25 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/30

  Kızıl Bayrak'tan
  Rejim krizi ve sol
   ABD’den Ankara’daki işbirlikçilerine
etkin taşeronluk rolü!
Düzen içi çatışmanın gölgesinde
solculuk çıkmazı…
TİB-DER’den Meclis araştırma raporu açıklaması...

Belediye işçilerine polis saldırısı... 

Arser işçisiyle dayanışmaya!
  Toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek için devrimci kamu emekçilerini bekleyen görevler…
Saldırıları püskürtmek, hakları kazanmak ve
grevli-toplusözleşmeli sendika hakkı için grev!
  Emekçilerden kesilen kaynaklar militarizme aktarılıyor!
  Ulucanlar’dan Hrant Dink’e...
  Bayrampaşa Cezaevi “törenle” kapatıldı...
  Metal işçileri sermaye işbirlikçisi faşist çeteden hesap sormalıdır!
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Sonuç Bildirgesi:
  Temmuz bültenlerinde
sınıf dayanışması...
  Savaş kundakçıları Afganistan’daki fiyaskoyu itiraf ediyor!
  DTP Kongresi vesilesiyle bazı değerlendirmeler
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

GOP İşçi Platformu: “Seyirci kalmayacağız!”

“Kölece çalışmaya, düşük ücretlere ve zamlara seyirci kalmayacağız!” başlığıyla örgütlediğimiz kampanya çalışmamızı değişik araçlarla güçlendirerek sürdürüyoruz.

GOP’lu emekçilerin işe giderken kullandığı değişik duraklarda imza toplamaya devam ediyoruz. En son Yunus Emre Mahallesi son durakta imza standı açtık. Belediye otobüsü şoförleri de imza vererek çalışmamıza destek oldular.

Otobüs tutunma kolları için hazırladığımız, üzerinde “İETT sefer sayıları artırılsın! Herkese ucuz ve sağlıklı ulaşım hakkı tanınsın!”, “Ekmek, ulaşım, doğalgaz, su, elektrik, ulaşım, ZAM, ZAM, ZAM... Yağmalanan bizim hayatımız, seyirci kalmayacağız!” yazılı materyallerden 50 adet kullandık.

Bültenimizin 4. sayısını da işçi ve emekçilere ulaştırmaya devam ediyoruz. GOP Küçük Sanayi Sitesi, Meha Tekstil, Semeteks, CMT (İlbek Tekstil), Efecam, Ejot Tezmak işçilerine iş çıkışı bültenlerimizi ulaştırdık. Dağıtım yaptığımız her yerde işçilerle canlı sohbetler gerçekleştirdik. Bazı işçilerin “GOP İşçi Platformu’nun bülteniyse alırız” gibi söylemleri çalışmamızın aldığı mesafeyi ifade ediyordu. Bir fabrikada dostlarımız bültenleri alarak kendileri dağıttı. Birçok fabrikada da işçi dostlarımız bültenimizi almayan arkadaşlarıyla konuşarak almalarını sağladılar. GOP Küçük Sanayi Sitesi’nde ve Su Deposu’nda çalışan işçilerden bazıları telefon numaralarını vererek onlara ulaşmamızı ve işyerlerindeki sorunların çözümü için atacakları adımlarda yanlarında olmamızı istediler.

Önümüzdeki günlerde de bültenlerimizi işçi ve emekçilere ulaştıracağız. Kampanya çalışmamıza kullandığımız materyalleri çeşitlendirerek, eylem ve etkinliklerle güçlendirerek devam edeceğiz. Ağustos ayında topladığımız imzaları Büyükşehir Belediyesi önünde yapacağımız basın açıklamasıyla teslim edeceğiz. Yine Ağustos ayında metal işçileri ve tekstil işçileri buluşmaları gerçekleştirerek final etkinliğimize yürüyeceğiz.

