01 EKİM 2005 Sayı: 2005/39 (39)

  Kızıl Bayrak'tan
  Kapitalizm kendi sonunu hazırlıyor
  3 Ekim'de AB müzakereleri başlıyor... Aldatıcı manevralar ve gerçekler
  İşçi ve emekçilerin payına mücadeleyi yükseltmek düşüyor
  Tekrar tekrar kanıtlanan gerçek; Özelleştirme yağma demektir!
  TEKEL'de özelleştirme süreci yeniden hızlanıyor
Ermeni konferansı ve devletin korkuları
Manisa'da 70 bin köylü hükümeti protesto etti
  İstanbul'da Ulucanlar anmaları
  12 Eylül'den Ulucanlar'a:İşçi sınıfına kesintisiz sald./ Y. Akkaya
  İzmir'de ON'ları Habip Gül'ün mezarı başında andık
  Ulucanlar anma ve etkinlikleri
  Ulucanlar İsviçre ve Almanya'da da anıldı
  Sendikal örgütlenmenin önündeki en temel engel sendika bürokratlarıdır
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/2 (Orta sayfa)
  İsrail ordusu Gazze'yi bombalamaya devam ediyor
  Savaş karşıtları 24 Eylül'de sokaklardaydı

  Bush'un yeni danışmanı Ankara'da; İşbirlikçilere yeni roller dayatılıyor

  "Barış için koşu"nun parkuru devrim ve sosyalizm mücadelesidir
  Yoldaşların kaleminden Habip ve Ümit
  Mamak İKE Kadın Komisyonu; İşyerinde, evde, sokakta kölelik zincirlerini parçalayalım!
  Sendikasızlaştırma saldırısı MİTAŞ işçisinin direnişine çarptı
  Kürdistan sorunu, çözüm dinamikleri ve handikaplar /M. Can Yüce
  Ümraniyeli devrimcilerden ortak açıklama; 1 Mayıs Mah. Kuruluş Festivali ve netleşen saflar
  Sınıf çalışmasına gençlik güçlerinin katılımı sorunu
  Bültenlerden/Genç İşçi
  Bültenlerden/Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni
  Basından/Türkiye Suriye'yi satacak mı?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Emperyalist saldırganlığı lanetleyen en kitlesel eylem Beyaz Saray önünde gerçekleşti...

“Irak'tan Filistin'e, Haiti'ye kadar her yerdeki sömürgeci işgalleri durdurun!”

Dünyanın birçok kentinde yüzbinlerce savaş karşıtı 24 Eylül'de bir kez daha alanlara çıktı. Afganistan ve Irak işgallerini protesto eden savaş karşıtları, Bush-Blair katillerinin insanlığa karşı işlediği ağır suçlara dikkat çekerek, emperyalist işgallerin bir an önce sona erdirilmesini talep ettiler.

Eylemlerin en kitleselini Beyaz Saray önünde toplanan Amerikalı savaş karşıtları gerçekleştirdi. Beyaz Saray önünde 8 saat süren eyleme ABD'nin değişik kentlerinden gelen 150 bine yakın savaş karşıtının (bazı kaynaklara gör 300 bin) katıldığı bildirildi. Los Angeles, San Fransisko, Seattle vb. birçok kentte de onbinler alanlara çıktılar.

Aylar önce aldıkları karara uygun olarak 24 Eylül'de Washington'da buluşan savaş karşıtları, “Irak'ta savaşı durdurun! Askerleri hemen eve getirin!”, “Irak'tan Filistin'e, Haiti'ye kadar her yerdeki sömürgeci işgalleri durdurun!” sloganlarıyla Bush liderliğindeki savaş çetesinden bir kez daha hesap sordular.

24-25-26 Eylül'de Beyaz Saray önünde üç gün boyunca etkinlikler düzenleyen Amerikalı savaş karşıtları, polisin saldırgan tutumuna rağmen geri adım atmadılar.

Aylar öncesinden eyleme hazırlanmaya başlayan Amerikalı savaş karşıtları, eylem programlarını bütün dünyadaki savaş karşıtı hareketlere de önererek, onları aynı gün tüm dünyada, savaşa ve işgale karşı gösteriler yapmaya davet etmişlerdi. Yeterince kitlesel olmasa da, birçok ülkede 24 Eylül günü eylem yapılarak bu davete karşılık verildi. 100 bine yakın kişinin katıldığı Londra'daki eylem nispeten kitlesel geçti.

Kolluk kuvvetleri Amerika'nın çeşitli kentlerinde yapılan eylemlere saldırdılar. Örneğin oğlunu Irak'ta kaybeden Cindy Sheehan'ın New York'ta liderliğini yaptığı gösteri polis tarafından engellendi. Polis güçleri, “İşgal Karşıtı ABD Turu” çerçevesinde New York'ta bulunan Sheehan'ın eylemde konuşmasına izin vermediler. Sheehan'ın konuşmasının engellenmesi üzerine kolluk kuvvetlerini ikna etmeye çalışan miting tertip komitesinden Paul Zulkowitz gözaltına alındı. Bu gelişmelerin ardından, “Utanç, utanç, utanç!” sloganları atan işgal karşıtı eylemciler, polisin keyfi tutumuna tepki gösterdiler.

