21 Ekim 2017
Sayı: KB 2017/41

Sömürü, baskı ve zorbalığa karşı mücadeleye!
Evrimi içinde burjuva cumhuriyeti ve dinsel gericilik
Baskı ve zorbalık artarken…
ABD-AKP gerilimi farklı mecralarda sürüyor
2018 bütçesi: Emekçilere yıkımı dayatan savaş ekonomisi!
Özakça’ya tahliye, Gülmen’e tutukluluğa devam kararı
Sermayenin can simidi: Kiralık işçilik
TİS sürecinde satışa hazırlanılıyor
CSUN fabrikasında neler oluyor!
Şişecam’da direnişin muhasebesi
“Buz kırılmış, yol açılmıştır!”
1917-2017… Yüzyılın kadınlara çağrısı
Dinci gericilik ve kadın
Gerici yasalara karşı mücadeleyi büyütelim!
Eğitimde yeni değişikliklerin amacı
YÖK’ten yapısal “reform”
Kapitalist sistemin krizi ve iki yol
Güney Kürdistan dersleri
Avrupa’da Ekim Devrimi seminerleri
Otuz beşinci yaş gününde, suskunlukla geçen yirmi bir yıl
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TİS sürecinde satışa hazırlanılıyor

 

140 bin metal işçisini ilgilendiren MESS ve metal iş kolunda yetkili sendikalar arsında devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde son perde yaklaşıyor. Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş’in MESS ile yaptığı görüşmelerde üçüncü turlar geride kalırken Çelik-İş de MESS ile iki defa masaya oturdu. Her üç sendikanın da metal işçilerinin taleplerini sunmaktan uzak taslakları ve bu talepleri savunma noktasındaki basiretsizlikleri orta yerde duruyorken şimdiye dek yapılan görüşmelerde sadece genel idari maddeler üzerinde anlaşıldığının duyurulması şaşırtıcı olmadı.

Türk Metal’e göre her şey yolunda

MESS ile yapılacak olan TİS’e 117 bin işçi için imza atacak olan ve işçiyi sırtından vurmasıyla bilinen Türk Metal, MESS ile üç görüşmeyi geride bıraktı. 5 Ekim tarihli ilk toplantıda 16, 12 Ekim tarihli ikinci toplantıda 18 ve son olarak da 19 Ekim tarihli üçüncü toplantıda ise 4 idari maddede anlaşma sağlandığını duyurdu. Anlaşmanın detayları ise kamuoyu ve işçilerle paylaşılmadı.

Sosyal haklar noktasında taleplerin yer almadığı, göz boyayıcı taleplerle şişirilen ve hesaplama aldatmacaları üzerinden tam anlamıyla bir satış taslağı ile işçilerin karşısına çıkan Türk Metal’in sözleşme taslağının toplamda 42 idari maddesi MESS ve Türk Metal arasında imzalanmış oldu.

Birleşik Metal-İş, elde var sıfır

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında süren görüşmelerde ise ilk toplantı 6 Ekim tarihinde gerçekleşmiş ve bu toplantıda 15 idari maddede anlaşılmıştı. İkinci toplantı 12 Ekim tarihinde yapıldı ve bu toplantıda 9 madde imzalandı. Son olarak 23 Ekim’de gerçekleşen üçüncü toplantıda ise “soyunma yerleri, dolaplar, duşlar” başlıklı 72. madde ve “mamullerden yararlanma” başlıklı 74. maddede anlaşma sağlandı. Yıllık ücretli iznin toplu kullanımı, yıllık ücretli izin kurulu, gebe ve emzikli kadınların izin hakkı, sosyal sigortalar ve ilgili izinler, işçi sağlığı, hafif işlerde çalışabilir raporu alanlar başlıklı 6 madde ise bir sonraki görüşmeye bırakıldı.