GOP İşçi Platformu

 

Mamak’ta festival hazırlıkları

Mamak İşçi Kültür Evi olarak 5.’sini düzenlediğimiz Mamak Kültür Sanat Festivali’nin ön çalışmasını yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Müzik, tiyatro ve el becerileri atölyeleri çalışmaları ile festivale yönelik hazırlıklarımız devam ediyor. Diğer yandan festivalin bu yılki gündemlerini içeren, “Sosyal yıkım saldırılarına, çeteleşen devlet, çürüyen düzene, yoksulluğa, yozlaşmaya, geleceksizliğe karşı 8 Ağustos’ta Ekin Sanat Merkezi’nde, 9-10 Ağustos’ta Tek Mezar Hacı Bektaş-i Veli Parkı’nda buluşalım!” şiarının yer aldığı üç ayrı pankartımızı bölgemizin farklı noktalarına astık.

İki haftadır festival gündemiyle bölgemizde işçi ve emekçilerin evlerini ziyaret ederek Kızıl Bayrak gazetesini de ön çalışmada etkin bir araç olarak kullanıyoruz. Festivalin politik gündemlerini emekçilerle tartışıyor ve yaşadığımız ekonomik- sosyal-siyasal sorunlara karşı örgütlü mücadele çağrısını yükseltiyoruz. Faaliyetimiz hız kazanarak devam edecek.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları


Hayat TV kapatıldı!

3 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Hayat Televizyonu 16 Temmuz günü öğleden sonra kapatıldı.

Hayat TV yönetimi, Türksat tarafından yayını durdurulan Hayat TV’nin kapatılmasının herhangi bir mahkeme kararına dayanmadığını açıkladı.

Açıklamada, İngiltere merkezli Hayat Media şirketi tarafından Türksat uydusu üzerinden yayın yapan Hayat Televizyonu’nun frekansının iptal edilme gerekçesi, “bölücü içerikli yayın” olarak açıklandı. Türksat’ın aldığı kararın hiçbir hukuki geçerliliği olmadığı, uluslararası sözleşmelere aykırı ve keyfi bir karar olduğu belirtildi. Türksat şirketi yetkililerine ve AKP Hükümeti’ne bu hukuk dışı kararı geri alma çağrısı yapıldı.

Hayat TV’nin kapatılmasına siyasi partiler, kurumlar, kitle örgütleri ve sendikalardan tepkiler geldi. DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, Eğitim-Sen, SES Merkez Yönetim Kurulu ve BTS Genel Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda, kapatma kararı protesto edildi.

Hayat TV’nin kapatılması Dersim’de yaklaşık 40 kişilik bir grup tarafından protesto edildi. Sloganlar eşliğinde postaneye kadar yürüyen grup burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP!”, “Hayat TV susturulamaz!” sloganları atıldı.


 

“Kentsel değil rantsal dönüşüm!”

İstanbul Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına alınan Sulukule Mahallesi’nde Kasım 2007’den itibaren evler istimlak edilerek yıkılmaya ve bölge boşaltılmaya başlandı.

22 Temmuz günü Sulukule Hacı Murat Sokak’ta, Sulukule bölgesinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek, çözüm önerilerini dile getirmek ve İTO’nun hazırlamış olduğu konuya ilişkin raporu kamuoyu ile paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

HSGG Platformu pankartı ve “Kentsel afet bölgesi Sulukule!”, “Kentsel değil rantsal dönüşüm!”, “Ranta değil sağlığa yatırım!/İstanbul Tabip Odası” dövizlerinin açıldığı basın açıklamasını İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen yaptı. Semt sakinlerinin geçmişten bu yana temel sorununun yoksulluk, işsizlik, sağlıklı altyapı ve üstyapı olanaklarına sahip olmamak, sağlık hizmeti ve eğitime ulaşamamak olduğunu belirten Demirdizen, “kentsel yenileme” ile bu sorunlara bir de barınma, sağlıklı yaşama, sosyal-kültürel değerlerini yitirme ve yok olma sorununun eklendiğini belirtti. Mahallede insanların hayatının iyileştirilmesi için bu konularda önlemler alınmasına ve çözümler geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ardından Mimarlar Odası üyesi Mücella Yapıcı konuştu. Bu bölge insanlarının projeye karşı olduğunu, bölgedeki altyapı sorunlarının tüm yetkililere iletildiğini, ancak herhangi bir çözüm getirilmediğini, çeşitli davaların açıldığını ancak bu davalarda yürütme kararı alınmadan 5366 sayılı yasa ile Sulukule’de yağma ve talanın başlatıldığını söyledi.

