01 EKİM 2005 Sayı: 2005/39 (39)

  Kızıl Bayrak'tan
  Kapitalizm kendi sonunu hazırlıyor
  3 Ekim'de AB müzakereleri başlıyor... Aldatıcı manevralar ve gerçekler
  İşçi ve emekçilerin payına mücadeleyi yükseltmek düşüyor
  Tekrar tekrar kanıtlanan gerçek; Özelleştirme yağma demektir!
  TEKEL'de özelleştirme süreci yeniden hızlanıyor
Ermeni konferansı ve devletin korkuları
Manisa'da 70 bin köylü hükümeti protesto etti
  İstanbul'da Ulucanlar anmaları
  12 Eylül'den Ulucanlar'a:İşçi sınıfına kesintisiz sald./ Y. Akkaya
  İzmir'de ON'ları Habip Gül'ün mezarı başında andık
  Ulucanlar anma ve etkinlikleri
  Ulucanlar İsviçre ve Almanya'da da anıldı
  Sendikal örgütlenmenin önündeki en temel engel sendika bürokratlarıdır
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/2 (Orta sayfa)
  İsrail ordusu Gazze'yi bombalamaya devam ediyor
  Savaş karşıtları 24 Eylül'de sokaklardaydı

  Bush'un yeni danışmanı Ankara'da; İşbirlikçilere yeni roller dayatılıyor

  "Barış için koşu"nun parkuru devrim ve sosyalizm mücadelesidir
  Yoldaşların kaleminden Habip ve Ümit
  Mamak İKE Kadın Komisyonu; İşyerinde, evde, sokakta kölelik zincirlerini parçalayalım!
  Sendikasızlaştırma saldırısı MİTAŞ işçisinin direnişine çarptı
  Kürdistan sorunu, çözüm dinamikleri ve handikaplar /M. Can Yüce
  Ümraniyeli devrimcilerden ortak açıklama; 1 Mayıs Mah. Kuruluş Festivali ve netleşen saflar
  Sınıf çalışmasına gençlik güçlerinin katılımı sorunu
  Bültenlerden/Genç İşçi
  Bültenlerden/Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni
  Basından/Türkiye Suriye'yi satacak mı?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara'da Ulucanlar anması...

“Ulucanlar katliamını unutmadık, unutturmayacağız!”

26 Eylül 1999'da Ankara'nın göbeğinde gerçekleştirilen faşist katliam sonucu 10 komünist ve devrimci tutsak katledildi. Katliamın 6. yılı olması vesilesiyle, Ankara'da bir dizi anma ve protesto etkinliği gerçekleştirildi.

26 Eylül günü “Ulucanlar katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” ortak pankartının açılmasıyla, Ulucanlar cezaevinin önüne kadar yüründü. Yürüyüş sırasında ve Ulucanlar'ın önünde, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın Ulucanlar direnişimiz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun!” ve şehitlerimizin isimleri okunarak ardından “Yaşıyor!” sloganları atıldı. Cezaevi önünde okunan basın açıklamasında Ulucanlar katliamının hücre saldırısının provası olduğu vurgulandı. İşçi ve emekçilere yönelik saldırılarla, sınıfın öncülerine yapılan saldırılar arasındaki bağlantı vurgulandı. Sonrasında Gökçe Şahin'in babası, o dönemde yaşadıklarını anlatarak, “her ne koşulda olursa olsun çocuklarımızın haklı davasının yanındayız” dedi. Ardından cezaevinin kapısının önüne 10 karanfil bırakıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Ulucanlar'ın önünde yapılan eylemden sonra otobüslerle, İsmet Kavaklıoğlu, Mahir Emsalsiz, Önder Gençaslan'ın mezarlarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı'na hareket edildi. Mezarbaşında yapılan anmada devletin katliamı neden yaptığı anlatıldı. TAYAD'lı bir aile söz alarak duygu ve düşüncelerini aktardı. Ardından Burdur katliamı girişiminde kolunu kaybeden Veli Saçılık söz aldı. ON'ların devrim tarihinde örneği az bulunur bir siper yoldaşlığını miras bıraktığını ifade etti. Saygı duruşu ve karanfillerin mezarlara bırakılmasıyla anma sona erdi.

