İçindekiler:

8 Mayıs 2022
Sayı: KB 2022/17

1 Mayıs, sorunlar ve sorumluluklar
İstanbul'da kitlesel, coşkulu 1 Mayıs
İzmir'de 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs
Gebze'de coşkulu 1 Mayıs
Kayseri'de coşkulu 1 Mayıs
Bursa'da binler 1 Mayıs'a katıldı
Mevcut sendikal düzen ve 2022 1 Mayıs'ı
Sınır ötesi operasyonlar ve ötesi
Gerici-faşist iktidarın korkusu
50 yılın çağrısı...
Ankara ve İstanbul'da 6 Mayıs
Kızıldere ve 6 Mayıs'ın 50. yılı anısına...
Anti-faşist zaferin 77. yıl dönümü...
Emperyalist savaş ve denge arayışları
AB'nin kirli elleri olarak Frontex
Almanya'da 1 Mayıslar
İsviçre'de 1 Mayıs
Fransa'da onbinler 1 Mayıs'ta mücadele dedi
Dünya'da 1 Mayıs
Avrupa çapında NATO tatbikatı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gebze’de coşkulu 1 Mayıs!

 

Gebze 1 Mayıs mitingi için saat: 14.30’da Trafo Meydanı’nda toplanan kitle kortejler oluşturarak sloganlarla Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

En önde Gebze Sendikalar Birliği pankartı yer aldı. Arkasında ise yürüyüş kolunun en kalabalık ve canlı kortejini oluşturan Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler yerlerini aldı. Tek Gıda-İş Sendikası’nın ardından Hak-İş Konfederasyonu pankartı ve Çelik-İş Sendikası’na üye işçiler sıralandı.

DİSK pankartının en önünde Farplas işçileri yerlerini aldı. Ardından ise DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş 2 No’lu Şube üyesi işçiler sıralandı. Bölgedeki örgütlü gücüne bakıldığında Birleşik Metal-İş’in mitinge çok sınırlı bir katılım gerçekleştirdiği gözlemlendi. Nakliyat-İş Sendikası da mitinge temsili katılım sağlayanlar arasındaydı. DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası ise alanda gözükmedi.

Mitingde yer alan KESK’e bağlı Eğitim Sen canlı kortejler arasındaydı. Eğitim-İş, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Umut Sen, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği, CHP Gebze, Darıca, Çayırova ilçe örgütleri de mitingde yer aldılar. Mitinge katılım gösteren EYT ise 15 Mayıs’ta Maltepe’de gerçekleştirecekleri mitingin çağrısını yaptılar. Sloganlarıyla taleplerini haykırdılar. HDP, Emekli-Sen, Sol Parti, TKP, EMEP mitingde yer alan bileşenlerdendi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ise mitinge “Emperyalist savaşa, baskıya, sömürüye karşı mücadeleye!” şiarlı pankart ve flamalarıyla katıldı. Mitingde “Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “ Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İnsanca yaşam sosyalizmde!” sloganları atıldı dışında Tuzla’daki patlamada yaşanan işçi ölümleri “İşçi katillerinden hesap soracağız!”, “Kaza değil bu bir cinayet!” sloganlarıyla lanetlendi. Gebze İşçilerin Birliği Derneği de “Taşeron köleliğine, sefalet ücretine, mezarda emekliliğe HAYIR!” şiarlı pankartıyla yer aldı.

Yürüyüş kolunun tamamının saat: 16.30’da miting alanına girmesiyle kürsü programına geçildi. Katılımcılar tek tek anons edildikten sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Gebze Sendikalar Birliği adına ortak basın açıklaması Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın tarafından okundu. Yapılan açıklamada, işçi sınıfının yaşam koşullarının giderek ağırlaştığı bugünlerde 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününün kutlandığı, zor günlerden geçildiği, hayat pahalılığının dayanılmaz boyutlara ulaştığı, işçi ve emekçilerin her geçen gün yoksullaştığı vurgulanarak iktidarın işçileri değil sermaye sınıfını koruyan politikaları uyguladığı ifade edildi. Göçmen isçiliğin, sigortasız, güvencesiz işçi çalıştırmanın yaygınlaştığı, kadınlara yönelik şiddetin tırmandığı ayni zamanda kadınların işsizliğin ve esnek çalışma biçimleri, güvencesizliğin hedefi haline getirildiği hatırlatılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bu ateşten günlerde kadınların güçlendirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımların iktidarın hedefi hali oluyor”

Basın açıklaması asgari ücret artırılsın, en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilsin, İstanbul Sözleşmesi uygulansın, emeklilikte yasa takılan tüm çalışanların hakki teslim edilsin yasa bir an önce çıkartılsın, zamlar geri çekilsin, örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın gibi taleplerle basın metni bitirildi.Okunan ortak basın açıklamasının ardından miting programı sanatçı Binali Koçak’la devam etti. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “ İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Baskılara boyun eğmeyeceğiz!” ortak sloganlarının atıldığı miting alanında Gebze Sendikalar Birliği imzalı “Tüm işçi ve emekçilerin bayramı kutlu olsun! Birlik mücadele dayanışma!”, “Kiralık ve taşeron işçiliğe son! Taşeron köleliktir!”, “Kıdem tazminatı ve kazanılmış haklarımıza dokundurtmayacağız! “ Grev haktır, grev yasakları kaldırılsın!”, “İş cinayetleri ve işçi katliamlarına son!”, “Sendikal örgütlenmelerin önündeki engeller kaldırılsın! “Gelir vergisi adaletsizliğine son!” şiarlı pankartlar yer aldı. Miting sanatçı Binali Koçak’ın söylediği coşkulu türkü ve marşların ardından çekilen halaylarla sonlandırıldı.

Kocaeli’de 1 Mayıs!

Kocaeli’de saat:12.00’da Doğukışla’da buluşan kitle, Anıtpark miting alanına doğru kortejler oluşturdu. Sendikaların, siyasi örgütlerin ve partilerin, gençlik ve kadın örgütlerinin kortejleri sloganlarla yürüdü. Alanda tertip komitesi adına ortak açıklama okundu. Ortak metin bölüm bölüm DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri tarafından okundu. Açıklamada, adaletsizliğin büyüdüğü, vergi yükünün ve geçim sıkıntısının arttığı vurgulanarak, işçi ve emekçilerin yaşam zorlukları ifade edildi. Adaletsizliğin büyüdüğü, işsizliğin derinleştiği, sağlık haklarından yararlanılamadığı, seçme ve seçilme hakkının yok sayıldığı vurgulanan konuşmalarda örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. CHP Milletvekili Tahsin Tarhan ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmalar yaptı. Miting halaylarla sona erdi. 

Kızıl Bayrak / Gebze, Kocaeli