İçindekiler:

14 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/07

İnisiyatif, cüret, seferberlik
Sınıfın geleceği devrimin geleceğidir!
BDSP: Hakkımız olanı kazanalım!
IŞİD, saray rejimi
Soygun düzenine geçit yok!
AKP iktidarının trol ordusu
İşsizlik Fonu'nun yağması sürüyor
DEV TEKSTİL 2022 1. Genel Meclisi
İçimizde biriken öfke bir anda patladı
İşçi eylemleri dalga dalga yayılıyor
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 5 - H. Fırat
Gerçek "ittifak" işçilerin birliğidir!
Davaya adanmış bir yaşam: Hüseyin Demir
Alman medyası savaş çığırtkanlığı yapıyor
Silah tekelleri AB'den "Yeşil Sertifika"...
Biden-Scholz görüşmesi
Dünyadan eylemler
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Direniş kazanacak!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…

 

Meksika’da öğrenci velilerinden öğretmenlere destek

Meksika’nın kuzeybatı eyaleti Baja California’da yer alan Tijuana’da, öğrenci velileri 4 Şubat’ta sokaklara çıkarak, devletin öğretmenlere ödenmemiş ücretlerini ödemesini talep etti.

Öğretmenlere ödeme yapılmaması veya kısmen ya da geç ödeme yapılması Meksika’da kronik bir sorundur ve bu, Kasım 2021’den bu yana 1.700 okulun kapanması ve ders yapılmaması ile sonuçlandı. Öğretmenler sendikasına göre, hükümet öğretmenlere 500 milyon peso, yani yaklaşık 25 milyon dolar borçlu.

Arjantin’de petrol işçileri daha fazla ücret için grev yaptı

Arjantin’deki Río Negro, Neuquén ve La Pampa’daki 24.000 petrol ve gaz işçisini temsil eden sendika, yüzde 50 oranında seyreden enflasyon karşısında ücret artışı talep ederek, 7 Şubat’ta grev çağrısı yaptı. Petrol şirketleri, hükümetten grevleri derhal yasaklamasını talep ettiler. Bunu uyan sermaye hükümeti tarafından 15 gün için zorunlu uzlaşma yükümlülüğü kararlaştırıldı.

Pazartesi günü, özellikle Vaca Muerta (Neuquén) ve Patagonya’da kaya gazı üretiminde çalışan işçiler greve gitti. Üretime ancak akşam başlanabildi.

İtalya’da öğrenci meclisi toplandı

İtalya’nın başkenti Roma’da 5-6 Şubat tarihinde Ulusal Öğrenci Meclisi toplandı. İtalya’nın dört bir yanından 400 öğrenci, talep ve sorunlarını nasıl ifade edeceklerine dair bakış açılarını ve önerilerini tartışmak için bir araya geldi. Öğrenciler işçi sınıfı mücadelelerini desteklemek istiyorlar. Liman işçilerinin, Napoliten lojistik işçilerinin ve Floransa GKN’sinin koordinasyonu, öğrencileri destekleyen açıklamalarda bulundu ve 18 Şubat’ta Draghi hükümetine karşı ortak bir eylem günü çağrısı yaptı.

Porto Riko’da öğretmenler grev yaptı

Porto Riko’da öğretmenler daha yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları ve daha iyi emekli maaşları talep ederek cuma günü sokaklara çıktılar, birçok okul kapalı kaldı. Gösterilere öğretmenlerin yüzde 70’inin katıldığı ifade ediliyor. Öğretmenler, özellikle başkent San Juan’da istikrarsız durumlarına dikkat çekmek için tencere tavalara vurarak protesto ettiler. Çok sayıda öğretmen, yaşamlarını sürdürebilmek için üç işte çalışmak zorunda kalıyorlar. Hükümet şu anda ulusal iflasın nasıl önleneceği konusunda müzakerelerde bulunuyor.

