21 Aralık 2018
Sayı: SİKB 2018/01 (48)

Kriz ve mücadele
Sermayenin saldırıları ve sınıfa siyasal müdahalenin önemi
Sarayın savaş tamtamları yeniden çalıyor!
İnsan canının ranta kurban gittiği ülke
Asgari ücrete sefalet zammı pazarlıkları
Vergi oyunlarıyla asgari ücretliye yine sefalet dayatılacak
Asgari ücrette “orta oyunu” başladı... Asgari değil, insanca yaşam!
Petrokimya iş kolunda sözleşme süreci üzerine...
DEV TEKSTİL Aralık ayı GMYK sonuç bildirgesi
Tekstilde TİS süreci ve tekstil işçilerinin görevleri
Kıdem hakkından vazgeçmiyoruz!
“Kıdem tazminatının gaspı daha fazla kölelik, örgütsüzlük ve iş cinayetidir!”
Ekol’den atılan işçiler: Tek çözüm yolu birlik olmak!
Yemen’de kısmi anlaşma sağlandı, direniş devam ediyor!
Sarı Yelekliler eylemi 5. haftasını geride bıraktı
Ampul, naylon ve kapitalizm - M. İlkan
Kadına şiddeti yok etmenin yolu... Suç üreten düzeni ortadan kaldırmalı!
DGB ve DLB Erdal Eren’i andı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sarı Yelekliler eylemi 5. haftasını geride bıraktı

 

Ağır vergilere, düşük ücretlere, sosyal adaletsizliğe karşı ücretlerin arttırılması, alım gücünün yükseltilmesi gibi taleplerle 17 Kasım’da başlayıp her kesimden insanın desteğini alan Sarı Yelekliler hareketi 1. ayını geride bırakırken, Macron ve hükümeti hareketi bitirebilmek için elinden gelen her türlü imkanı ve baskı aygıtını kullanıyor. Hafta arası otoyollarda, şehir giriş ve çıkışlarında, döner kavşaklarda blokaj ve trafiği yavaşlatma eylemleri sürerken, her Cumartesi için ise Paris’e kitlesel çıkartma hareketi düzenleniyor.

15 Aralık günü bu eylemlerden 5.’si “Hareket 5 Champs Elysée’ye” şiarıyla gerçekleşti. Eylem için Fransa’nın dört bir yanından otobüs ve trenlerle başkent Paris’e hareket edilirken, trenle gelenlerin tren garlarında, otobüsle gelenlerin ise geldikleri kentlerin çıkışında, otoyol gişelerinde ya da Paris girişinde oluşturulan kontrol noktaları gibi birçok engelle Paris’e girmeleri önlenmeye çalışıldı.

Paris’e girebilenler ya da Paris ve bölgesinde yaşayanlar için de durum pek farklı değildi. Toplu taşıma araçlarından metro RER ve otobüs hatları büyük ölçüde durdurularak kitlenin eylem alanlarına ulaşması engellendi. 15 Aralık Cumartesi günü için eylem çağrılarının yapıldığı Champs Elysée, Bastille, St Lazare, Opera alanlarına ulaşım sağlayan 50’nin üzerinde metro istasyonu kapatılmıştı.

Sarı Yelekliler hareketinde eylemlere katılımda her ne kadar belirli bir düşüş yaşansa da katılım azımsanmayacak düzeydeydi. Düşüş büyük ölçüde eylemler karşısında çaresiz kalınarak tren ve otobüslerin başkente girmemesi için polis ve jandarma güçlerinin seferber edilmesi sonucuydu. Ağır silahlarını ve zırhlı araçlarını devreye koyan, azgınca saldırmaktan geri durmayan, işçi ve emekçilerin, öğrencilerin sokaklara çıkmasını engellemek için her yolu deneyen hükümet şimdi de yollarda, otoyollarda ve kavşaklarda bulunan blokaj noktalarını güç kullanarak kaldırmakla tehdit ediyor. Bazı noktalarda polis saldırısı yaşandığı basına yansıyor. Beraberinde “harekette düşüş başladı” haberleri yayılıyor. Hareketin nereye kadar gideceğini kestirmek zor ama ortaya çıkan bir gerçek var ki o da artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği. 22 Aralık Cumartesi günü 6.’sı gerçekleşecek olan eylem de hareketin durumunu gösterecek.

Polis ablukası ve yer yer gerçekleşen saldırılarına rağmen kitlenin 15 Aralık günkü eylemi gündemini oluşturan “Macron demission! (Macron istifa!)”, “RİC-Referandum İnitiative Citoyenne”, “Halkın geleceğine halkın karar vermesi için referandum halk inisiyatifi” talebi pankart, döviz ve yapılan konuşmalarda ön plandaydı. Champs Elysée, Opera ve St Lazare bölgesinde yaşanan polis ve jandarma ablukasına rağmen kitle Paris’in büyük bir bölgesini eylem alanına çevirdi. Polis kuşatmasında küçük gruplara ayrılarak ara sokaklara dağılan kitleler başka caddeler üzerinde yeniden toparlanarak ablukayı büyük ölçüde boşa çıkardı. Fransa’nın diğer kentlerinde yaşananlar da Paris’te yaşananlardan farklı değildi. Cumartesi eylemlere azgınca saldıran sermaye devleti şimdi de 17 Kasım’dan beri kavşaklarda, yollarda ve otoyollarda kurulu olan blokaj noktalarına yönelik saldırıları gündemine aldı. Bazı yerlerde gerçekleşen saldırıların ardından yeniden blokajlar da kuruluyor. Birçok kentte ise yeniden yapılanma, hareketin yeni tarzı ve eylem biçimleri üzerine tartışmalar oluşturulan halk meclislerinde sürüyor. Sarı Yelekliler eylemleri devam ederken, eğitimde uygulanmak istenen reformlara karşı birçok lisede blokaj eylemleri de sürüyor.

CGT sendikası 18 Aralık Salı günü için patronların sendikası MEDEF önüne eylem çağrısı yaptı. Sendika 1800 avro asgari ücret, 32 saat çalışma haftası, ücrette kadın erkek eşitliği, emeklilik yaşının 60’a indirilmesi, emeklilik maaşlarının yükseltilmesi, servet vergisinin yeniden getirilmesi taleplerini öne sürüyor.

Kızıl Bayrak / Paris

 

 

 

 

Sarı Yeleklilere saldıran polislere ikramiye

 

Fransa sermaye devleti, sosyal taleplerle 17 Kasım’dan bu yana eylemler gerçekleştiren Sarı Yeleklilerin taleplerine çok sınırlı cevaplar verirken, eylemlerde terör estiren polislerine ikramiye verecek.

Sarı Yelekliler eylemlerinde görev yapan polis ve diğer kolluk kuvvetlerine 300 avro ikramiye verileceği duyuruldu. 111 bin polise verilecek ikramiyenin toplamı 33 milyon avroyu bulacak. Eylemlerde görev yapan 5 bin idari personele de 200 avro ikramiye verilmesi talep edildi.

Macron yönetimi, Sarı Yelekliler’le görüşme ve sonrasındaki açıklamalarıyla “halkın taleplerine cevap verecekleri” pozlarına bürünürken, eylem taleplerinin büyük çoğunluğunu hiçe saymıştı.

Eylemlerin başlamasına vesile olan akaryakıt zammını 2019 yılında devreye sokmaktan geri adım atılırken, asgari ücrete de talebin çok altında olarak 100 avro zam yapılacağı duyurulmuştu.