28 Aralık 2018
Sayı: SYKB 2018/01 (49)

Düzenin açmazları, sınıf mücadelesinin olanakları
Burjuva hukukun dayanılmaz hafifliği!
Hak sokakta kazanılır, güç birlikten alınır!
Türkiye işgal ve “ABD’nin yerini doldurma” heveslisi
Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı!
Asgari ücrete AGİ dahil edilir mi?
Kriz derinleşiyor, işsizlik büyüyor
2018’de işçi ve emekçiler eylemdeydi
2018 yılının siyasal tablosundan yansıyanlar
Avrupa Birliği: “Refah toplumları”ndan sefalete
2018’de dünya sınıf ve kitle hareketi
İşgalci Amerikan ordusunun Suriye’den çekilmesi üzerine
Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyelim!
Güvenli ve nitelikli barınma hakkı sağlansın!
Roboski Katliamı 8. yılında!
Gustave Courbet: Bir komünar, bir ressam!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı!

İnsanca yaşamaya yeten ücret için mücadeleye!


Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) temsilcileri, hükümet temsilcileri ve patronların uşağı olan Türk-İş yöneticilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılı zam miktarını belirledi.

Son yapılan zam oranıyla asgari ücret 1.828 TL oldu. AGİ miktarlarını da ekleyerek asgari ücreti 2.020 TL olarak sunuyorlar. İşçi ve emekçilerde algı yanılsaması yaratmaya çalışıyorlar.

Yeni belirlenen asgari ücret miktarı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bir kişinin geçimi için belirlediği (2.213 TL) asgari geçim miktarının dahi altında kaldı. Buna rağmen işbirlikçi sendika yöneticilerinin de oyuyla asgari ücret zam oranı oy birliğiyle kabul edilmiş oldu.

Sermayenin hizmetindeki hükümet yetkilileri ve işbirlikçi sendikacılar belirlenen ücreti önemli bir kazanım olarak sunuyorlar. Yeni belirlenen asgari ücretin ilanıyla eş zamanlı olarak hükümet yetkilileri doğalgaz, su vb. gibi temel tüketim ürünlerinde indirime gidileceğini açıklamış bulunuyorlar. Son 1 yılda temel tüketim ürünlerine %100’den fazla zam yapılırken %10’luk bir indirim miktarı yapacaklarını açıklayarak işçi ve emekçileri kandırmaya çalışıyorlar. Açıklanan indirim oranı da bir dizi ekonomik veri ile birlikte ele alındığında gerçeği yansıtmıyor. Tüm bunların sermaye hükümetinin seçim öncesi işçi ve emekçileri kandırmak için hayata geçirdiği yalan ve sahtekârca uygulamalar olduğu açıktır.

Kardeşler;

Göstermelik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işçilerin lehine bir karar almasını beklemek, ölüyü diriltmekten daha da imkânsız bir durumdur. İnsanca yaşamaya yeten ücret ancak işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesiyle elde edilebilir.

Göstermelik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği açlık sınırının altındaki ücreti kabul etmeyelim. Yalanlara kanmayalım. Milyonlarca işçi ve emekçiye 1828 TL’yi reva görenlerden hesap soralım. Fabrikalarda ve sanayi havzalarında bir araya gelerek 2019 yılı ücret artışını kendimiz belirleyelim. Bizler adına kapitalistlerin ve asgari ücretin en az 15 katı maaş alan sendika ağalarının aldıkları kararları yırtıp atalım. Kendi geleceğimizi kendi elimize alalım.

Bizler birlik olursak, komitelerimizi kurarsak, kendi taleplerimizi belirleyip mücadele edersek, kazanırız. Bizlere açlık, yoksulluk, sefalet dayatanlardan hesap sorabiliriz. İnsanca yaşamaya yeten ücret ve çalışma koşullarını elde etmenin başka yolu yok.

Bütün işçi ve emekçi kardeşlerimizi en temel taleplerimizi elde etmek için mücadeleye davet ediyoruz.

* İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf ücret!

* İşten atmalar yasaklansın!

* Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!

* 7 saatlik iş günü, 35 saatlik çalışma haftası!

* Her türlü kuralsız, esnek çalışma biçimleri vb. yasaklansın!

* Kıdem tazminatıma dokunma!

