İçindekiler:

27 Aralık 2021
Sayı: KB 2021/Özel-46

2021 geride kalırken…
İktidarın çıkmazı ve OHAL sopası
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni dönem
Erdoğan’ın sahte Afrika sevgisi!
Saray rejiminin portresi: “Nebatigiller”
Kapitalist örgütler ve mafyatik saray rejimi
MESSe karşı metal işçileri eylemde!
“Tartışma sendikal anlayış tartışmasıdır”
Kayseri’de asgari ücret çalışması üzerine
Birleşik mücadele arayışından yol ayrımına - Baki Duman
Veysel Akgül yoldaş Frankfurt’ta anıldı
Veysel Akgül yoldaş kavgamızda yaşıyor!
İtalya’da sendikal ihanet...
Şili seçimlerinin ardından
Nükleer anlaşma mı savaş histerisi mi?
Gençlik hareketi 2021 yılı tablosu
ILO 190 Sayılı Sözleşme üzerine
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kayseri’de asgari ücret
çalışması üzerine

 

Sınıf devrimcileri Kayseri’de, “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret” çalışmasını etkin bir şekilde yürüttüler. Asgari ücret çalışmasını fabrika zemininde örmek için çaba gösterdiler. Bu çerçevede 1 ay öncesinden asgari ücret faaliyetlerini planladılar. Merkezinde işçilerin olduğu propaganda ve ajitasyon faaliyetini kesintisiz sürdürdüler.

Yapılan planlamalar çerçevesinde işçi toplantıları düzenlediler. Organize sanayi bölgelerinde “İnsanca yaşamaya yeten ve vergiden muaf asgari ücret” çağrısını yükselttiler. Sürekli artan bir tempoyla çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürdüler. Kayseri’de sınıfın nabzının attığı her yere “İnsanca yaşamaya yeten ve vergiden muaf asgari ücret” çağrısını taşıdılar.

Sınıf devrimcileri asgari ücret çalışmasının sağlam bir politik içerikle sınıfa ulaştırılmasını da önemsediler. “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret için işçilerin birliği ve mücadelesi” şiarıyla yaygın bir politik çalışma yürüttüler. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçiler arasında, AKP iktidarının gerçek yüzünü teşhir ettiler.

Sınıf devrimcileri, kendilerini salt asgari ücret konusundaki taleple sınırlamadılar. Birçok araçla, kitlesel işten çıkarmalar, iş cinayetleri, sigortasız işçi çalıştırma, kıdem tazminatlarının gasp edilmesi, kiralık işçilik, sefalet ücretleri, uzun süreli işçi çalıştırma vb. saldırılara, keza vahşi sömürü ve baskıya karşı işçi sınıfını mücadeleye çağırdılar.

Bu faaliyette yerelin ihtiyaçlarını da hesaba katan özgün araçlar da kullanıldı. Sınıf devrimcileri örneğin fabrikalarda yaşanan sorunları içeren çağrı bildirilerini ve bunu genel olarak işçi sınıfının iktidar mücadelesine bağlayan araçları kullanmayı önemsediler. Asgari ücretin ilanı öncesinde ve sonrasında kullanılan materyalleri sınıf içinde kalıcı mevziler kazanmaya hizmet edecek bir tarzda planlandılar.

Sınıf devrimcileri elbette ki işçilerin asgari ücret duyarlılığını hesaba kattılar. Ancak bununla yetinmediler. İşçilerin İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret” çalışmasının öznesi haline getirilmesi ve iktisadi sorunların dışındaki siyasi gelişmelere karşı duyarlı olmaları için de çaba gösterdiler.

Sınıf devrimcileri asgari ücret çalışmasını sınıf içinde örgütlülüğü arttırmanın aracı olarak ele aldılar. Bu çerçevede fabrika zemininde işçi toplantılarını örgütlemek için azami çaba gösterdiler.  Erbosan, Devecioğlu, Kumtel, Milenyum metal fabrikalarının işçileri ve Küçükler, Almer, Saygın tekstil işçileriyle bir araya geldiler, asgari ücreti tartıştılar. 

Sınıf devrimcileri, bir ay süren çalışmada farklı emek örgütlerinin bir araya gelmesini ve ortak sokak eylemlerinin örgütlenmesini amaçlayan bir çizgi de izlediler. Bu yaklaşım, önceki yılları fazlasıyla aşan bir başarı elde edilmesini beraberinde getirdi. DİSK Dev Yapı-İş Kayseri Bölge Temsilciliğinin başlattığı basın açıklaması serisi, Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu’nun iki ayrı basın açıklamasıyla sürdü. 

Asgari ücret çalışması sınıf devrimcilerinin kadro düzeyinde sürece müdahalede de güç kazandığını gösterdi. Bu durum asgari ücret çalışmasını enine boyuna daha güçlü bir şekilde sürdürmeye dayalı politik tutumumuzun yaşam bulmasında kolaylık sağladı. Bu yıl asgari ücret çalışmasında ortaya çıkan tablo sınıf dostlarımızı sevindirdi. Kurum yöneticilerinin ortaya çıkan tablodan duydukları memnuniyeti sınıf devrimcilerine ifade etmeleri bu durumun yansımasıydı.

Sınıf devrimcileri asgari ücret çalışmasından aldıkları gücü sınıf içerisinde odak olma konumlarını perçinleme çerçevesinde değerlendireceklerdir. Açtıkları alanlar üzerinden etkili bir örgütlenme pratiği sergileyeceklerdir. Asgari ücret faaliyetini örgütsel anlamda sonuçlar üretmesiyle ele alacaklardır. Yeni birtakım mevzilere kavuşulabilmesi ve en önemlisi de kadrosal potansiyelin artması, keza var olan kadro potansiyelinin sürekliliği ve istikrarı sağlanarak çalışmanın içine çekilmesi için çok daha yoğun, planlı ve hedefli bir çalışma pratiği ortaya koyacaklardır. Özellikle fabrika çalışması üzerinden işyeri taban örgütlülüklerini geliştirebilmek, sendikal mevziler elde edebilmek vb. hedeflerle sürece yükleneceklerdir.

Kayseri BDSP