İçindekiler:

29 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-42

“Restorasyon” ve sol hareket
Düzenin temsilcileri derman olabilir mi?
Asgari ücret mücadele gündemidir
Kur krizi
Körfez şeyhlerinin ayağına düştüler
CHP ve TÜSİAD’ın “Kürt açılımı”
Asgari ücret için çağrılar
Sokaklarda “istifa” sesleri…
Engels, oportünizm ve devrim - A. Eren
Sinbo direnişinde 25 Kasım
Dardanel işçilerine: “Yaparsa işçiler yapar!”
Kadınlar 25 Kasım’da sokaklarda...
Frankfurt’ta 25 Kasım
Avrupa’da pandemide 4. dalga
Burkina Faso’da Fransa karşıtı eylemler
İsviçre’de halk oylaması
Wuppertal’de coşkulu Engels eylemi
Beyaz Adam’ın “adaleti”
Eğitim hayatımızı mahvedenlere karşı...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Wuppertal’de coşkulu Engels eylemi

 

Friedrich Engels’in doğumunun 201. yılı vesilesiyle Almanya’nın Wuppertal kentinde 27 Kasım günü coşkulu miting ve yürüyüş gerçekleşti. Eylem aynı zamanda tüm ülkenin ve özel olarak da Wuppertal’in gündemindeki polis terörü nedeniyle “Polis terörüne karşı” şiarıyla örgütlendi.

İlerici ve devrimci kurumlardan oluşan Engels İttifakı’nın çağrısı üzerine saat 13.30’a doğru Willy-Brandt-Platz meydanında, çoğunluğunu geçlerin oluşturduğu kitle pankart ve flamalarıyla toplanmaya başladı. “Engels yaşıyor – Dünya sarsılıyor” şiarı ortak pankarttı. Bir dakikalık saygı duruşundan ve Engels İttifakı’nın açılış konuşmasından sonra BİR-KAR adına konuşma yapıldı.

BİR-KAR temsilcisi konuşmasında, somut olgular üzerinden sermaye düzeninin dünya genelinde işçi ve emekçilerin, sömürülen/ezilen halkların hayatını cehenneme çevirdiğinden bahsetti. Bununla birlikte emperyalistler arasında çelişkilerin artmasıyla hegemonya mücadelelerinin keskinleştiğine, savaşların arttığına ve bunun insanlık tarihinde en büyük mülteci dalgasına yol açtığına dikkat çekildi. Konuşmanın devamında, kapitalizmin ürünü olan faşizmin insanlık için tekrar büyük bir tehlikeye dönüştüğü üzerinde duruldu. Emperyalist burjuvazinin krizlere bir yanıt olarak faşistleri tekrar sokağa saldığı, aynı zamanda polis devleti yasa ve uygulamalarıyla da gelecekteki sosyal patlamaların önüne geçmek istediği belirtilen konuşmada, bunun en belirgin örneğinin Almanya’da yürürlüğe giren polis ve toplantı yasası olduğunun altı çizildi. Konuşma, insanlığı kapitalist barbarlığın pençesinden kurtarmak için yegane çözümün işçi sınıfı ve gençliğin örgütlü mücadelesinden geçtiği vurgusuyla son buldu.

Açılış mitinginden sonra Wuppertal merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca “Yaşasın enternasyonalist dayanışma!”, “Dünya sarsılıyor, Engels yaşıyor!”, “A-Anti-Anti kapitalista!”, “Tek seçenek, sermayeyi devirmek!”, “Sınıfa karşı sınıf, savaşa karşı savaş, barışa kadar sermayeye karşı savaş!” sloganları coşkuyla haykırıldı.

Yürüyüş güzergahındaki polis karakolu önünde durularak burada ara bir miting yapıldı ve polis terörü lanetlendi. Engels İttifakı adına konuşmada, Engels’i anmak için gerçekleşen son eylemlerde uygulanan polis terörüne değinildi. Ayrıca, geçtiğimiz haftalarda 25 yaşında Yunanistan kökenli bir gencin Wuppertal karakolunda ölümünün hatırlatıldığı konuşmada, polis devleti yasa ve uygulamalarının polis şiddetinin önünü açtığı teşhir edildi.

