İçindekiler:

8 Mayıs 2022
Sayı: KB 2022/17

1 Mayıs, sorunlar ve sorumluluklar
İstanbul'da kitlesel, coşkulu 1 Mayıs
İzmir'de 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs
Gebze'de coşkulu 1 Mayıs
Kayseri'de coşkulu 1 Mayıs
Bursa'da binler 1 Mayıs'a katıldı
Mevcut sendikal düzen ve 2022 1 Mayıs'ı
Sınır ötesi operasyonlar ve ötesi
Gerici-faşist iktidarın korkusu
50 yılın çağrısı...
Ankara ve İstanbul'da 6 Mayıs
Kızıldere ve 6 Mayıs'ın 50. yılı anısına...
Anti-faşist zaferin 77. yıl dönümü...
Emperyalist savaş ve denge arayışları
AB'nin kirli elleri olarak Frontex
Almanya'da 1 Mayıslar
İsviçre'de 1 Mayıs
Fransa'da onbinler 1 Mayıs'ta mücadele dedi
Dünya'da 1 Mayıs
Avrupa çapında NATO tatbikatı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Ankara’da 1 Mayıs...

Yasaklar direnişle aşıldı

 

Ankara’da 1 Mayıs mitingi Tandoğan Meydanı’nda yapıldı. On bine yakın işçi ve emekçinin katıldığı miting için sendikalar Ulaştırma Kavşağı’nı toplanma adresi olarak gösterirken, ilerici ve devrimci kurumlar AKM güzergahından toplanma noktasına geldiler.

Polis barikatı direnişle aşıldı

Sabah saatlerinde AKM geçişi polis barikatı ile kapatılıp toplanma noktasına doğru geçişlere izin verilmezken, AKM’de toplanmaya başlayan kitlenin kararlı duruşu ile toplanma noktasına geçişler açıldı. Bu geçişler sırasında kitleye kaldırımdan yürüme dayatmasında bulunan polis DİSK Enerji Sen üyesi bir işçiyi kafasına telsizle vurarak yaraladı.

İlerici ve devrimci kurumlar bu güzergah üzerinden toplanma noktasına ulaşarak kortejlerini oluşturdular.

Pandemi yasaklarının ardından 1 Mayıs coşkusu

Pandemi bahanesi ile yasaklı geçen iki yılın ardından gerçekleşen 1 Mayıs mitinginde coşku ve mücadele isteği vardı. Talepleri ile Tandoğan Meydanı’nı dolduran işçi ve emekçiler AKP iktidarının Haziran direnişine karşı kustuğu kine de cevap verdi. Gezi davası tutsakları olan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi de Ankara’daki 1 Mayıs’a Silivri ve Bakırköy hapishanelerinden mesaj gönderdi. Mesajda, “İşçi sınıfımızın birlik dayanışma günü kutlu olsun. 1 Mayıs’ı asıl 1 Mayıs alanında birlikte kutlayacağız. Zulme karşı direneceğiz. Birlikte mücadele ederek birlikte kazanacağız. Eşitlik, adalet, demokrasi mücadelemiz kazanacak” denildi.

Sendikalardan zayıf katılım

Öfke ve coşkunun hakim olduğu Ankara 1 Mayıs’ında sendika kortejlerinin zayıflığı ve cansızlığı ise dikkat çekti. Toplam katılımın 10 bine yaklaştığı mitingde DİSK yaklaşık 250 kişilik bir kortejle alanda yer alırken KESK’in toplam katılımı ise 500 kişi civarında kaldı. 

Her gün 1 Mayıs, her gün kavga

“Her gün 1 Mayıs, her gün kavga!” diyen ilerici-devrimci kurumlar ise ortak pankartın arkasında oluşturdukları kortejler ile alana girdiler. 

BDSP “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!” pankartı ile alanda yerini alırken Ankara İşçi Meclisi de “Kriz, sömürü, açlık ve savaş düzenine artık yeter! Kır zincirlerini!” pankartı ile mitinge katıldı. Ankara İşçi Meclisi kortejinde sözde kadro aldatmacasına karşı eşit işe eşit ücret ve herkese kadro talepleriyle ve kendi önlük ve dövizleri ile yer alan sağlık işçileri dikkat çektiler.