Mezarlık anmasının ardından Abdi İpekçi Parkı'nda direnişlerini sürdüren TAYAD'lı Aileler ziyaret edildi. Burada bekleyen bir ana konuşma yaptı. Ardından akşam meşaleli eylem için çağrı yapıldı.

Akşam saat 19:00'da Sakarya Caddesi'nde toplanan kitle Yüksel Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın Ulucanlar direnişimiz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” ve şehitlerimizin isimleri okunarak ardından “Yaşıyor!” sloganları atıldı. Yüksel Caddesi'ne gelindiğinde burada da katliamın amaçları ve nedenleri anlatıldı. Ulucanlar ve 19 Aralık katliamını yaşayan, ölüm orucu gazisi Başak Otlu burada bir konuşma yaptı.

Okunan marşların ardından eylem bitirildi. Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Anma etkinliklerini BDSP, HÖC, DHP, Partizan, ESP, Alınteri, TÜM-İGD, KSD, Devrimci Parti Güçleri ve EHP düzenledi.

Kızıl Bayrak/Ankara

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mamak'ta Ulucanlar etkinlikleri...

“Devrim şehitleri ölümsüzdür!”

Ankara BDSP “12 Eylül askeri faşist darbesinin 25., Ulucanlar katliamının 6. yılında sermaye iktidarıyla hesaplaşma bilincini kuşanalım!” şiarıyla, 25 Eylül günü Mamak İşçi Kültür Evi'nde bir etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlik On'lar ve 12 Eylül darbesinde katledilen devrimciler şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ankara BDSP tarafından hazırlanan, Ekim Devrimi'nden bugüne Türkiye devrim tarihini ve devrim mücadelesinin zindan cephesini ele alan sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi.

Ardından Yüksel Akkaya hocanın ve BDSP temsilcisi bir arkadaşın yeraldığı sunum bölümüne geçildi. Eylül ayında sermayenin kanlı iktidarının yaptığı iki kanlı karşı-devrim müdahalesi bir arada ele alındı. Yüksel Akkaya, 12 Eylül ve Ulucanlar katliamının işçi sınıfının mücadelesinin önünü kesmek ve öncüleri olan devrimcileri teslim almak amacıyla yapılan saldırılar olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı. BDSP adına yapılan konuşmada ise, Ulucanlar katliamının arka planında yatan sınıfsal gerçeklik anlatıldı ve üzerimize düşen sorumluluklar vurgulandı. Soru-yanıt bölümünden sonra Mamak İşçi Kültür Evleri Müzik Topluluğu devrimci marşlardan oluşan bir dinleti sundu.

Aynı gün akşam saat 19:00'da “Eylül karanlığını yırtacağız, yeni Ekimler yaratacağız!” şiarlı BDSP imzalı pankartın açıldığı bir eylemle On'lar Tuzluçayır'da anıldı. “Yaşasın Ulucanlar direnişimiz!” , “Kahrolsun sermaye iktidarı!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!” sloganlarının atıldığı eylemde kitleye dönük konuşmalar yapıldı. Tuzluçayır merkezinde yapılan saygı duruşunun ardından Tuzluçayır'daki sokaklarda On'lar adlarıyla anıldılar.

Kızıl Bayrak/Ankara

------------------------------------------------------------------------------------------

Adana BDSP'nin Ulucanlar anması...

“Ulucanlar şehitleri ölümsüzdür!”

Ulucanlar'da şehit düşen devrimcileri anmak amacıyla 27 Eylül günü bir etkinlik düzenledik. Saat 18.30'da başlayan etkinliğimizde sahneye “Ulucanlar şehitleri ölümsüzdür!/BDSP” imzalı pankart astık.

