İçindekiler:

27 Mart 2022
Sayı: KB 2022/12

TKİP'nin 1 Mayıs çağrısı!
Tarihsel ve sınıfsal özüne uygun 1 Mayıs
MİB: 1 Mayıs'a
Emperyalistlere uşak, emekçilere düşman
Yeni kara delik Çanakkale Köprüsü
İstanbul'da coşkulu Newroz!
İllerde Newroz coşkusu
Ukrayna savaşı ve işçi sınıfı
AB'nin "Stratejik Pusula"sı
Ulusal sorun ve toplumsal devrim / 2
Dersim GKB'den Veli Gültekin
Kızıldere Direnişi yarım asırdır sürüyor!
NATO ABD'nin savaş politikasını onayladı
Zelenski'nin "dizi filmi"
Savaş Rheinmetall'ın kasasını dolduruyor
Onuncu Küresel İklim Grevi
Dünya işçi-emekçi eylemlerinden...
2022 Dünya Su Raporu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İstanbul'da coşkulu Newroz!

 

İstanbul’da on binlerce kişi “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Yenikapı Miting Alanı’nda yapılan Newroz eyleminde buluştu.

Emek ve demokrasi güçlerinin çağrısı ile yapılan eyleme HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir ve DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın yanı sıra birçok siyasi parti ve kitle örgütü katılım sağladı.

Newroz ateşi yakıldı

Saygı duruşu ile başlayan mitingde Tertip Komitesi Başkanı Atilla Özdoğan komite adına Newroz’u kutladı. Ardından HDP İstanbul İl Eş Başkanları Ferhat Encü ve İlknur Birol birer konuşma yaptı. 

Konuşmaların ardından heyet, barış anneleri ile birlikte Newroz ateşini yaktı. Newroz bileşenlerinin ortak metni Türkçe ve Kürtçe okundu. Ortak açıklamada “Selam olsun! ülkenin dört bir yanında direnenlere, cezaevlerinde, işyerlerinde, tarlalarında, yaylalarında, dağlarında, ovalarında, sokaklarında, üniversitelerinde direnenlere” denildi. Açıklamada emperyalist savaşa da değinilerek şunlar ifade edildi:

“Emperyalizm ve faşizm en kirli yüzü ve en kanlı elbisesiyle ülkemizin ve bölgemizin üzerinde dolaşmaktadır. 30 yıl önce güneyimizden başlattıkları; Irak, Suriye, Yemen, Libya’ya yayarak sürdürdükleri yeniden sömürgeleştirme ve hegemonya savaşını bugün de kuzeyimizden, Ukrayna’dan başlattılar. Bizler, bölge ve dünya halklarına sömürü, zulüm, ölüm ve göçlerden başka bir şey getirmeyen bu emperyalist sömürgecilik ve hegemonya savaşlarını ve işgalleri reddediyoruz.”

Alevilerin, Kürt halkının, farklı inanç ve kimliklerin asimilasyonuna değinilen açıklamada hapishanelere ve tecrit politikalarına da vurgu yapılarak şunlar ifade edildi:

“Şenyaşar ailesi ve Deniz Poyraz cinayetleri başta olmak üzere Kürtlere karşı işlenen canice cinayetlerin yargılanmamasını, adaletin sağlanmamasını reddediyoruz. Özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet, insanca yaşam mücadelesi veren ve bu mücadelelere önderlik eden işçilerin, üniversite öğrencilerinin ve hocalarının, gazetecilerin, ekolojistlerin/yaşam savunucularının cezaevlerinde tecrite, baskıya, işkencelere maruz bırakılmasını reddediyoruz. İşçilerin, ağır koşullarda, açlık sınırındaki ücretlerle çalıştırılmalarını, ağır bir yoksulluk ve sömürüye maruz bırakılmalarını; hakları için mücadele edenlerin polis terörüne maruz bırakılmalarını, işten atılmalarını, sendikal haklarının gasp edilmesini reddediyoruz.”

Çevre, gençlik ve kadın sorunlarına değinilen açıklamada emperyalist savaş ve saldırganlığa dur deme çağrısı yapıldı ve son olarak şunlar vurgulandı:

“Bugün bu meydanda ve ülkemizin birçok meydanında Newroz için bir araya gelen onbinler, yüzbinler, milyonlar savaşa, faşizme, yoksullaştırmaya karşı seslerini yükseltiyorlar. Newroz ezilen halkların özlemini duyduğu barışı, kardeşliği, eşitliği kazanmanın mücadelesidir. Savaşa karşı barış, AKP-MHP faşizmine karşı özgürlük, yoksullaştırmaya karşı iş ve ekmek için omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz. Şimdi omuz omuza mücadele zamanı! Şimdi kazanma zamanı! Newroz kutlu olsun.”

“Her kadın Aysel Tuğluk’un hafızasıdır. Yok edemezsiniz”

Ortak açıklamanın ardından HDK Eş Genel Sözcüsü Esengül Demir konuşma gerçekleştirdi. Demir, tecrit politikalarına ve hasta tutsaklara değindiği konuşmasında “Buradaki her kadın Aysel Tuğluk’un hafızasıdır. Yok edemezsiniz” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise konuşmasını Kürtçe yaptı ve Newroz’u kutladı.

