20 Ocak 2017
Sayı: KB 2017/03

Her şey dinci-faşist iktidarın bekası için!
“Dindar nesil” projesi işlemeye devam ediyor
Dinci faşizme anayasal kılıf: AKP tipi başkanlık sistemi
Sermayeye kaynak aktarmaya devam!
MİB MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Kazanmanın parolası: “İşgal, grev, direniş!”
Gebze’de yapılan MİB toplantısı sonuçları
Patronlar krizi fırsata çevirmeye çalışıyor
BES’ten “cayma hakkını” kullanarak mücadeleden “cay!”
Petro-kimya işçilerinin mücadele tarihi-2
Sermaye düzeninin zor dönemeci ve devrimci sınıf çizgisi
“Küreselleşme” efsanesinin çöküşü - II
Emperyalist savaş hazırlıkları yoğunlaşırken…
Davos zirvesi ve küresel risk raporu
Nükleer enerji ne kadar güvenli?-2
Metal sektöründe kadın işçilerin durumu ve sorunları-I
Devrim Okulları başlıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Patronlar krizi fırsata çevirmeye çalışıyor

 

Kapitalistler kendi yarattıkları krizin faturasını işçilere kesmek için saldırılarını hızlandırıyor. Bir dizi fabrikada toplu işçi kıyımları, ücretsiz izinler devreye sokulurken birçok yerde de kriz bahanesiyle işçilerin hakları gasp edilmeye çalışılıyor. Haklarını arayan işçilerin eylemleri ise patronların imdadına yetişen sermaye devleti tarafından OHAL gerekçesiyle yasaklanıyor.

Isuzu işçileri krizin faturasını ödemeyi reddediyor

Kocaeli Çayırova’daki Isuzu fabrikasında ekonomik krizi bahane eden patron 16-20 Ocak tarihleri arasında üretimin duracağını, bu günler için telafi çalışması uygulanacağını, 23-28 Ocak tarihleri arasında da işçilerin yıllık izne çıkarılacağını duyurdu.

Kriz bahanesiyle karşılarına çıkarılan dayatmalara tepki gösteren Isuzu işçileri ise, 15 Ocak gece vardiyasından itibaren fabrika önünde direnişe geçti. Patronun dayatmalarını kabul etmeyeceklerini belirten işçiler, avukatları aracılığıyla tutanak tuttular ve imza topladılar.

Fabrika önünde direnişe geçen işçiler, krizin faturasının kendilerine ödetilmesine izin vermeyeceklerini belirttiler.

Hakları gasp edilen Yazaki işçilerinin eylemine “yasak”

Haksız yere çeşitli bahanelerle işten çıkartılan Sakarya Yazaki işçilerinin fabrikanın insanlık dışı uygulamalarına karşı 13 Ocak’ta yapacağı eyleme valilik izin vermedi. Patronun işçilere yönelik saldırısına valilik ve sermaye devleti de ortak oldu.

Yaklaşık 250 civarında işçinin eksik ödenen maaşlardan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmesinin ardından yönetim işten atma saldırısını devreye sokmuştu. Bu saldırılara ve haksızlığa karşı işçilerin yapmak istediği eylem, valilik tarafından “güvenlik” bahanesi ile engellendi.

Bursa’da işçi kıyımı

Bursa’da Şaypa market zincirinde çalışan 2 bin 700 işçiden bin 200’ü işten atıldı.

Kasım ayında Özen Şirketler Grubu’na bağlı Onur Market tarafından satın alınan Şaypa, Eylül’den itibaren başlayan işten çıkarmalara devam etti.

2016’nın Ağustos ayında 81 mağazası bulunan marketler zinciri şube sayısını 69’a düşürürken en yoğun işçi kıyımının firmanın yöneticilerinden olan 3. Bölge Müdürü Mehmet Alper Bilgetürk’e bağlı şubelerde gerçekleştiği söyleniyor.

Çınar Belediyesi’nde kayyımdan kıyım

Diyarbakır’da kayyım atanan DBP’li Çınar Belediyesi’nde, 37 kişi işten atılırken, Kadın Politikaları Müdürlüğü bünyesindeki merkezde çalışanların tamamı işten atıldı.

Belediyenin Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu ise OHAL kapsamında çıkartılan KHK ile görevden alınmıştı.

