İçindekiler:

20 Aralık 2021
Sayı: KB 2021/Özel-45

Saptanan asgari ücret kavga çağrısıdır!
Asgari ücret defteri burada kapanmadı...
“Sefalet ücretini kabul etmeyelim!”
Asgari ücret ve DİSK
Kapitalistler “istikrar” istiyor
KESK’ten mitingler: “Geçinemiyoruz”
Sağlık hakkı için mücadeleye!
MESS dayatmaları kabul edilemez!
MİB: Şimdi harekete geçme zamanı!
Kürt hareketinde bir dönüm noktası - Baki Duman
Veysel Akgül yoldaş çalıştığı yerde anıldı!
Alman sermayesinin “yeşil yüzü”
AB Zirvesi: Rusya’ya “güçlü uyarı”
Çin-Amerika çatışması ve olimpiyatlar
“Asrın lideri” Körfez şeyhlerinin eteklerinde
Hapishanelerde saldırılar artıyor
19 Aralık Katliamı ve Direnişi 21. yılında...
DLB: Oy deposu değiliz
Gericilik yuvalarına karşı mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

KESK’ten “Geçinemiyoruz” mitingleri

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara’da bölge mitingleri gerçekleştirdi.

19 Aralık Cumartesi günü İstanbul Kartal’da Başak Marmaray İstasyonu’nda toplanılarak Kartal Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Tüm kortejler alana girdikten sonra program sınıf mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşu ile başladı. Ardından müzik dinletisi ile program devam etti. Kürsüden yapılan konuşmalarda 18 Aralık’ta Kınık’ta madende meydana gelen “iş kazasına” değinilerek yaralı madenciler selamlandı. Maden Mühendisleri Odası’nın uyarılarının dikkate alınmadığı belirtilerek “Ne yazık ki işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri denetim dışı olduğu için önlemler yerine getirilmedi” denildi.

“Hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyeceğiz”

Maraş ve 19 Aralık katliamlarına değinilen konuşmaların ardından KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri adına Cevahir Egemen konuşma yaptı. Egemen direnen işçileri ve sağlık emekçilerini selamlayarak başladığı konuşmasında, OHAL’i fırsata çeviren AKP iktidarının 4200 KESK emekçisini ihraç ettiğini hatırlattı ve KHK’ların kalıcı işsizlik olduğunu vurguladı. Marx’ın “Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor” sözüne atıfta bulunan Egemen “Hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyeceğiz” diyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil mitinge katılanları selamladığı konuşmasında, krize ve sefalete dair iktidarın demagojilerini teşhir etti. Maraş ve 19 Aralık katliamlarına değinen Yeşil, baskı ve yasakların sürdüğünü belirterek Garibe Gezer’i andı ve hapishanelerde baskı, işkence gibi saldırılar eşliğinde cinayetler gerçekleştiğini ifade etti.

Enflasyon, zam ve döviz artışına değinen Yeşil, geçinmek için talepleri sıralayarak kaynakların Diyanet’e ve savaşa aktarıldığını belirtti ve “Geçinmek için bütçedeki payımızı istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Niyazi Koyuncu sahne aldı. Cansız bir atmosferde geçen mitinge BDSP, Asgari Değil İnsanca Yaşam Bileşenleri, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve Rıdvan Turan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK üyesi işçiler, İkizdere direnişçileri, İstanbul Tabip Odası, Barikat İstanbul, CHP, HDP ile işçi ve emek örgütleri katıldı.

“Artık kurtuluşları yoktur”

Çevredeki illeri de kapsayarak Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen bölgesel miting “demokrasi mücadelesinde hayatını yitirenler için” yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından Grup Çığ sahne aldı.

Çekilen halayların sonrasında KESK merkez yönetiminden Mehmet Bozgeyik mitingin konuşmasını gerçekleştirdi. Bozgeyik konuşmasında şunları ifade etti:

“İktidar bugün ekonominin kitabını yazdığını söylüyor, biz bu kitabı reddediyoruz. İktidar her gün baskı politikalarını arttırıyor. Sendikal örgütlenme özgürlüğüne, düşünceyi ifade etme özgürlüğüne karşı saldırarak ömrünü uzatmaya çalışıyor. Fakat kanserli hücre tüm vücudu sarmış durumda. Artık kurtuluşları yoktur. O nedenle bir an önce erken seçim diyoruz. Bugün bu ülkenin kaynaklarını talan ediyorlar, zenginliklerini yurt dışına kaçırıyorlar. Eğitimi, sağlığı özelleştiriyorlar. Bu kapitalist sistem ahlaksız bir sistemdir. Tek adam rejimi 15 Temmuz’u ‘Allah’ın bir lütfu’ olarak gördü ve o günden bu yana Türkiye bir OHAL rejimi ile yönetiliyor. Bir anayasasızlık süreci ile karşı karşıyayız. Çalışma hakkımız, sendikal hakkımızı, grev hakkımız gasp ediliyor. İşte bu açık bir faşizmdir.”

