İçindekiler:

26 Mart 2021
Sayı: KB 2021/Özel-12

Saldırganlığa karşı fiili-meşru direniş!
Kürt halkına karşı yoğunlaşan saldırganlık
Newrozlar saldırılara yanıt oldu
Kararname yok hükmündedir!
“İstanbul Sözleşmesi bizimdir!”
Ekonomik reform değil işçi sınıfına saldırı
“Birleşik, kitlesel, mücadeleci 1 Mayıs için”
Rejimin bekası ve derinleşen yoksulluk
Fabrikalarda direnişler ve mücadele sürüyor
Marx ve “yığınların tarihsel girişkenliği” - V. İ. Lenin
Komün’ün anısına - V. İ. Lenin
Vazgeçmiyoruz, aşağı bakmıyoruz!
Boğaziçi direnişi polis terörüne rağmen sürüyor
Üniversite Dayanışmaları buluştu
Batılı emperyalistler “endişeli”!
Mısır’la “normalleşme” çabaları
ABD-Türkiye ilişkileri: S-400 “diken”i
NATO 2030 stratejisi ve kapitalist dünyanın açmazları
Bir direniş manifestosudur Kızıldere!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Newrozlar saldırılara yanıt oldu

 

Newroz coşkusu 20 ve 21 Mart günleri ülkenin dört bir yanında büyürken; sokaklarda, meydanlarda bir araya gelen milyonlar dinci-faşist AKP-MHP iktidarının Kürt halkını ve HDP’yi hedef alan saldırganlığını protesto etti. Milyonlar, halkların kardeşliğini Newroz alanlarında ortaya koydu.

Amed

Coşkulu ve kitlesel Newroz mitinglerinin başında, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Amed Newroz’u geldi, pandemi koşullarına, baskılara ve tehditlere rağmen yüzbinler 21 Mart günü Newroz alanında buluştu. Polis ablukası altında gerçekleşen Amed Newroz’unda, dayatmalara, engellemelere ve gözaltılara rağmen kitleler Kürt ulusal simgelerinin olduğu döviz, flama ve bayraklarla Newroz alanında yerini aldı.

2017 Newrozu’nda polisin katlettiği İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Kemal Kurkut da ölümünü 4. yıldönümünde vurulduğu yerde anıldı. Newroz’un direniş ruhunu yansıtan dövizler, pankartlar taşınırken, kitlelerin alanı doldurmasıyla miting Çerxa Şoreşê marşı ve saygı duruşuyla başladı. Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner açılış konuşmasında Newroz’un direniş olduğu vurgusuyla “Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz pîroz be” dedi.

Konuşmalarla, müzik dinletileriyle halaylar, zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde devam eden mitingde HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel bir konuşma yaptı. “Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında” diyen Güzel, direniş vurgusu yaptı ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına değindi. Erdoğan’ın kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek “Bu karar, kadın katliamını, şiddetini meşrulaştıran bir karardır. Ama bizler sözleşmenin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mitingde HDP adına bir diğer konuşmayı Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı. “HDP halktır, halkı nereye kapatacaksınız” diyen Sancar saldırıların tek hedefinin HDP olmadığına işaret ederek “Türkiye’nin bütün demokrasi güçleri”ne birlikte mücadele çağrısı yaptı. Konuşmasının devamında, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz mesajının arkasında olduklarını ifade eden Sancar, “Kürt sorununda ve diğer bütün sorunlar” için “demokratik çözüm” vurgusu yaptı. Konuşmasında İmralı tecritine, açlık grevlerine değinen, “Kürt ulusal birliği” çağrısı yapan Sancar “Bizi bitirmeye çalışıyorsunuz ama bu ülkeyi yönetmeye geliyoruz. Yolumuzu kapatmaya çalışanlara inat, mutlaka yeni yollar açacağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın, buradaki coşkuyu görsünler, yolları nasıl açacağımızı bilsinler. Demokratik siyaset bitmez, halkın iradesini hiçbir güç bitiremez” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

21 Mart’ta yüz binlerin katıldığı ifade edilen Van mitinginin yanı sıra Iğdır, Malatya, Adıyaman, Bingöl, Şırnak, Ağrı, Antep, Hakkari, Urfa, Bitlis, Muş, Dersim ve Siirt’in aralarında olduğu pek çok kentte Kürt halkı alanları doldurarak HDP’yi kapatma tehditlerine yanıt verdi.

