İçindekiler:

14 Şubat 2022
Sayı: KB 2022/07

İnisiyatif, cüret, seferberlik
Sınıfın geleceği devrimin geleceğidir!
BDSP: Hakkımız olanı kazanalım!
IŞİD, saray rejimi
Soygun düzenine geçit yok!
AKP iktidarının trol ordusu
İşsizlik Fonu'nun yağması sürüyor
DEV TEKSTİL 2022 1. Genel Meclisi
İçimizde biriken öfke bir anda patladı
İşçi eylemleri dalga dalga yayılıyor
Marksizm ve sosyal-şovenizm / 5 - H. Fırat
Gerçek "ittifak" işçilerin birliğidir!
Davaya adanmış bir yaşam: Hüseyin Demir
Alman medyası savaş çığırtkanlığı yapıyor
Silah tekelleri AB'den "Yeşil Sertifika"...
Biden-Scholz görüşmesi
Dünyadan eylemler
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Direniş kazanacak!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“İçimizde biriken öfke bir anda patladı”

 

DEV TEKSTİL sendikasının Alpin Çorap direnişçisi bir kadın işçi ile yaptığı röportajı okurlarımızla paylaşıyoruz.

-Çalışma koşullarınızı, ücret sorununu ve üretimi durdurmaya giden süreci anlatır mısınız? Ayrıca fabrika yönetimi ile varılan anlaşmada talep ettiğiniz ücretler verildi mi?

Çalışma saatlerimiz 8 saattir. Sabit ve vardiyalı olarak çalışan arkadaşlarımız da var. Çalışma koşullarımız normal. Fabrika yönetiminden uzun zamandır memnun değiliz. Yönetime kendimizi ve isteklerimizi bir tülü ifade edemiyorduk. Bizleri dinlemiyorlardı, anlamıyorlardı ve önemsemiyorlardı. Her sene zammımızı bir şekilde itiraz ederek alıyorduk. Tabi o zamanlar her şey bu kadar pahalı değildi. Aldığımız ücretlerle geçine biliyorduk. Şu an ki koşullarda maalesef tatmin olabilecek bir rakam yok. Bir ay boyunca hep bekledik bir şeyler açıklansın diye, ay sonu gelmesine rağmen ses yoktu. Sadece ortada rakamlar dolaşıyordu. Sonunda yönetim görüşmek istedi ve bizlerin seçtiği arkadaşımız görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede %50 zam verileceği söylendi.

“Onların tüm tehditlerine rağmen üretime geçilmedi.”

Sonrasında makine daire başta olmak üzere, formane bölümleri iş durdurdu. Saat 14.00 civarıydı. Söyledikleri zam oranı çok düşüktü, bizlere yetmeyecekti. Üretimi durdurduktan sonra saatlerce çalışmadık, bekledik. Yönetimden ses seda çıkmadı. Saat 16.00’da vardiya değişiminden dolayı fabrikadan çıkmak zorundaydık. O esnada gececiler de gelmişti. O sırada seçtiğimiz sözcüyle haber geldi. Kadınlara 1.500TL, erkeklere 1.800 TL zam verilecek denildi. Bizler bu oranı da kesinlikle kabul etmedik. Vardiyayı teslim alan arkadaşlarımız da üretimi durdurmaya devam ettiler. Gece 12.00’ye kadar eylem sürdü. Bu süreç içerisinde fabrika avukatları, yöneticiler ve yandaşları açıklama yaptılar “bir an önce iş başı yapın” diye. Bizlere “yaptığınız bu eylem suç” dendi. Onların tüm tehditlerine rağmen üretime geçilmedi.  Bizleri yıldıramadılar. Bu sürece gelmemizin nedeni her şeyin aşırı bir şekilde zamlanması ve maaşların düşük oranda açıklanmasıdır. İnanın her şey biranda oldu, içimizde biriken öfke bir anda patladı. Sonrasında gece 03.00’de fabrikaya yetkili biri geldi. Ve %50 olan zam oranı kadınlar için %70 erkekler için ise %68 oldu, bu teklif kabul edildi.

-Bundan sonraki süreçte neler yapılmalıdır?

Bundan sonraki süreç çok güzel ilerliyor şu anlık. Fabrikada düşüncelerimiz ve fikirlerimiz önemsenmeye başlandı. Fabrika patronu ile seçtiğimiz temsilciler arasında yapılan görüşmede olumlu sözler verdi. Bundan sonraki süreçte patron işçilerin bir bir düşüncelerini alacağını belirtti. Ve hiçbir arkadaşımızın işten çıkartılmayacağının sözünü verdi.

Bundan sonrası için olumlu gelişmeler bekliyorum…

-Çorap fabrikalarında direnişler sürüyor ve tepkiler yükseliyor. Bu diğer fabrikalara da yansıdı. Bu konu da sizce neler yapılması gerekir?

Diğer çorap fabrikalarına yayılan bu eylemin başını çektik diyebiliriz. Biz işçi ve emekçiler inanmalıyız. Kimse asla geri adım atmasın, bizler gücümüzü gösterdik. Sıra onlarda, direnenlerde. Her şey bizim elimizde, biz birlikte davranarak bir gecede sonuca vardık. Umarım herkes hakkını alana kadar haklı mücadelesine devam eder ve direnenler kazanır.