Bangladeş’te grevci işçilere saldırılar

Bangladeş’in Gazipur ilçesine bağlı Tongi’de geçen hafta Tivoli Apparels konfeksiyon işçileri 13 talepte bulunarak greve gittiler. Tekstil işçileri diğer taleplerin yanı sıra, işçilere cinsel tacizde bulunduğu için üretim müdürünün kovulmasını talep ediyorlar. İki günlük grevden sonra işçiler fabrikaya geri dönmek istediler ve fabrika kapılarının kapalı olduğunu gördüler. Bunun üzerine salı günü fabrika önünde toplanarak gösteri yaptılar. Polis gösteriye göz yaşartıcı gaz, sersemletici bomba ve ateşli silahlarla saldırdı, 13 gösterici yaralandı. Grevci işçilerin komşu fabrikalardaki işçilere destek çağrısı yapması üzerine yetkililer Sumi Apparels, RBSR Fashions ve Radisson Apparels fabrikalarını da kapattı.

Fransa’da iş bulma kurumlarında grev

Geçtiğimiz salı günü, Fransa iş bulma kurumlarında çalışanlar ülke genelinde 24 saatlik greve gittiler. 10 sendika daha yüksek ücret ve iş yükünün azaltılması çağrısında bulundu. 14.000 kişinin katıldığı grevde, çalışanlar bazı durumlarda sadece birkaç saatliğine iş bıraktılar. Fransa’da yeni iş yasaları ve artan geçici çalışma nedeniyle iş yükü büyük ölçüde arttı.

Avustralya’da tahıl tekellerinde grev

Avustralya’da bu hafta Ricegrowers Ltd.’nin altı fabrikasında ve deposunda çalışan 330 işçi yeni bir toplu sözleşme için 48 saatlik greve gitti. Fabrikalarda işçiler arasında yüksek enfeksiyon oranları ve rekor düzeydeki pirinç hasadı nedeni ile işçiler büyük oranda fazla mesai yapmak zorunda bırakılıyor. UWU sendikası yüzde 4’lük bir ücret artışı talep ediyor.

Sudan’da gösteriler sürüyor

Sudan’da ülke çapında on binlerce kişi pazartesi günü askeri yönetimi protesto ederek sokaklara çıktı. Görgü tanıklarına ve AFP haber ajansı muhabirine göre, protestocular ordu komutanı Abdel Fattah Al-Burhan liderliğindeki Ekim darbesini protesto etmek için başkent Hartum’daki cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçtiler. Kolluk güçler göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandılar.

Pazartesi günkü protestolar öncesinde yetkililer saraya giden yolları trafiğe kapatmıştı. Ülkenin diğer kentlerinde de gösteriler düzenlendi. Protestoların başlamasından bu yana 79 protestocu öldürüldü ve yüzlercesi de yaralandı. Sudan Tıp Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, ocak ayının sonunda bir gösterici kolluk kuvvetleri tarafından vurularak öldürüldü.

Yunanistan’da “pushback” (geri itmeler) protesto edildi

Pazar günü Yunanistan’ın başkentinde yüzlerce kişi, Yunanistan-Türkiye sınırındaki mülteci ve göçmenlere karşı yasadışı geri itmelere karşı gösteri yaptı. Göstericiler “Geri itilmeleri durdurun, sınırda şiddeti durdurun!” sloganlarını haykırdı. Geçtiğimiz hafta yasadışı şekilde ve giysileri alıkonulmuş şekilde geri itilen 19 kişi, Türkiye sınırında donarak yaşamını yitirmişti.

Brezilya’da göçmenlere saldırılar protesto edildi

Brezilya’da ülkenin ikinci büyük kenti Rio de Janeiro’da, 24 Ocak’ta, 24 yaşındaki Kongolu bir göçmen olan Moise Mugenyi Kabagambe, ödenmemiş maaşını talep ettikten sonra üç kişi tarafından sopalarla dövülerek vahşice katledildi. Olayı bir güvenlik kamerası kaydetti. Videonun internette yayınlanmasının ardından pazar günü binlerce kişi sokaklara döküldü. Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Brasilia ve Recife dahil olmak üzere çok sayıda şehirde sokak gösterilerinde kitleler ırkçılığa son verilmesini istediler. Yapılan konuşmalarda “Hepimiz buradayız çünkü siyahların hayatı değerlidir” vurgusu yapıldı. Olay karşısında sessiz kalan faşist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da tepkilerin hedefinde. Göstericiler polisi faillerle ilgili soruşturmayı geciktirmekle suçluyorlar.