İçindekiler:

27 Mart 2022
Sayı: KB 2022/12

TKİP'nin 1 Mayıs çağrısı!
Tarihsel ve sınıfsal özüne uygun 1 Mayıs
MİB: 1 Mayıs'a
Emperyalistlere uşak, emekçilere düşman
Yeni kara delik Çanakkale Köprüsü
İstanbul'da coşkulu Newroz!
İllerde Newroz coşkusu
Ukrayna savaşı ve işçi sınıfı
AB'nin "Stratejik Pusula"sı
Ulusal sorun ve toplumsal devrim / 2
Dersim GKB'den Veli Gültekin
Kızıldere Direnişi yarım asırdır sürüyor!
NATO ABD'nin savaş politikasını onayladı
Zelenski'nin "dizi filmi"
Savaş Rheinmetall'ın kasasını dolduruyor
Onuncu Küresel İklim Grevi
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden...
2022 Dünya Su Raporu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


İllerde Newroz coşkusu

 

İzmir’de Newroz coşkusu

İzmir'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda Newroz kutlaması yapıldı. 

Gündoğdu Meydanı’na hem Kürtçe hem Türkçe pankartlar asıldı. “Şimdi kazanma zamanı!”, “Newroz piroz be!” pankartlarının yanı sıra, HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları da alanın her yanında yer aldı. BDSP alanda “Yaşasın Newroz! Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği!” pankartının yanı sıra BDSP flamaları ile katıldı. 

İzmir Newroz’una soğuk havaya rağmen on binden fazla insan katıldı. Saat 13.00’de başlayan program özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Programın devamında tertip komitesi kürsüden tek tek söz alarak kitleyi selamladı, mücadele mesajları verdi. Daha sonra Deniz Poyraz’ın annesi ve barış anneleri kürsüden kitleyi selamladılar. 

Kutlamalarda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Newroz meydanlarının faşizme korku, dosta umut verdiğini söyledi. “Kürt halkı özgür olmadan emekçi milyonlar, emekçi Türk halkının da özgür olamayacağını” Çepni konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Meydanları dolduran milyonların mesajı, halk iktidarıdır. Kendi yolumuzu inşa etmektir. Demokrasi, devrim ve sosyalizm güçlerinin görevi durumu analiz etmek değil, değiştirmektir. İşte bizler, bu meydanları dolduran bizler, durumu değiştiriyoruz. Yeni yaşamı kurmak için yürüyoruz.” 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ise bir avuç bezirganın Türkiye halklarına dünyayı dar etmeye çalıştığını söyledi. Çiçek, “Bu dünya sizin değil, bu dünya halkların, Alevilerin, Sünnilerin, doğanın, emeği ile dünyayı var edenlerin, kadınların, gençlerin dünyası. Selam olsun sizlere. Savaş, zulüm dönemlerinden geçiyoruz. Halen bugün Ortadoğu’yu savaş cehennemine çevirmek isteyenler var” dedi. Savaş siyasetinin Türkiye ve Kürdistan halklarının mücadelesini engelleyemeyeceğini ifade eden Çiçek, “Biz savaştan değil barıştan tarafız” diye konuştu ve AKP-MHP iktidarını eleştirdi. 

Newroz kutlamaları sanatçı Mervan Tan’ın konseri ve halaylar ile devam etti. 

Trakya’da coşkulu Newroz!

Trakya’da bu yıl Newroz kutlamaları soğuk hava koşullarına rağmen coşkuyla gerçekleşti. Tekirdağ Ergene ilçesinde yapılan Newroz kutlamalarına Trakya bölgesinin tüm illerinden katılım sağlandı.

Newroz programında ilk olarak halkların özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Newroz tertip komitesinin kitleyi selamlamasıyla etkinlik başladı. Ardından EMEP Tekirdağ İl Başkanı Mukaddes Akdeniz konuşma yaptı. Akdeniz konuşmasında Ukrayna savaşına değinerek, halkların gerçek düşmanı olan emperyalistlere karşı verilecek mücadelenin önemine vurgu yaptı. Aynı şekilde, fabrikada işçileri sömüren ve hayat pahalılığında üç kuruşu dahi işçilere çok gören sermayedarlara karşı da mücadelenin önemine değindi. Sonrasında ise HDP Tekirdağ İl Eş Başkanı kitleyi Kürtçe selamladı. Selamlama kitle tarafından coşkuyla karşılandı.