“Bürokratlar sussun, işçiler konuşsun”

Tüm kortejlerin alana ulaşmasının ardından miting programı saygı duruşu ve 1 Mayıs Marşı ile başladı.

Saygı duruşu ve 1 Mayıs Marşı’nın ardından kürsüden KESK adına Hüseyin Köklü ve DİSK adına Tayfun Görgün tertip komitesi adına konuşmalar gerçekleştirdiler.

Köklü ve Görgün’ün konuşmaları sırasında ilerici ve devrimci kurumlar sloganlarla protesto ettiler. Kürsüden direnişçi işçilerin konuşmasını istediklerini, ancak tertip komitesinin direnişçilerin konuşmasını “uygun bulmadığını” teşhir eden ilerici ve devrimci kurumlar, kurdukları özgür kürsüde ihraç direnişçi kamu emekçisi Mahmut Konuk’a söz verdiler. Konuk burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ne yazık ki sendika bürokrasisi kendisi tartıştırmak zorunda kaldı. Ve biz onu tartışıyoruz. Ama sadece bu kadar değil. Bizim hedefimizde ekmeğimizi çalanlar var. Bizim hedefimizde alınterimizi gasp edenler var. Bizim hedefimizde geleceğimizi çalanlar var.” 

“Bu ülkede ne kazanıldıysa direnişle kazanıldı. Kavel direnişiyle, 15-16 Haziran direnişiyle kazanıldı. 15-16 Haziran direnişi olmasaydı DİSK diye bir şey olmazdı.

Birileri de burada DİSK adına boy gösteremezdi. 15-16 Haziran bürokratlar boy göstersin diye yapılmadı, işçi sınıfının hakları için yapıldı!” diyen Konuk konuşmasını “Yasasın Devrim ve Sosyalizm!” diyerek tamamladı.

Mitingin ardından biber gazı

1 Mayıs mitingi Enerji Sen üyesi işçilerin yaptığı konuşmanın ardından Kibele konseri ile ve çekilen halaylarla sona ererken, miting alanından Kızılay yönüne dağılan kitleye polis “sloganlarla yürümeme” dayatmasında bulundu. Polisin dayatmasına tepki gösteren işçi ve emekçilere polis biber gazı ile saldırdı.

Miting öncesinde yerel kutlamalar

Tandoğan mitingi öncesinde ise Ankara’nın dört bir yanında işçi ve emekçiler yerel kutlamalar gerçekleştirdiler. Batıkent, Sincan ve Tuzluçayır’da işçiler, emekçiler yaptıkları yerel eylemlerin ardından Tandoğan’a geldiler.

Mamak ve Sincan’da 1 Mayıs

Mamak’ta miting öncesinde 1 Mayıs eylemi yapıldı. BDSP’nin “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!” pankartı ile katıldığı eylemde kurumlar adına ortak metin okundu.

Tandoğan mitingine çağrı yapılan metnin ardından Mamak Dernekler Platformu adına bir metin okundu. Çekilen halayların ardından toplu olarak mitinge geçildi. 

Sincan’da Eğitim Sen 4 Nolu Şube’nin örgütlediği 1 Mayıs eylemi için Eğitim Sen önünde buluşulup istasyon çıkışına yürüyüş yapıldı.

Sincan İşçi Birliği de “Gücümüz birliğimizde!” pankartı ile alanda yerini aldı. “Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan!”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe!” sloganlarının atıldığı eylemde Eğitim Sen’in okuduğu metinde sermayenin krizinin yükü emekçilerin sırtına yıkılmaya çalışıldığı belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Pandemi, ekonomik kriz, savaş… Tüm bunlar emekçilerin üzerine yıkılan yüklerdir. 1 Mayıs bu saldırılara karşı mücadele edeceğimiz gündür” 

Ardından Tandoğan’a çağrı yapılarak mitinge katılmak üzere yola çıkıldı. 

Kızıl Bayrak / Ankara