Bozgeyik konuşmasını “Hep birlikte bu tek adam rejimini değiştirmek için, Türkiye’nin emekten, demokrasiden ve barıştan yana yeniden inşa etmek için alanlardayız” diyerek sonlandırdı. Konuşmanın ardından Grup Günyüzü sahne aldı. Miting halaylar ve marşlarla sonlandırıldı.

“Emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez”

18 Aralık’ta İzmir’de “Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam istiyoruz” mitingi için Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıldı ve Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Antalya, Denizli, Aydın, Uşak, Afyon, Muğla gibi illerden de katılımın olduğu miting alanında coşkulu ve öfkeli sloganlar atıldı.

Miting alanında KESK Eş Genel Başkanı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmada ekonomik kriz, dövizdeki dalgalı hareketlilik, TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle ücretlerdeki erimeye vurgu yapıldı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuştu. Hazine garantilerine son verilmesini talep eden Bozgeyik, talepleriyle ilgili şunları söyledi:

“Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, artık bıçak kemiğe dayandı. Sırtını sermayeye yaslayan, emeğe, emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez. Biliyoruz ki, bu düzen kendiliğinden değişmeyecek. Üzerimize çöken karanlık bulutları dağıtarak emeğin, barışın, özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin dünyasını yakınlaştıracak, laik, demokratik bir ülkeyi kuracak yegâne güç bu meydanları dolduran bizleriz.”

Aynı gün Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla düzenlenen mitinge Urfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman ve Siirt gibi çevre kentlerden yüzlerce kişi katıldı. Polis engellemesine rağmen kortejler alana girdi.

“Hükümeti istifaya çağırıyoruz”

Mücadelede yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingde konuşan KESK Dönem Eşsözcüsü Nasır Demirkıran, geçtiğimiz günlerde Eğitim Sen üyelerinin ihraç edilmesine tepki gösterdi.

Demirkıran’ın ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Bugün buraya daha güçlü şekilde bağırmaya geldik. Bizlerin sabrı tükendi. Onlar lüks ve şatafat içinde yaşıyor. Ahlaksız olanlar, bu ülkeyi yıllardır soyup soğana çevirenlerdir. Yurt dışına şirketler kuranlardır. Faize kaynak aktaranlardır. Ahlaksız olanlar, bu ülkede aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır, Saray’ın ta kendisidir” dedi.

Garibe Gezer’in ve hasta tutsakların katledilmesine değinen Kablan “Garibe’ye bu zulmü yapanlar, cenazesine de aynı saygısızlığı yapmıştır. Bu uygulamayı bir kez daha buradan kınıyoruz.” dedikten sonra, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümet istifa sloganları atıldıkça müziğe müdahale ediliyor. Bizler hükümeti istifaya çağırıyoruz. Biz burada ‘Geçinmek için bütçedeki payımızı istiyoruz’ dedik. Özelleştirme soygununa son vermek için buradayız. Kadından, ekolojiden bir çevre için buradayız. Sırtımıza yüklenen vergi dilimleriyle, yılın ortasına varmadan eriyen maaşlarla geçinemiyoruz. Biz kadınlar olarak bu sokaklardan, meydanlardan, yaşadığımız şiddete, tacize, ayrımcılığa, yaşamını bütün alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bütçe için alanlardayız.”

Kablan’ın ardından konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, “İşsizlik, yoksulluk aldı başını gidiyor. Sağlık sistemlerinin iflas ettiği bir dönem. Türkiye dünyada en fazla vakanın görüldüğü, en fazla ölümün yaşandığı ülkelerden biri oldu. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı nedeniyle pandemi daha katmerli bir biçimde yaşandı. Biz hekimler biliyoruz ki halkın iradesine sahip çıktığı belediye başkanları yönetimde olsaydı, bu kadar bedel ödemeyecektik. Sağlığa, halka bütçe ayrılsaydı, bu kadar bedel ödemeyecektik” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse’nin konuşmasının ardından ardından Metin Kahraman’ın sahne aldığı miting müzik dinletisiyle bitirildi.