İçindekiler:

8 Mayıs 2022
Sayı: KB 2022/17

1 Mayıs, sorunlar ve sorumluluklar
İstanbul'da kitlesel, coşkulu 1 Mayıs
İzmir'de 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs
Gebze'de coşkulu 1 Mayıs
Kayseri'de coşkulu 1 Mayıs
Bursa'da binler 1 Mayıs'a katıldı
Mevcut sendikal düzen ve 2022 1 Mayıs'ı
Sınır ötesi operasyonlar ve ötesi
Gerici-faşist iktidarın korkusu
50 yılın çağrısı...
Ankara ve İstanbul'da 6 Mayıs
Kızıldere ve 6 Mayıs'ın 50. yılı anısına...
Anti-faşist zaferin 77. yıl dönümü...
Emperyalist savaş ve denge arayışları
AB'nin kirli elleri olarak Frontex
Almanya'da 1 Mayıslar
İsviçre'de 1 Mayıs
Fransa'da onbinler 1 Mayıs'ta mücadele dedi
Dünya'da 1 Mayıs
Avrupa çapında NATO tatbikatı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kayseri’de coşkulu 1 Mayıs!

 

Kayseri’nin birçok noktasında 1 Mayıs rüzgârı esti.  

DİSK ve bileşenleri eski Adliye Binası önünde bir araya geldiler. KESK ve bileşenleri, Sol Parti ve Eğitim Sen Kayseri binası önünde buluştular. Birçok noktadan hareket ederek 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Mimar Sinan Parkı’na yürünmesi, Kayseri’nin her noktasında 1 Mayıs’ın hissedilmesine yol açtı.

Salih Avgun Paşa Caddesi’nde bir araya gelen işçi ve emekçiler Mimar Sinan Parkı’na kadar coşkulu sloganlarla yürüdüler. KESK ve DİSK öncülüğündeki yapılan 1 Mayıs kutlamasına BDSP, Eğitim Sen, SES, BES, CHP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKP, Tük Emekli-Sen üyeleri de destek verdi.

Bu yıl DİSK’in kortejinin niceliğinde belirgin bir artış vardı. OSB’den işçiler Kayseri İşçi Birliği dövizleriyle kortejde yer aldılar. Ayrıca DİSK Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikasına üye olan Saray Çiftliği ve Kayseri Yem işçileri de 1 Mayıs’taydılar.

Ayrıca bu 1 Mayıs’ta gençlerin ve kadınların katılımındaki yoğunluk göze çarptı.

1 Mayıs mitinginde ilk konuşmayı Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal yaptı. Konuşmasına “bugün 1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür” diyerek başlayan Ünsal şunları ifade etti:

“1 Mayıs tüm dünyada, bu meydanda ve ülkenin her yerinde coşkuyla, umut ve heyecanla kutlanıyor. Umudumuzu, kararlılığımızı ve mücadele azmimizi Gezi davasında yeni bir AKP darbesiyle cezalar vererek bastırmak istediler. Hep birlikte daha gür haykırıyoruz, Gezi bu ülkenin yüz akıdır, direnişsembolüdür. Geleceğimize sahip çıkma iradesidir. Bu karanlık gidecek, Gezi kalacak. Gezi’yi dün savunduk, bugün savunuyoruz, yarın da savunacağız. AKP ve yargısı emekçilerin ve halkımızın özgürlük mücadelesine engel olamayacak. Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır. Gezi ruhunu hapsedemeyecekler! Ne Taksim yasağı ne Gezi davasında verilen cezalar gidişlerini engellemeye yetmeyecek, gidecekler”.

Emekçilerin taleplerini sıralayan Ünsal; “Bizler toplumsal kaynakların öncelikle işsizlik ve yoksullukla mücadeleye ayrılmasını istiyoruz! Herkese güvenceli iş, insan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz! Dilinden, dininden, kimliğinden dolayı kimsenin ötelenmediği, dışlanmadığı bir ülke istiyoruz! Grev ve toplu sözleşme hakkımızın anayasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz! Eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamusal hizmetlerin her düzeyde parasız, erişilebilir ve nitelikli olmasını istiyoruz!” dedi.