Sulukule Platformu’ndan Mehmet Asım Hallaç ise, Roman kültürünün yok edilmek istendiğini, hor görüldüğünü ve suçlu gösterildiğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kuruçeşme’de yıkım ertelendi!

Kuruçeşme’de bir hafta önce duyurulan yıkım kararı üzerine mahalle halkı sonuna kadar direnerek gecekondularını yıktırmama kararı almıştı.

17 Temuz günü Buca Belediyesi’ndeki son görüşmede, Cuma sabahı mahalleye yıkım ekipleri ile gelineceği söylenmişti. Mahallede oluşturulan inisiyatif tarafından devrimcilerin de katıldığı bir toplantı düzenlenerek, yıkım ekipleri geldiğinde neler yapılacağı planlandı.

Akşam saatlerinde BDSP, ESP, DHP, Partizan, DTP, SDP bileşenleri kendi kitleleriyle mahallede konumlandı. Gece saatlerinde mahallenin girişleri üç noktadan barikatlarla kapatılmaya ve kitlesel bir şekilde beklenmeye başlandı. Sabah saat 09:00 civarında yıkım ekipleri, panzerler ve çevik kuvvet mahalleye yığınak yapmaya başladı. Kitle de mahallenin iki noktasındaki barikatların arkasında yerlerini aldı.

Mahalleden inisiyatif temsilcileri, İHD yöneticisi Av. Canan Uçar ve Oktay Konyar yıkım ekipleri ile görüşmek için gönderildi. Görüşme sonunda yıkım ekipleri, yıkımı 15 gün ertelediklerini, bu süre içinde evlerin boşaltılması gerektiğini söyleyerek mahalleden ayrıldılar. Daha sonra yapılan konuşmalarda, sürecin daha iyi örgütlenmesi, daha kitlesel bir şekilde hazırlanılması, kamuoyuna yıkımları duyurmak için çaba harcanması gerektiği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir


 

Munzur Festivali’ne hazırlık!

Bu yıl 8.’si gerçekleştirilecek olan Munzur Festivali öncesinde Tunceliler Dernekleri tüm Dersimlileri ve emekçileri 8. Kültür ve Doğa Festivali’ne destek vermeye çağırdı. 27 Temmuz 2008’de, saat 13.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirilecek basın açıklamasıyla da Dersim yöresinin yaşadığı sorunlara dikkat çekilecek.

Derneklerin ortak çağrısında şu ifadelere yer verildi:

“Halkların ortak acılarına paydaş olan Dersimlilerin birliğinin ve dayanışmasının, sorularına çözüm arayışının anlamıyla yüklü MUNZUR FESTİVALİ’ni 8. kez gerçekleştirmeye hazırlanırken, yöremizin yaşadığı kapsamlı sorunlara dikkat çekmek istiyoruz.

* Coğrafyamızın ve insanımızın kuşatılmışlığına;

* İnsansızlaştırmanın adı olan siyanürle altın aramacılığına ve barajlara;

* Operasyonlara ve koruculaştırmaya;

* Ormanlarımızın yakılarak doğal güzelliklerimizin yok edilmesine;

* Anti demokratik uygulamalara, yoksulluğa ve işsizliğe karşı geniş kamuoyunda duyarlılık yaratmak ve dikkat çekmek için yapacağımız basın açıklamasına tüm Dersimlileri ve halkımızı çağırıyoruz.”


 

Ege Temel Haklar’a baskın!

Ege Temel Haklar Derneği 18 Temmuz günü kapatıldı. İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi, derneğin kapatılmasına 10 gün kala ihtiyati tedbir kararı alarak derneğin faaliyetlerini durdurdu. Aynı gün derneği basan polis, evraklara el koydu.

