5 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/36

  Kızıl Bayrak'tan
  Gürcistan krizi ve Türkiye
   Burjuvazi solunu aramaya devam ediyor!
Komutan yeni, parola eski:
Toplu görüşme süreci ve devrimci sorumluluk!

Metal sektöründe mücadele dinamikleri ve görevlerimiz

Metal TİS’lerine müdahale
sorumluluğu
  Canovate’deki saldırıya gereken yanıt verildi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  12 Eylül faşizminden hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Mehmet Beşeli ile 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşmeleri üzerine konuştuk…/2
  Memlekette sendika(cılık) var mı ?..
Yüksel Akkaya
  Kapitalizmin “güçlü” kadını değil, sosyalizmin özgür kadını!
  Gerici savaşlar halkların birleşik direnişiyle yanıtlanmalıdır!
  Dünyadan...!
  McCain ile Obama’nın başkan adaylığı kesinleşti…
  Çok kutupluluğa doğru…- M. Can Yüce
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve
kolera günleri / 1
Volkan Yaraşır
  “İki, üç daha fazla Vietnam!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Eylül Barış Günü eylemlerinden…

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

Adana: “Türkiye barışı için buluşuyor!”

Adana’da 31 Ağustos gerçekleştirilen miting, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde gerçekleşen yürüyüş ile başlad. DTP kitlesi en önde yürüyerek alana ilk giren kitle oldu. Arkasında iki kolda yürüyen kitlenin bir tarafında Türkiye Barış Meclisi Adana Girişimi pankartı açıldı ve sırasıyla DTP, DTP Adana İl Örgütü,  Mersin Barış Meclisi, Emek Partisi, ÖDP, SHP, SEH Parti Girişimi, SDP, TÖP, İHD İskenderun Şubesi, DİP-G, EHP, DTP İskenderun İl Örgütü ve Hatay Barış Meclisi yer aldı. Diğer kolda ise en önde Adana Barış Meclisi’nin “Türkiye barışı için buluşuyor! Kürt sorununda demokratik çözüm!” pankartı açıldı ve sırasıyla DİSK Çukurova Bölge, TÜMTİS, KESK Gaziantep Şubeler Platformu, KESK Mersin Şubeler Platformu, KESK Adana Şubeler Platformu, Haber-Sen, Adana Tabip Odası, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ESP, SDP, DEV-LİS pankartları yer aldı.

Mitingte ortak taşınan, “Türkiye barışı için buluşuyor! Kürt sorununda demokratik çözüm!” şiarlı Türkçe ve Kürtçe dövizlerin yanısıra kurumlara ait döviz ve flamalar da yer aldı. Kitlenin alana girmesi ile miting programı başladı. Saygı duruşunun ardından mitinge katılan kurum ve parti temsilcileri sahneye çağrıldı.

Miting Tertip Komitesi adına Adana Barış Meclisi sözcüsü Güven Boğa basın metnini okudu. Konuşmaların ardından Grup Nidal ve Grup Mezopotamya ezgileriyle yer aldılar.

Miting süresince “Savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Biji aşiti!”, “Katil Erdoğan!”, “Sayın Öcalan!”, “PKK halktır, halk burada!” sloganları atıldı. Çoğunluğunu DTP kitlesinin oluşturduğu mitinge 8 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


İstanbul İHD’den insan zinciri!

İHD İstanbul Şubesi, 1 Eylül günü Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaparak, insan zinciri oluşturdu. “İHD İstanbul Şubesi” pankartının açıldığı eylemde, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri bir konuşma yaparak, İHD olarak her zaman barış ortamının oluşturulmasını istediklerini vurguladı.

Eyleme, Galatasaray’dan Odakule’ye kadar insan zinciri oluşturan 200’ü aşkın kişi katıldı. Zincir oluşturulduktan sonra halaylar çekildi. Eylemde, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Yaşasın barış!” sloganları atıldı. Barış için Kadın İnisiyatifi’nden kadınlar da eyleme destek verdiler.

  

Ankara: “Ülkede, bölgede, dünyada BARIŞ!”

