13 Ekim 2017
Sayı: KB 2017/39

Efendi-uşak ilişkisinde kriz büyüyor
İdlib savaşı ve bölgede değişen dengeler
Rant ve talanın önündeki engeller kalkıyor!
İzmir’de ev baskınları: 4 gözaltı
Krizin faturasını yine işçi ve emekçiler ödeyecek
MİB MYK Ekim ayı toplantısı sonuçları
“İşte barış, dünyayla yarış” mı, “sınıfa karşı sınıf” tutumu mu?
Otomotiv iş kolunda kırılan “rekor”lar sermayedarlara yetmedi
Trakya Cam’da işten atma ve direniş
Nuriye Gülmen: Boyun eğmeyeceğim!
Gerçek ve kalıcı çözüm için devrim, devrim için devrimci sınıf hareketi!
Avrupa’da burjuva demokrasisinden koyu polis devletine doğru
Katalonya’da bağımsızlık ilanı askıya alınıyor
Avrupa’da Ekim Devrimi etkinlikleri
İlan edilen “şehitliğin” ardında gizlenen suç ortaklığı
Düzen yargısı kadın cinayetlerinin, şiddetin önünü açıyor
Ucuz iş gücü yetiştirme eğitimi
İstanbul’da 10 Ekim anmaları
Sarıgazi Halk Festivali yine yasaklandı!
İstanbul ve Çorlu’da devrimci faaliyetler
Ağaçlar kökleri yaşadıkça yaşar
Sosyalist devrim ve demokrasi mücadelesi - V. İ. Lenin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katalonya’da bağımsızlık ilanı askıya alınıyor

 

İspanya hükümetinin bütün engelleme çabalarına, baskılarına, polis zoruna, sandıklara el koymasına ve referandumu yasadışı ilan etmesine karşın, Katalonya bağımsızlık referandumu %43 katılımla, %90 Evet oyuyla gerçekleşti.

Referandumun ardından yaşanan siyasi krizin faturasını ödemek istemeyen Katalonya Özerk Yönetimi, Katalan halkının öfkesini arkasına alarak Katalan burjuvazisinin çıkarları doğrultusunda değerlendirmeye çalıştı.

Referandumu önceleyen günlerde ve referandum sonrasında yaşanan karşılıklı restleşmelerin, kitlelerin havasını boşaltmaya yönelik olduğu kadar, Katalan Özerk Yönetimi’nin İspanya Merkezi Hükümeti’nden kopartmaya çalıştığı tavizler için gündeme geldiği ise çok geçmeden açığa çıktı. Referandumun ardından yapılan açıklamalarda “artık bağımsızlık çok yakın, önümüzdeki günlerde parlamentoyu toplayıp bağımsızlığımızı ilan edeceğiz” türünden söylemler kullanmaları, Katalonya hükümetinin bu yolda emin adımlarla yürüdüğü izlenimi yaratıyordu. Ancak yapılan son açıklamalar kazın ayağının öyle olmadığını gösterir nitelikte.

Kitlelerin bağımsızlık kararlılığını kullanıp meydan okuyan Katalan yönetimi, AB’den, İspanya Kralı’ndan ve diğer güç odaklarından yeterli desteği bulamayınca söylemlerini yumuşatma yoluna gitti.

Parlamentonun açılışında konuşan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya Merkezi yönetimi ile konuyu görüşebilmek için bağımsızlık ilanının ertlenmesini, askıya alınmasını önerdi. İspanya hükümetinin bağımsızlığı ve bağımsızlık referandumunu tanımadığı ve Katalan burjuvazisi AB’den yeterli desteği alamadığı koşullarda bu kararın alınması çok normaldir. Zira Katalan burjuvazisi tamamen sınıfsal kaygıları ile hareket etmektedir. Kendi egemenlik alanını ve pazarını genişletmeye çalışırken, bunun zarar görme ihtimali karşısında masaya oturma yolunu seçmiştir.

Bu tercih elbette Katalan halkının bağımsızlık özlemiyle örtüşmemektedir.

 

 

 

 

Fransa’da on binler sosyal yıkıma karşı sokağa çıktı!

 

Eğitimden sağlığa birçok meslek dalında ve devlet dairesinde çalışan kamu emekçileri örgütlü olduğu federasyonların (CGT, CFDT, FO, UNSA, FSU, Solidaires, CFE-CGC, CFTC ve FA) çağrısı ile 10 Ekim günü Fransa genelinde greve gitti.

Macron’un 5 yıllık süreçte kamuda hedef aldığı saldırı politikaları ile 120 bin işin ortadan kaldırılması, ücretlerin dondurulması, düşürülmesi gibi birçok hak gasplarına karşı on binler sokaklara çıktı.

Paris’te ise 45 bin emekçi saat 14.00’te Republique Meydanı’nda buluşarak buradan Nation Meydanı’na hareket etti.

Kortejlerden kamu ve özel sektörde çalışan emekçilere “Macron yasaları patron yasaları!” sloganları eşliğinde gerici yasalara karşı el ele mücadele çağrısı yükseldi. Ücretlerin arttırılması, alım gücünün yükseltilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, eşit işe eşit ücret talep edildi, dövizler taşındı.

Paris’te kortejin en önü “Siamo tutti antifascisti!”, “A-Anti kapitalista!” sloganları ve anti-faşist/anti-kapitalist pankartlar ile sayıları bini bulan genç kitleden oluşuyordu.

Paris, Lyon, Bordeaux, Nantes, Rouen, Marsilya gibi birçok kentte kitlesel katılımın olduğu eylemlerde CGT Sendikası Fransa genelinde 400 bin emekçinin sokaklara çıktığını belirtti.

Grev hastanelerde, kreşler ve okullarda ve birçok devlet dairesinde etkili oldu. Aire France’da ise uçuşların yüzde 30'unun iptal edildiği duyuruldu.

Kızıl Bayrak / Paris

 

 

 

 

Küresel işsiz sayısı 201 milyonu aştı

 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm 2017 raporunda, küresel işsiz sayısının bir önceki yıla göre artmış olduğuna dikkat çekti.

Rapora göre, küresel işsiz sayısı 2016 yılına göre 3,4 milyon artarak 201 milyonu aştı.

Küresel işsizlik oranının 5,8 seviyesinde durduğu ve yakın zamanda düşmesinin beklenmediği belirtilen raporda, istihdam oranlarında özel sektörün yüzde 87’lik yer tuttuğu, KOBİ’lerin bu orandaki payının ise yüzde 31’den yüzde 35’e çıktığı ifade edildi.

 
§