Programın devamında HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu sahneye çıkarak konuşma gerçekleştirdi. Devletin tüm baskılarına ve havanın muhalefetine rağmen meydanları dolduran Kürt halkının direniş coşkusunun kırılamayacağını söyleyen Kenanoğlu, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere keyfi bir şekilde tutuklanmış tüm Kürt mahkumlara selam gönderdi. Konuşmasında Ukrayna savaşına değinen Kenanoğlu, “NATO’nun yayılmacı politikaları yüzünden Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi kabul edilemez, her koşulda savaşa hayır demek gerekiyor. Fakat aynı şekilde Türk ordusunun Kürt halkına yönelik operasyonlarına ve işgaline karşı durmak da gerekmektedir” dedi. Türkiye’de yaşanan ekonomik krize değinen Kenanoğlu, açılım sürecinde ekonomik krizin olmadığını ve krizin son bulması için tekrar açılım sürecine dönülmesi gerektiğini söyledi. 

Hasta tutsakların sahte raporlarla tutukluluklarının devam edilmesi hukuki, vicdani ve insan bir durum değildir diyen Kenanoğlu, Aysel Tuğrul başta olmak üzere tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. Kürk halkının ulusal mücadelesinin sembolü olan Newroz’u kutlayarak konuşmasını tamamladı.

Son olarak Grup Baran sahneye çıktı. Yakılan Newroz ateşiyle birlikte halaylar çekildi.

Gebze’de baskılara rağmen Newroz ateşi

Kocaeli HDP 19 Mart Cumartesi günü Gebze Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar yerinde Newroz gerçekleştirdi. “Dem Dema Serkeftine Ye! Şimdi Kazanma Zamanı! Newroz Şima Piroz Be! Newrozunuz Kutlu Olsun! 2022 Newroza We Piroz Be! 2022 Newrozunuz kutlu olsun!” Türkçe ve Kürtçe şiarlarıyla yapılan Newroz için kitleler yoğun kar yağışına rağmen erken saatlerde toplanmaya başlandı. İki koldan alana girildi ve alanda iki arama noktası yer aldı.

Arama noktalarında polisin keyfi engellemeleriyle karşılaşıldı. Kürt kadınların giydiği geleneksel kıyafetlerden, sarı-kırmızı-yeşil renklerdeki yazma, mendil vb. eşyalarla, sadece kırmızı renkteki mont, şapka dahi bunların “tek renk” olması keyfi söylemleriyle çıkarılmak istendi. Newroz’a gelenlerin montlarını, şapkalarını bırakmaları istendi. Desteğe gelen kurumların flamaları engellendi. BDSP flamaları uzun denilerek alana alınmadı. Polisin bu yoğun keyfiliklerine karşı Ömer Faruk Gergerlioğlu ikinci arama noktasında durumu protesto etti. Bu yasakçı, keyfi tutum son bulmadıkça alana giriş yapmayacağını söyledi. Polis noktasındaki konuşmasında 21. yüzyılda, 2022’de sarı, kırmız, yeşil renkte olduğu için flamalar, bayrakların alana alınmamasını kınadı. Gergerlioğlu’nun polisin tutumuna karşı protestosu Kürt işçi, emekçiler tarafından “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla karşılık buldu. Buradaki ısrarlı bekleyiş ve Newroz’a gelenlerin tepkileri sonucunda arama noktasındaki polisin keyfi tutumları bir nebze esnetildi ve polis geri adım atmış oldu. Newroz bayrakları alınarak alana giriş yapıldı. Kitlenin tamamının geçişiyle program başlandı.