İstanbul

“Newroz Ateşiyle Direnelim, Özgürleşelim” şiarıyla çağrısı yapılan İstanbul Newroz’u 20 Mart’ta Yenikapı miting alanında onbinlerin katılımıyla coşkuyla kutlandı. BDSP flamalarını miting alanına almak istemeyen polis BDSP’lilere saldırdı. Polisin saldırısı çevredekilerin sahiplenmesi ve BDSP’lilerin tutumu ile boşa düşürüldü. Bu saldırının dışında polisin alana gelenlere yönelik engelleme ve dayatmaları olurken 14 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Newroz programı hem Kürtçe hem de Türkçe yapılan sunum ile başlatıldı. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini Halkevleri Genel Başkanı Zeynep Çelik okudu. Kürt halkına dönük saldırganlığın teşhir edildiği açıklamada, baskılara karşı birlik ve dayanışma vurgusuyla “HDP yalnız değildir” denildi. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı da protesto edilerek sözleşmeye sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Konuşmalarla devam eden mitingde HDP İstanbul İl Eş Başkanlarının yanı sıra, Sırrı Süreyya Önder, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Barış Anneleri, Boğaziçi öğrencileri söz aldı. Newroz alanında “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarı ile direnen Sinbo ve SML Etiket direnişçilerinin yanı sıra, açlık grevinde olan tutsaklar da “Biji berxwedana zindana” sloganı ile selamlandı. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajının da okunduğu mitingde son olarak HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşma yaptı. “Denizlerin, Mazlumların, Selahattin Demirtaşların yoldaşları hoşgeldiniz” diye söze başlayan Buldan, AKP iktidarının yanlışlarına değinerek “Türkiye halkları bu yanlışlara seçim sandıklarında cevap verecektir” dedi. “Beyler, efendiler son sözü kadınlar söyler. İstanbul Sözleşmesi kadınlar bitirmeden bitirilmeyecek bir anlaşmadır. İptal kararını tanımıyoruz.” diyen Buldan’ın ardından miting, müzik dinletisiyle hep bir ağızdan türküler söylenerek, zılgıtlar ve halaylarla son buldu.

Ankara

Ankara Newroz’u 21 Mart’ta Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısı ile Anıtpark’ta gerçekleşti. Alana girişler esnasında BDSP’nin pankart ve flamalarına polis tarafından el koyulmak istendi. BDSP’nin kararlı tutumu ile bu yasakçı tutum boşa düşürüldü.

Saygı duruşu ile başlayan miting Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan konuşma ile devam etti. Ülkedeki tablo özetlenerek başlayan konuşmada AKP-MHP iktidarının HDP’ye saldırılarına değinilerek “Bizler gücümüzü de meşruiyetimizi de, Newroz alanına akın eden milyonlardan alıyoruz” denildi.

Ankara Kadın Platformu adına da açıklama yapılarak “Erkek şiddetine karşı İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Bu sözleşme bir lütuf değil, mücadele ile kazanılmış bir haktır. Bu karar yok hükmündedir. Bu saldırılara karşı mücadelemizle dünyayı yerinden oynatacağız” denildi. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun da konuşma yaptığı mitingde, dinci-faşist rejimin saldırısına hedef olan HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun alana girişi polis tarafından engellendi. Buna karşın telefon üzerinden kitlelere seslenen Gergerlioğlu, “Kaç gündür bir ortaoyunu izliyorsunuz. Bu ülkeye barış gelmesini istediğimiz için yalanla, dolanla vekilliğimiz elimizden alındı. Ama biz koltukların değil sizin gönlünüzün vekiliyiz” dedi. “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği, berxwedan Jiyan, Newroz Piroz be” diyen Gergerlioğlu, “Bu engeller bizi birbirimizden ayıramaz, zindana koyarlar, mahkemeye çıkarırlar ama biz halkın vekiliyiz” ifadeleriyle sözlerini bitirdi. Ardından sanatçı Ahmet Şiyar’ın söylediği türkülerle miting noktalandı.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda binlerin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz mitinginin yanı sıra Bursa, Kocaeli, Kayseri, Mersin, Muğla, Çanakkale, Tekirdağ, Çorum ve Antalya’nın da aralarında olduğu 65 kentte Newroz kutlandı.