Beyaz Saray önünde gerçekleştirilen oturma eylemi de polisin saldırısına uğradı. Sheehan başta olmak üzere çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Beyaz Saray önündeki eyleme katılanlar arasında ilk defa alanlara çıkanların oranı dikkat çekti. Gazetecilere konuşan pek çok eylemci, Bush yönetiminin saldırgan politikalarına duyduğu tepkiden dolayı ilk defa bir eyleme katıldığını ifade etti. Bu arada Vietnam ve Irak işgaline katılan çok sayıda askerin yanısıra, azımsanmayacak sayıda asker ailesinin de eyleme katıldığı bildirildi. Eylemde savaş çetesinin saldırgan politikasını protesto eden şiarlar içeren görsel malzeme dikkat çekecek düzeyde zengindi. Neredeyse her eylemci kendi pankartı, dövizi ya da tişörtünü hazırlayarak eyleme gelmişti.

Amerika'da Newsweek dergisinin Ağustos ayında yaptığı bir araştırmaya göre, Amerika'da halkın Bush'a desteği başkanlık döneminin en düşük seviyesine, yüzde 34'e düşmüş. Son olarak New Orleans'ta meydana gelen ve binlerce insanın ölümüne neden olan Katrina kasırgası ise, hem Amerikan halkının bir kez daha Irak'taki işgali, bu işgale ayrılan bütçeyi sorgulamasına neden oldu, hem de Bush yönetiminin ırkçı yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Son süreçte yaşananlar, Amerika'daki savaş karşıtı hareketin neden güçlendiğini gösteriyor. Elbette Irak'taki direnişi kıramayan işgal ordularının batağa saplanmış olması da bu süreci hızlandırmıştır.

Bush liderliğindeki savaş çetesinin emperyalist saldırganlığı, kirli savaş taktiklerine ağırlık vererek bir üst aşamaya çıkarmaya hazırlandığı CİA tarafından ilan edildi. Bütün dünya işçi-emekçileri ile ezilen halklarını hedef alan bu saldırganlığı durdurmanın önemi günden güne artmaktadır. Bunda önemli rol oynayacak olan Irak'taki işgal karşıtı direniş ile Amerikan savaş karşıtı harekete destek vermek, tüm anti-emperyalist güçlerin güncel görevidir.

-----------------------------------------------------------------------------------------

24 Eylül'de işgal protesto edildi, direniş selamlandı...

“Filistin'de intifada, Irak'ta direniş kazanacak!”

Filistin intifadasının yıldönümüne denk gelen 24 Eylül günü dünyada ve Türkiye'de Irak işgalini protesto eden çeşitli eylemler düzenlendi.

İstanbul, Bursa ve Manisa'da işgal karşıtı eylemler gerçekleştirildi. İstanbul'da Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Mis Sokak'ta toplanarak sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yürüyen yaklaşık 150 kişilik kitle, Türkçe ve İngilizce olarak “Filistin'de intifada, Irak'ta direniş kazanacak!” yazılı pankart açtı. Sıklıkla “Katil ABD, işbirlikçi MGK!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen haklar kazanacak!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!” sloganlarının atıldığı eylem Suriye Komünist Partisi adına yapılan bir konuşma, Grup Yorum konseri ve basın metninin okunması ile sürdü.

Bursa'da Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, BDSP, Partizan, Alınteri ve ESP, tarafından Irak'taki işgali protesto eden bir basın açıklaması düzenlendi. “Irak'ta direniş Filistin'de intifada kazanacak!” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları atıldı.

Irak işgaline karşı bir eylem de Malatya'da yapıldı. Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu tarafından düzenlenen eylemde “ABD Ortadoğu'dan defol!” pankartı açıldı. Amerika'nın Ortadoğu politikaları ve bundan etkilenen ülkelerin durumlarından bahsedilen basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Amerikan rejiminin işkenceci kimliği BM gündeminde

Anti-emperyalistler ile savaş karşıtları, ABD'nin zorbalıkta sınır tanımadığını uzun süredir dile getiriyordu. Buna karşın resmi insan hakları kurumları, bazı değinmeler dışında bu konuya pek ilgi göstemedi. Şimdi dört yıl aradan sonra, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'nde bazı kıpırdanmalar görülüyor. Bu Komite, ABD'nin son 4 yıl içinde işlediği insanlık suçlarını görüşmek üzere Cenevre'de toplanmaya karar vermiş. Önümüzdeki ay yapılması beklenen toplantıda, komite özellikle ABD'nin Afganistan, Irak işgalleri sırasında yaptığı insanlık dışı uygulamaları görüşecek.

18 bağımsız insan hakları gözlemcisinden oluşan komite, 17 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında yapılacak toplantıya ilişkin duyurusunda, “Bush yönetimi altında terörizme karşı savaş ilan eden ABD'nin durumunu, 11 Eylül 2001'den bu yana ele alacak ve bu durumla ilgili özel endişeleri görüşeceğiz” dedi.

11 Eylül saldırılarının ardından çıkarılan, daha sonra iyice genişletilen tartışmalı “Vatansever Yasası”nın da görüşüleceğini bildiren komitenin en sıcak gündemi ise, ABD'nin Guantanamo toplama kampı ile Irak'taki Ebu Garib başta olmak üzere, uluslararası işkence kampları olacak.

“Bağımsız” olduğu söylenen insan hakları gözlemcileri eğer Pentagon baskısına direnebilirse, ABD emperyalizminin dünyanın en barbar işkencecisi olduğu resmen tescil edilecek.