18 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/03

  Kızıl Bayrak'tan
   Ablukayı parçalamak için direnişi büyütelim!
  İstanbul’dan Eskişehir’e Ankara yürüyüşü...
SSGSS saldırısını püskürtmek ve “Herkese sağlık, güvenli gelecek” için grev!..
Sermayenin sendikalardaki “iyi çocuklar”ı
iş başında!
Sendikal bürokrasiye
büyük öfke!
Sınıf hareketinin gelişimi önündeki engeller ve çıkış noktaları
  Emperyalist/kapitalist ‘medeniyet’ler buluştu...
  Devletin emekçilerle yeni sınavı: Paralı üniversite...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Avrasya iç savaş coğrafyasına dönüşüyor...
Pakistan: Balkanlaşma dalgası yayılıyor
Volkan Yaraşır
  Haydutbaşı’nın uğursuz Ortadoğu gezisi sona erdi…
  Uşağa aşağılayıcı muamele…
  Üniversite–sermaye işbirliğinde
girilecek yeni aşama!
  2007’nin Hrant Dink penceresinden bir dökümüdür…
  Kapitalizmde kadın ve kadın emeği
  Emekçi kadınların sesi 17 Şubat’ta Çiğli’deki kurultayda buluşacak!
  Dağıtım engeli basın özgürlüğünün engellenmesidir...
  Liberal solun Gregor Samsa’sı: Baskın Oran
S. Kızılırmak
 yök Alevilere düşen yol Pir Sultanlar’ın yoludur!
  Alevilik ve cumhuriyet...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi kadınların sesi 17 Şubat’ta Çiğli’deki kurultayda buluşacak!

Emekçi kadınların yaşadıkları sorunları, sınıfsal ezilmişlik başta olmak üzere, cinsiyetten kaynaklı baskılar, gerici uygulamalar, ayrımcılık olarak sıralayabiliriz. Emekçi kadın, kapitalist düzenin neden olduğu sömürüden, baskıdan ve yıkımdan daha fazla etkilenmektedir. Çifte sömürünün altında ezilen, horlanan emekçi kadınların sınıf mücadelesindeki önemli yeri tartışmasızdır. Mücadele içindeki yerini alması ve bu mücadelede bir adım öne çıkmasını sağlamak için daha yoğunlaşmış bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu bilinçle, Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde kadın komisyonu oluşturarak bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık.

Emekçi kadın mücadelesinde, şimdiye kadar attığımız kimi adımlar ve deneyimler göstermiştir ki, bu alan, daha programlı, daha etkin bir çalışmayı gerektirmektedir. Çalışmalarımızı daha programlı ve sistematik yapabilmek için kadın komisyonumuz, Emekçi Kadın Kurultayı düzenleme kararı aldı. Kurultay hazırlık sürecini, bir anlamda altyapı oluşturma çalışmaları olarak kurguluyoruz. Kurultay hazırlık sürecinin etkin bir şekilde kullanımı ve bunun sonucu olarak başarılı bir kurultay sonrasında çalışmamızda farklı bir düzeyi hedefliyoruz. Bu amaca ulaşacağımıza, çalışmalarımızın belli bir sistematiğe oturtacağımıza inanıyoruz. Kurultayda emekçi kadın sorununa ve kurtuluşuna dair yapılacak canlı ve somut tartışmalar ve mücadelenin ihtiyaçları üzerinden geliştirilen öneriler ışığında kurultay sonrası için bir çalışma takvimi oluşturacağız. Kurultaya giderken önümüze koyduğumuz bir diğer hedefte de amacına yoğunlaşmış ve disiplinli bir çalışma yürütme kapasitesinde bir komisyon olmaktır.

Şimdiye kadar, daha çok kendi iç eğitimine ağırlık verecek şekilde çalışma yürüten komisyonumuz, Kasım ayından itibaren bölgemizdeki kadın emekçilerle buluşmak ve onlarla sıkı bağlar kurma hedefiyle çalışmalar yürütmektedir. Kadın emekçilerin yaşadıkları çifte sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı “bir adım öne” çıkmalarını hedeflediğimiz bu kurultay hazırlık süreci için bir program çıkardık. Bu çerçevede çalışma programımızın son aşaması 17 Şubat’ta yapmaya hedeflediğimiz kurultay olacak.

Kurultaya kadarki çalışma programımızı, kadın komisyonumuzun kendi iç eğitiminin yanısıra emekçi kadınlar arasında yapacağımız propaganda çalışmalarına ayırdık. Ev toplantıları, imza kampanyası, afiş, bildiri vb. araç ve yöntemler Çiğli Organize’de çalışan işçi ve emekçi kadınlara hem fabrikalarında hem de semtlerinde ulaşmak ve kurultay çalışmamızı onlara taşımak için önümüze koyduğumuz planlamalardır.