DİSK adına Dev Yapı-İş Kayseri Bölge temsilcisi Haydar Baran konuştu. İşçi ve emekçileri selamlayan Baran “bugün birliğin, mücadelenin, dayanışmanın, emeğin bayram günü! Bugün 1 Mayıs’a damgasını vuran işçi sınıfının bayram günü!” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de işçi ve emekçilerin mutlu olmadığını belirten Baran şunları söyledi:

“Yanı başımızda Ukrayna’da kirli ve haksız bir savaş sürüyor. İşçi ve emekçiler ne emperyalist Rusya’nın ne de Nazi artığı Ukrayna sermaye devletinin yanında, destekçisi olamazlar. Türkiye işçi sınıfının kalbi Rus ve Ukrayna işçi ve emekçileri için çarpıyor. Haksız emperyalist savaşların panzehiri işçilerin birliği ve halkların kardeşliği mücadelesidir.  

 “Ülkemizde yaşamak her gün zorlaşıyor; hayat pahalı ama emeğimiz ucuz, canımız ucuz. Enflasyon her gün rekor kırıyor, zamlar durmak bilmiyor. Asgari ücrete, memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yılın başında yapılan artışlar eridi gitti. İşsizliğe çare bulunmuyor, her evde en az bir işsiz var. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken milyarlar işsizlere değil patronların kasasına akıtılıyor”.

 “AKP iktidarı ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren işçi sınıfını ve emekçileri korumak yerine, zenginleri, bankaları, kısacası sermayeyi koruyor. İşsize iş, yoksula aş vermek yerine sermayeye teşvik dağıtıyor. Yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor. Dövize endeksli ihaleler ile ayrıcalıklı şirketler ihya ediliyor. ‘Kur Korumalı Mevduat Hesabı’ adı altında bankalara ve zenginlere kaynak aktarılıyor. Bu adaletsiz düzende fakir daha fakir, zengin daha zengin oluyor. Evet, günlerin getirdiği zam, zulüm, baskı, sömürü ve adaletsizlik! Ancak bu böyle gitmez. Hem Kayseri de hem tüm ülke de insanca yaşamak, geçinebilmek istiyoruz. Onun için bu meydandan bir defa daha haykırıyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz!”

Baran konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Bu düzen böyle gitmez: Birlikte değiştireceğiz. 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü hepimize kutlu olsun!”

Miting sonunda müzik grubu sahne aldı. İşçi ve emekçiler söylenen türkülere eşlik ettiler, halay çektiler. 

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

Mersin’de coşkulu 1 Mayıs!

 

Mersin’de pandemi yasakları bahanesiyle 2 yıldır yapılamayan 1 Mayıs’a işçi ve emekçiler coşkularıyla katıldılar. Saat 10.00’dan itibaren eski Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde toplanmaya başlayan işçi ve emekçiler buradan Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Çevredeki binalarda oturanların alkışlarla destek verdiği yürüyüşte emekçiler “Hükümet istifa!” gibi AKP karşıtı sloganları daha bir öfkeyle arttılar.

Miting alanına ilk olarak Türk-İş’e bağlı sendikalar (Petrol İş, Yol İş, Tümtis, Kristal İş ve Belediye İş), DİSK’e bağlı sendikalar (Genel İş, Birleşik Metal İş) ve DEV TEKSTİL kortejleri giriş yaptı. Ardından başta Eğitim Sen olmak üzere KESK’e bağlı sendikalar, Tüm Emekli Sen, Tabip Odası, Halkevleri, demokratik kitle örgütleri, kadın örgütleri, çevre dernekleri miting alanına girdi. Son olarak CHP’nin yanı sıra HDP, Sol Parti, SYKP, TİP, Emep, TÖP ve TKP miting alanına girdi ve program başladı. Eyleme toplam katılım beklenenin altında olsa da kortejler coşkuluydu. Yine miting alanına giren tüm kurumlar ön konuşmalarla alana çağrıldı.

DEV TEKSTİL korteji alana girerken kürsüden yapılan karşılama konuşmasında şunlar söylendi:

“Tekstil işçilerinin haklı davasını veren Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası geliyor. İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için köle kamplarına dönen tekstil fabrikalarında örgütlenme çalışmalarını sürdüren DEV TEKSTİL geliyor. Sermayeye kefen çocuklarımıza aydınlık günler dokuyan devrimci tekstil işçileri geliyor. Bu düzen dikiş tutmaz, sömürüsüz bir dünyayı biz dokuyacağız diyen DEV TEKSTİL geliyor”.

Tüm kortejler miting alana girdikten sonra saygı duruşu yapıldı. Sonrasında “1 Mayıs Tertip Komitesi” adına DİSK, KESK, Türk-İş ve Mersin Kadın Platformu adına konuşmalar yapıldı.

Miting programı İlkay Akkaya konseri ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / Mersin