Taşta ses var, Çelik-İş’te yok

MESS ile Çelik-İş arasında ise TİS süreci kapsamında iki toplantı yapıldı. İlk toplantının 6 Ekim’de yapıldığı görüşmede 15 idari maddede anlaşıldığı duyurulurken bu 15 maddeye dair bir bilgi verilmedi. 16 Ekim tarihinde yapılan ikinci görüşmeye dair ise sendikadan bir açıklama yapılmadı. Çelik-İş, TİS sürecini sessizce sürdürürken internet sayfasından üyesi olan işçilerin üniversiteyi kazanan çocuklarına burs vermeye devam edeceğini duyurmakla yetindi.

MİB: “Haydi hep birlikte yeniden omuz omuza”

Metal İşçileri Birliği (MİB) ise 24 Ekim’de sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı açıklama ile metal işçilerine seslendi. “Satışa izin vermemek, satış sözleşmesini yırtmak için, haydi hep birlikte yeniden omuz omuza” başlıklı açıklamada oynanan orta oyunu teşhir edildi. Altına imza atılan idari maddelerin önemine değinmekle birlikte bu maddelerin hemen hepsinde MESS’in yıllar önce koyduğu sınırlara uyulduğuna dikkat çekildi. “Çalışma sürelerinin kısaltılması, keyfi işten atmaların engellenmesi, disiplin kurullarında işçi çoğunluğunun sağlanması gibi gerçek bir güçle yapılacak düzenlemelerle ilgili tek kelime edilmiyor” denilen açıklamada sendikaların gizli saklı yürüttüğü görüşmelere dair MİB’in edindiği bilgiler paylaşıldı. MESS’in 3 yıllık sözleşmede ve düşük ücretlerde ısrar ettiği, Tayyip Erdoğan’ın sürece müdahale ederek “verin yüzde iki bir an önce uzatmadan bitirin” dediği ve bu söylem karşısında Türk Metal’in el pençe divan durduğu bilgisini paylaşan MİB, satışa karşı metal işçilerini uyardı.

Metal işçisinin karşısında sadece MESS’in olmadığını, bir bütün olarak sermaye sınıfının durduğunu ortaya koyan MİB, sendikal bürokrasinin satışı işçilere sunmak için yapacağı oyunlara dikkat çekti. Metal işçileri arasındaki “Metal Fırtına’dan sonra artık iyi bir sözleşme yapılacağı”na dair var olan yanılsamaya da dikkat çeken MİB, üzerinde düşünülmesi gereken sorunun “satış sözleşmesi imzalandığında ne yapacağız?” sorusu olduğunu belirterek Metal Fırtına’nın derslerini hatırlattı. MİB açıklamasında son olarak “Tüm bunlar için kenarda beklemek yerine şimdiden sahaya inmeli, harekete geçmeliyiz. Emeği, hakları ve geleceğini düşünen her işçi arkadaşımız mutlaka sorumluluk almalı, ‘dur bakalım ne olacak’ düşüncesini terk etmelidir. Günler hızla akıyor ve yitirilen her zaman satış şebekelerinin işini kolaylaştırıyor. Yıllar boyu ağlamamak için şimdi harekete geçmenin tam zamanıdır! Unutma ki en büyük gücün birliğindedir, MİB ile omuz omuza vermendedir” dedi.

 

 

 

 

Birleşik Metal-İş’in hukuksuzluğu tescillendi

 

Kartepe’de kurulu Bekaert fabrikasındaki grevin ardından, Birleşik Metal-İş yönetimi tarafından ilk olarak temsilcilik görevleri ellerinden alınan, sonrasında da mahkeme tutanakları ile patronla işbirliği içerisinde işten atılan temsilcilerin açtığı davanın son duruşması 24 Ekim’de Kocaeli 4. İş Mahkemesi’nde görüldü.

Birleşik Metal-İş avukatlarının yetkisizlik kararı istediği duruşmada, mahkeme işçileri haklı buldu. İşçilerin haksız bir şekilde temsilciliklerden alındığı yerel mahkeme tarafından onaylandı.

Kararda, 8 iş günü içerisinde istinaf mahkemesine başvurunun yolu açık bırakıldı.

Temsilcilikleri iade edilen işçilerin işe iade davaları ise hâlâ sürüyor. İşçiler, Birleşik Metal-İş ve Bekaert patronu ortaklığıyla, iş yavaşlattıkları gerekçesi ile işten atılmıştı.


 
§