23 Şubat 2018
Sayı: KB 2018/08

AKP emperyalist efendilerle anlaşma telaşında
Almanya ile kirli pazarlıklar
AKP’nin gerici kürsüsü: Diyanet
“TTE saldırısına karşı birleşik mücadelenin örgütlenmesini önemsiyoruz”
AKP meslek örgütlerini teslim almak istiyor
Savaş medyasının Efrîn yalanları gerçeğin karşısında tuz buz olmaya mahkumdur
Sınıfı siyasallaştırmanın imkanları ve görevler
Şeker fabrikaları sermayeye peşkeş çekilecek
AKP ve patronlar, işsizlikte görüntüyü kurtarmak istiyor
Yazaki’de işçilerin birliği kazanacak!
Komünist Manifesto’nun 170. yılı
Efrîn denklemi üzerinden Suriye’de gelişmeler
Kapitalist emperyalizmin Ortadoğu’daki görünümü
Kürt halkı Rojava’da sokaklara döküldü: “Efrîn’de de kazanacağız!”
Ekim Devrimi’nin 100. Yılında Kollontay’ı okurken… / V
“8 Mart’ta mücadeleye!”
Devrimci Gençlik Birliği 3. Genel Kurulu toplanıyor
İstanbul Üniversitesi işgali 22. yılında!
“Tepeden tırnağa arı bir ozan”: Hasan Hüseyin Korkmazgil
“Bu savaş diktatörlerin iktidarda kalma savaşıdır!”
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürt halkı Rojava’da sokaklara döküldü: “Efrîn’de de kazanacağız!”

 

Sermaye devletinin Rojava ve özel olarak Efrîn’e yönelik saldırganlığına karşı Kürt halkı Batı Kürdistan’da sokaklara döküldü. Özgürlük ve eşitlik istemlerine sahip çıkan on binlerce kişi, Efrîn’deki direnişi selamlayarak 15 Şubat 1999’da Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesinin yıldönümü dolayısıyla Öcalan’a uygulanan tecrit ve Rojava’ya dönük saldırıları protesto etti.

Rojava’nın Efrîn Cindirêsê’de, Kobanê’de ve Cızir bölgesinde Qamişlo’da yapılan eylemlerin yanı sıra Halep ve Menbic’de de eylemler yapıldı.

Qamişlo’nun batısındaki Hermê Şêxo alanında “Efrîn direniş ruhuyla İmralı sistemini yıkacağız” şiarıyla yapılan yürüyüş ve mitinge on binlerce kişi katıldı. Özgürlük ve kurtuluş mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşuyla başlayan mitingde, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Foza Yûsif ve Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Senherib Bersum konuşma yaptı. Konuşmalarda, Kürt halkını hedef alan saldırıların bugüne kadar halkın direnişiyle boşa düşürüldüğü vurgulanarak bugün de Efrîn’e saldırılara karşı direnişin kazanacağı vurgulandı. Foza Yûsif, “Topraklarımızı terk etmeyeceğiz. Efrîn direnişi terk etmeyeceğimizin kanıtıdır” ifadelerini kullanırken, Senherib Bersum ise “Serekaniye’de, Kobanê’de Türk devletine bağlı çetelere karşı kazandık, Efrin’de de kazanacağız” dedi.

Sermaye devletinin işgal saldırısıyla hedef aldığı ve pek çok sivili katlettiği Efrîn’in Cindirêsê ilçesinde yürüyüş düzenlendi. TEV-DEM Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eşbaşkanı Hediye Yusif, PYD Eşbaşkanı Ayşe Heso’nun da katıldığı kitlesel yürüyüşün ardından Efrîn Meydanı’nda miting yapıldı. “15 Şubat’ın yıldönümünde halkımız Efrîn direnişi ile önderliğine sahip çıkıyor” vurgusu yapan Efrîn Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Şex Osman, 15 Şubat’ı organize eden uluslararası güçlerin Efrîn’deki saldırganlığa göz yumduğunu dile getirdi. Konuşma işgale karşı direniş vurgusuyla noktalandı.

Kobanê’de de TEV-DEM’in çağrısıyla yapılan eylem için Kadın Özgürlük Meydanı’nda toplanıldı. Öcalan ve Efrîn direnişi vurgulu sloganların sıklıkla atıldığı eylemde, Şehit Agit Meydanı’na yürüyüş düzenlendi. Burada saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, TEV-DEM adına Aldar Xelil ve Kongre Star adına konuşmalar yapıldı. 15 Şubat’ın bugün Efrîn’e yönelik işgal saldırısıyla sürdüğünü söyleyen Xelil, “Bizler hiçbir saldırıya boyun eğmedik, Avestaların direniş ruhuyla direniyoruz” vurgusu yaptı. Kürt halkının bölgede sürekli saldırıların hedefi olduğuna dikkat çeken Xelil, Suriye’deki çıkmazın da bunun son örneği olduğunu ve bu saldırının uluslararası ittifakın sonucu olduğunu vurguladı. Xelil sözlerini Öcalan’a özgürlük vurgusuyla noktaladı.

