31 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/43

Emperyalizmin kirli oyunlarına karşı Kürt halkıyla dayanışmayı büyütelim!
Kobanê ve “insan hakları emperyalizmi” - A. Eren
Kobanê’de direniş çetelere geçit vermiyor
Baskı ve terör yasaları genişliyor
Validebağ’da direniş, talanı frenledi!
Yağma ve talanın yeni adresi Validebağ Korusu
Ellerindeki kanı yalanla temizlemek istiyorlar
“İş cinayetlerinin hesabı sorulacak!”
İşçi sınıfı hareketi çıkış yolu arıyor
Sermaye topyekün saldırıya hazırlanıyor
“Üniversite Ar-Ge laboratuvarına dönüştürülüyor”
Ekim Devrimi üzerine - V. İ. Lenin
Ukrayna seçimleri ve “Demokrasi” oyunu - E. Eren
Toplu mezarlar ülkesinde öfke büyüyor!
Öfke büyüyor, emekçiler sokakta!
Meclisler kurula hazırlanıyor
DLB İstanbul Meclisi toplandı
Hangi cumhuriyet?
Binler Cumartesi Anneleri’nin yanında!
Vardık, varız, var olacağız!
Yaşamın yarısından kavganın yarısına...
Şer’i adaletin terazisinde kadın düşmanlığı ağır basıyor
Fotoğraf karesinden yansıyanlar, fotoğraf karesine sığmayanlar
Savaşsız, sınıfsız, sömürüsüz, yaşanabilir bir gelecek için 6 Kasım'da alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê’de direniş çetelere
geçit vermiyor

 

IŞİD çetelerinin Ortadoğu’daki işgal girişimleri ve katliamlarına karşı direnişin odak noktası olan Kobanê’de 1,5 ayı aşkın süredir direniş sürüyor.

15 Eylül günü IŞİD çetelerinin Kobanê’nin köylerini kuşatmasıyla başlayan direniş aradan geçen 1,5 aylık süreçte sadece Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da değil dünya çapında büyük yankı uyandırdı. YPG/YPJ savaşçıları ile Kobanê halkının direnişinde 22 Ekim’den itibaren farklı bir dönemece girilmişti.

Washington-Erbil-Kobanê hattında yapılan bir dizi pazarlık ve diplomasinin sonucu olarak 22 Ekim’de ABD uçaklarının Kobanê’ye silah yardımı yapması bir dizi başka gelişmeyi beraberinde getirdi.

Emperyalist koalisyonun başını çeken ABD’nin onayıyla yapılan silah yardımının Irak Federal Kürdistan Yönetimi tarafından Kobanê’ye gönderildiği söylendi. Bu aynı süreçte ABD emperyalizminin havadan silah yardımı yaptığı da kamuoyuna yansıdı. Bu tarihten sonra, koalisyon güçleri, YPG’yle yaptıkları istihbarat paylaşımı doğrultusunda IŞİD çetelerinin Kobanê’deki mevzilerini bombalamaya devam etti.

Peşmerge güçleri Kobanê’de

IŞİD çetelerine karşı YPG güçlerinin direnişi devam ederken bu kez, Kobanê’de savaşmak ve ağır silahları bölgeye ulaştırmak üzere Irak Federal Kürdistan Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçleri yola çıktı.

28 Ekim gecesi Suruç’a ulaşan 85 kişilik peşmerge grubu, Irak Kürdistanı’ndan uçakla gönderilirken, ikinci grup Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. İkinci peşmerge grubunun da Suruç’a ulaşmasıyla birlikte Kobanê’ye giriş yaptılar. Böylelikle, Kobanê’de savaşmak için toplam 150 kişilik peşmerge grubu sınırı geçmiş oldu.

Peşmergenin Kobanê’ye geçişinden önce, ÖSO’ya bağlı 8 araçlık bir grup da Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye geçiş yaptı. Suruç’taki askeri hareketlilik sırasında Mürşitpınar Sınır Kapısı ve Kobanê kent merkezini gören tepeler sivil girişine kapatıldı. Kobanê’yi gören diğer tepelere askeri zırhlı araçlar yerleştirilerek, sivillerin girişine izin verilmedi.