Programın devamında Birleşik Mücadele Güçleri adına Mürüvet Küçük konuşma yaptı. Ardından ESP, Kaldıraç, SODAP, SYKP adına kısa selamlamalar yapıldı.

***

HDP Eşgenel Başkanı Mithat Sancar ise yaptığı konuşmada “Hava şartlarına engellemelere rağmen meydanı dolduran emekçiler, kadınlar gençler hepinizi yürekten selamlıyorum. Newroz piroz be!” dedi ve şunları ifade etti.

“İşte çözümün sesi işte çözümün gücü! Barış, özgürlük, eşitlik yolunu açıyoruz. Bu zorlu bir yoldur, engellerle baskılarla doludur. Ama hiçbir güç bizi yürüyüşümüzden alıkoyamadı,, koyamayacak. Zulüm, zorbalık iktidarını mutlaka buradaki gücümüz değiştirecektir. Biz bu ülkeye yeni bir başlangıç yaşatacağız. Newroz başlangıçların günüdür.”

Güçlerin birleştirilmesi halinde bu düzeni de değiştireceklerini dile getiren Sancar, “Bu düzenden nemalanan bir avuç sermayedarın emeği sömürmesine, doğayı talan etmesine, bu ülkeyi harap etmesine son vereceğiz. Tek yol 3’üncü yoldur. Bu 3’üncü yol sadece seçimde işbirliği değil uzun süreli bir stratejik tercihtir. Bu ülkeye demokrasiyi güçlü ve gerçek demokrasiyi, büyük barışı gerçek adaleti, özgürlüğü, eşit yurttaşlığı getirecek yoldur. Kürtlerin haklı ve onurlu mücadelesinde özgürlük içinde yaşamalarına giden yoldur. İnançları inkar edilen Alevilerin eşit yurttaş olarak yaşayacağı düzenin kurulacağı yoldur. Emeği sömürülen açlığa ve yoksulluğa mahkum edilen milyonların adil paylaşım düzenini inşa edecekleri yoldur” ifadelerini kullandı. 

Akdeniz: İşte burası halk ittifakı!

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise konuşmasında Ukrayna’da devam eden savaşa değinerek “Savaşa karşı sözümüz 1972’de idam sehpasına çıkarken Deniz Gezmiş’in söylediği sözdür: ‘Yaşasın Kürt ve Türk haklarının kardeşliği!’ Sosyalistler olarak, emekçiler olarak Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Tek adam rejiminin kadınları, gençleri, Kürtleri, işçileri tanımadığının altını çizen Akdeniz, “Ama sadece tek adam yönetimi değil Millet İttifakı da tanımıyor. Açıkladıkları o metinde emekçiler, kadınlar, Kürtler yok. O zaman ne Millet ne Cumhur ittifakı… Halk ittifakı, halk ittifakı… Geliyoruz. Bize soruyorlar nasıl kuracaksınız halk ittifakını diye, onlara bu meydanı gösteriyoruz. İşte burası halk ittifakı” dedi.

Baş: Zafere kadar beraber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş yaptığı konuşmada Saray’a şu şekilde seslendi:

“Biz Türkler ve Kürtler sonuna kadar beraber yürüyeceğiz, zafere kadar beraber yürüyeceğiz.

Bizi sadece seçimden seçime hatırlayanlara karşı, bizi sadece kendi çıkarları için kullanmak isteyenlere karşı, bizi halk yerine koymayanlara karşı işte buradayız, bir aradayız.”

Konuşmaların ardından Koma Sorjiyan sahne aldı. Eylem coşkulu halaylarla ve sloganlarla sona erdi.

Newroz mitinginden notlar

-Miting dağılırken polis bir grup insanı ablukaya aldı. ÖHD’nin verdiği bilgiye göre çok sayıda kişi gözaltına alındı.

-Polis arama noktasında geleneksel kıyafetleri ile gelenlere ve üzerinde Selahattin Demirtaş fotoğrafı ve HDP amblemi bulunan atkı ile girmek isteyenlere zorluk çıkardı.

Konuyla ilgilenen ÖHD’li avukatlar tutanak tuttu. ÖHD İstanbul’un sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma göre tutanak tutulmasının ardından geçişlere izin verildi ancak bir seyyar satıcı gözaltına alındı.

-Eyleme “Eşitlik, özgürlük, gönüllü birlik!” şiarlı pankartla katılan BDSP “Newroz’dan 1 Mayıs’a direniş kazanacak! Biz kazanacağız!” diyerek eylem alanında bildiri dağıttı.

-Alana girişler miting bitene kadar devam etti. Miting dağılırken yol kenarında duranlara polis hakaret ederek uzaklaştırmaya çalıştı. 

-Eylemde sokak müzisyenleri, Hûnermend Huriye, Grup Vardiya, Xero Abbas ve Koma Sorjiyan ezgileriyle sahne aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul