25 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/30

  Kızıl Bayrak'tan
  Rejim krizi ve sol
   ABD’den Ankara’daki işbirlikçilerine
etkin taşeronluk rolü!
Düzen içi çatışmanın gölgesinde
solculuk çıkmazı…
TİB-DER’den Meclis araştırma raporu açıklaması...

Belediye işçilerine polis saldırısı... 

Arser işçisiyle dayanışmaya!
  Toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek için devrimci kamu emekçilerini bekleyen görevler…
Saldırıları püskürtmek, hakları kazanmak ve
grevli-toplusözleşmeli sendika hakkı için grev!
  Emekçilerden kesilen kaynaklar militarizme aktarılıyor!
  Ulucanlar’dan Hrant Dink’e...
  Bayrampaşa Cezaevi “törenle” kapatıldı...
  Metal işçileri sermaye işbirlikçisi faşist çeteden hesap sormalıdır!
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Sonuç Bildirgesi:
  Temmuz bültenlerinde
sınıf dayanışması...
  Savaş kundakçıları Afganistan’daki fiyaskoyu itiraf ediyor!
  DTP Kongresi vesilesiyle bazı değerlendirmeler
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Sonuç Bildirgesi:

Sınıfın devrimci birliğini ve mücadelesini örgütlemek için!

Onbinlerce işçinin düşük ücret, ağır çalışma koşulları altında örgütsüz ve güvencesiz çalıştığı Sincan bölgesinde, sınıfın örgütlü birliği ve mücadelesi yolunda gerçekleştirdiğimiz işçi kurultayıyla önemli bir adımı geride bırakmış bulunuyoruz.

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı gerek içeriği gerekse işlevi açısından başta Sincan bölgesinde bulunan geniş işçi kitlelerinin yaşamakta olduğu sorunları tespit etmek, tartışmak ve bu sorunları ortak bir mücadele ve örgütlenme zemininde sınıf bölüklerinin birlikteliğini sağlamak hedefi ile örgütlendi.

Bu temel hedef üzerinden gerçekleştirilen ve ön hazırlık süreci ile birlikte asgari bir sınıf zemini oluşturarak işlevini yerine getiren Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı, aşağıdaki başlıklar üzerinden bir mücadele programı ortaya çıkarmıştır.

Kurultay ve emeğin korunması mücadelesi

Ankara’da önemli bir sanayi merkezi olarak Sincan, tam bir sömürü cehennemidir. Başta Ankara 1. OSB olmak üzere civarında irili-ufaklı birçok fabrika ve sanayi merkezi bulunmaktadır. Sermaye açısından önemli bir yer olan Sincan’ın öteki yüzü ise işçilerin yoğun bir emek sömürüsüne maruz kaldıkları bir alan olmasıdır. Bölgede hemen her sektörde düşük ücret, fazla mesai, ücret kesintileri, iş güvenliği, iş kazaları ve mesleki hastalıklar işçilerin yaşadığı sorunların ilk sıralarında yer almaktadır. İşçiler ağır ve yıpratıcı koşullarda ve sağlıksız ortamlarda çalıştırılmaktadır. İnsan hayatı hiçe sayılmaktadır.

İşçilerin Birliği Kurultayı, aşağıdaki talepler temelinde yükseltilecek bir mücadele programı ortaya koymuştur:

* 7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası

* Kesintisiz iki günlük hafta tatili, 6 haftalık yıllık ücretli izin

* Keyfi ücret kesintilerine son

* Vergiden muaf insanca yaşamaya yeten bir ücret

* Her türlü mesainin kaldırılması

* İşçi sağlığını tehdit eden sektörlerde gerekli önlemlerin alınması, işçilerin sağlık ve yaşam güvenliğinin sağlanması

* İş kazalarına karşı etkin tedbirlerin alınması. Kazalardan kaynaklanan maddi-manevi tüm sonuçların işverenler tarafından karşılanması.

Kurultay ve sosyal yıkım saldırıları

Sermayenin yıkım saldırılarının dizginlerinden boşaldığı bir süreçten geçmekteyiz. Sağlık, emeklilik ve kıdem tazminatı gibi en temel sosyal haklar bu saldırılarla birlikte budanmakta ya da tümden ortadan kaldırılmaktadır. Bu saldırılar tüm sonuçları ile birlikte Sincan’da da yaşanmaktadır. Dolayısıyla kurultayımız, sermayenin sosyal yıkım saldırılarına karşı Sincan bölgesinde de etkin bir sınıf çalışması yürütmeyi ertelenemez bir görev olarak kararlaştırmıştır.

