14 Ağustos 2020
Sayı: KB 2020/Özel-9

Krizin faturasını sermaye iktidarına ödetmek için…
“Şahlanma” vaatleri çöktü...
İstanbul Sözleşmesi tartışmaları sürüyor...
“Onların direncine ses olmamız gerekiyor”
AKP iktidarının koronavirüsle “savaşı”
Sağlığımız ve geleceğimiz için mücadeleye!
Fabrikalar işçiler için ölüm kampı!
Sınıfa vurulmak istenen yeni pranga
İşçi kardeşim sınıfını bil, safa gel!
DİSK TEKSTİL sermayeye hizmete devam ediyor
Beyrut felaketinin ardından Lübnan
İsrail ve BAE arasında “normalleşme” anlaşması
TSK saldırısında Iraklı iki komutan öldürüldü
İran’da işçiler ayakta…
Pandeminin iki yüzü...
Fransa işçi sınıfı yeni saldırılarla karşı karşıya
İşsizliğe ve geleceksizliğe karşı örgütlü mücadeleye!
Parasız eğitim hakkımız için!..
“İstanbul Sözleşmesi” yaşatır mı?
İnternet ve ağ tarafsızlığı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

TSK saldırısında Iraklı iki komutan öldürüldü

 

AKP-MHP iktidarının “terör” demagojisiyle sürdürdüğü savaş ve saldırganlık politikaları devam ediyor. Rojava’da emperyalistlerden alınan icazetle sürdürülen işgallerle birlikte Güney Kürdistan’da karadan ve havadan devam eden saldırıların faturası kabarıyor. Özellikle son 5 yıldır ülkede katliamlar, ekonomik kriz ve artan sefalet olarak tüm faturası halka çıkarılan savaş politikaları, bölgede de yeni çatışmaların altını oyuyor.

Türk sermaye devletinin büyük ölçüde güç gösterisi ve provakatif saldırılar olarak sürdürdüğü Güney Kürdistan’a yönelik savaşta 11 Ağustos günü de Iraklı komutanların bulunduğu bir araç bombalandı.

Irak Basın ve Enformasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, SİHA’lar tarafından hedef alınan araçta 2. Tugay komutanı Mihemed Reşid ile 3. Tugay komutanı Zübeyr Hali’nin öldürüldüğü belirtildi. Aracı kullanan askerin de yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Saldırıyla ilgili Rûdaw’da yer alan haberlere göre, saldırının Soran ilçesinin Sidekan Nahiyesinin Bradost bölgesinde “PKK ile Iraklı kolluk güçleri arasındaki toplantıyı” hedef aldığı iddia edildi. Haberlerde Iraklı komutanların yanı sıra 2 Kürt komutanın da öldüğü iddia edildi. PKK ile Irak sınır muhafızları arasında önceki gün yaşanan çatışmaların ardından Irak ordusu komutanlarının “PKK ile toplantı yapmak için bölgeye gittiği” ileri sürüldü.

Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’nin açıklamasında, “Bugün öğleden sonra saat 2:45’te Federal hükümete bağlı sınır muhafız güçleri yerleşim yerleri üzerindeki tehlikeyi uzaklaştırmak amacıyla sınır noktalarındaki meydana gelen boşluğu doldurmak için çalışırken, Türkiye savaş uçağı tarafından bir araçları hedef alındı. Maalesef 2. Sınır Tümen Komutanı Albay Muhammed Reşid Süleyman ve 2. Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin şehit oldu. Ayrıca Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan da yaralandı” bilgisi verildi. Ayrıca “PKK ve Türkiye’nin savaş ve çekişmelerini Kürdistan Bölgesi ve Irak sınırlarının dışına taşımaları ve halkımızı kurban etmemeleri gerektiğini tekrarlıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Irak’tan Türkiye’ye nota

Irak hükümetinin ertesi gün yaptığı yazılı açıklamada “Irak, topraklarında bulunan Kürdistan bölgesindeki Erbil vilayetine bağlı Sidekan alanına insansız hava aracı ile Türkiye tarafından gerçekleştirilen ve kahraman Irak ordusundan iki komutan ve bir askerin ölümüne sebep olan açık saldırıyı reddeder ve şiddetle mahkum eder” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada saldırının ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek saldırının ülkeler arası ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşme ve yasaların ihlali olduğu ifade edildi. Saldırının iyi komşuluk prensibiyle çeliştiği vurgulandı.