Silopi’den giriş yaptıktan sonra peşmergenin Cizre, Nusaybin, Kızıltepe üzerinden Suruç’a geçiş güzergahlarında binlerce kişi yollara döküldü. “Bijî berxwedana Kobanê” ve “Bijî yekitiya Kurda” sloganlarının atıldığı karşılamada, ilçe ve kent merkezi çıkışına kadar Peşmergelerin geçişi için insan zinciri oluşturuldu.

Kararlı direniş çeteleri durduruyor

6 Ekim akşamından beri kent savaşı biçiminde devam eden Kobanê direnişinde, doğu, güney ve batı cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Saldırı girişiminde bulundukları tüm cephelerde YPG/YPJ güçlerinin kararlı direnişiyle karşılaşan çetelere ağır kayıplar verdiriliyor. Kobanê’yi fethedemeyen gerici çeteler, çareyi, havan toplarıyla şehri bombalamakta veya bomba yüklü araçlarla intihar saldırılarında buluyor. Çetelerin bombalamaları nedeniyle kentteki binaların neredeyse yarısı yok edilirken intihar saldırıları da etkisiz hale getiriliyor. Kobanê’deki kent savaşının bilançosu hakkında günlük bilgilendirmede bulunan YPG Basın Merkezi, IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı Kobanê’deki direnişte verilen kayıpları da açıkladı.

Peşmergenin Kobanê’ye geçişini değerlendiren YPG sözcüsü Polat Can, Türkiye’nin hem peşmergenin geçişini geciktirdiğini hem de sayılarının azaltılmasına neden olduğunu belirtti. Desteğin anlamlı olduğunu ancak askeri anlamda etki yaratacak bir düzeyin olmadığını ifade etti.

Direnişin 42. gününde açıklamalarda bulunan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ise, pek yakında Kobanê’nin özgürleştiğinin müjdesini vereceklerini söyledi. “Kobanê Arap şehridir” diyen Erdoğan’a da tepki gösteren Abdullah, Kobanê’nin tarihten bu yana Kürtlerin olduğunun altını çizdi.

Kobanê Kanton Hükümeti Başbakanı Enver Müslim, Kobanê’ye ağır silahlarla yapılan saldırıların sürdüğünü ve kent merkezinde 2 bin ile 2 bin 500 arasında sivilin yaşadığını söyledi. Enver Müslüm, bu insanların sığınaklarda yaşamaya çalıştıklarını söyledi. 

Kobanê’deki direnişin ilk gününden beri sınırın Suruç tarafında süren nöbet eylemi de devam ediyor. Günün belli saatlerinde zincir oluşturan yüzlerce kişi marşlar ve sloganlarla direnişi selamlıyor.

 

 

 

 

 

IŞİD çetelerine tam destek

 

Türk sermaye devletinin IŞİD çetelerine desteğinin halen sürdüğünü gösteren yeni bir fotoğraf ortaya çıktı. Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) yayınladığı fotoğraf ve görüntülerde, sınırda askerlerle görüşen eli silahlı çete üyelerinin daha sonra vedalaşarak Rojava’ya geçtikleri görüldü.

22 Ekim 2014 tarihinde Kobanê’nin Zorava Tepesi’nin yamacında çekilen görüntülerde 5 çete üyesi Kobanêlilerin arabalarını bıraktığı Türkiye sınırına geliyor. Burada Kobanêlilerin eşyalarını yakan çeteler, işlerine yarayan malzemleri ise Kobanêlilerin arabalarına yükleyip, ellerinde bulundurdukları Siftêk Köyü’ne doğru götürüyor. Daha sonra sınırın sıfır noktasına gelen 2 çete üyesi, oraya gelen 2 zırhlı araçtan inen 7 asker ile görüşüyor. Yaklaşık yarım saat görüştükten sonra çeteler askerlerle vedalaşıp, bulundukları bölgeden ayrılıyor.

 
§