Kurultayımız, bölgede hak ve özgürlükler çerçevesinde etkin bir bilinçlendirme faaliyeti yürütülmesi, sermayenin sosyal yıkım saldırılarının içeriği ve tüm sonuçları üzerinden emekçilerin aydınlatılması, kurultayın ardından örgütlenecek işçi birlikleri temelinde diğer sınıf örgütlülükleri ile birlikte ortak panel, seminer, belgesel gösterimleri vb. etkinliklerin örgütlenmesi kararını almıştır.

Kurultay ve burjuva gericiliğine karşı mücadele

Sermaye işçi sınıfını denetim altına almak, azgın sömürü koşullarını engelsizce uygulayabilmek için kendi gerici ideolojisini ve kültürünü sistematik olarak işçi sınıfına taşımaktadır. Milliyetçilikle, şovenizmle, dinsel gericilikle sersemlettiği sınıfı kolayca denetleyebilmekte, dahası bu temelde bölüp parçalayarak gerçek düşmanı yani sermaye düzenini gizleyebilmektedir. Yanısıra, uyuşturucu, alkol, fuhuş, televole kültürü vb. araçlarla insani değerleri çürütmekten geri durmamaktadır.

Kurultayımız, işçi sınıfının örgütlenmesinin ve mücadelesinin önünde büyük bir engel olan burjuva ideolojik kuşatma karşısında sistematik bir mücadele yürütmeyi önüne koymuştur. Bu çerçevede sınıf bilincini ve dayanışmasını güçlendirecek kültürel-sanatsal ve sosyal etkinlikler örgütlemeyi, her türlü burjuva gericiliği karşısında işçi sınıfını bilinçlendirmek, dahası bunun karşısında kendi sınıf kimliği ve konumu üzerinden tutum almasını sağlamak için eğitim çalışmaları gerçekleştirmeyi kararlaştırmıştır.

Kurultayın çağrısı: Bölgemizde ve fabrikalarda sınıf birliklerimizi kuralım!

Sermayenin tepeden tırnağa örgütlü olduğu Sincan bölgesinde işçi kitlelerinin tamamına yakını örgütsüz ve dağınık durumdadır. Geçtiğimiz dönemlerde bunu kıracak önemli ve anlamlı bir takım adımlar atılmış olsa bile örgütsüzlük sorunu tüm ağırlığı ve sonuçlarıyla varlığını sürdürmektedir.

İşçilerin Birliği Kurultayı, başta Sincan bölgesindeki örgütsüzlük tablosuna son verecek yeni adımların atılması ve bu doğrultuda çeşitli sektörlerde çalışan işçilerin yan yana getirilmesi için bölgenin toplamını kesen bir sınıf örgütlülüğüne ihtiyaç olduğunu tespit etmiştir. Bu doğrultuda oluşturulacak bölgesel bir işçi platformu bölgedeki işçilerin mücadele ve örgütlenme süreçlerinde önemli bir zemin oluşturacaktır. Kurultayımız çeşitli sektörler üzerinden oluşturulacak işçi platformu üzerinden önüne aşağıdaki görevleri koymuştur:

* İşçiler arasında sınıf dayanışması ve sınıf bilincinin geliştirilmesi için eylem ve etkinliklerin örülmesi.

* Kurulacak işçi platformu ile birlikte işyerlerinde ve fabrikalarda işçi birlikleri oluşturulması için etkin bir çağrı faaliyetinin örgütlenmesi.

* İşçilerin sorunları etrafında oluşturacağı işyeri örgütlenmeleri, dernek vb. araçlarla süreçlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi.

* Bölgede yaşanan sendikalaşma girişimlerinin başarıyla sonuçlanması için azami çabanın sarf edilmesi.

* Sınıfın örgütlenme ve mücadele deneyimlerinin Sincan yerelinde işçilere etkin bir şekilde taşınması. Bu deneyimler ışığında yeni adımların atılması için güçlü bir mücadele zemininin yaratılması.

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı yürüttüğü tartışmalar temelinde önüne koyduğu yeni görev ve sorumluluklarla birlikte işlevini yerine getirerek geride kalmıştır.

Kurultayımız ortaya çıkardığı birikim üzerinden yeni dönemi kazanacak, bölgemizde sınıfın birliğini, örgütlülüğünü ve mücadelesini ileriye taşıyacak daha güçlü adımlar atmaya devam edecektir.

Sincan İşçileri Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi

23 Temmuz 2008