6 Temmuz 2018
Sayı: KB 2018/26

Tek adam rejimi krizlerle başladı
Seçimler, demokrasi ve düzen muhalefeti
“Köpekbalığı uçar mı?”
İşçi sınıfıyla yola devam!
Çocuğa yönelik şiddet ve cinsel istismar düzeni
Zorlu dönemde zorlu bir yürüyüş bekliyor
Yıllık enflasyon Haziran’da rekor kırdı: Yüzde 15’i geçti!
Hak gasplarına, işten atmaya karşı grev ve direnişler sürüyor
Mata Otomotiv’de sendika işbirliğiyle öncü işçiler atıldı
“Yaşananlar işçi demokrasisinin önemini gösteriyor!”
Tarihsel temelleriyle Türkiye’de dinsel gericilik - H. Fırat
Almanya’da “Yeni Polis Yasası”
Ortadoğu’da emperyalist yıkım
Son AB zirvesi: Mültecilere karşı yeni saldırı dalgası
Emperyalist kapitalizm ve mülteci sorunu
İran’a emperyalist kuşatmanın bedelini emekçiler ödüyor
Son dönemin halk hareketleri üzerine
Haziran ayında 39 kadın öldürüldü
Emekçilerin sesi, ışığı, yumruğu: Rıfat Ilgaz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Haziran ayında 39 kadın öldürüldü

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2018 yılı Haziran ayına ilişkin kadın cinayeti, şiddet ve tacize ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

2018 yılının Haziran ayında 39 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti” denilen raporda cinsel şiddet ve çocuk istismarı olaylarının ortaya çıkması için şikayet olması gerektiği, bu olmadığı yerde de şiddet ve istismara ilişkin yeterli verinin elde edilemediği belirtildi. Ayrıca yetkili mercilerin bu konuda üzerine düşeni yapmaktan kaçındığı ifade edildi.

Kadınlar yakınları tarafından öldürülmeye devam ediliyor

Haziran ayında kadınların 9’u şüpheli ölümle hayatlarından oldu, 18’i tespit edilemedi, 5’i kendi hayatına dair karar almak isterken, 4’ü boşanmak, 2’si ayrılmak istediği ve 1’i başka bir kadını korumak istediği için öldürüldü.
Kadınlar yakınları tarafından öldürülmeye devam ediyor. Bu ay kadın cinayetlerinden 14’ünün faili tespit edilemezken, 11’i evli olduğu erkek tarafından, 5’i akrabası, 3’ü imam nikahlı olduğu erkek, 2’si boşandığı erkek, 2’si erkek arkadaşı, 1’i oğlu ve 1’i babası tarafından öldürüldü.
Öldürülen kadınların 9’u 36-65 yaş aralığındayken, 6’sı 26-35 yaş arasında, 6’sı 19-25 yaş arasında.
İzmir’de 19 yaşındaki Yusufcan Ö., kendisinden ayrılmak isteyen M.Y’nin evine gidip bıçakla saldırıda bulundu; kızını korumak isteyen M.Y’nin annesi Fadime Y. saldırı sonucu hayatını kaybetti.
İstanbul’da 21 yaşındaki Meryem Aydoğdu, imam nikahlı olduğu Ömer Varol tarafından ayrılmak istediği için ateşli silahla öldürüldü.
Bu ay içerisinde kadın cinayetinin en çok işlendiği iller: İstanbul’da 4, Antalya’da 4, Bursa’da 3, İzmir’de 3, Muğla’da 3 olarak açıklandı.

En az 24 çocuk istismara maruz kaldı

Haziran ayında 24 çocuğun istismara maruz kaldığı belirtildi. Gündeme gelen çocukların kaybolmasıyla ilgili ise; “8 yaşındaki Eylül Yağlıkara’nın cansız bedeni istismara uğramış ve bir elektrik direğine gömülü halde bulundu. 
2 yaşındaki Ecrin Ergün ise babası tarafından öldürüldü. Şiddetin boyutu artarken korunamayan sadece kadınlar değil çocuklar da oldu.
Basından öğrendiğimiz kadarıyla bu ay çocukların 10’u tanımadığı kişiler, 5’i akrabası, 4’ü öğretmeni, 1’i patronu, 4’ü tanıdığı kişiler tarafından istismara uğradı.
İstanbul’da 10 yaşındaki K.C, dayısının arkadaşı olan Hayri A. tarafından kamusal alanda tecavüze uğradı. Hayri A.’nın bundan önce de çocuk istismarı suçundan 2013 senesinde hüküm giydiği ve denetimli serbestlikten faydalandığı öğrenildi”
denildi.

22 kadına cinsel şiddet uygulandı

Basından alınan bilgilere göre, 2018 Haziran ayında 22 kadına cinsel şiddet uygulandı.

Kadınların 19’u tanımadığı, 1’i akrabası, 1’i öğretmeni ve 1’i tanıdığı erkekler tarafından cinsel şiddete maruz kaldı.
Kocaeli’nde 17 yaşında bir genç kadın olan E.A.’ya yirmiden fazla erkeğin tecavüz ettiği iddia edildi. Tıbbi kontrol sonrası 24 kişi gözaltında alındı, soruşturma başlatıldı.

 

 

 

 

Kadın tutsaklar 5 aydır görüşe çıkarılmıyor

 

Sermaye devletinin hapishanelerdeki keyfi baskılarının ve saldırılarının arkası kesilmiyor. Tutsaklar haklarının gasp edilmesine mücadeleyle yanıt verirken, sermaye devleti ve hapishane idareleri, saldırılarını tırmandırarak mücadeleyi ezmeye, sindirmeye çalışıyor.

Son olarak da Bayburt M Tipi Hapishanesi’nde keyfi dayatmaları kabul etmeyen kadın tutsaklar yeni yasak ve cezalarla karşı karşıya kaldı. Kadın tutsakların 5 aydır görüşe çıkarılmadığı, onlarca günlük hücre cezaları verildiği bildirildi.

Tutsakların maruz kaldığı saldırıyla ilgili bilgi veren avukatlar, görüşe çıkarılırken tutsakların keyfi arama dayatmalarıyla karşılaştığından bahsetti. Gardiyanların bu dayatmalarını kabul etmeyen tutsakların ise görüşe çıkarılmadığı bildirildi. 5 aydır tutsakların görüşe çıkarılmadığını belirten avukatlar, gardiyanların keyfi bir şekilde ayakkabıları çıkartma ve arama dayatmasında bulunduğunu anlattı.

29 Haziran günü de benzer dayatmaların olduğunu söyleyen avukatlar, görüşçülerin “görüş olmazsa gitmeyiz” diye diretmesinin ve ziyaretçilerin çok olmasının sonucunda tutsakların terlikle görüşe çıkabildiğini belirtti.

Avukatlar ayrıca, tutsakların her gün ayakta sayıma zorlandığını ve bunu kabul etmeyen tutsakların da hücre cezasıyla karşılaştığını söyledi. Bir haftada 3 gün hücre cezası uygulandığını ifade eden avukatlar “Her kadın arkadaşın onlarca gün hücre cezası var” dedi.

Hapishanedeki ihlallerin çokluğuna dikkat çeken kadın tutsaklar, koğuşlarda sayının çok olduğunu, yerde yatmak zorunda kaldıklarını ve bir koğuşun da boşaltılarak hücreye dönüştürüldüğünü aktardı. Tutsaklar, dışarıda kamuoyu oluşturma ve bu ihlallere karşı duyarlılık çağrısı yaptı.

 

 

 

 

Kadıköy’de Flormar’a boykot, direnişe destek

 

Flormar’da 120 işçinin sendikalaştığı için işten atılmasına karşı başlayan boykot eylemleri devam ediyor.

Yoğurtçu Kadın Forumu da 2 Temmuz günü Kadıköy’de Yves Rocher ve Flormar önünde gerçekleştirdiği boykot çağrısıyla Flormar direnişçileriyle dayanışmayı sürdürdü.

Saat 19.30’da Yves Rocher önünde toplanan kadınlar açtıkları dövizlerle Flormar işçilerinin işe geri alınmasını ve taleplerinin kabul edilmesini istediler.

Forum adına konuşan Selin Top, Flormar’da 120 işçinin işten atıldığını belirterek “Flormar’dan alışveriş yapmak işçilerin işten atılmasına ortak olmaktır” dedi.

Flormar işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduklarını göstermek için boykot eylemini gerçekleştirdiklerini belirten Top, Flormar’da kadın işçilerin eşit işe eşit ücret alamadıklarını ve haklarını alamadıklarını söyledi.

Anayasal hakkını kullanan işçilerin işten çıkarılmasının bir suç olduğunu belirterek Yves Rocher’un bu tablo karşısında sessiz kalmasına tepki gösteren Top, “120 işçi işlerine dönene kadar biz de boykotu sürdüreceğiz” dedi.

Buradaki açıklamanın ardından bir süre bekleyişi sürdüren kadınlar ardından yakındaki Flormar mağazasının önüne geçerek burada da boykot çağrısını sürdürdü.