Ulucanlar katliamında şehit düşen TKİP MK üyesi Habip Gül ve Ümit Altıntaş yoldaşlar şahsında yaptığımız anmaya ilk olarak Ulucanlar'da ve mücadelede şehit düşen tüm devrimciler anısına saygı duruşuyla başladık. Daha sonra katliamı anlatan bir metin okundu. Şiirlerin ardından BDSP'nin hazırladığı Ulucanlar katliamıyla ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından serbest kürsü oluşturuldu. Yapılan konuşmaların ardından mücadele çağrısı yapılarak etkinlik bitirildi.

BDSP/Adana

------------------------------------------------------------------------------------------

Maltepe PSAKD'de Ulucanlar etkinliği...

Maltepe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nde 24 Eylül akşamı saat 19.00'da Ulucanlar katliamının 6. yılı vesilesiyle bir etkinlik yapıldı. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı etkinlikte dernek üyesi bir arkadaş Ulucanlar'la ilgili bir konuşma yaptı. Ardından Grup Ötekiler, söylediği devrimci türkü ve marşlarıyla etkinliğe destek verdi. Okunan şiirler ve diğer etkinliklere yapılan çağrılarla program bitirildi.

Kızıl Bayrak/Kartal

------------------------------------------------------------------------------------------

Adana'da devrimci tutsaklara yönelik saldırılar protesto edildi...

“Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”

27 Eylül günü, Adana Kürkçüler Cezaevi önünde, son dönemde devimci tutsaklara yönelik saldırıları protesto etmek için Partizan, ESP, DHP, HÖC, BDSP, Alınteri, Barikat ve YDİ Çağrı tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada şunlar söylendi: “Tarih 26 Eylül '99. Ulucanlar hapishanesinde 10 devrimci tutsak katledilmiş. Onlarcası ağır işkencelerden geçirilmiştir. Tarih 19 Aralık 2000. Türkiye genelinde 22 hapishaneye birden, adına ‘hayata dönüş operasyonu' denen bir katliam saldırısı gerçekleştirilmiş, devamında da bu saldırı F tipi hücrelerle ve tecrit politikasıyla devam ettirilmiş/ettirilmektedir. Katliam öncesi süren ve sonra da direnişe devam eden tutsaklar ÖO'na girmiş ve 120 insanımız katledilmiştir. (...) E ve F tipinde baskılar artmakta ve saldırı boyutuna varmaktadır. En son olarak E Tipi'nde kadın tutsaklara 2 gün sabah ve akşam sayım sırasında saldırılmış ve saldırı sonrası birçok tutsak yaralanmıştır. Ayrıca yeni uygulamaya sokulan CİK ile en küçük talebi soruşturmaya konu edilebiliyor. Mevcut sorunlara karşı tüm ilerici, devrimci, demokrat kurumları harekete geçmeye çağırıyoruz. Tutsaklara yönelik saldırılara derhal son verilmelidir.”

Basın açıklamasında “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

------------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da Diyarbakır ve Ulucanlar anması

24 Eylül ‘96'da Diyarbakır'da ve 26 Eylül ‘99'da Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde sermayenin elikanlı güçleri tarafından gerçekleştirilen katliamları protesto etmek için Bursaray Osmangazi İstasyonu'nda bir basın açıklaması yapıldı. ESP, Partizan, BDSP, Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, Alınteri ve DHP'nin örgütlediği ve SDP'nin destek verdiği eylemde “Ulucanlar ve Diyarbakır katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı.

Açıklamada; “Hiçbir hapishane katliamı sadece bedeninden başka savunma aracı olmayan devrimci tutsakları teslim almaya dönük yapılmamıştır. Bir yanı vahşet diğer yanı direniş ve onur olan hapishane katliamlarında bir diğer amaç da, hayatın her alanında ezilen ve sömürülen milyonların yaşamını hücreleştirmek, baskıyı, zulümü ve sefaleti derinleştirek, temel hak ve özgürlükleri tamamen gaspetmek, toplumun ilerici dinamiklerine gözdağı vermek, yılgınlık ve korku duvarlarını büyütmektir” denildi. Açıklamada “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlar atıldı. Açıklama sonrası yapılan oturma eyleminde Ulucanlar'da katledilen devrimcilerin adları okunarak “Yaşıyor” sloganı atıldı. Eylem Çav Bella marşının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Bursa