Yürüyüş boyunca yapılan ajitasyonlarda, Engels’in sadece felsefeci olarak anılmasının yanlışlığına dikkat çekilirken, Engels’in her şeyden evvel bir devrimci olarak anılması gerektiğine vurgu yapıldı. Mitingler sırasında ise Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (Revolutionärer Jugendbund-RJ), Linkes Forum, Kommunisticsher Aufbau ve Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) adına da konuşmalar yapıldı.

Yürüyüşle tekrar Willy-Brandt-Platz meydanında gelindi ve eylem Enternasyonal Marşı ile saat 16.00’da sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal

 

 

 

 

 

 

NATO’dan Ukrayna sınırındaki
“gerilimi düşürme” (!) çağrısı

 

Emperyalist savaş örgütü olan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna sorunu üzerinden Rusya’ya karşı yalanlar üzerine kurulu provokatif saldırganlığa devam ediyor. Sputnik Türkiye’nin aktardığı bilgilere göre Stoltenberg, Alman Welt gazetesine verdiği demeçte, “Bu yıl ikinci kez Rusya’nın Ukrayna sınırına binlerce asker aktardığını görüyoruz. Rusya’nın niyeti konusunda varsayımda bulunamam. Ancak Rusya’nın daha önce komşularına karşı güç kullandığını gördük. Bu nedenle, bunun sadece bir blöf olduğu var sayılamaz.” diye konuştu. NATO’nun ileride “kendisini saldırganlıktan koruyabilmesi için Ukrayna’ya siyasi ve pratik destek” sağlamaya devam etmeye hazır olduğuna dikkat çeken Stoltenberg, “Rusya’yı tansiyonu ve gerilimi düşürmeye çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

Batılı emperyalist blokun sözcülüğünü yapan NATO Genel Sekreteri’nin bu açıklamalarına karşı Rusya’dan cevap gecikmedi. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Kırım Senatörü Kovitidi, katıldığı bir televizyon programında, Stoltenberg’in sınırdaki gerilimi düşürme çağrısının “alaycı ve inandırıcılıktan son derece uzak” olduğunu belirtti. “Yerleşik geleneğe göre NATO, suçlama aracı olarak öne çıkıyor. Bu arka planda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Rusya’ya sözüm ona ‘Ukrayna çevresindeki gerilimi düşürme’ çağrıları alaycı ve inandırıcılıktan son derece uzak görünüyor.” diyen Kovitidi,ABD’yi “dünya maskarası” olarak tanımladı. Rus senatör, ABD’nin Ukrayna’da “devleti ‘de facto’ egemenlikten yoksun bırakarak” darbe düzenlediğini, şimdi de bu ülkede alevlenen çatışmanın suçlularını bulmaya çalıştığını vurguladı.

Burjuva medyasının her gün “Rusya saldırganlığı” üzerinden sürdürdüğü ikiyüzlü yalanlarının tersine, asıl saldırgan taraf, başını ABD’nin çektiği emperyalist bloktur. Özellikle ABD ve AB’nin desteklediği darbelerle işbaşına getirilen bölgedeki ırkçı-faşist iktidarların bu provokasyonlarda nasıl kullanıldıkları gayet açık bir şekilde görülmektedir. Her anlamıyla emperyalistlerin açıktan bir piyonu olan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bunların başında gelmektedir.

Batılı emperyalist kuşatmaya karşı Rusya da üst perdeden yanıt vermektedir. NATO’nun provokasyonlarına dair uyarılardan biri Rusya’nın ABD Büyükelçisi Antonov tarafından yapıldı. “Bugün hayali Rus tehdidi bağlamında açıkça görülen bu histeri bence şu anki Ukrayna Devlet Başkanı’nın başarısızlıklarını haklı çıkarma çabasıdır. Rusya, gücünü test etmeye çalışanlar olursa yanıt verir, Ukrayna’da, bizim NATO potansiyelinden korkacağımızı ve karşılık vermeyeceğimizi düşünen gözü kara birinin veya Rus savunmasının gücünü test etmeye çalışacak bir grup savaşçının ortaya çıkabileceği şeklinde tahminler dile getiriliyor” diyen Antonov, böyle bir düşüncenin çok tehlikeli bir yanılgı olacağını dile vurguladı.

Gelişmeler, özellikle emperyalist ülkeler tarafından yalanlar üzerine kurulu saldırganlık ve provokasyonların, bölgedeki emperyalist savaş tehlikesini büyütmeye devam ettiğini gösteriyor.