Komisyonumuz düzenli toplanarak bu konuda disiplinli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Toplantılarımızda bölgemizde kadın işçilerin yaşadıkları daha özgül sorunları üzerine yaptığımız tartışmalar sonucu “Çiğli Organize’de ücretsiz, nitelik kreş” talebiyle bir çalışmaya başladık. Bu çalışmanın araçları olan imza masaları, bildiri ve afişlerini komisyon üyelerimiz kolektif bir tarzda yapmaktadır.

“Çiğli Organize’de ücretsiz, nitelik kreş” talebinin dışında kadın işçilerin yaşadığı diğer sorunları ve mücadele taleplerini kurultay kürsüsünden tartışmak ve mücadele talepleri belirlemek için ön hazırlık çalışması yürütmekteyiz. Bu tartışmaları daha fazla işçi kadınla birlikte yapmak için önümüzdeki günlerde ev toplantıları yapmayı hedefliyoruz. Bu geniş tartışma ortamları sayesinde kurultay kürsüsüne Çiğli Organize’deki kadın işçilerin sorunlarını ayrıntılı bir şekilde taşıyacağız.

Kurultayda tartışılarak bundan sonraki mücadele programımıza ışık olacak konular için ayrı bir eğitim çalışması yürüterek tebliğler hazırlıyoruz. Bu tebliğlerde emekçi kadın sorununu temel noktalarıyla ele alacak, işçi ve emekçilerin ve Kürt kadınların yaşadıkları sorunlar işlenecek ve çözüm önerilerimiz yer alacaktır.

İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu olarak bölgede, emekçi kadınların içine itildikleri hücrelerin duvarlarını yıkmaları ve bir adım öne çıkmaları için verilen mücadelede, hazırlık süreci ile birlikte başarılı bir kurultay, önemli bir aşamayı ifade ediyor. Bu bilinçle çabalarımızı daha çok yoğunlaştırıyor, yüreğimizi bu çalışmaya daha çok katıyoruz. Biz bu çalışmayı örgütlerken, bu çalışmadan beslenerek kendimizi yeniden üretiyoruz. Bunun verdiği güç ve heyecanla adımlarımız daha da hızlanıyor, kurultaya yürüyoruz!

İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu

 

Çiğli’de Emekçi Kadın Kurultayı çalışmalarından...

17 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek Emekçi Kadın Kurultayı çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Çalışma programımız çerçevesinde ilk önce “Çiğli Organize’de ücretsiz kreş istiyoruz!” talebiyle imza kampanyası başlatmıştık. Bu kampanyamızla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İmza standlarımızı Çiğli Belediyesi önünde sürdürüyoruz. Ayrıca imza föyleriyle Çiğli’nin emekçi semtlerinde kapı kapı dolaşarak hem talebimizi anlatıyor, hem de imza topluyoruz.

Ayrıca 13 Ocak günü Harmandalı semtinde de imza stantdımızı açtık. İşçi ve emekçilerin tepkileri çok olumluydu. Bizlere böyle bir çalışma yaptığımız için teşekkür ettiler. Yine aynı şiarlı afiş çıkartıp bunu da Çiğli merkez, Küçük Çiğli ve yol güzergahlarına yaptık. Kadın komisyonu olarak topladığımız imzaları Çiğli Organize Bölge Müdürlüğü’ne ve Çalışma Bakanlığı’na yapacağımız basın açıklamasıyla birlikte göndereceğiz. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Emekçi kadınları özgürlük ve eşitlik için bir adım ileriye çağırmaya devam edeceğiz.

 

İKSE Kadın Komisyon çalışanları

Çok değil dün vuruldum Gabar dağında

Çok ince bir patikadan geçerken

Tek bir kurşunla

Güneş doğmaz oldu artık

O yamaca

Bir salkım üzümdüm oysa

Yol kenarında

Munzur’dan, Fırat’tan, Dicle’den beslendim

Yedi kıta yedi bölge gezdim

Irk oldum cins oldum soluk oldum

Erkek oldum kadın oldum

Yenildim ağladım

Ama yılmadım

Aradım

“Ben”

Oldum

Güneşi buldum kutuplarda

Uzağa giden her insan gibi ben de tuttum ilk eli

Ve başladı

Mücadele!

Çiğli İKSE Kadın Komisyonu üyesi bir emekçi