Kayyım tarafından alınan karar doğrultusunda 37 kişinin işine son verildi. İşten atma saldırısı ile Kadın Politikaları Müdürlüğü’ne bağlı Jinwar Kadın Merkezi’ndeki tüm çalışanların işine son verilmiş oldu.

Gemlik Gübre sendika düşmanlığına devam ediyor!

Aylardır grevde olan ve patronun gübre yasağını kullanıp işçiyi açlıkla terbiye etmeye çalıştığı Gemlik Gübre’de bir taraftan da işçi kıyımı yaşanıyor.

Son olarak Gemlik Gübre güvenliğinde çalışan işçilerden 6’sı sudan sebeplerle işten atıldı. Ancak aslında işten atmanın nedeni sendikalaşma oldu. İşçiler kadrolu ancak kapsam dışı olmalarına rağmen yakın zamanda Petrol-İş Sendikası’na üye olmuşlardı.

Bu durum karşısında baskı gören güvenlik görevlisi işçilerden en sonunda 6’sı kapının önüne konulmuş oldu. Gemlik Gübre’de geçtiğimiz günlerde de limanda çalışan ve sendikalaşan işçilerden 7’si işten atılmıştı.

Şirvan’da katliamın olduğu madende işçi kıyımı

Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik AŞ şirketine ait madende 17 Kasım’da göçük meydana gelmiş 16 işçi toprak altında kalarak katledilmişti.

Katliamın sorumluları faturayı işçiye kesmeye devam ediyor. Madende çalışan işçilerin bağlı olduğu taşeron şirkette çalışan 450 işçi işten atıldı. Bahane olarak da madende herhangi bir faaliyetin yürütülmüyor olması ileri sürüldü.

İşçiler Çin’den gelen 300 kişilik bir ekibin çalışmaya başlayacağı duyumunu aldıklarını ifade etti.

Aygaz’da üç işçi işten atıldı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Aygaz fabrikasında pres bölümünde çalışan işçiler kaynakçı olarak gösterilip düşük ücrete çalıştırılıyor.

Preste çalışan bir işçi ise yönetimin bu uygulamasına karşı pres bölümündeki işçilere mücadele çağrısı yapınca patronun ve ajanlarının hedefi oldu.

Patronla işbirliğine soyunan Türk Metal ajanları işçinin peşine adam takarken söz konusu işçinin de aralarında olduğu üç işçi sigara içtikleri bahanesiyle işten atıldı.

Grup Tekstil’de kriz bahanesiyle maaşlar gasp edildi

Çorlu Türkgücü yolu üzerinde kurulu Grup Tekstil fabrikasında maaşlar ödenmiyor. Boya, apre ve terbiye alanlarında faaliyet yürüten fabrikada işçiler patronun getirdiği Teksif Sendikası’na üye. Patron ise ücretleri gasp etmesine bahane olarak “kriz” iddiasını ortaya atmış oldu.

İşçilere “durumu açıklayan” patron, durumlarının “iyi olmadığını” ikramiyeleri vereceklerini, fakat maaşları üç-dört parçaya bölerek vereceklerini öne sürdü.

İşçiler ise fabrikada üretimin tam gaz gittiğini, depoların dolu olduğunu buna rağmen patronun böyle bir açıklamasının hiçbir gerçekliği yansıtmadığını belirtti. Sorunlarını sendikaya anlatan işçiler “elimizden bir şey gelmez” cevabı aldı.

Hava-İş’in anketinden “zam olmasın” sonucu çıktı iddiası

Ekonomik krizi bahane ederek 2017’de yapması gereken zamları dondurmak isteyen ve bunun için “zam yaparsak işçi kıyımına başlarız” tehdidini gündeme getiren Türk Hava Yolları (THY) yönetimine, Hava-İş bürokrasisi desteğini sürdürüyor.

THY ve Hava-İş arasındaki kirli işbirliğinin parçası olarak, sendika bürokratları 13 bin üyeyle anket yaptıklarını ve yüzde 95 oranında “Evet zam yapılmayabilir” sonucu çıktığını öne sürdü.

Anket sonucunda toplantı yapan Hava-İş bürokratlarının, THY yönetiminden işten çıkarma olmayacağına dair garanti isteyeceği iddia edildi. THY yönetimi 2017’de yapılacak 4+4 sözleşme zammını dondurmayı önermiş Hava-İş bürokratları da buna çanak tutmuştu.

 
§