sözleşme sürecinde gerek Türk Metal’in yapacağı anlaşma gerekse de esneklik uygulamasının sonuçları konusunda uyarılıyor.


AD Demirel’de TİS imzalandı!

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’ne bağlı AD Demirel işyerinde toplu sözleşme görüşmeleri 21 Ağustos 2008 tarihinde sağlanan anlaşmayla sonuçlandı.

Anlaşma sonucuna göre, saat ücretlerinde 1 Ağustos 2008 tarihi itibariyle 74 kuruş zam sağlanırken bu artış toplam ücrete ikramiyeleri de içine alarak 160 YTL’lik zam olarak yansıyacak.

Ücret zammının üç grup halinde uygulanacağı AD Demirel’de; 8,13 YTL ve üzerinde olan işçilerin saat ücretlerine 0,60 YTL zam, 6,14 YTL ile 7,78 arasında olan işçilere 0,80 YTL, 4,36 YTL ile 6,03 arasında olan işçilere ise 0,85 YTL ücret zammı yapılacak.

Bayram ödenekleri ve izin parası 95,00’er YTL, yakacak ödeneği ise 40,00 YTL’ye yükseldi. Diğer sosyal ödemelerde ise ortalama yüzde 12 oranında artış sağlandı.

 

Tuzla’da tersane kapatma oyunu!

Tuzla tersanelerindeki tersane açma-kapatma oyunu devam ediyor. Çeksan Tersanesi gibi bir ay süreyle faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen Koç Grubu’nun sahibi olduğu RMK Marine Tersanesi Bakanlık’a yapılan itirazlar sonucu tekrar açılmıştı.

Son olarak kapatılan GİSBİR Başkanı Murat Bayrak’ın tersanesi Çeksan ise 2 Eylül günü tekrar faaliyete başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda tespit edilen 20’den fazla eksik nedeniyle 20 gün süreyle kapatılmasına karar verilen Çeksan en fazla 5 gün kapalı kalabildi.


Kırıkkale’de iş cinayeti!

Kırıkkale’de bulunan Makine Kimya Enstitüsü’ne (MKE) ait barut fabrikasında 29 Ağustos günü iki patlama meydana geldi. 3 kişi yaşamını yitirirken 27 kişi yaralandı. Patlama çay molasına denk geldiği için ölü ve yaralı sayısı artmadı.

3 bin 200 işçinin çalıştığı Kırıkkale MKE tesislerindeki patlama fabrikanın “son atım” denilen kurutma bölümünde 150 işçinin çalıştığı sırada meydana geldi. Barut karışımının yapıldığı binada yaklaşık 2-3 ton barut bulunuyordu.

Patlamada, boya işlerini yapan müteahhit Musa Pehlivanlı ile yanında çalışan işçiler Yaşar Tonbak ve oğlu Nazım Tonbak yaşamını yitirdi. MKE’de örgütlü olan Petrol-İş Sendikası, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından alınması gereken önlemlerin takipçisi olacağını duyurdu.

Barut fabrikasında yaşanan patlama kuralsız çalışma düzeninin sadece Tuzla tersaneler havzasında olmadığını, üretimin olduğu tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını bir kez daha gösterdi.

Patlamalar ilk değil... MKE’deki ilk patlama 18 Haziran 1986 yılında meydana gelmiş, 19 kişi yaralanmıştı. Aynı işletmedeki ikinci patlama iki ay sonra gerçekleşti. 350 kişinin çalıştığı atölyede çıkan yangın, 2,5 ton TNT bulunan binada patlamaya neden oldu. Yangını söndürmek isteyen 7 itfaiye eri yaşamını yitirdi. 2 Şubat 1988 yılındaki üçüncü patlama ise ilk patlamanın yaşandığı mühimmat fabrikasında meydana geldi. Patlamada can kaybı yaşanmadı. Aynı işletmede son patlama 3 Temmuz ‘97’de yaşandı, 3 kişi hayatını kaybetti.


Kamu emekçisiyle dalga geçiyorlar!

İşbirlikçi-ihanetçi sendikacılığın temsilcileri olan Memur-Sen ve Kamu-Sen ile hükümet arasında gerçekleştirilen toplu görüşmeler, 29 Ağustos günü gerçekleştirilen 5. tur ile birlikte sonuçlandı ve kamu emekçileri bir kez daha sefalet ücretine mahkûm edildi.

Hükümet yetkililerinin baştan beri önerdiği %3-3.5’luk zam kamuoyu tarafından hükümetin memurlar ile dalga geçtiği şeklinde yorumlanmıştı. Bahsedilen “dalga geçme”nin sadece zamlar ve orta oyununu andıran görüşmelerden ibaret olmadığı, Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot’un köşesinde aktardığı bir anekdot ile ortaya çıktı.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız arasında gerçekleştirilen görüşmelerin anlaşma sağlanan 5. Turunda, Başesgioğlu’nun sendikacılara aşağıdaki fıkrayı anlattığı iddia edildi:

“Amerikan, İngiliz ve Türk Maliye Bakanları bir araya gelmiş. ABD Maliye Bakanı demiş ki; ‘Biz memura ortalama 1400 dolar veriyoruz, onlara lazım olan 1000 dolar, kalan 400 dolarla ne yapıyorlar, bilmiyorum.’

