6 Ekim 2017
Sayı: KB 2017/38

Sömürü ve yağma düzenine karşı mücadeleye!
Kaçak sarayın temizlik masrafı bile yıllık 2 milyon TL
10 Ekim Ankara Katliamı
Yüksek “direniş şüphesi” ile hukuksuzluğa devam...
Tutuklu gazeteci sayısı 176
TTE saldırısına karşı dışarıda mücadele örgütlenmeli
Üçlü “şer ittifakı”na karşı mücadele kaçınılmazdır
Kod-A işçileri köleliğe karşı direniyor
MİB: Vergi soygununa ve soygun düzenine son!
Avcılar Belediyesi eylemlerine dair
Büyük devrimin aynasında parti davası
Katalonya bağımsızlık referandumu üzerine
BİR-KAR’dan Frankfurt’ta işçi toplantısı
Yeni dönemde üniversiteler bizimdir!
Dev-Genç devrimci tarihimizin toprağıdır
Devlet-çete işbirliğiyle gerçekleştirilen bir katliam: Bahçelievler
Kadına yönelik şiddet ve düzen yargısının rolü
Ernesto Che Guevara
“Bu mütevazı emek sizlerce de bilinsin istedim”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dev-Genç devrimci tarihimizin toprağıdır

 

Kitlelerin siyasallaşmasıyla örgütlülüğü ve örgütlülüğünün niteliği arasında doğrudan bir bağ vardır. Siyasal Bilgiler Fakültesi Fikir Kulübü’nden (SBK-FK) Fikir Kulüpleri Federasyonu’na (FKF), oradan da Dev-Genç’e evrilen bu tarih aynı zamanda gençliğin siyasal bilincinin gelişimini işaret ediyor.

SBK-FK liberal esnek bir çizgide yan yana gelen bir birliktelikti. 1960’lı yıllarda bütün dünyada gelişen anti-emperyalist hareketliliğin etkisi, Türkiye işçi sınıfının mücadele sahnesinde daha belirgin roller üstlenmesi gibi gelişmelerin yarattığı atmosferde gençlik içerisinde bir nüve olan bu birlikteliğin muhtevası da değişime uğradı. Fikir Kulüpleri başka üniversitelerde de güç toplamaya başladı. 12 Kasım 1965 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kantininde bir araya gelen kulüp delegeleri FKF’nin kuruluşunu ilan ettiler. FKF içerisinde TİP ve MDD çizgisindeki gençlerin çekişmelerine de sahne olan sonraki dönem bir genişleme dönemiydi.

9-10 Ekim 1969’da toplanan Fikir Kulüpleri Federasyonu Olağanüstü Kurultayı’nda, federasyonun tüzüğüyle birlikte adı da değiştirildi ve Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu, yani Dev-Genç kuruldu. Dev-Genç tüzüğünün II. maddesinde, “Dev-Genç emperyalizme ve feodal kalıntılara karşı verilen halkımızın devrim mücadelesinde sosyalist gençliğin düşünce ve eyleminin geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. ... Federasyona bağlı dernekler ‘sosyalizm bilimini eylem kılavuzu edinen’ üyelerden oluşur” ifadeleri yer almıştır.

Yaşanan bu değişim gençliğin mücadele tarihi adına bir sıçramaya işaret ediyor. Dev-Genç konumunu emperyalizme, faşizme ve oligarşiye karşı devrimci çizgide mücadele olarak tanımlıyordu. ‘70’li yıllar boyunca gelişen sınıfsal-toplumsal hareketle beraber Dev-Genç etkisini kampüslerin de dışına taşırmış, Türkiye’nin dört bir yanındaki semt gençliği, işçi-emekçi gençlik ve liseli gençlik içerisinde de yer edinmiştir.

Dev-Genç politik gençlik örgütlenmesi olarak siyasal tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Bu dönüm noktası daha sonra devrimci örgütleri doğuracak olan zemin oldu.

K. Harun

 

 

 

 

DGB, DLB ve MLB meclisleri toplandı

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB), İstanbul’da meclis toplantıları yaptı.

30 Eylül günü toplanan DGB İstanbul Meclisi’nde, DGB Türkiye Meclisi değerlendirildi. Siyasal atmosfer üzerinden öne çıkan başlıklar ile Ekim Devrimi gündemleri ele alındı ve üniversite kampüslerine nasıl taşınabileceğine dair şu kararlar alındı:

- Nuriye ve Semih’in 200 günü geride bırakmış olduğu açlık grevi direnişi üniversitelere taşınacak.