Menbic’deki eylemde Sebah Berhat Kavşağı’nda toplanan kitle, buradan kent merkezine yürüyerek miting gerçekleştirdi. Menbic Askeri Meclisi, Menbic Gençlik Hareketi bayraklarının yanı sıra Öcalan posterlerinin taşındığı eylemde Efrîn saldırısını kınayan, direnişi selamlayan sloganlar atıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda 15 Şubat kınanırken, Efrîn’e yönelik işgal saldırısına karşı direniş vurgusu yapıldı.

Halep’te de Şêxmeqsud Mahallesi’nde yürüyüş gerçekleştirilerek mahallenin dışındaki alanda miting yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde, TEV-DEM, Halep Gençlik Birliği ve Kongre Star adına konuşmalar yapıldı. Efrîn’e yönelik işgal saldırısının ve Öcalan’a yönelik tecritin kınandığı mitingde, özgürlük mücadelesinin süreceği vurgulandı.

 

 

 

 

Almanya’da Efrîn’le dayanışma eylemlerine yasak

 

Türk sermaye devletinin Efrîn işgal saldırısına karşı kitlesel eylemlere sahne olan Almanya’da mitinglere yönelik “yasak” dayatmaları devreye sokuldu.

Önceki hafta Köln’de yapılmak istenen mitingin yasaklanmasının ardından geride bıraktığımız hafta da Duisburg’da yapılan eylemde polis eylemin yasak olduğunu öne sürmüştü.

15 Şubat’ta NAV-DEM’in Köln ve Leverkusen’de gerçekleştirmek istediği eylemler yasaklandı.

Köln polisinin salt söz konusu iki eylemi değil, NAV-DEM’in bundan sonra yapacağı eylemleri yasakladığı kaydedilirken, polisin yaptığı açıklamada “eylemlerde PKK’ye destek” bahanesiyle eylemleri yasakladığı ifade edildi.

Yasak kararı devletin talimatı üzerine

NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan ise yasaklara boyun eğmeyeceklerini söylediği açıklamasında, bu kararın Binali Yıldırım’ın Almanya ziyareti öncesine denk geldiğine dikkat çekti. Ayrıca Kaplan, Köln polisinin, İçişleri Bakanlığı tarafından gelen yeni talimat doğrultusunda yasak kararının alındığını söylediğini aktardı. Kaplan, polisin “bundan sonra eylem başvuruları reddedilecek” dediğini belirtti.

Bielefeld’de protesto

Yasak dayatmalarına karşı Efrîn’i işgal saldırısı 19 Şubat Pazartesi günü Bielefeld’de protesto edildi.

BİR-KAR’ın da bileşeni olduğu OWL Efrin Dayanışma Platformu’nun çağrısı ile gerçekleştirilen eylem, Türk faşistlerinin sataşmalarıyla karşılaştı. Bu sırada yaşanan tartışmada fiziksel şiddet gösteren bir faşist polis tarafından gözaltına alındı. Bu sataşmalara karşı kitle Almanca “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Faşist Erdoğan!” sloganlarını attı.

Revolutionärer Jugendbund (Devrimci Gençlik Birliği) de eyleme katıldı. RJ adına yapılan konuşmada Türk ve Alman sermaye devletlerinin Efrîn’i işgal saldırısındaki kirli işbirliği teşhir edildi.

Wuppertal’de MLPD’nin on beş günde bir gerçekleştirdiği Montag Demo gösterisi de Wuppertal Enternasyonal Dayanışma Platformu’nun kararı ile sermaye devletinin Efrîn saldırısını protesto gösterisine çevrildi.

 

 

 

 

İsrail, Filistin doğalgazını Mısır’a satacak

 

İsrail doğalgaz şirketi Delek Drilling ve Noble Energy, Mısır ile 15 milyar dolarlık enerji anlaşması yaptı.

Anlaşmayla birlikte İsrail’in Filistinlilerden çaldığı doğalgaz Mısır’a satılacak.

Anlaşmanın 10 yıllık olduğu ve Mısır’a yılda 7 milyar metreküp doğalgaz gönderilmesinin ön görüldüğü ifade edildi.

Doğalgazın yarısının Tamar, yarısının da gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan Leviathan sahasından karşılanmasının hedeflendiği öğrenildi.

Mısır’a gaz sevkiyatı için şirketlerin, Gazze kıyısındaki Doğu Akdeniz doğalgaz boru hattı ile Ürdün’den geçen Pan-Arap hattı dahil çeşitli seçenekleri değerlendirdiği bildirildi.


 
§