7 Mart 2014
Sayi: KB 2014/10

Çürümüş düzenden kurtuluş sandıkta değil…
DİSK'in devremci ruhu Greif'te yaşıyor!
Göstermelik değil gerçek sınıf dayanışması!
DİSK Tekstil: Vurdumduymazlığa devam!
Sendikal Güç Birliği Platformu’na çağrı!
Greif işçilerinin direnişini anlamak
Greif’in işgal şiarı Kadıköy’de yankılandı!
Greif’te işgal ve direniş yaşam biçimi oldu!
Luna’da kazanmak için Greif gibi direnmeli!
Feniş işçileri, ihanetçi bürokratları uyarıyor!
DİSK’in Çaykur atağı: Kime yarar kime zarar!
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı…
Greif direnişi ışığında taban örgütlenmeleri
Derby’nin işgal ruhu Greif’te yaşıyor!
1968 Derby’den günümüze işyeri işgalleri - Zafer Aydın
“Şehir senin”, peki siyasal iktidar kimin? - T. Ulaş
Greifleri çoğaltalım, işçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim! - Burcu Deniz*
Almanya’da her yer Greif!
Demokrasi komedisinde son perde!
“Biri yer bini bakar, kıyamet ondan kopar!”
Koç ve Erdoğan “istikrar” için buluştu!
Ukrayna’da kriz ve savaş rüzgarları…
Birleşik, kitlesel bir devrimci gençlik hareketi için ileri!
Ali İsmail Korkmaz amfisi etkinlikleri
Emekçi kadınlar sokağa!
Emekçi kadınların kavga ve mücadele günü: 8 Mart
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 Ali İsmail Korkmaz amfisi etkinlikleri

 

Hacettepe Üniversitesi’nde  “Başka bir Hacettepe mümkün!” üst başlığıyla örgütlenen etkinlikler başladı. Dev-Genç, Devrimci Proletarya, Direnişçi Üniversiteliler, Ekim Gençliği, Kaldıraç, Kurtuluş Yolunda Dev-Genç, SGD ve Yurtsever Öğrenciler tarafından çağrısı yapılan etkinlikler için bir açılış yürüyüşü gerçekleştirildi.

Edebiyat Fakültesi önünde buluşan öğrenciler, burada yaptıkları konuşmalarla Ali İsmail’in anısını yaşatmaya söz verdiler. Daha sonra Ali İsmail Korkmaz Amfisi’ne yüründü. “Direnişi sürdürüyoruz! Ali İsmail’i yaşatıyoruz!” pankartıyla yürüyen öğrenciler yürüyüş esnasında Haziran Direnişi’nde katledilenleri anan ve direnişi selamlayan sloganlar attılar. Amfinin önüne gelindiğinde sonlandırılan yürüyüşle etkinlikler başlatıldı.

Vardık, varız, varolacağız!”

Program kapsamında örgütlenen “Toplumsal cinsiyet ve Gezi” konulu etkinlik başladı. Etkinlik programı Ali İsmail anısına hazırlanan bir videonun gösterimi ile devam etti. Daha sonra Ali İsmail şahsında, direnişte katledilenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ankara Kadın Platformu temsilcisi ve Hacettepe direnişçisi kadın işçi etkinliğe katılım sağlayamasa da, devrimci 8 Mart’ı temsilen Ankara Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Melek Altıntaş ve Kaos-Gl temsilcisinin katılımıyla Haziran Direnişi ve toplumsal cinsiyet tartışıldı.

İlk olarak söz alan Melek Altıntaş konuşmasına 8 Mart’ı anarak başladı. 8 Mart’ın tarihsel olarak ortaya çıkışından ve yarattığı birikimden söz eden Altıntaş, Haziran Direnişi’nin de bu tarihten bağımsız tartışılamayacağını sözlerine ekledi. Daha sonra AKP iktidarının on yılı aşan iktidarı boyunca kadına yönelik saldırılarını örnekledi ve tüm bunların salt AKP’nin kadın düşmanlığıyla açıklanamayacağını söyledi. Sermayenin ihtiyaçlarından söz etti. Kadın sorununa, 8 Mart’a ve bu bağlamda Haziran Direnişi’ne sınıfsal bakışı ortaya koyan Melek Altıntaş, kadınların mücadeledeki önemini vurguladı

İkinci konuşmayı Kaos-Gl temsilcisi yaptı. Temsilci, Haziran Direnişi’nde LGBTİ bireylerin katılımını ve direnişe etkilerini tartışmaya açtı. Daha sonra toplumsal cinsiyet algılarını parçalamanın gerekliliğinin altını çizerek sol harekete dair eleştiriler yöneltti.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde canlı tartışmalar yapıldı.

Rektör tabela astırdı

Ayrıca Ali İsmail Korkmaz Amfisi’nde 3 gün boyunca sergilenecek olan Mehmet Özer’ın fotoğraf sergisi de açıldı. Rektör Murat Tuncer ise öğrencilerin baskısı üzerine amfiye Ali İsmail’i anan bir tabela astırdı.

