22 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/45

Tasfiyeci sürecin bir ürünü olarak Diyarbakır gösterisi
Davutoğlu Washington’da günah çıkarıyor
Yeni saldırı dalgası ve sendikalar
TMMOB’ye yönelik saldırılar sürüyor…
İzzetin Doğan AKP’den servet almış!
“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!”
“Polisin komplolarına izin vermeyeceğiz!”
Dershanelere mahkum eden eğitim sistemi değişmeli!
Faşist saldırılara eylemli yanıt
Baskılar bizi yıldıramaz!
Feniş işçileri direnişte kararlı
SİO’da MİB çalışanlarına saldırı!
Petrol-İş’e açık mektup...

TKİP’nin 15. yıl etkinliğinde yapılan konuşma...

Parti örgütlerinden mesajlar...
TKİP’nin 15. yıl etkinliğine sol örgütlerden mesajlar...
Bursa’da direniş, devrim ve özgürlük buluşması!
Etkinliklerle özgürlük, devrim, sosyalizm mücadelesine çağrı!
Yeraltı nehirlerimizin asi damarına! - H. Eylül
Alaattin Karadağ, katledilişinin 4. yılında anıldı!
Haiti halkı yine isyanda!
Fransız burjuvazisinin sömürgeci hevesleri 
Rusya-Mısır ilişkilerinde yeni dönem
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
25 Kasım’da Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye!
“Sömürünün olmadığı bir dünya mümkün!”
­­Elif Kaya ve Burcu Koçlu’dan emekçi kadınlara mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

İspanya

İspanya’nın başkenti Madrid’de çöp toplama, sokak temizliği, bahçe ve park bakım çalışanı 6 bin işçinin 13 gün süren grevleri kazanımla sonuçlandı. Patron, daha önce ilan ettiği, bin 134 kişiyi işten çıkarma ve maaşlarda yüzde 40’a varan kesinti yapma kararından vazgeçmek zorunda kaldı. Anlaşmaya göre, temizlik işçilerinin ve bahçıvanların maaşları 2017 yılına değin yani 5 yıl boyunca dondurulacak.

Sendikanın, üç firma ile 17 Kasım günü anlaşmaya varması üzerine, işçiler işbaşı yaptılar. Temizlik işçileri, Pazartesi gününden itibaren de Madrid sokaklarında dağ gibi biriken çöp yığınlarını toplamaya başladı.

Grevin kazanımla sonuçlanması, İspanya’da birçok sektörde mücadele eden işçi ve emekçilere, sermayenin saldırılarının püskürtülebileceğini, kazanmanın ise örgütlü ve kararlı mücadeleden geçtiğini bir kez daha gösterdi.

Güney Afrika

Güney Afrika’da 3 bin ulaşım işçisi, ücret artışı talebiyle 14 Kasım günü greve başladı. SATAWU Sendikası’nın yüzde 12 ücret artış talebine karşı, patron yüzde 10 öneriyor.

Grev BMW, VW, Nissan, Mercedes-Benz büyük otomotiv tekellerinin fabrikalarında üretilen araçların limanlara taşınmasını durma noktasına getirdi.

Ayrıca, Güney Afrika’da sendikalar karayolları ve özel yollarda geçiş ücretine karşı protesto yürüyüşleri gerçekleştirdi. Mpumalanga, Limpopo ve Gauteng illerinde gerçekleşen kitlesel eylemler, üç gün süren protesto gösterilerinin doruk noktası oldu

Kamboçya

13 Kasım tarihinden bu yana Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’da hazır giyim fabrikası Alim’de çalışan yüzlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücret artışı talebiyle greve gitti. İşçiler 16 Kasım günü bir otoyolu işgal ettiler.

SL-Konfeksiyon fabrikasında ise, tekstil işçilerinin mücadelesi giderek politikleşiyor. 3 aydır grevde olan işçiler, fabrika alanında askeri polisin müdahalesini protesto ederek eylemlerini sürdürüyorlar.

Bu arada Başbakan Hun Sen’in aile bireylerinin hem fabrikanın güvenliğinden sorumlu şirketin sahibi hem SL-Konfeksiyon şirketinin yöneticisi olmaları, tepkiyi daha da büyütüyor. Bu hafta başında gösteri yapan SL-Konfeksiyon işçilerine saldıran fabrika güvenliğinin ateş açması sonucu, bir kadın öldürülmüş, birçok işçi ise yaralanmıştı.

Ürdün

Ürdün’de devlete ait iki büyük gazetede çalışan editörler, sansüre karşı 19 Kasım günü greve gitti. 24 saatlik grev nedeniyle gazeteler yayınlanmadı. Gazete çalışanları, 2011 yılında kabul edilen ücret artışlarının ödenmesini de talep ediyorlar.

