24 Mart 2017
Sayı: KB 2017/12

Referandumdan 1 Mayıs’a...
Referandum ve sendikaların tutumu
İşsizlik, kapitalizmin “velinimeti”
Kamu emekçileri direniyor!
Referandum ve sosyalizmin güncelliği
“Dinler savaşı”ndan medet ummak…
Newroz ateşi Türkiye’nin dört bir yanında yakıldı
Dinci-gerici iktidarın Alevi düşmanlığı
AKP’nin “Nazi” benzetmesi ve kendi kirli sicili
“Aklın, vicdanın, bilimin onaylamadığını yargı onaylamış; bizim için yok hükmünde!”
Gündemdeki referandum üzerine - H. Fırat
Emekçi kadınlar AKP’nin yalanlarına prim vermemelidir
Kürt ve kadın olmak
Hem ucuz, hem de köle bir nesil yaratmak için çalışıyorlar
Tarikat yurtlarında yaşananlar
Suriye’ye karşı savaş yedinci yılında
Hollanda seçimleri ve Avrupa’daki yankıları
Balkanlar’da büyüyen kriz ve savaş olasılığı
Bir savaş andı: Kızıldere!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Newroz ateşi Türkiye’nin dört bir yanında yakıldı

 

21 Mart günü Newroz ateşi Türkiye’nin dört bir yanında “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla düzenlenen mitinglerle yakıldı. Tüm kutlamalarda ‘Hayır’ çağrısı öne çıktı. Birçok kutlamada tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajları okundu.

İstanbul Newroz’u yüzlerce kişinin katılımıyla Kartal Meydanı’nda kutlandı. Polis miting öncesi pankartların içeriğini kontrol ederek kimi pankartları alana sokmadı, gözaltı yaptı. Yine alana “İçeride satış yasak” bahanesiyle devrimci-sosyalist yayınların girişini engellemeye çalıştı. Yasağa boyun eğmeyen sınıf devrimcileri alanda Kızıl Bayrak satışı ve BDSP'nin referandum bildirisinin dağıtımını yaptılar.

Programda konuşmalar ve müzik dinletileri birbiri ardı sıra yapılırken mitingin temel konuşması HDP İstanbul Eş Başkanı Mustafa Avcı tarafından Kürtçe olarak yapıldı. Coşkulu geçen mitingde halaylar çekildi. Mitinge katılım için ilçelerden kaldırılan otobüsler engellenirken, alanın etrafındaki tüm araçlara da ceza kesildi.

İzmir Newroz’u kitlesel bir katılımla Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Polis burada da pankart ve flamaların içeriğine karışırken, HDP’li bir grubun elindeki bazı flamalar “YPG bayrağı olduğu” gerekçesiyle alınmadı. Giriş esnasında gözaltılar yaşandı. Birçok kişinin çantasındaki gazete ve kitaplara el konuldu, flamaların sopaları kalın olduğu bahanesiyle içeri alınmadı.

İzmir Newroz’unda da konuşmalar ve müzik yayını art arda yer alırken HDK yöneticileri, HDP milletvekilleri konuşma yaptı. Miting halaylarla sona erdi. Coşkulu geçen ve gençlerin çoğunlukta olduğu mitinge BDSP, DGB, DEV TEKSTİL de katıldı.

Ankara Mamak’ta, aralarında BDSP’nin de olduğu devrimci ve ilerici kurumlar Newroz eylemleri gerçekleştirdi. Sermaye iktidarının eylemi yasaklaması üzerine iktidarı ve polisin saldırısını protesto eden açıklama yapıldı. Newroz ateşi yakılarak halay çekildi.

Eskişehir’de Newroz ateşi yüzlerce kişinin katılımıyla yakıldı. Valiliğin Newroz alanı olarak şehrin 15 km dışındaki bir bölgeyi göstermesi alana ulaşımı oldukça zorlaştırdı. Kutlama polis ablukası altında gerçekleşti. Kontrol noktalarında polisin keyfi tutumları, dayatmaları olurken iki kadının başlarına sarılı şallara polis tarafından el konulmak istenmesi üzerine arbede yaşandı. Arbedeyi takip eden dihaber muhabiri Nametullah Başar’ın kamera ve fotoğraf makinasına da el koymaya çalışan polis Başar’ı darp etti. Newroz ateşinin etrafında toplanan kitle halay çekerek, sloganlar attı.

Adana Valiliği’nin tüm engelleme girişimleri ve polis saldırılarına rağmen Adana mahallelerinde Newroz ateşleri yakıldı. Polis kutlama yapılmak istenen alanı ablukaya aldı.