Ekim Gençliği faaliyeti

Ali İsmail Korkmaz Amfisi çalışmalarını sürdüren Ekim Gençliği okurları, bir yandan da devrimci faaliyete devam ediyorlar. “Diren örgütlen” şiarlı afişleri kullanan Ekim Gençliği okurları, derginin son sayısını ve Kızıl Bayrak’ı öğrenci ve akademisyenlere ulaştırıyorlar. Seçim gündemli faaliyetler ise bildirge dağıtımlarıyla sürüyor.

Bizim bir Haziranımız bir yıl yetecektir dünyaya!”

Ali İsmail Korkmaz amfisi etkinliklerinin ikincisi ise Temel Demirer’in katılımıyla gerçekleştirildi. Demirer, Haziran Direnişi’ni ve bu direnişte gençliğin tuttuğu yeri irdeledi. Demirer’in sunumunun ardından söyleşi bölümüne geçildi. Bu bölümde direniş ve medya, direnişin yarattığı birikim ve çıkarılması gereken dersler ile yaklaşan 1 Mayıs üzerine tartışmalar yürütüldü.

Katil polis Beytepe’den defol!

Geçtiğimiz hafta Beytepe’de dolaşan bir sivil polis devrimci-ilerici öğrenciler tarafından teşhir edilmişti. Bu olay üzerine biraraya gelen siyasetler ortak bir platform kurarak rektör-polis-ÖGB işbirliğine karşı mücadele edeceklerini ve katil polislere üniversitelerde rahat vermeyeceklerini ilan ettiler.

5 Mart’ta yapılan bir eylemle ÖGB ve sivil polislerin ortak kullandığı oda teşhir edildi. Öğle saatlerinde yemekhane önünde buluşan öğrenciler “ÖGB odası sivil polis yuvası!” sloganıyla odanın bulunduğu yere yürüdüler. Bu esnada hareketlenen Özel Güvenlikler odanın kapısını kilitlediler ve önüne barikat kurdular. Öğrenciler ise sloganlar ve ajitasyonlarla bunun bir uyarı eylemi olduğunu belirterek odanın kapısına “Katillerden hesap sorduk, soracağız! ÖGB-polis-rektör işbirliğine son!” “Katil polis Beytepe’den defol!” “Ali İsmail’in katilleri aramızda!” yazan afişler asıldı.

Ekim Gençliği / Hacettepe Üniversitesi

 

 

 

 

DTCF’de soruşturmalar sürüyor

 

DTCF Ekim Gençliği, ozalitlerle Greif işçilerinin fabrika işgalinin duyurusunu yapmaya 27 Mart’ta da devam etti. Ayrıca Greif işçilerine destek için başlatılan imza kampanyası kapsamında, akademisyenleri odalarında ziyaret ederek hem Greif sürecini anlattılar hem de imza istediler. 

Uygulamaya geçirilmeye çalışılan Kampüskart konusunda da teşhir çalışması yürüten Ekim Gençliği, hem astığı ozalitlerle hem de sohbetlerde öğrencileri üniversitelerin, eğitimin ticarileştirilmesi konusunda tutum almaya “Kampüskartları almamaya” çağırdı. Akademisyenlere ve öğrencilere Kızıl Bayrak da ulaştırıldı. 

Soruşturma terörü

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yapılan Aydın Erdem anması eylemine Rektörlük tarafından soruşturma açıldı. Aralarında bir Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu onlarca ilerici, devrimci, yurtsever öğrenciye “basın açıklamasına katılmak” ve “slogan atmak”tan açılan soruşturmanın savunması 4 Mart’ta Hukuk Fakültesi’nde yapılacak.

Geçtiğimiz yıl 20 Mart’ta Cebeci’deki Newroz kutlamasına polis saldırısı sonucu önce Rektörlük tarafından soruşturma başlatılmış, ardından da polis şikayeti üzerine dava açılmıştı. Aralarından Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu davaysa, 1 Nisan 2014’de 17. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde başlayacak.

Ekim Gençliği / DTCF

 

 

 

 

Soruşturmalara karşı eylemler

Mersin Üniversitesi’nde arkadaşlarının hayatını kaybetmesine neden olan sorumsuzluğu protesto eden öğrenciler Rektörlük Binası’nı işgal etmişti. Bu işgalin ardından rektörün soruşturma açılmayacağına dair söz vermiş olmasına rağmen hem rektörlük hem de Mersin Emniyet Müdürlüğü öğrenciler hakkında soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmalar sonucu haklarında tedbir kararı alınan 27 öğrenci üniversiteye alınmıyordu. 4 Mart günü de hem okula alınmayan öğrenciler hem de diğer öğrenciler, üniversite yolunu araç trafiğine kapatarak eylem yaptılar.

Çiftlikköy Kampüsü içerisinde yer alan Cumhuriyet Alanı’nda toplanan yaklaşık 300 öğrencinin yaptığı eyleme aileleri ve öğrencilerin avukatları da katıldı. Mersin Üniversitesi yöneticileri ile görüşmeye giden temsilciler içerideyken üniversite girişi öğrenciler tarafından araç trafiğine kapatılarak halaylar çekildi.

Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Kerem Çiçek, “Tek isteğimiz yurttaki sağlık, temizlik, sorunlarının halledilmesi, yurda yol yapılması, otobüslerin yurda kadar gitmesi ve kampüs içerisinde ücretsiz olmasıydı. İnsani olan bu talepler görmezden gelindi” dedi.


 
§