Ankara’da biraraya gelen çok sayıda sendika, siyasi parti ve kurum Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 17.00’de Yüksel Caddesi’nde buluşarak “Ülkede, bölgede, dünyada BARIŞ!” ve “Kürt sorununda demokratik, barışçıl çözüm!” pankartları açan bileşenler, sloganlarla Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Basın açıklamasında, bugüne kadar yaşanan savaş ve iç savaşların bilançosu sunularak emperyalist politikaların sonuçlarına değinildi. Günümüzde İran, Suriye ve Kafkasya’da yeni saldırı politikalarının hayata geçirilmeye çalışıldığı belirtildi ve Kürt sorununa çözümsüzlükte ısrar edildiği belirtildi.

KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK Ankara Temsilciliği, İHD Ankara Şube, ‘78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği, Halkevleri, Devrimci ‘78’liler Federasyonu, ESP, DTP Ankara İl, EMEP Ankara İl, ÖDP Ankara İl, SHP Ankara İl, EHP Ankara İl tarafından düzenlenen eyleme 400 kişi katıldı.


İzmir: “İzmir barış istiyor!”

İzmir’de, 1 Eylül günü Türkiye Barış Meclisi İzmir Girişimi’nin çağrısı ile bir eylem gerçekleştirildi. Eski Sümerbank önünde toplanılmasının ardından zincir oluşturularak Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Eylemde “İzmir barış istiyor!” pankartı açıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından Türkiye Barış Meclisi adına basın metni okundu. Açıklamada, uğrunda verilen onca mücadeleye rağmen barışın insanlığın temel özlemi olmaya devam ettiğine değinildi. Militarist zihniyetin Kürt sorununda sürekli savaşı körükleyerek barış için ortaya çıkan fırsatları elinin tersiyle ittiği vurgulandı.

Eyleme DP, DTP, SDP, EMEP, İHD, ESP, KESK, TMMOB-İKK, ÇHD, Halk Evleri, Çağdaş Görmeyenler Derneği, EHP, Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, İzmir ‘78’liler Derneği, Mazlum-Der, TÜMTİS, Küresel BAK, DİSK Ege Bölge Temsilciliği katıldı.

Eylemde “Susma haykır, halklar kardeştir!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Silahlar sussun, halklar konuşsun!”,  “İzmir barış istiyor!” vb. sloganlar atıldı. TÜMTİS toplanma noktasına “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Barış işçilerle gelecek!” sloganlarıyla girdi. Eyleme katılan kurumların pankart, döviz ve flama açmasına izin verilmedi. Eyleme 350 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Eskişehir: “Dünyada ve Türkiye’de savaş istemiyoruz!”

 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Eskişehir Barış Meclisi tarafından 1 Eylül günü eylem gerçekleştirildi. Adalar Migros önünden “Dünyada ve Türkiye’de savaş istemiyoruz!” ve “Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm!” pankartları açılarak başlayan eylem, Hamam Yolu’nun sonuna kadar yapılan yürüyüş ve burada okunan basın açıklamasıyla sona erdi.

Eylem boyunca çeşitli dillerde barış yazan dövizler taşıyan kitle tarafından “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganları sıklıkla atıldı. Yol boyunca Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü ve barışı vurgulayan konuşmalar gerçekleştirildi. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Halk Cephesi: “Katillerimizle barışmayacağız!”

Halk Cephesi 1 Eylül günü Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Katillerimizle barışmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde “Ne ABD, ne AB, bağımsız Türkiye!”, “Halkız, haklıyız, kazanacağız!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı. Basın açıklamasında, barış kavramının emperyalistler tarafından kanlı yüzlerini gizlemek için kullanıldığı vurgulanarak, “hemen şimdi barış” gibi söylemlerin emperyalizm gerçeğini görmemek anlamına geldiği belirtildi.

Ayrıca Ankara Mamak’ta AKA-DER, EMEP, SHP ve DTP tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe AKA-DER ve EMEP flamaları ile katıldı. SHP ve DTP ise alanda yoktu. Halayların çekildiği eylemde barış talebinin dile getirildiği bir konuşma yapıldı.


BAK: “Biz milyonlarız!”

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, 1 Eylül’de Taksim Tünel’den Galatasaray’a yürüyüş düzenleyerek Ortadoğu’da, Kafkasya’da ve Türkiye’de barış istedi. Eylemde, “Ortadoğu’da barış! / Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu” pankartı ve “Savaşa hayır!”, “Yaşasın Kafkas halklarının kardeşliği!” dövizleri açıldı.

Eylem boyunca “Susma haykır, halklar kardeştir!”, “Susma haykır, savaşa hayır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” vb. sloganlar atıldı. Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

Kadınlardan 1 Eylül eylemi!