Zafer direnen emekçinin olacaktır!Sonrasında makine daire başta olmak üzere, formane bölümleri iş durdurdu. Saat 14.00 civarıydı. Söyledikleri zam oranı çok düşüktü, bizlere yetmeyecekti. Üretimi durdurduktan sonra saatlerce çalışmadık, bekledik. Yönetimden ses seda çıkmadı. Saat 16.00’da vardiya değişiminden dolayı fabrikadan çıkmak zorundaydık. O esnada gececiler de gelmişti. O sırada seçtiğimiz sözcüyle haber geldi. Kadınlara 1.500TL, erkeklere 1.800 TL zam verilecek denildi. Bizler bu oranı da kesinlikle kabul etmedik. Vardiyayı teslim alan arkadaşlarımız da üretimi durdurmaya devam ettiler.

Gece 12.00’ye kadar eylem sürdü. Bu süreç içerisinde fabrika avukatları, yöneticiler ve yandaşları açıklama yaptılar “bir an önce iş başı yapın” diye. Bizlere “yaptığınız bu eylem suç” dendi. Onların tüm tehditlerine rağmen üretime geçilmedi.  Bizleri yıldıramadılar. Bu sürece gelmemizin nedeni her şeyin aşırı bir şekilde zamlanması ve maaşların düşük oranda açıklanmasıdır. İnanın her şey biranda oldu, içimizde biriken öfke bir anda patladı. Sonrasında gece 03.00’de fabrikaya yetkili biri geldi. Ve %50 olan zam oranı kadınlar için %70 erkekler için ise %68 oldu, bu teklif kabul edildi.

-Bundan sonraki süreçte neler yapılmalıdır?

Bundan sonraki süreç çok güzel ilerliyor şu anlık. Fabrikada düşüncelerimiz ve fikirlerimiz önemsenmeye başlandı. Fabrika patronu ile seçtiğimiz temsilciler arasında yapılan görüşmede olumlu sözler verdi. Bundan sonraki süreçte patron işçilerin bir bir düşüncelerini alacağını belirtti. Ve hiçbir arkadaşımızın işten çıkartılmayacağının sözünü verdi.

Bundan sonrası için olumlu gelişmeler bekliyorum…

-Çorap fabrikalarında direnişler sürüyor ve tepkiler yükseliyor. Bu diğer fabrikalara da yansıdı. Bu konu da sizce neler yapılması gerekir?

Diğer çorap fabrikalarına yayılan bu eylemin başını çektik diyebiliriz. Biz işçi ve emekçiler inanmalıyız. Kimse asla geri adım atmasın, bizler gücümüzü gösterdik. Sıra onlarda, direnenlerde.

Her şey bizim elimizde, biz birlikte davranarak bir gecede sonuca vardık. Umarım herkes hakkını alana kadar haklı mücadelesine devam eder ve direnenler kazanır.

Zafer direnen emekçinin olacaktır!

 

 

 

Farplas’ta dayanışmayla mücadele büyüyor!

 

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye Farplas işçileri sefalet zammına, işten atma saldırısına ve sendika düşmanlığına karşı direnişlerini sürdürüyor.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları’nın (İEKK) çağrısı ile gerçekleşen dayanışma ziyareti BDSP, DGB ve DEV TEKSTİL’in katılımıyla yapıldı. İEKK “Sömürüye, baskıya, şiddete karşı Farplas’ta direniş kazanacak!” ozaliti açarak sloganlarla fabrika önüne yürüdü. 

Fabrika önündeki buluşmada ilk olarak söz alan Birleşik Metal-İş Sendikası 2 No’lu Şube Sekreteri Engin Kulu oldu. İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları adına bir açıklama gerçekleşti. Yapılan konuşmada, sefalet ücretlerine karşı ülkenin birçok yerinde işçilerin ortaya koyduğu mücadeleden, Migros işçilerinden, kadın işçilerin sömürü ve şiddeti en yoğun şekilde yaşadığından bahsedildi. Kadın patronlardan biri olan Farplas patronu Ahu’nun zenginliğini yaratan kadın işçilerin taleplerini görmezden geldiğinin anlatıldığı konuşmada her yerde olduğu gibi Farplas’ta da sömürüye, baskıya, şiddete, mobbinge karşı direnişlerle kazanılacağı ifade edildi. İEKK şiir dinletisi gerçekleştirdi.

İEKK tüm işçilere 8 Mart bildirisini dağıttı. Ayrıca kadın işçilere “Yaşamın yarısından kavganın yarısına” yazılı atkılar ile İEKK broşürleri ulaştırıldı.

Farplas direnişçileri, gün içerisinde halaylara, yürüyüşlerle, sloganlarla direnişin sesini fabrika içerisine ve sanayiye taşıdılar. 

“Atılan işçiler geri alınsın!”, “Patron şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Sendika hakkımız söke söke alırız!” sloganlarıyla fabrika çevresinde yürüyüş gerçekleştirildi. Vardiya çıkışının ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze