İçindekiler:

29 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-42

“Restorasyon” ve sol hareket
Düzenin temsilcileri derman olabilir mi?
Asgari ücret mücadele gündemidir
Kur krizi
Körfez şeyhlerinin ayağına düştüler
CHP ve TÜSİAD’ın “Kürt açılımı”
Asgari ücret için çağrılar
Sokaklarda “istifa” sesleri…
Engels, oportünizm ve devrim - A. Eren
Sinbo direnişinde 25 Kasım
Dardanel işçilerine: “Yaparsa işçiler yapar!”
Kadınlar 25 Kasım’da sokaklarda...
Frankfurt’ta 25 Kasım
Avrupa’da pandemide 4. dalga
Burkina Faso’da Fransa karşıtı eylemler
İsviçre’de halk oylaması
Wuppertal’de coşkulu Engels eylemi
Beyaz Adam’ın “adaleti”
Eğitim hayatımızı mahvedenlere karşı...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dardanel işçilerine çağrı:
“Yaparsa bunu işçiler yapar!”

 

Dardanel işçisi kardeşler,

Ağır çalışma ve sömürü koşullarına karşı sesinizi milyonlar duyuyor. Pandemiyi fırsat bilen patronlar iktidarın desteğiyle işçilerin haklarını bir bir gasp ettiler. Dardanel’le gündeme gelen kapalı devre çalışma, “14 günlük kapanma” geçmişin kölelik koşullarının modern yansıması olarak bizlere sunuldu.

Güvencesiz çalışma, her fırsatta kesilen ücretler, göçmen işçilere yapılan zulüm, kameralarla her anımızın gözetlenmesi, iş güvenliğinin hiçe sayılması, özelde kadın işçilerin yaşadığı mobbing, ucuz işgücü olma gibi uygulamalar üretim sürecinin olağan parçası haline getirildi. Nefes almak, dinlenmek, en insani ihtiyaçlarımızı karşılamak lüks oldu.

Sermaye düzeninin kadınlara yıllardır biçtikleri misyon hep aynı olmuş. Üretimin kesintisiz sürmesi, işçi sınıfına yeni hizmetkarlar üretmek, sınıfın devamlılığı söz konusu olduğunda hep kadınlar akla gelmiş. Kutsal analık söylemi her dilde, her ülkede yaygınlaşmış. Savaşlar, kitlesel katliam ve ölümler meydana geldiğinde ise kadınlar isteyerek ya da zorunlu olarak fabrikalara, madenlere gönderilmiş. Çalışma saatleri uzatılarak ücretler düşürülmüş. İşçiler arasındaki ırkçılık körüklenmiş. Şiddet, taciz, hakaret övgüye dönüşmüş adeta. Nazi Almanya’sı 2. Dünya (Emperyalist Paylaşım) Savaşı döneminde benzer çalışma ve yaşam koşullarını dayatmış. Savaşa gidenlerin yerini fabrikalarda kadınlar doldurmuş. Ağırlığını kadın işçilerin oluşturduğu kamplarda işçiler her hak gaspına karşı bir adım öne çıkarak birlikteliklerini, mücadelelerini büyütmüşler. Nazi Almanya’sının saf-arı ırk söylemi ile körüklediği ırkçılığa karşı kadınlar göçmen ve Yahudi kadınların ellerini tutarak kenetlenmişler. Bu kenetlenme Nazi Almanya’sının savaş yenilgisine bir yenisini eklemiş.

Dardanel işçisi kardeşler!

 “Üç çocuk yapın!”, “Analık en güzel kariyerdir!” gibi güzellemelerde bulunan sermaye iktidarı ucuz işgücüne ihtiyaç duyduğunda kadınların çalışması için teşvikler dağıtıyor. Söz konusu işçi kadınların hakları, talepleri olduğunda ise “ekonomiyi birlikte kalkındırma” yalanına başvuruyor. Yaşanan siyasal-ekonomik krizin üstüne pandemi eklenince bizlerin açlığı, yoksulluğu büyüdü. Dardanel’de olduğu gibi pek çok sermayedar ise zenginliğine zenginlik kattı. AKP iktidarının, işçiler açlık-ölüm arasında yaşarken patronlara verdiği teşvikler, yaptığı vergi afları ile kimin yanında olduğunu bir kez daha gördük. Üretimin pek çok alanda hızlanması ile işyerlerinde baskı ve mobbing arttı. Kadınların ev ve iş yaşamı kötüleşti, şiddet her geçen gün tırmandı.

Sorunlar fazlasıyla açık ve çok. İşçi ve emekçilerin, özellikle kadınların maruz kaldıkları bu insanlık dışı uygulamalara karşı kenetlenmeliyiz. İşçi kadınları hor gören, aşağılayan, sağlıksız koşullarda çalışma ve yaşamaya mahkum eden düzene karşı birleşmeli, örgütlenmeliyiz.

Tarih bizlere kadınların neleri başarabildiğini sayısız kez gösterdi. Rusya’daki Ekim Devrimi’nde, İngiltere’de oy hakkı mücadelesinde, Nazi kamplarında işçi kadınlar tarihin öznesi, tarihin değiştirici gücü oldular.

Ekonomik, siyasal bu bataklıktan, çürümüş yoz düzenden kurtulmak için başta Dardanel işçileri olmak üzere tüm işçi-emekçilere ve kadınlara yılmadan, yorulmadan tarihin öznesi olmak düşüyor. Çünkü yaparsa bunu işçiler yapar!

Ümraniye İşçi Emekçi Kadın Komisyonu

 

 

 

 

 

Kadınlar Kadıköy’de buluştu

 

Kadınlar 27 Kasım’da “Eşit, özgür olacağız! Şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya kuracağız” şiarıyla Kadıköy’de bir araya geldi. “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Hükümet istifa!” “Direne direne kazanacağız!” sloganlarının sık sık atıldığı eylemde kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda kadınların ataerkil kapitalist sistemde karşı karşıya kaldığı saldırılara karşı dünyanın pek çok yerinde direndiği belirtildi. AKP iktidarının politikalarının teşhir edildiği konuşmalarda “kapitalizme karşı mücadele” vurgusu öne çıktı.

İEKK adına yapılan konuşmada 25 Kasım’ın tarihine değinilerek şunlar ifade edildi: “Kelebeklerin bizlere bıraktığı bu mirasa en büyük coşkumuzla sarılıyoruz. Trujillo diktatörlüğünden bugüne baskı ve gericilik devam ediyor. Tek adam rejiminin saldırılarından en çok biz işçi-emekçi kadınlar etkileniyoruz. Tek adam rejimi kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikalarını büyük bir pervasızlıkla hayata geçirmeye çalışıyor.”

Fabrika direnişlerinde kadınların ön safta olduğu belirtilen konuşmada “Her türlü saldırıya, gericiliğe, baskıya karşı mücadelemiz devam ediyor. Bizler karşı karşıya olduğumuz saldırının kaynağında bu sömürü düzenin olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Yaşamak için sosyalizm” denildi.

Kürsüden yapılan konuşmalarda pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle kadınların maruz bırakıldığı eşitsizlikler ve haksızlıkların arttığına dikkat çekilerek “Türlü bahanelerle ilk işten çıkarılan, eğitim hayatından ilk koparılan kadınlar oldu. İşçi kadınlarınsa yükleri çocuk ve hasta bakımı, temizlik derken iki kat arttı. İş yerlerinde güvencesizlik, esnek çalışma koşulları, mobbing ve baskılar en çok kadınları etkiledi. Göçmen kadınlar ve LGBTİQ+’lar bu dönemde en çok yalnız bırakılanlar oldu” denildi.

Katledilen kadınların yakınlarının da katıldığı eylemde katledilen kadınların isimleri okunarak “buradayız” diye haykırıldı.

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları’nın destekçi olarak katıldığı eylemde imzacı kurumlar şu şekilde: “Devrimci İşçi Partili Kadınlar, Eşitlik Kadın Örgütü, FKF’li Kadınlar, İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği, Kadın Meclisleri, Kadınlar Direnişte - Özgür Kadın Dayanışması, Kırmızı Gazete, Sosyalist Kadın Hareketi.”