8 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/32

  Kızıl Bayrak'tan
  Liberal ham hayaller
   Düzen içi çatışmada bir perde kapanırken...
Geçici uzlaşma sağlayan egemenler sahte vaatler yayıyor...
KEY rezaleti...

Direnen işçilerden birleşik mücadele çağrısı!

İşçi ve emekçi hareketinden...
  Düzenin krizinden devrimci amaçlar için faydalanmak…
İşçi ve emekçi kitlelerin karşısına düzene karşı devrimci bir odak olarak çıkılmalıdır!
  Liman işçilerine patron tetikçilerinden saldırı!
  Çapa Temizlik işçileri ile konuştuk… -
  Hiroşima ve Nagazaki katliamlarının 63. yıldönümü...
  ABD-İran ilişkileri…
  Irak’ı sömürgeleştirme planı halkların direnişine çarpacak!
  Radovan Karaciç Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde…
  Hamas-El Fetih çatışması…
  Şah ve pat
M. Can Yüce
  Olimpiyat meşalesi
burjuvazinin elinde…
  “Geceyarısı Ekspresi” ve zindan gerçeği!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hamas-El Fetih çatışması…

Birleşik bir direniş ancak devrimci önderlik altında mümkündür!

Yolsuzluk, rüşvet, yozlaşma içinde debelenen İsrail’deki siyonist rejimin başbakan Ehud Olmert’i harcamak zorunda kaldığı bugünlerde, Filistinliler’in direnişi daha da güçlendirip ırkçı-faşist düşmanın bu zaafını özgürlük mücadelesini geliştirmenin olanağına çevirmeleri beklenirdi. Oysa El Fetih ile Hamas arasındaki çatışma son günlerde dramatik bir boyuta ulaştı.

Geçtiğimiz hafta Gazze’de meydana gelen patlamalarda, beş Hamas üyesi ile bir kız çocuğu hayatını kaybetmişti. Ölenler arasında Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları önderlerinin bulunması, olayların kısa sürede yayılmasına yol açtı. Bu arada El Fetih yönetiminin aynı günlerde Batı Şeria’da yüzlerce Hamas militan ve taraftarını tutuklaması olayları daha da körükledi.

Patlamadan Mahmut Abbas liderliğindeki El Fetih’i sorumlu tutan Hamas, Gazze Şeridi’nde geniş çaplı bir saldırı başlattı. El Fetih yönetiminde değişik alanlarda faaliyet yürüten kurumları kapatan Hamas’ın, buralardaki malzemelere el koyduğu ve yüzlerce El Fetihli’yi tutukladığı bildirildi. Batı Şeria’daki Filistin yönetimi, tutuklanan 200’e yakın kişi arasında El Fetih’in Gazze’deki liderlerinin de bulunduğunu açıkladı.

Bununla yetinmeyen Hamas, El Fetih’e yakınlığıyla bilinen Hillis ailesinin oturduğu Secaiye Mahallesi’ni kuşatma altına aldı. Teslim olmayı reddeden El Fetih taraftarları ile Hamas polis güçleri arasında yaşanan silahlı çatışmada 9 kişinin öldüğü, 90’ı aşkın kişinin yaralandığı, bunlardan 12’sinin çocuk, 8’inin ise durumunun ağır olduğu bildirildi.

Gazze’de bir basın toplantısı düzenleyen Hamas hükümetinin İçişleri Bakanı Said Siyam, operasyonun Hillis ailesini değil, Gazze’de huzuru bozmak için çalışanlara yönelik olduğunu savundu. Siyam, bununla birlikte Hillis ailesinin güvenlik güçlerine karşı geldiğini ve zarar verdiğini, suçlulara kol kanat gerdiğini ve patlayıcılar yerleştirdiğini öne sürdü.

Olaya karışanların tümünü yakalayıncaya kadar operasyonu sürdürmekte kararlı olduklarını ifade eden Gazze’deki Hamas polisi sözcüsü İslam Şahvan ise, “Bu sadece başlangıç” diyerek çatışmaların süreceğini ima etti.

Hamas’ın yönelttiği suçlamaları reddeden El Fetih, bombalama ile herhangi bir ilgisi olmadığını belirtirken, Hillis ailesinin önde gelenleri de suçlamaları reddediyorlar.

Çatışmalar devam ederken, Hamas’ın kuşatma altında tuttuğu mahallenin suyunu, elektriğini kesmesi ve toplu tutuklamalara girişmesi üzerine 200’e yakın Filistinli İsrail’e geçmek zorunda kaldı.

İsrail’deki siyonist şeflerin, Mısır’ın yanısıra Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad’ın talebi üzerine, El Fetihliler ile Hillis ailesi üyelerinin geçişlerine onay verdiği belirtildi. Ancak Filistinliler, bombalı saldırı düzenlemeyeceklerinden emin olmak gerekçesiyle soyulup kelepçelenerek arandılar.

Bu arada İsrail istihbaratı da tüm iğrençliği ile işbaşındaydı. İstihbarat şefleri, Gazze’den kaçanlar arasında bulunan 30 yaralıya, ancak işbirliğini kabul ettikleri takdirde tedavi edileceklerini söyledi. Vahşi uygulamayı kamuoyuna duyuran İnsan Hakları İçin Çalışan Doktorlar adlı İsrailli örgüt, “İsrail İstihbarat Servisi’nin sınırı geçmesine izin verilen hastalara, casusluk yapmaları için baskı uyguladığını” belirtti. Filistinli gazeteci Bassam el Wahadi’nin yaşadıklarını örnek veren örgüt, İsrail istihbaratının Gazze’de bu tür uygulamalara sıkça başvurduğunu dile getirdi.

80 yıldır emperyalist-siyonist kuşatma ve zulme karşı direnen Filistin halkını bu tür rezaletlerle karşı karşıya bırakan Hamas-El Fetih çatışması, gerici hesaplara dayanmaktadır. Filistin halkının özgürlük mücadelesine büyük zararlar veren çatışma, bu direnişçi halkın cellatları olan emperyalist-siyonist güçlere hizmet etmektedir. Ortadoğu halklarını birbirine kırdırmak için iğrenç provokasyonlara başvuran siyonistlerle hamilerinin Filistinliler’in birbirine kurşun sıkmalarından fazlasıyla memnun olduklarına kuşku yoktur.

Hamas ile El Fetih arasındaki gerici çatışma, verili durumda Filistin direnişinin temel zaaflarından birine işaret ediyor. Bu zaafı aşmak, ezici çoğunluğu siyonist işgale karşı olan Filistin halkının direniş dinamiklerini tek cephede birleştirmekten geçiyor. Bu tarihsel önemdeki birleşmeye, doğası gereği ancak Filistin devrimci hareketi önderlik edebilir. Dünyanın ilerici-devrimci güçleri, Filistin direnişiyle enternasyonal dayanışmayı yükselterek bu birleşmenin sağlanabilmesine katkıda bulunmalıdırlar