Gülbahçe, Fırat ve Dağlıoğlu mahallelerinde ara sokaklarda zırhlı araçlarla devriye atan polislere rağmen halk ara sokaklarda bulunan boş alanlarda lastik yakıp halay çekti. Polis saldırısının ardından başka bir sokakta tekrar Newroz ateşi yakıldı.

Hatay, Manisa, Muğla, Konya’da da Newroz kutlamaları oldu. Çanakkale’de de kutlama yapılırken, “Mutlaka Kazanacağız. Newroz Piroz be” yazılı afişler valilik izni olmadığı gerekçesiyle kaldırıldı. Mersin’deki kutlamada ise polis, sarı, kırmızı, yeşil renkteki her şeye el koydu. Alana platform kurulmasına da izin verilmedi.

 

 

 

 

Kürdistan’da Newroz kutlamaları

 

Sermaye devletinin sürdürdüğü kirli savaşa ve son günlerde arttırdığı devlet terörüne rağmen, Kürt halkı direniş geleneğine sahip çıkarak 21 Mart günü Kürdistan’da Newroz alanlarına aktı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla yapılan Newroz kutlamalarında Kürt halkı eşitlik ve özgürlük taleplerini yükseltti. Birçok alanda ‘Hayır’ ve ‘Na’ flamaları taşındı, referandumda ‘Hayır’ deme çağrısı yapıldı, kadınlar yöresel kıyafetleriyle alanlara çıktı. Newroz ateşleri yakılarak halaylar çekildi. Kimi kutlamalarda polis saldırıları yaşanırken, polisler mitinglere getirilen pankart ve flamaların içeriğine de müdahale etti. Alana girişler sırasında arama yapan polisler, halkı sözlü ve fiziki olarak taciz etti.

Yüz binlerce kişinin katıldığı Amed Newroz’unda polisin engelleme çabalarına rağmen, Kürt kadınları yöresel kıyafetlerle alana girdi. Sahneye asılan, katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ve YPS komutanı Çiyager’in posterleri de sahneye çıkan onlarca polis tarafından zorla kaldırıldı. Amed Newroz’unda 20 ton odun tutuşturularak ateş yakılırken, coşkulu mitingde halaylar çekildi.

Polis ayrıca bir genci “bıçak taşıdığı, üzerini aratmayarak kaçtığı” gerekçesiyle vurarak öldürdü.

Cizre Konak Mahallesi’ndeki Newroz’a da birçok öğrenci okulları boykot ederek katılırken, birçok noktada kurulan polis noktaları yüzünden kentin büyük caddelerinde trafik yoğunluğu yaşandı. Polisler alana gelen halkı yarım saat beklettikten sonra girişlerine izin verdi. Arama yapan polisler üzerinde yıldız olan bazı pankartlara el koydu.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, sabahın erken saatlerinde tüm engelleme girişimlerine rağmen mahalle ve köylerden binlerce kişi, kutlamanın yapılacağı Yeni Stadyum alanına ulaştı.

Alanın içinde bir kişiyi gözaltına almaya çalışan polise halkın tepki göstermesi üzerine, özel hareket polisi zırhlı araçlar eşliğinde alana girerek küfürler ve tehditler savurdu, gaz bombaları attı. Saldırıda 3 kişi yaralanırken, 10’u aşkın kişi de gözaltına alındı. Yaşlı ve hastaların fenalık geçirdiği alanda, polis provokasyon ve saldırılarını sürdürdü.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Newroz, polisin tüm engellemelerine rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Kutlama alanının içinde uzun namlulu silahlar ile bekleyen polislere rağmen çevre ilçelerden gelen binlerce kişi alana girdi. Polisin ‘Na’ yazılı bayrakları toplamasına rağmen kitle alana getirdikleri yeni bayrakları kutlama boyunca sallamaya devam etti.

Halayların çekildiği kutlamada alandan çıkan kitleye polis gaz bombaları ile saldırıya geçerken sahneyi ablukaya aldı. Polis burada bulunan tüm görevli ve gazetecileri GBT kontrolüne tabi tuttuktan sonra serbest bıraktı.

Van, Ağrı, Adıyaman, Hakkari, Batman, Antep, Siirt’te de alanlarda toplanan halk, Newroz ateşleri yakarak halaylar çekti, HDP’li milletvekilleri ve yöneticiler ile DBP’li yöneticiler konuşmalar yaptı.

Muş’ta ise valiliğin yasaklaması sonucu “Mutlaka Kazanacağız” pankartı miting alanına asılamadı.

ANF ve dihaber’den derlenmiştir

 
§