* Örgütlenmeye yönelik engeller kaldırılsın, baskı, saldırılar son bulsun!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu

 

 

 

 

Asgari ücret belirlendi: Sefalete devam!”

 

2019 yılı için asgari ücretin belirlenmesi üzerine açıklama yapan Metal İşçileri Birliği (MİB), 2.020 TL olduğu söylenen asgari ücretin, 1.828 TL’nin üzerine eklenen AGİ ile birlikte 2.020 TL olduğuna dikkat çekti. Açlık sınırının 1.943 TL, yoksulluk sınırının ise 6.328 lira olduğu hatırlatılan açıklamada, medyada haftalardır 2.000 TL’nin altında rakamlardan bahsedilerek asgari ücretin 2.020 TL olarak belirlenmesi “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” olarak nitelendirildi.

Sözde işçiler adına masaya oturan Türk-İş rakamdan memnunuz diyerek bir kazanım havası yaratmaya çalışıyor. Sermaye cephesi ise beklentilerimizin üstünde diyerek sanki sermayeden çok fazla pay koparılmış havası yaratılmasına zemin hazırlıyor. Bu havayı da, Erdoğan AKP’si asgari ücreti biz buralara getirdik diyerek kullanıyor” ifadeleriyle süren açıklamada şuna dikkat çekildi: “Sermaye devletinin bütün vergi yükü işçi-emekçilerin sırtındadır. “Vergiden muaf ücret!” talebimiz halen günceldir. Daha ücretlerimizi almadan gelir vergisi kesilmektedir. Ancak sermayedarlara vergi indirimleri, vergi afları, teşvikler verilmektedir. Ülkede toplanan vergilerin %74’ünü emeğiyle geçinenler ödemektedir. Bu adaletsizlik devam ettiği sürece asgari ücret sefalet ücreti olmaya devam edecektir.”

Açıklamada son olarak şunlar söylendi:

Asgari ücret belirlendi ancak bu her şeyin sonu değildir. Maaşlarımızın belirlendiği anlamına gelmemektedir. Maaşlarımızın bu rakamın altında olmayacağı anlamına gelmektedir. Daha fazlasını birlik olursak, örgütlenirsek, bir sınıf olarak patronların karşısına dikilirsek alabiliriz. Metal İşçileri Birliği olarak haklarımız ve taleplerimiz için örgütlenme çağrımızı yineliyor, birlikler-komiteler kurmaya çağırıyoruz. Taleplerimiz etrafında birleşelim, kenetlenelim, örgütlenelim!

Asgari değil, insanca yaşam hakkımızdır. Bütün zenginlikleri yaratan ellerimiz kırıntıları değil, dünyayı hak etmektedir. Bu zenginlikleri yaratan ellerimiz birlik olursa, sıkılı bir yumruk gibi kenetlenirse bizden çaldıklarını geri almasını da bilir. Unutmayalım ki, kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Yoksulluğumuzdan ve zincirlerimizden başka…

Asgari değil, insanca yaşam!

Vergiden muaf ücret istiyoruz!

İşten atmalar yasaklansın!

Artan oranlı servet vergisi getirilsin!

Yapılan zamlar geri çekilsin!”

 

 

 

 

Asgari ücretli işçiden yapılan kesintiler

 

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile net 2.020 TL, brüt 2.558 TL olarak açıklanan asgari ücrette işçiden yapılan kesintiler şu şekilde:

2018’de asgari ücretlinin günlük 67,65 TL olan brüt ücreti 2019 yılında 85,27 TL olacak.

2018’de asgari ücretlinin aylık 2.029,50 TL olan brüt ücreti 2019 yılında 2.558,00 TL olacak.

Asgari ücretliden kesilen Damga Vergisi 15,40 TL iken 2019’da 19,42 TL olacak.

İşçiden kesilen Gelir Vergisi ise 258,76 TL’den 326,15 TL’ye çıkacak.

SGK prim kesintisi ise 284,13 TL’den 358,12 TL’ye yükselecek.

İşsizlik Sigortası Kesintisi 20,30 TL’den 25,58 TL’ye çıkacak.

AGİ hariç net asgari ücret 2018’de 1.450,91 TL iken 2019’da 1.828,74 TL olacak.

AGİ dahil 2019’da asgari ücret 2.020,59 TL olacak.