11 Kasım 2016
Sayı: KB 2016/42

Dinci-faşist düzeni ancak emekçi kitlelerin militan direnişi yıkabilir!
Dinsel gericiliğin karanlığı ve emperyalizmin riyakarlığı
Halep-Musul-Rakka üçgeninde taktik savaşlar
Düzeniniz de yasalarınız da yok hükmündedir!
Erdoğan’ın Kürt hazımsızlığı
"Başka ulusları ezen bir ulus özgür olamaz!"
HDP milletvekilleri tutuklandı!
İzmir’de 4 Kasım eylemlerinin gösterdikleri
Saldırıların arkasında emperyalizm ve işbirlikçi büyük burjuvazi var
10 Ekim Ankara Katliamı davası
İşçi sınıfını iktidara taşıyan mücadele örgütleri ve yönetim organları: Sovyetler
Kamuda kıyımlar, tutumlar ve mücadelenin sorunları - II
İşçiden al, patrona ver!
Metal TİS’leri ve sınıfa politik müdahale
EMİS’e karşı “söz, yetki, karar” işçilere!
Bu düzeni yıkacağız ve hiçbir kirli yöntem bizleri bundan alıkoyamayacak!
Kazanmanın yolu direnmekten geçer!
Direnişi seçiyoruz!
Karanlığa karşı kararlılık
Şan olsun “Yeni Ekimler” yolunda proletaryanın öncü müfrezesine!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

HDP milletvekilleri tutuklandı!

 

Sermaye devleti HDP milletvekillerine dönük gözaltı ve tutuklama saldırısını devreye soktu. 4 Kasım günü milletvekillerinin evleri ve HDP Genel Merkezi basılarak milletvekilleri gözaltına alındı. Gözaltına alınan HDP milletvekillerinden Ziya Pir, İmam Taşçıer ve Sırrı Süreyya Önder serbest bırakılırken, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Leyla Birlik, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan tutuklandı. Sebahat Tuncel de milletvekillerine dönük gözaltıları protesto etmek için yapılan eylemde gözaltına alınarak 6 Kasım günü tutuklandı. Milletvekilleri “terör örgütü üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” gibi gerekçelerle tutuklanırken sevk edildikleri adliyelerde ortak savunma yaptılar. HDP’li vekillerin ortak savunmalarında, suçlamalara ilişkin sorulara cevap vermeyecekleri belirtilerek, yargının tarafsız ve adil olmadığı savunularak “Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altında iken düğmesiz olan cübbelerini iliklemeye çalışan böylesi bir yargılamanın öznesi olmayı da asla kabul etmeyeceğim” denildi. Haklarında başlatılan soruşturmanın ve gözaltına alınmalarının “şaibelerle dolu bir geçmişe sahip olan” Erdoğan’ın emriyle olduğu dile getirilerek “bu yargı tiyatrosuna figüran olunmayacağının” altı çizildi.

“Siyasi faaliyetimizi ancak bizi seçenler sorgulayabilir”

Ortak savunmanın devamında ise şu ifadeler yer aldı: “Soracağınız hiçbir soruya cevap vermeyeceğim. Yapacağınız hiçbir yargılama faaliyetinin adil olacağına inancım yoktur. Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları yine siyasetçilerdir. Yargı mensupları değildir. Bu anlamda sizler evrensel ve demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu aynı zamanda bir Anayasa hükmü de olan uluslararası anlaşmalara bağlı olması gereken yargı mensupları olarak siyasi oyunların ve tezgahların parçası olmayı reddetmelisiniz. Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım ve seçmenlerin siyaseten sorgulayabilir.”

Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan Edirne F Tipi Hapishanesi’ne; Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Ferhat Encü, Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Ayla Akat Ata ve Gülser Yıldırım Kandıra F Tipi Hapishanesi’ne; Ayla Birlik, Selma Irmak ve Nursel Aydoğan Silivri 9 No’lu Hapishanesi’ne konuldu.

 

 

 

 

Tutuklama protestolarına polis terörü

 

Sermaye devleti HDP milletvekillerini tutuklamasının ardından, tutuklamaları protesto eden kitlelere de saldırdı. 4 Kasım günü İstanbul’da Kadıköy, Sarıgazi, HDP il binası, Ankara’da Yüksel Caddesi’nde ve Antalya’da HDP’lilerin çağrısıyla kitleler bir araya gelirken, eylemlerde polis terör estirdi. “Dağılın” dayatmalarıyla basın açıklamalarına saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Diyarbakır’da gözaltıların çıkarıldığı adliye önünde de saldırıya geçen polis, Aydın’da ise HDP Didim İlçe binasında yapılmak istenen basın açıklamasına engel oldu. Polis binaya baskın düzenleyerek 40’a yakın kişiyi gözaltına aldı. 5 Kasım günü Şişli Meydanı’nda yapılan eylem bitiminde de polis biber gazı, TOMA ve gaz bombası ile saldırıya geçerek gözaltı yaptı. Eylemde “Hırsız katil AKP!” sloganının atılmasına karşın da “Konusu suç teşkil eden slogan atılıyor. Müdahale ederiz” denerek tehditlerde bulunuldu. Polis ertesi gün açıklama yaparak Şişli başta olmak üzere İstanbul’da yapılan eylemlerde 99 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

3 günde 90 gözaltı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin örgütlediği, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına tepki eylemi 4 Kasım günü yapılmış ve polis saldırısı sonucu 57 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltılardan 56’sı iki gün sonra serbest bırakıldı. Yine 5 Kasım günü Alsancak’ta HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasını protesto eden SGD ve DEV-GÜÇ üyesi 12 kişi gözaltına alınmıştı.

İzmir’de 6 Kasım günü çok sayıda eve yapılan baskınlarda 9 kişi gözaltına alındı. Çimentepe’de ev baskınıyla gözaltına alınanlar İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Karşıyaka’da YÖK protestosunda gözaltına alınan 12 kişi ile birlikte toplam 90 kişi gözaltına alındı.

 

 

 

 

 

HDP meclisteki faaliyetlerini durdurdu

 

Eş genel başkanlarının da aralarında olduğu 10 milletvekilinin tutuklanmasından sonra iki gün boyunca Diyarbakır’da toplantı halinde olan HDP Meclis Grubu MYK, toplantıda aldığı kararı açıkladı.

Diyarbakır’da basına açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen “Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik” dedi.

Bilgen, “’Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik’ diyerek neyi kastediyorsunuz” sorusuna Türkiye bir iç savaşa sürüklenirken açık bir faşizm ortamında teknik hiçbir tartışma yapacak durumumuz yok. Kurallar onlar tarafından çiğnendi. Bizim halkımız, bize verilen emanetle ilgili kararı verecektir. Komisyonlara ve Genel Kurul’a katılmayacağımızı çok açık bir şekilde beyan ettik” yanıtını verdi.


 
§