Halk Cephesi 19 Temmuz günü Kemeraltı girişinde Ege Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği’nin kapatılmasını protesto etti. Yapılan açıklamada, Türkiye’de ezilenden, halktan yana bir adalet olmadığı, bütün yasaların sadece bir avuç egemenin çıkarlarını korumak, sömürü ve talanlarını sürdürmek amacıyla hazırlandığı vurgulandı. Açıklamanın ardından 29 Temmuz’da görülecek duruşmaya çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


1 Mayıs tutukluları bırakıldı!

Adana’da 1 Mayıs günü, mitingin bitimine yakın, polis kitleye saldırarak 47 kişiyi gözaltına almıştı. Halkevi üyesi iki kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İlk duruşma 22 Temmuz günü görüldü ve tutuklular serbest bırakıldı. Duruşmanın ardından 1 Mayıs mitinginde yaşanan saldırıyı kınamak ve yargılananlara destek olmak için bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, Adana’da uzun zamandır sistematik bir şekilde devam eden devlet terörüne değinildi. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi verenlerin emniyetin tehdidi altında bulunduğu vurgulandı ve son dönemde kırmızı tişört giydiği, şiir okuduğu, basın açıklamasına katıldığı ya da slogan attığı için onlarca kişinin tutuklandığı ve bunun faşizmin olağanlaştırılmasının bir ürünü olduğu dile getirildi.

Açıklamanın ardından Halkevleri adına bir konuşma yapıldı. Eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Kemal Türkler anıldı!

DİSK ve Maden-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Kemal Türkler ölümünün 28. yılında Topkapı’daki mezarı başında 22 Temmuz günü anıldı.

Mezarlık önünde toplanan kitle sloganlar eşliğinde Türkler’in mezarı başına kadar yürüdü. “Kemal Türkler aramızda /Birleşik Metal-İş Sendikası” pankartı en önde yer alırken, İGD, BDH, KETEV ve CHP pankartlarını açtı. Nakliyat İş Sendikası dövizleriyle, TKP de flamalarıyla anmada yerini aldı.

Saygı duruşunun ardından KETEV Başkan Yardımcısı avukat Rasim Öz bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi birer konuşma yaptı.

Anma Nazım’ın “Türkiye işçi sınıfına selam” şiirinin okunmasıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kızıl Bayrak satışında gözaltı!

Kızıl Bayrak gazetesini işçi ve emekçilere ulaştırmaya devam ediyoruz. Hafta sonu Doğu Sanayi Sitesi önünde satış gerçekleştirdik. Kimi işçilerin gazetemizi biliyor olmaları dikkatimizi çekti. 19 Temmuz günü ise Sefaköy Gümüşçüler Çarşısı’nda Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirdik. Birçok işçiyle konuşma ve tartışma fırsatı yakaladık.

Sermayenin kolluk güçleri gazetemizden rahatsız olduklarını bu hafta da baskıcı tutumlarıyla gösterdiler. Gazetenin toplatması olup olmadığına bakarken, bir arkadaşımızın tutumundan dolayı kimlik kontrolü yapmak istediler. Bir arkadaşımız araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Sermaye devletinin saldırıları, gazetemizin gerçek sahibi olan işçi ve emekçilere ulaşmasını engelleyemeyecek.

 Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Rota işçilerle buluşuyor!

Her ay düzenli olarak çıkararak işçilere ulaştırdığımız tersane işçilerinin sesi Rota’nın Temmuz sayısının satışına başladık. 21 Temmuz sabahı Tuzla Gemi tersanesi önünde işçilere hitaben yaptığımız ajitasyonlar konuşmaları eşliğinde bültenimizin satışını gerçekleştirdik. Tersane sermayedarlarının, onların eli kanlı örgütü GİSBİR’in işçilere dayattıkları kölece çalışma koşullarını, Çalışma Bakanlığı’nın kamuoyu ve işçileri tersaneler konusunda aldatma çabalarını teşhir ettik.

Akşam saatlerinde Sedef ve RMK tersaneleri önünde yine ajitasyon konuşmaları eşliğinde bültenimizin satışını gerçekleştirdik. Bu cehennem koşullarına karşı işçilere örgütlü mücadele çağrısı yaparak satışlarımızı bitirdik. Bülten satışlarımız devam edecek.

Tersane İşçileri Birliği Derneği