Irak hükümetinin açıklamasında “Bu tarz eylemlerin devamının ve sınır ihlalinin durmasına, Türkiye askeri güçlerinin sınırlarımızın içinden geri çekilmelerine yönelik Irak’ın taleplerinin gerçekleştirilmemesi, iki ülke arasındaki işbirliğinin çeşitli seviyelerde gözden geçirilmesini gerektirir” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Irak’ın topraklarının hiçbir komşu ülkenin zarar görmesi için karargah ya da koridor olarak kullanılamayacağı ve Irak topraklarının dış güçlerin çekişme ve yerleşme yeri olamayacağı vurgulandı.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 13 Ağustos Perşembe için planlanan ziyaretinin iptal edildiği duyurulan açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı’nın Türkiye Büyükelçisini davet ederek ülkelerine yapılan saldırıyı ve ihlalleri şiddetle protesto eden mektubu iletecekleri bilgisi paylaşıldı.

Türkiye’den pişkince yanıt

Irak’tan gelen notaya Dışişleri Bakanlığı saldırgan ve pişkin bir açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada “PKK’nin Irak’ın egemenliği, toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına meydan okuduğu” öne sürülerek Irak’ın saldırılara ortak olması gerektiği iddia edildi ve bu yönde işbirliği çağrısı yapıldı.

Devamında saldırganlığı tırmandırma tehdidi şöyle dile getirildi: “Irak’taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde ülkemiz sınırlarının güvenliği için nerede olursa olsun gerekli göreceği tedbirleri şimdiye kadar olduğu gibi almakta kararlıdır.”

 

 

 

 

 

Belarus’ta protestolar: Muhalefet lideri Litvanya’ya sığındı

 

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, 26 yıldan beri görevde olan Alexander Lukaşenko’nun kazandığı ilan edildi. Resmi açıklamaya göre oyların %80’ini Lukaşenko aldı. Resmi sonuçların “düzmece” olduğu iddia eden muhalefet ise sokaklara çıkarak Lukaşenko’nun çekilmesini istedi.

Muhalefetin dün örgütlediği eylemlere kolluk kuvvetleri saldırmış, yer yer çatışmalar çıkmış, polisin binlerce kişiyi gözaltına aldığı iddia edilmişti. Die Zeit’ın haberine göre muhalefet lideri Svetlana Tichanovskaya, Belarus’taki protestoların ortasında ülkesini terk edip Litvanya’a sığındı. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter hesabından “muhalefet lideri Litvanya’ya geldi ve güvende” duyurusunu yaptı.

Tichanovskaya, önceki gün düzenlediği basın toplantısında ülkede kalıp savaşmaya devam edeceğini söylemişti. Ancak görevdeki Lukaşenko’nun etrafındaki güvenlik güçleri tarafından tehdit edildiğini hissettiğini açıkladı. Bir süre kendisine ulaşılmayan muhalefet lideri sonradan YouTube’dan yayınlanan video aracılığıyla, “Çok zor bir karar verdim. Bu, tamamen bağımsız olarak verdiğim bir karar” açıklamasında bulundu.

Tichanovskaya’nın seçim öncesi mitinglerinde çok popüler olduğu söyleniyordu. Buna rağmen resmi sonuçlara göre aldığı oy oranı %10’un altında kaldı. 37 yaşındaki Tichanovskaya, Pazartesi günü kendisini seçim galibi ilan etmiş ve Lukashenko’yu çekilmeye çağırmıştı. Oyların yeniden sayılması için de seçim komisyonuna resmi olarak başvurmuştu.

Tichanovskaya, daha önce çocuklarını da ülke dışına çıkarmıştı. Hükümeti eleştiren bir blog yazarı olan kocası Sergej Tichanowski halen gözaltında bulunuyor.