Newroz programı saygı duruşuyla başladı. İlk sözü Tertip komitesi adına Mehmet Selim Akboğa aldı. Newroz selamlandı. Sırayla Kocaeli İl Eşbaşkanı Leyla Aygün, HDK Merkez yürütme kurulu adına Gurbet Aydoğan konuştu. Ardından Ömer Faruk Gergerlioğlu bir konuşma gerçekleştirdi. Newroz’u engellemeyle direniş geleneğinin hedef alındığını söyledi. Geçen sene meclisten atılmaya çalışıldığı için adalet nöbetine girdiğini ve bu alanda olmadığını söyledi. O zaman da direndiğini, halkın yanında olduğunu belirtti. Konuşmasında Saddam’ın Halepçe’de Kürtlere yönelik katliamına değindi. Ayrıca Diyarbakır’da gözaltına alınan kadınlardan 7’sinin tutuklanmasını protesto etti. Bu baskılara rağmen HDP olarak ülkeye çok çeşitliliği getireceklerini ifade etti. 

Gergerlioğlu, Diyarbakır Newrozu’nda katledilen Kemal Kukurt’u da anarak polisin Kukurt dosyasından kesitler sundu. Dört polisin açığa alınması talebine karşın bugün polislerin beraat ettiğini, üstelik istinafdan polislerin görevini yaptıkları yönündeki karar çıktığını söyledi. Bu kararların Deniz Poyrazların katledilmesinin de önünü açtığını vurguladı. Gergerlioğlu konuşmasını zindanlardaki tüm arkadaşlarımızla birlikte mücadele devam edeceğiz diyerek bitirdi.

Ardından Kandıra 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde kalan Damla Bağcı’nın mesajı okundu. Mesajda Newroz’un zalimlerden hesap sorma günü olduğu söylenilerek, Newroz kutlandı. Newroz eylemi çekilen halayların ardından bitirildi. Eylem çıkışı polis provokasyon yapmaya çalıştı ve alandan çıkmaya çalışanların giydikleri ve taktıkları sarı-kırmızı-yeşil eşyaları almaya çalıştı. Polisin tutumu kitlenin sahiplenmesiyle boşa düşürüldü.

Eyleme BDSP, EMEP, Kaldıraç, TÖP katılım gösterdi ve kürsüden selamlandı.

Mersin’de Newroz coşkusu

Mersin’de Tırmıl Alanı’nda “Dem dema serfektinê ye” şiarıyla Newroz kutlandı. Flamalarla süslenen, alana, “Tecrit kıracağız faşizmi yeneceğiz”, “Newroz pîroz be” ve “Kemal Kurkut ölümsüzdür” yazılı pankartlar asıldı.

“Bijî Newroz” sloganı ve zılgıtlarla alana giren gençler, çocuklar, kadınlar herkes coşkuyla halaya durdu. Ağırlıklı olarak Kürt gençlerinin katıldığı Newroz’da HDP Mersin İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş ve Hoşyar Sarıyıldız açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Newroz’da SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce bir konuşma yaptı ve AKP ve MHP ittifakının halka; baskıyı, zulmü, yoksulluğu ve savaşı dayattığını belirterek, bu politikalara karşı tüm kesimlerin direndiğini söyledi.

Birleşik Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren şunları vurguladı: “Şimdi birlikte kazanma zamanı. İktidarın politikalarına karşı diz çökmeyip, mücadele edeceğiz. Halkın birleşik mücadelesini yükseltme zamanıdır”

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, ülkede eşitlik ve barış mücadelesini yükselteceklerini kaydetti.

Eski milletvekili Sırrı Sakık’ın yanı sıra ana konuşmayı HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan gerçekleştirdi ve mücadele çağrısı yaparak bu seneki Newroz’un önemine dikkat çekti. Kurtalan şunları ifade etti:

“Biz Kürtler 2013 yılındaki Newroz’un izinden gidiyoruz. 2013 Newroz’unda Sayın Öcalan bir deklarasyon yayınladı. Diyarbakır Newroz’unda Sayın Öcalan Kürt sorunun demokratik çözümünün nasıl olacağını dünyaya, Türkiye’ye dünyaya bizlere izah etti. Biz Kürtler Sayın Öcalan’ın sunduğu deklarasyonun hayata geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz” 

Newroz eylemi çekilen halaylarla sona erdi.

