6 Nisan 2018
Sayı: KB 2018/14

Sömürüye, savaşa, baskı ve gericiliğe karşı mücadele çağrısı: 1 Mayıs!
Pazarlık, icazet, kabadayılık, işgal!
Efrîn’de ilhak süreci devam ediyor
Basını tek tipleştirme saldırısı emekçilere karşıdır
Erdoğan’ın Gezi sendromu sürüyor
Gericilik sağlığa zararlıdır!
Sendikalar cephesinden 1 Mayıs hazırlıkları
İşsiz kalan taşeron işçilerinden eylemli tepkiler
Artık yeter, ölmek istemiyoruz!
Tekstil sektöründe çocuk işçilik ve sermayenin ikiyüzlülüğü
Ortadoğu, Türkiye ve Kürt sorunu - IV - H. Fırat
“Diplomasi savaşı”ndan yeni bir emperyalist paylaşım savaşına
“Ajan zehirleme” krizi ve sermaye devleti
Dünyada en fazla silah üreten ve satan Almanya’da silahlanmaya karşı Paskalya yürüyüşleri
Gestapo’nun hortlayan ruhu ve bir hukuk rezaleti
Dinsel gericilik toplumsal yaşamın her alanını kuşatıyor…
“Bu böyle gitmez, sömürü devam etmez! Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde…”
Sermayenin “sanatçı”ları
Engelli pazarı
Umut işçide
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşsiz kalan taşeron işçilerinden eylemli tepkiler

 

696 sayılı KHK’yla getirilen düzenlemeyle taşeron işçilerine “müjde” olarak sunulan kadro aldatmacasıyla binlerce işçi işsiz kalırken taşeron işçilerinden eylemli tepkiler gelmeye başladı.

Ataşehir Belediyesi’nde taşeron işçileri direnişte

İstanbul’daki Ataşehir Belediyesi’nde çalışan taşeron işçileri kadro beklerken işten atma saldırısıyla karşılaştı. Yaklaşık 120 işçi, “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle kadroya alınmadığı gibi, iş akitleri de feshedilerek işsiz bırakıldı.

3 Nisan’da belediyeye giderek tepkilerini gösteren işçiler, ertesi gün toplantıya çağrıldı. 4 Nisan’daki toplantıda işçilerin sorularına yanıt veremeyen belediye yöneticileri; “Sizi tekrar işe alacağız, bizim de şoförlerimiz işten atıldı” diyerek kendilerini savunmaya çalıştı.

Taşeron işçileri ise duruma tepkilerini sloganlarla göstererek Tespit Komisyonu’na dilekçe verdiler. İşçiler dilekçelerinde kadroya geçiş için aranan koşulları sağladıklarını belirterek kadroya alınma taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Belediye tarafından yapılan açıklamada İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından iletilen “güvenlik soruşturması” sonuçları nedeniyle 107 işçinin işten atıldığı söylendi. Öte yandan “güvenlik soruşturması” sonuçlanmayan yaklaşık 500 işçinin tedirgin olduğu ifade edildi.

Belediye önünde direnişe geçen işçiler, kadro hakkını kazanana kadar eylemi sürdüreceklerini belirtti.

Kadıköy’de ayrımsız, şartsız kadro talebi

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, 4 Nisan’da Kadıköy Belediyesi’nin önünde eylem yaparak ayrımsız, koşulsuz kadro istedi.

Eylemde Genel-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri basın açıklamasını okudu. Taşeron işçilerinin kadro talebinin basıncıyla AKP’nin bu konuda bir düzenlemeye gittiği ifade edilen açıklamada KHK ile yapılan düzenlemenin kadro değil işten atılma getirdiğine dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında, belediyede çalışan taşeron işçilerinin kadro dışı bırakılarak belediye şirketlerinde çalıştırılacağı belirtildi. Taşeron işçilerine dayatılan sınav ve güvenlik soruşturmasının teşhir edildiği açıklamada sınavlarda birçok usulsüzlük olduğu belirtildi.

Açıklamada, son iki haftada işçilerin “güvenlik soruşturması” sonuçlarının gelmeye başladığı ve iktidara muhalif olan binlerce işçinin gerekçe belirtilmeden “geçişinin uygun görülmediği” ibareli yazıyla işten atıldıkları aktarıldı. “Kadro müjdesi”nin işçi kıyımına dönüşmesine tepkiler üzerine Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemelerin de yeni mağduriyetler yarattığına dikkat çekilerek “En son eski hükümlülerin geçişlerinin yapılmasına yönelik yapılan düzenlemede, eski hükümlülerin geçiş yapılması kamu kurumlarının inisiyatiflerine bırakılırken, belediyeler bu düzenlemenin dışında bırakılmıştır” denildi.

Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül ise geçişi yapılan işçilerin 2020’ye kadar ücret artışı ve TİS’ten yararlanamadıklarına dikkat çekti. “Güvenlik soruşturmasının” amacının açlıkla terbiye etmek olduğunu vurguladı. Eylem sloganlarla sona erdi.

Diyarbakır belediyelerinde 600 işçi işsiz kaldı

Diyarbakır’daki belediyelerde de taşeron işçileri kadro beklerken işsiz kaldı. Diyarbakır’daki belediyelerde çalışan yaklaşık 600 işçinin iş akitleri “güvenlik soruşturmaları” öne sürülerek feshedildi.

Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Sekreteri Hasan Hayri Eroğlu, konuyla ilgili açıklamasında “Bağlar Belediyesi’nden 255, Büyükşehir’den 242, Kayapınar’dan 190, Sur’dan 42, Yenişehir’den 52, Ergani’den 56 olmak üzere toplam 600’e yakın arkadaşımız işten çıkarıldı” dedi.

Her ne kadar bu arkadaşların güvenlik soruşturması olumsuz olarak gelmişse de bu arkadaşlarımız hakkında herhangi bir soruşturma, açılmış bir dava ya da bir mahkûmiyet yok” diye konuşan Eroğlu, işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu vurgulayarak, “Güvenlik soruşturmaları suçun şahsiliği ilkesine aykırı, çünkü bazı arkadaşlarımızın akrabaları gerekçe gösterilmiş” dedi.

EÜ’de 450 taşeron işçisi listeye alınmadı

Ege Üniversitesi’nde (EÜ) geçen hafta “güvenlik” ve arşiv soruşturmasına takıldıkları bahanesiyle çok sayıda işçinin kadro hakkının gasp edilmesinin ardından, şimdi de 450 taşeron işçisinin adına listelerde yer verilmedi. İşçilerin neden liste dışı bırakıldığı konusunda da herhangi bir bilgi verilmedi.

Kadro beklerken işsiz kalan yüzlerce taşeron işçisi, rektörlük önünde toplandı ve açıklama beklediklerini dile getirdiler.

Listede yer almayan işçilerin arasında, üniversitede yetkili Genel-İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube’nin yöneticileri ve işyeri temsilcileri de bulunurken, sendika yöneticisi Uğur Nazlıoğlu, konuyla ilgili olarak rektörlükle görüşeceklerini ifade etti.

 

 

 

 

Şeker fabrikaları arazileri ile birlikte satılıyor

 

Özelleştirilme saldırısı ile karşı karşıya olan şeker fabrikalarının arazilerinin de satışı gündemde. Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde yer alan şeker fabrikasının arazisi ile birlikte satışına dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Resmi Gazete’nin 29 Mart tarihli sayısında yayımlanan ilanında, “Aşağıda detayı yazılı bir adet taşınmaz, şirketimiz tarafından, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun kapsamında 'SATIŞ' yöntemi ile özelleştirilecektir” denildi.

İhalede, arazinin bulunduğu bölge Tekirdağ İli, Muratlı İlçesi, Kurtpınar Mahallesi, alanı 21,671.72 m2 geçici teminat tutarı 750 bin TL, şartname bedeli KDV dahil 200 TL ve son teklif verme tarihi ise 10 Nisan 2018 saat 14.00 olarak belirtildi.

Fabrika ve arazisinin satışına dair söz konusu karar Resmi Gazete’de şu vurgularla duyuruldu: “İhale; birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapılmak suretiyle ‘pazarlık usulü’ ile gerçekleştirilecektir. İhale Komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde ihale pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilir. İhaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilirler.”

AKP iktidarının şeker fabrikalarının özelleştirilmesine dair yaptığı açıklamalarda fabrika arazilerinin satılmayacağı, üretimin devam edeceği ifade edilmişti. Resmi Gazete’de yayınlanan karar bu söylemlerin yalan olduğunu göstermekle kalmadı, fabrikaların arazilerle birlikte satılarak AVM vb. yapıların yapılmasının önü açılmış oldu.

 
§