 - Savaş çığırtkanlığına karşı Kürt halkı başta olmak üzere ezilen halkların sesi üniversiteye çeşitli materyaller ile taşınacak.

- Sosyal medyanın etkin kullanımı üzerine tartışmalar yapıldı. DGB’nin sosyal medya hesaplarını duyuracak stickerlar hazırlanacak.

- Ekim Devrimi gündemli duvar gazeteleri hazırlanacak, sosyalist eğitim sistemi ile kapitalist eğitim sistemi karşılaştırılacak.

- Ekim Devrimi’yle 100. yılına dair şiar ve logo önerileri tartışıldı.

- Sovyet filmleri gösterimleri hedeflendi. Film gösterimleri bir dizi şeklinde yapılacak. Film seçimi ve materyallerle ilgili görev paylaşımları yapıldı.

- DGB’nin merkezi yayını olan Geleceğin Sesi bülteninin bu sayısı Türkiye Meclisi’nde Ekim Devrimi özel sayısı şeklinde hazırlanma kararı alınmıştı, bültenle ilgili planlamalar yapıldı.

- Aralık ayında DGB’nin gerçekleştireceği genel kurulun sunumları hakkında ön çalışma planlamaları yapıldı.

Son olarak bir sonraki toplanma tarihi saptanarak İstanbul Meclisi sonlandırıldı.

DLB Kartal Meclisi

DLB’nin Kartal’da topladığı lise meclisinde ise siyasal süreç, dinci-gerici müfredat ve sınav sistemi değişiklikleri konuşuldu. Sistemin işçi ve emekçi çocuklarını sermayenin doğrudan çıkarları ekseninde hazırladığına vurgu yapılan meclis toplantısında, okullarda artan gericiliğin ve baskının toplumda yaşananlardan bağımsız olmadığına değinildi.

Liseliler Ümraniye’de toplandı

1 Ekim günü ise DLB ve Meslek Liseliler Birliği (MLB) Ümraniye’de toplanarak siyasal süreç ve okulların gerici propagandayla açılmasına dair tartışmalar yürüttü. Gericiliğe karşı örgütlenme seferberliğinin başlatılmasına dair vurgular yapıldı.

 

 

 

 

Okullarda gerici uygulamalar artıyor

 

AKP iktidarının “dindar ve kindar” nesil yetiştirme amacı doğrultusunda, okullarda gençliği kuşatan uygulamalarının ardı arkası kesilmiyor. Müfredat değişiklikleri, her ilçede imam hatip okulu kurulmasının önünün açılması gibi uygulamalarla birlikte vakıf adı altındaki dinci-gerici kurumların okullara sokulması uygulaması da hayata geçiriliyor.

“Değerler eğitimi” için kurullar oluşturuluyor

Afyon Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) tarafından “değerler hareketi” adı konulan gericiliğin gençlere zerk edilmesi için çeşitli kurulların kurulduğu öğrenildi. Afyon MEM’in okullara gönderdiği yazıda “şehitlik, gazilik, merhamet, kanaatkârlık, manevi temizlik, gıpta-haset, tevazu” gibi konuların okul dışından gelecek kişiler tarafından öğretileceği, bunun için bir üst kurul kurulacağı ve okullarda oluşturulan yürütme kurullarına talimatlar vereceği yer aldı. Okulların bu iş için başka kuruluşlarla işbirliğine gidebileceği de yazıda belirtildi. “Değerler hareketi” kapsamında yapılacak etkinliklerin öğrencilere duyurulması, yapılanların okul müdürü tarafından raporlaştırılarak il milli eğitim müdürlüğüne gönderilmesi istendi.

Tek seçenek Muhammed’in hayatı

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Halit Özpirinç Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilere ise seçmeli ders adı altında yalnızca Muhammed’in hayatı dersinin sunulduğu ortaya çıktı.

İdare öğrencileri Cuma namazına götürüyor

Bursa Orhangazi’deki Zafer Ortaokulu’nda ise öğrencilerin Cuma namazlarında camiye götürülmesi için velilere “izin belgesi” imzalatılmaya çalışılıyor. Belgede öğrencinin öğretmen kontrolünde her Cuma 13.00-13.45 saatleri arasında camiye gitmesine yönelik imza istenirken, okul idaresinin tepki gösteren velilere bağırdığı öğrenildi.

 
§