İngiliz söze karışmış; ‘Biz de 1500 paunt veriyoruz, lazım olan 1000 paunt, 500’ü ne yapıyorlar, bilmiyoruz.’

Sonra Türk Bakan konuşmuş;

‘Biz ortalama 500 YTL veriyoruz, lazım olan 1000 YTL. Geri kalan 500’ü nereden buluyorlar, bilmiyoruz.’” (Hürriyet, 31 Ağustos 2008, Şükrü Kızılot)

Anlatılan fıkraya sendikacıların ne tepki verdiği yazıda aktarılmamış olsa da, %4 zam ve 5 YTL sadakaya razı olan sendikal korucular çetesinin fazlasıyla eğlendiğini tahmin etmek zor değil.

KESK, toplu görüşmelerin uzlaşma ile sonuçlanmasının ardından yazılı bir açıklama yaparak gülünç zamları protesto etti. “Sefalet zammıyla uzlaşmamız mümkün değil!” başlıklı açıklamada, konfederasyonların insanca yaşanacak ücretin çok altında oranlara imza attığı, “insanca yaşayacak bir ücret, büyümeden pay, 4/B-4/C ve tüm sözleşmelilerin kadroya alınması, demokratik bir çalışma yaşamı” gibi taleplerin görüşmelerde yer almadığı belirtilerek, KESK’in uzlaşmayı kabul etmediği ifade edildi.


Aydınlardan eylem!

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan şair, yazar ve sanatçılar 1 Mayıs 2009 Taksim hedefini bir kez daha ilan ettiler.

PEN, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Edebiyatçılar Derneği (ED) üyelerinin ortak gerçekleştirdiği ve “Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü, Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı”, “Türkiye’nin yazarları işçilerin yanında!” pankartlarının açıldığı basın açıklamasında son iki 1 Mayıs’ta estirilen devlet terörü yaşanan olaylarla anlatıldı. 2009 1 Mayısı’na kadar kitle örgütleri ve sendikalarla beraber eylemler düzenleneceği duyuruldu.

Nazım Hikmet, Behçet Necatigil, İlhan Berk, Aziz Nesin, Asım Bezirci, Haldun Taner, Edip Cansever’le beraber birçok yazar ve şairin fotoğraflarının taşındığı açıklamada 2008 Taksim 1 Mayısı’nda sergilenen devlet terörünü anlatan fotoğraflar da yer aldı.

Açıklamaya Tersane İşçileri Birliği Derneği de (TİB-DER) katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

DİSK 13 Eylül’e hazırlanıyor!

DİSK 13 Eylül’de İzmir Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştireceği 12 Eylül mitinginin hazırlıklarını sürdürüyor. DİSK, 29 Ağustos günü Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda Genişletilmiş Temsilciler Kurulu toplantısı yaptı. Toplantı salonuna “12 Eylül zincirlerini kıralım! Kıdem tazminatına dokunulamaz!”, “İMF-AKP ev kadınının tenceresinden, emeklinin cebinden, çiftçinin alınterinden, işçinin asgari ücretinden, Türkiye’nin aydınlık geleceğinden elini çek!” yazılı pankartlar asıldı.

Toplantı sloganlar ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün salondakileri selamlayan konuşmasıyla başladı. Ardından saygı duruşuna geçildi.

Toplantıda iki sinevizyon gösterimi yapıldı. 2008 1 Mayısı ve DİSK’in eylem görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterimlerinin ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi açılış konuşmasını yaptı. Çelebi Türkiye’nin iyiye gitmediğini, Ortadoğu ve Kafkasya’da savaşa sürüklenmeye, içerde ise kardeş halkların arasında kin ve nefret tohumlarının ekilmeye çalışıldığını söyledi.

Kıdem tazminatının gaspına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ilan eden Çelebi, AKP’nin en İMF’ci, en sermayeci, en Amerikancı hükümet olduğunu, sermayeye ve emperyalistlere hizmette kusur etmediğini dile getirdi.

12 Eylül’ün işçi sınıfının kazanımlarına yönelik bir darbe olduğunu vurguladı.

Ardından 13 Eylül günü İzmir’de merkezi olarak gerçekleştirecekleri miting hakkında bilgi verdi. 13 Eylül mitingiyle İzmir’den bir başlangıç yaptıklarını, mücadeleyi buradan büyüteceklerini dile getirdi.

Konuşma, temsilcilerin coşkulu sloganlarıyla son buldu. 200 yönetici ve temsilcinin katıldığı toplantının ardından toplu olarak mitinge çağrı yapan bildiriler halka dağıtıldı.

***

3 Eylül günü DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB İKK tarafından DİSK Genel İş Sendikası binasında 13 Eylül mitingi ile ilgili ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda ilk sözü DİSK genel sekreteri Tayfun Görgün aldı. Ardından Türk-İş Ege bölge başkanı Mustafa Kundakçı konuştu. Kundakçı mitingi desteklediklerini, eşleri, çocukları ve üyeleri ile katılacaklarını ifade etti. KESK dönem sözcüsü Ramis Sağlam ve TMMOB İKK sözcüsü Ferdan Çiftçi de söz alarak böylesi bir dönemde böyle bir mitingin ihtiyaç olduğunu ve DİSK’in bu ihtiyaca yanıt verdiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İzmir