Bursa’da Newroz coşkusu!

2022 Newroz’u Bursa Arabayatağı pazar alanında, kötü hava koşullarına rağmen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

“Şimdi kazanma zamanı!” şiarıyla gerçekleştirilen miting, halaylarla başladı.

Tertip Komitesi adına yapılan açıklamada, “2600 yıl önce zalim Dehak’ın zulmüne balyozuyla son veren Demirci Kawa’nın yaktığı ateş bugün bizlerin de yolunu aydınlatıyor. Demirci Kawa gibi bizler de bugünün zalimleri ve zorbalarına karşı emekçiler, ezilenler ve halklar olarak barış ve demokrasi mücadelesini sürdürüyoruz.” denildi.

Dünyanın dört bir yanında egemen güçler tarafından yürütülen savaşların faturasını emekçi halkların ödediği söylenirken, halkların zaferinin ancak ortak mücadeleyle mümkün olacağı ifade edildi.

İstanbul’dan Rojava’ya kadar direnen, aynı zamanda işçi direnişlerinde mücadeleyi büyüten kadınlar selamlandı. Açıklamada adalet, eşitlik ve özgürlük çağrısı yapıldı. 

Tertip komitesi adına TÖP, TİP, EMEP, Halkevleri, SMF temsilcileri, HDP Bursa eş başkanları kitleyi selamladı.

HDP Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmada, yükselen kadın mücadelesine vurgu yapıldı. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere, hapishanelerdeki kadın siyasi tutsaklar selamlandı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç ise, güncel siyasal duruma dair değerlendirmeler yaparak demokrasi ittifakının önemine değindi. AKP-MHP iktidarının politikalarını teşhir ederek muhalefeti eleştirdi. Kürt özgürlük mücadelesini selamlayan Oluç, mücadeleyi büyütme çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.

Türküler ve halaylarla Newroz programı sona erdi.

Ankara’da Newroz

Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri Newroz mitingini gerçekleştirdi. 

Mücadelede yitirilen devrimciler adına yapılan saygı duruşu ile başlayan miting, örgütleyici kurumlar adına okunan açılama ile devam etti. Newroz’un tarihçesinin kısaca anlatıldığı, Kürtçe ve Türkçe okunan metinde “Emperyalizm Ortadoğu’da ve Ukrayna’da savaş üretiyor. Bu savaş bir tarafını ABD, AB ve NATO’nun diğer tarafını ise Rusya’nın çektiği emperyalist hegemonya savaşıdır… Barış, adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelemiz, özgür ülke, sınıfsız sömürüsüz bir dünya kurana dek devam edecek” denildi. 

Ortak metinin ardından HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu konuşma yaptı. Kerestecioğlu konuşmasında şunları ifade etti: 

“Bu yıl hep beraber kazanma zamanı diyoruz. Dehaklara karşı kadınlar, işçiler, ezilen halklar olarak birleştik. Bugünün Kawası işçiler, kadınlar, Kürt halkıdır. Biz milyonlarız. Bu Newrozda aynı zamanda rehin alınan arkadaşlarımızın da sesi oluyoruz. Leyla Güven’in dediği gibi ‘ayağımıza elimize batan dikenler aradığımız gülün habercisidir’. Bugün Aysel Tuğluk şahsında hasta mahpusların da sesini yükseltiyoruz. Katledilen Deniz Poyraz için buradayız. Keman sesini düşünen Kemal Kurkut için buradayız. Bugün burada ateş yakmak yasakmış. Ama biz o ateşi çoktan yaktık.” 

Konuşmaların ardından Mehmet Atlı sahnede yerini aldı. Miting halaylarla sona erdi. 

Polis alana giren birçok gruba baskı kurmaya çalıştı. Pankartları almamak için bahaneler uydurdu. 

Sınıf devrimcileri “Yaşasın işçilerin birliği hakların kardeşliği!” pankartı ile alanda yerlerini aldılar. 

Kızıl Bayrak / İzmir-Trakya-Gebze-Mersin-Bursa-Ankara