Napoli

Mafyanın kurduğu yasadışı çöp toplama merkezleri, İtalya’nın Napoli kentinde protesto edildi. 70 binin üzerinde insanın katıldığı yürüyüşte göstericiler, kanserden hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını taşıdılar. “Camorra’ya hayır” sloganları atan protestocular, bölgedeki atıkların derhal temizlenmesini talep ettiler.

Kent sakinleri, Camorra mafyasının büyük çöp ihalelerini aldığı ve bunların çoğunu kurduğu yasadışı çöp toplama merkezlerine kontrolsüz bir şekilde döktüğü, burada yakılan çöpün ise, çevreye zehirli gaz yayılmasına neden olduğunu ve bu kimyasal maddelerin kanser vakalarını arttırdığını belirtiyorlar. ‘90’lı yıllarda birçok mühendis ve devlet görevlisi de bu kârlı/kirli işin içerisine girerek pay almışlar ve olan bitene dair ses çıkarmamışlar.

Kosta Rika

Geçtiğimiz hafta, sendikalar ve kitle örgütlerinin çağrısına uyan işçi sınıfı artan elektrik fiyatlarına ve pahalılığa karşı, daha iyi çalışma koşulları ve daha gelişmiş bir sosyal sistem talepleriyle tüm ülkede greve gitti. İşçiler sokakları işgal ederek protesto gösterileri düzenledi.

Kamu Hizmeti İşçileri Ulusal Birliği (ANEP) Sendikası, yaptığı çağrıda tüm zenginlikler bir avuç insanın elinde toplanırken aynı süreçte eşitsizliğin artmasına dikkat çekti ve elektrik fiyatlarındaki artışın özel şirketlerin çıkarlarına hizmet ettiğini vurguladı.

Bu arada ortaöğretimde çalışan eğitim emekçileri de hükümetin planladığı eğitim reformunu protesto ediyor.

Kosta Rika’da sendikalar, özel hastanelere destek verirken kamu sağlık sistemini göz ardı eden hükümetin neoliberal politikalarına karşı, işçi ve emekçileri protestolarını sürdürmeye çağırdı.

 

 

 

Politeknik Direnişi’nin 40. yılı
sokakta karşılandı!

 

Yunanistan’da Politeknik Direnişi ile başlayan ayaklanmanın 40. yıldönümü yapılan eylemlerle anıldı.

Politeknik Direnişi, darbeyle iktidara taşınan askeri faşist cuntaya karşı 1973 yılında gerçekleşti. Öğrenci gençlik, başlattığı bu işgal eylemini, Yunanistan’da bir ayaklanmaya çevirmeyi başardı. Yüz binlerin faşist diktatörlüğe karşı alanlara çıktığı bu isyan, Temmuz 1974’te askeri cuntanın gitmesi ile sonuçlandı. 17 Kasım, egemenlerin ekonomik, siyasal saldırılarına karşı Yunanistan’da işçilerin, emekçilerin, öğrencilerin alanlara çıktığı bir gün olarak tarihteki yerini aldı.

Yunanistan tarihinde direniş ve isyanın günü, bu yıl da eylemlere sahne oldu. Eylemlerde anti-kapitalist, anti-faşist sloganların öne çıktığı, Amerikan emperyalizminin ve savaş aygıtı NATO’nun da hedefte olduğu belirtildi. Eylemlerde ayrıca, neo-liberal uygulamalar, eğitimin ticarileştirilmesine yönelik tepkiler ortaya kondu.

Atina’da Teknik Üniversite (Politehnio) önünden başlayan yürüyüş ABD’nin Atina Büyükelçiliği’nin önünde son buldu. Yürüyüş sırasında ABD ve NATO karşıtı sloganlar atan eylemciler Avrupa Birliği, ABD ve Nazi bayrağı yaktı.

Akşam saatlerinde Yunan Parlementosu’na yürümek isteyen eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı.

Selanik’te, Aristotelyos Üniversitesi önünde toplanarak Amerikan Konsolosluğu’na doğru yürüyüşe geçen eylemcilerle polis arasında da arbede yaşandı. Eylemde ABD Konsolosluğu önünde ABD ve Avrupa Birliği bayrağı yakıldı.

Patra’da da 17 Kasım yürüyüşü sırasında çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Polisin saldırılarına taş ve molotofla yanıt verildi.

Kemer sıkma politikalarına ve Avrupa Birliği’nin dayatmalarına karşı pankartların da taşındığı yürüyüşte faşizm karşıtı sloganlarla anti-kapitalist sloganlar birlikte yankılandı.


 

 

 

 

 

 

 
§