Barış İçin Kadın İnisiyatifi 1 Eylül’de Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde, “Silahlar sussun, barış hemen şimdi!”, “Kadınlar barış istiyor!”, “Dünya’da, Ortadoğu’da ve Türkiye’de barış!”, “Ateş etme konuş, Kürt halkıyla barış!”, “Savaş değil barış, ölüm değil yaşam!”, “Erkek devlet şiddetine son!” dövizleri ve kadınların kendi şiarlarını yazarak kolektif biçimde oluşturduğu bir pankart açıldı. Yapılan konuşmaların ardından sloganlarla İstiklal Caddesi’nden yürüyen kadınlar, İHD’nin insan zinciri eylemine destek verdiler. Eylem boyunca “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Kadınlar savaş istemiyor!” vb. sloganlar atıldı.

Kadıköy’de barış mitingi…

Türkiye Barış Meclisi’nin çağrısı ile 31 Ağustos günü “Türkiye barışı için buluşuyor, Kürt sorununda demokratik çözüm!” adı altında mitingler düzenlendi.

İstanbul mitingi Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı. Tepe Nautilus önünde biraraya gelen binlerce kişi Kadıköy İskele meydanına doğru sloganlarla yürüyerek kortejler halinde miting alanına geldi. Birçok kişi ise doğrudan alana gelerek mitinge katıldı.

Yürüyüş kortejinde en önde Barış Anneleri’nin taşıdığı “Türkiye barışı için buluşuyor. Kürt sorununda demokratik çözüm!/DTP İstanbul İl Başkanlığı” pankartı yer aldı. Ardında ise Haber-İş, Tekstil-Sen, Limter-İş, TMMOB, TEB 1. Bölge İstanbul Eczacılar Odası, ‘78’liler Girişimi Federasyonu, İHD, ÖDAH, İstanbul ‘78’liler Adalet ve Dayanışma Derneği, PSAKD Kadıköy Şubesi, ÇHD, ESP, EKD, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Karadeniz Gençliği, Yurtsever Demokratik Gençlik İstanbul Meclisi, Kocaeli Barış Meclisi, LOTUS Kültür Sanat Merkezi, DİP, Halkevleri, Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, SODAP, Toplumsal Özgürlük Platformu, Mücadele Birliği, EHP, ÖDP, SDP, Çağrı, KÖZ, EMEP ve İKP mitinge kendi pankartları ile katıldılar.

Mitingde ortak olarak taşınan, “Türkiye barışı için buluşuyor! Kürt sorununda demokratik çözüm!” şiarlı Türkçe ve Kürtçe hazırlanmış dövizlerin yanı sıra kurumlara ait döviz ve flamalar da yer aldı.

Mitingin açılış konuşmasını Tertip Komitesi adına İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. Bugün insanlığın geleceği için barış taleplerini seslendirmek, savaşlara, militarizme, insan hakları ihlallerine hayır demek için toplandıklarını belirtti. Tüm emekçilerin alınterinin savaş ve şiddet uygulamasına harcandığını, halkın yoksulluk içinde yaşamaya zorlandığını belirterek talepleri sıraladı.

Ardından Aydın Çubukçu Barış Meclisi adına bir konuşma gerçekleştirdi. Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu üçgeninin tam ortasında duran Türkiye’nin bütün sorunların merkezinde olduğu gibi çözümün de merkezinde olduğunu söyledi. Emperyalist saldırıların ve çıkar çatışmalarının yarattığı tüm düğümlerin burada olduğunu belirten Çubukçu, “Fakat böyle bir yükü kaldırabilmesi için, Türkiye’nin her şeyden önce kendi içinde kalıcı, adil, özgürlükçü ve demokratik bir barışı gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.

Çubukçu’nun ardından ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, AKP’yi eleştiren bir konuşma yaptı. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise konuşmasında, Türkiye’de Kürt sorununun çözümsüzlüğünün asıl nedeninin PKK değil inkâr ve imha dayatması olduğunu söyledi. KESK Genel Başkanı Sami Evren ise Kürt sorununun tüm emekçilerin sorunu olduğunu, emekçilerin alanlarda birleşerek bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade etti.

Miting, Çetin Oraner, Koma Çiya, Vardiya ve İbrahim Rojhilat’ın müzik dinletisinden sonra sona erdi.

Yürüyüş ve miting boyunca ağırlıklı olarak, “Öcalan halktır, halk burada!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Katil Erdoğan!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul