29 Haziran 2018
Sayı: KB 2018/25

Sermayenin diktatörlüğüne ve diktatörüne karşı mücadeleye!
Şaibeli seçimler zincirinde yeni halka!
Reformist solun ilk seçim değerlendirmeleri
Atı alan Fırat’ı geçemedi!
Seçim hileleri 24 Haziran’da da devredeydi
Hapishanelerde hücre saldırısının yolunu düzleyen saldırılar
Neo-liberal tarım politikalarının yarattığı tablo
Çözüm işçi iktidarında!
İstanbul’da direnen KESK’li emekçilerden açıklama
Derby işgali 50. yılında!
Karl Marks’ın 200. Doğum Yılı… / 2
‘İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali’ gerçekleşti!
Avrupa’dan ilk seçim açıklamaları: Ne özgür ne de adil!
Dünyadan kısa kısa…
Türkiye IMF kapısına doğru yol alıyor
Şenyaşar: Dövdüler, bıçakladılar, kurşun sıktılar ölü taklidi yaptım
Kocaeli’nin 24 Haziran seçimi
Sermayenin öğrettiği çaresizlik
İşçi sınıfı bu oyunu bozmalı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan kısa kısa…

 

Dünya genelinde emperyalistlerin hegemonya mücadelesi farklı adımlarla devam ederken kriz, işgal vb. saldırılar ise protestolarla karşılanıyor.

Irak’tan işgal açıklaması: Her türlü saldırganlığı reddediyoruz!

İşgal saldırılarına karşı 24 Haziran akşamı Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin başkanlığında toplanan bakanlar kurulu saldırıların önlenmesi için bir dizi karar aldı. Başbakanlık ofisi tarafından yapılan açıklamada toplantıda Türkiye’nin işgal saldırısının değerlendirildiği açıklandı.

Açıklamada Irak topraklarındaki herhangi bir saldırganlığın reddedilmesi ve sınırların korunması için bir dizi karar alındığı belirtilerek çeşitli komitelerin hazırlayacağı raporların ele alınacağı söylendi.

Öte yandan, Haziran başında Süleymaniye’de oluşturulan ‘İşgale Karşı Ulusal Cephe’ Bağdat’a heyet göndereceklerini belirtti.

Ayrıca 25 Haziran’da Minbic’te işgal saldırısı protesto edildi. Minbicliler ve buraya göç eden yüzlerce Bablı’nın katıldığı eylemde Minbic Askeri Meclisi ve Bab Askeri Meclisi bayrakları taşındı. Yapılan yürüyüşte “Kahrolsun faşist Erdoğan!”, “Türkiye işgaline hayır!”, “Suriye halkları birdir!” sloganları atıldı.

Türkiye S-400 alırsa ABD yaptırım uygulayacak

ABD Dışişleri’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alınmasıyla ilgili Türkiye’yi bir kez daha tehdit etti.

ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesinde konuşan Wess Mitchell, “Türkiye’ye S-400’ler almasının sonuçları olacağını net biçimde ilettik. ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlar getireceğiz” dedi.

Mitchell, Türkiye’nin S-400 alması halinde ikili ilişkilerin zora gireceği ve Ankara ile Washington arasındaki ilişkileri yeniden canlandırmanın zor olacağını söyledi.

ABD, BM İnsan Hakları Konseyi’nden ayrıldı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 20 Haziran’da ortak bir basın toplantısı düzenleyerek ABD’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekildiğini duyurdu.

Basın toplantısındaki konuşmasında “konseyin ismine layık olmadığını” söyleyen Haley, konseyde bulunan Çin, Küba, Venezuela ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde insan hakları ihlalleri olduğunu öne sürdü. Ayrıca “Konseyin kronik bir İsrail ön yargısı var” diyen Haley, konseyin bünyesi içerisinde yapacağı yenilikler sonrasında ABD’nin tekrar katılabileceğini kaydetti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise “Genel Sekreter, ABD’nin İnsan Hakları Konseyi’nde kalmasını tercih ederdi” açıklaması yaparken İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de ABD’nin kararına tepki gösterdi. “Trump sadece İsrail’i savunmayı önemsiyor gibi görünüyor” diye ekledi.

9 ülke ‘Avrupa Müdahale İnisiyatifi’ni kurdu

Emperyalist hegemonya kavgası kızışırken, 9 Avrupa Birliği (AB) ülkesi emperyalist Fransa’nın öncülüğünde ‘Avrupa Müdahale İnisiyatifi’ kurma kararı aldı.

Daha önce AB burjuvazisinin ABD ve NATO’nun edilgen takipçisi olmaktan çıkmayı gündeme getirmesinin ardından “AB Ordusu” tartışmaları yürütülürken, 9 ülkenin imzasıyla ‘Avrupa Müdahale İnisiyatifi’ adı altında kararlaştırıldı.

Lüksemburg’da bir araya gelen 9 ülkenin savunma bakanlarının “Avrupa güvenliğini tehdit eden kriz durumlarında” askeri güçlerin hızlı şekilde harekete geçirilmesi amacıyla kurduğu oluşuma, Fransa’nın öncülüğünde Almanya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Hollanda, Estonya, İspanya ve Portekiz katıldı.

İtalya’nın daha önce bu fikre destek verdiği ancak yeni hükümetin desteğini çektiği ifade edilirken, yine de konuyu müzakere edebileceklerini belirttikleri öğrenildi.

Sadr ve İbadi’den koalisyon açıklaması

Irak’ta 12 Mayıs günü gerçekleşen seçimlerin ardından, genel seçimlerde en çok oy alan Sadr Hareketi ile Irak başbakanı Haydar el-İbadi, yeni hükümet için ittifak kurduklarını açıkladı.

Seçimlerde Sadr’a bağlı Sairun Koalisyonu 329 sandalyeli meclisten 54, Hadi el-Amiri’nin başında olduğu Fetih Koalisyonu 47, İbadi’nin koalisyonuysa 43 sandalye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından Irak meclisi seçimlerin hileli olduğu gerekçesiyle oyların yeniden sayılması, IKBY’deki güvenlik güçlerinin oylarının geçersiz sayılması gibi kararlar almış, anayasa mahkemesi ise oyların yeniden sayılması dışında diğer taleplerin anayasaya aykırı olduğunu belirtmişti.

İran’da kriz protestosu: Esnaf kepenk kapattı

2018 yılına kitle gösterileriyle giren İran’da ekonomik krizin yarattığı sonuçlara eylemli tepkiler sürüyor. 25 Haziran’da, başkent Tahran’da, derinleşen ekonomik krizi ve döviz kurundaki artışı protesto eden esnaflar kepenk kapattı. Tahran Büyük Çarşısı esnafları, “10 bin tümene dolar istemiyoruz!” şeklinde slogan attı. 24 Haziran’da da Tahran’daki Çahar Su Pasajı’nda esnaf eylem yapmıştı.

Doların kısa süre içinde 4 bin tümenden 7 bin 500 tümen seviyelerine kadar yükseldiği İran’da, hükümet Nisan ayında doların 4 bin 200 tümene sabitlenmesi kararı almış ve serbest piyasada alım satımı yasaklamıştı.

Bankalarda resmi kur üzerinden işlem gören dolar, serbest piyasada ise 8 bin 500 tümen seviyesinde kaçak yollardan işlem görüyor.

Yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen ay nükleer anlaşmadan çekildiği ve yeni yaptırımların uygulanacağını açıklaması da İran piyasalarını olumsuz yönde etkilemişti.

Arjantin’de IMF politikalarına karşı grev

Arjantin hükümetinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kemer sıkma politikaları konusunda anlaşmasına karşı sendikaların çağrısıyla 25 Haziran’da ülke genelinde greve çıkıldı.

Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) tarafından yapılan 24 saatlik grev nedeniyle tren, metro, otobüs ve havayolu çalışanları iş durdurdu. Okullarda ise ders yapılmadı.

Grevle birlikte sabahtan itibaren başkent Buenos Aires’e giden yollar eylemciler tarafından kesildi.

Sendikalar maaşların yüzde 27 olan enflasyona göre belirlenmesini istiyorlar. Yılbaşında görüşmeler yapılırken yüzde 15 olan enflasyon oranı üzerinden hesaplamalar yapılmıştı.

Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle IMF’nin kapısını çalan Arjantin hükümeti 50 milyar dolarlık kredi için onay aldı.

İsrail’den Suriye’ye füze saldırısı

Suriye ordusunun İsrail sınırı yakınındaki cihatçı çetelere yönelik operasyonundan rahatsızlık duyan siyonist rejim Suriye ordusunu hedef almaya devam ediyor.

İsrail 24 Haziran’da da Suriye hava sahasındaki bir İHA’ya Patriot füzesiyle saldırı gerçekleştirdi.

Saldırıya gerekçe olarak İHA’nın İsrail sınırına yöneldiği iddia edilirken, saldırı sonrasında İHA’nın geri çekildiği öne sürüldü.

İsrail ordusu sözcüsü İHA’nın vurulup vurulmadığını bilmediklerini açıkladı.