İçindekiler:

8 Mayıs 2022
Sayı: KB 2022/17

1 Mayıs, sorunlar ve sorumluluklar
İstanbul'da kitlesel, coşkulu 1 Mayıs
İzmir'de 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs
Gebze'de coşkulu 1 Mayıs
Kayseri'de coşkulu 1 Mayıs
Bursa'da binler 1 Mayıs'a katıldı
Mevcut sendikal düzen ve 2022 1 Mayıs'ı
Sınır ötesi operasyonlar ve ötesi
Gerici-faşist iktidarın korkusu
50 yılın çağrısı...
Ankara ve İstanbul'da 6 Mayıs
Kızıldere ve 6 Mayıs'ın 50. yılı anısına...
Anti-faşist zaferin 77. yıl dönümü...
Emperyalist savaş ve denge arayışları
AB'nin kirli elleri olarak Frontex
Almanya'da 1 Mayıslar
İsviçre'de 1 Mayıs
Fransa'da onbinler 1 Mayıs'ta mücadele dedi
Dünya'da 1 Mayıs
Avrupa çapında NATO tatbikatı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Avrupa çapında NATO tatbikatı

 

ABD emperyalizminin elinde önemli bir savaş ve saldırganlık aygıtı olan NATO, bu kimliğini Ukrayna krizi-savaşı üzerinde de yeniden göstermiş bulunuyor. Ukrayna savaşının başlamasında onun kışkırtmalarının oynadığı rol gözler önünde. ABD emperyalizmi, dünya egemeni konumunu güçlendirerek korumak için 1990’ların başından itibaren potansiyel rakiplerini etkisizleştirmeyi hedefleyen saldırgan bir politika izledi. Ukrayna krizini de Rusya’yı kuşatmak için bir fırsata çevirdi.

NATO Ukrayna savaşını her yolla uzatmak, böylece Rusya için bir batağa çevirmek için çırpınıyor. Milyarlarca dolar ve euronun yanı sıra Ukrayna ağır silahlarla çılgınca silahlandırılıyor. Bu saldırgan politika Avrupa çapında gerçekleştirecek tatbikatla yeni bir düzeye çıkarılıyor.

Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşa karşı NATO, önümüzdeki haftalarda Avrupa çapında büyük bir askeri tatbikatlar planlıyor. Batı askeri ittifakı, uçak, helikopter, tank, topçu ve zırhlı saldırı araçlarını içerecek olan manevraların Finlandiya, Polonya, Kuzey Makedonya ve Estonya-Letonya sınırı boyunca planlandığını açıkladı. NATO üyesi ülkelerin yanı sıra, NATO üyesi olmayan Finlandiya ve İsveç de çok uluslu bir müdahale gücü olan Müşterek Sefer Gücü aracılığıyla tatbikatlara katılacak.

İngiliz Korgeneral Wooddisse, “İngiliz ordusunun profesyonelliği, eğitimi ve çevikliği ile birleşen çabanın ölçeği, bu yüzyılda Avrupa’da benzeri görülmemiş bir ölçekte saldırganlığı caydıracak” açıklamasını yaptı.

Tatbikatlar bu hafta Finlandiya’da başlıyor. ABD, İngiltere, Estonya ve Letonya birlikleri, Finlandiya ordusuyla işbirliğini geliştirmeyi amaçladıkları “Arrow” tatbikatına katılacaklar. Kuzey Makedonya’daki “Swift Response” manevrasına ise yaklaşık 4500 askerin katıldığı söyleniyor. ABD, İngiltere, Arnavutluk, Fransa ve İtalya’dan silahlı kuvvetler yer alıyor.

Büyük Britanya, Fransa ve Danimarka’dan 18 bin NATO askeri Mayıs ayında gerçekleştirilecek “Kirpi” tatbikatında Estonya-Letonya sınırı boyunca konuşlandırılacak. Mayıs ayının sonunda, yaklaşık bin İngiliz askeri, Polonya’daki “Defender” tatbikatı için diğer on bir ülkeden birliklere katılacak. “Avrupa’nın güvenliği hiç bu kadar önemli olmamıştı” diyen İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, tatbikatın, soğuk savaştan bu yana en büyük ortak operasyonlardan biri olduğunu belirtti.

Emperyalistler arası keskinleşen çelişkilerin, tırmanan emperyalist hegemonya mücadelesinin bir sonucu olarak gündeme gelen Ukrayna savaşı, bizzat ABD ve NATO güçleri tarafından tehlikeli bir şekilde tırmandırılıyor. Nükleer bir savaş tehdidi büyüyor. İnsanlığı yeni bir büyük emperyalist savaşın çok boyutlu yıkımından korumak, işçi sınıfı ve ezilen halkların mücadelesi sayesinde mümkün olabilecektir.

 

 

Sri Lanka’da genel grev

 

Büyük bir borç yükü ve ağır ekonomik kriz içinde bulunan Sri Lanka, pandemi ve Ukrayna savaşı nedeniyle daha derin bir kriz batağına saplandı. Krizin derinleşmesi, enflasyon, gıda, ilaç ve yakıt gibi temel malların kıtlığı, yükselen fiyatlar ve günlük elektrik kesintileri nedeniyle Nisan başından itibaren ülkede büyük protestolar yaşanıyor. Protestoların devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın özel konutuna yönelmesinin ardından başkent Kolombo’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

İki gün önce ise ülke bir günlük genel grevle sarsıldı. 100’den fazla kamu ve özel sektör sendikası, 28 Nisan’da genel grev çağrısı yaptı. Milyonlarca işçinin katıldığı ve hayatın durma noktasına geldiği bir günlük genel grevde hükümetin istifası ve geçici bir hükümetin kurması talep edildi. Bankacılık, sağlık, eğitim, posta ve telekomünikasyon, ticaret, demiryolu, liman, plantasyonlar, petrol, su ve elektrik sektörlerindeki işçilerin örgülü olduğu sendikalar grevin örgütlenmesine öncülük ettiler. İşçiler greve büyük bir katılım sağladı.

Sri Lanka işçi sınıfının en çok ezilen kesimleri arasında yer alan plantasyon işçileri, ekonomik krizden çok ağır bir şekilde etkilendi, dolayısıyla yüz binlercesi greve aktif katılım gösterdi. Sendikalar ve işçiler, hükümetin bir hafta içinde istifa etmesini talep ediyorlar. Aksi takdirde 5 Mayıs’tan itibaren süresiz greve çıkacaklarını duyurdular. 

Grevi bir günle sınırlayan sendikalar, sınıfın ve emekçilerin basıncıyla daha fazlasına mecbur kalacak gibi görünüyorlar. Zira Sri Lanka’nın derinleşen siyasi ve toplumsal krizine ve bunun emekçilerin yaşamında yol açtığı sosyal yıkıma karşı, işçi sınıfı başta olmak üzere emekçiler, haftalardır süren etkili bir kitlesel hareketlilik içindedirler.

Nisan ayı içinde yüz binlerce insanın katıldığı ülke çapındaki hükümet karşıtı protestolar ve gösteriler, Perşembe günkü genel grevle doruğuna çıktı. Hükümetin kemer sıkma saldırılarını dayatma girişimlerine karşı işçi sınıfı ve emekçiler mücadele kararlılığını sürdürüyorlar.