22 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/45

Tasfiyeci sürecin bir ürünü olarak Diyarbakır gösterisi
Davutoğlu Washington’da günah çıkarıyor
Yeni saldırı dalgası ve sendikalar
TMMOB’ye yönelik saldırılar sürüyor…
İzzetin Doğan AKP’den servet almış!
“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!”
“Polisin komplolarına izin vermeyeceğiz!”
Dershanelere mahkum eden eğitim sistemi değişmeli!
Faşist saldırılara eylemli yanıt
Baskılar bizi yıldıramaz!
Feniş işçileri direnişte kararlı
SİO’da MİB çalışanlarına saldırı!
Petrol-İş’e açık mektup...

TKİP’nin 15. yıl etkinliğinde yapılan konuşma...

Parti örgütlerinden mesajlar...
TKİP’nin 15. yıl etkinliğine sol örgütlerden mesajlar...
Bursa’da direniş, devrim ve özgürlük buluşması!
Etkinliklerle özgürlük, devrim, sosyalizm mücadelesine çağrı!
Yeraltı nehirlerimizin asi damarına! - H. Eylül
Alaattin Karadağ, katledilişinin 4. yılında anıldı!
Haiti halkı yine isyanda!
Fransız burjuvazisinin sömürgeci hevesleri 
Rusya-Mısır ilişkilerinde yeni dönem
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
25 Kasım’da Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye!
“Sömürünün olmadığı bir dünya mümkün!”
­­Elif Kaya ve Burcu Koçlu’dan emekçi kadınlara mektup
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Faşist saldırılara eylemli yanıt

 

EÜ’de faşist saldırı: 3 öğrenci yaralı

15 Kasım’da Ege Üniversitesi’nde utanç duvarını protesto etmek amacıyla yapılan yürüyüş ve basın açıklaması sırasında faşistlerle yaşanan gerginliğin ardından, akşam saatlerinde faşistler tarafından saldırı gerçekleşti.

Eylemden sonra bir grup faşist Edebiyat Fakültesi önünden dağılan kitleyi takip etmişti. Aynı faşist grup daha sonra yine toparlanarak Bornova Metro önüne geldi ve buradaki üç Kürt öğrenciye sopalarla saldırdı.

Saldırıya uğrayan Kürt öğrencilerden biri ağır yaralanırken, burnunun kırıldığı ve sırtında sopa izleri bulunduğu görüldü.

Devrimci ve ilerici öğrenciler, Ege Üniversitesi Acil Servis’e getirilen arkadaşlarının yanında toplandılar. Acil Servis’ten çıktıklarında da “Ege faşizme mezar olacak!” ve “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganlarını haykırdılar.

Ege Üniversitesi’nde faşistlere geçit yok!

Kürt öğrencilere yapılan faşist saldırıyı protesto etmek için 18 Kasım günü eylem düzenlendi.

Eylemin ardından Edebiyat Fakültesi’ne gelip sınava girmek isteyen 5 faşist, devrimci-yurtsever öğrenciler tarafından engellendi. 5 faşistten 3’ü kaçarken 2’si yakalanıp sorguya çekildi. İki faşist korkuyla Ülkü Ocakları başkanlarından MHP İlçe Teşkilatı başkanlarına kadar tanıdıkları herkesi aradılar. Fakat faşist beslemeler korkudan gelip arkadaşlarını dahi alamadı.

Bir saat sonra iki faşist bırakıldı. Polis gün boyu TOMA ve Akrep’le hazır bekledi. Devrimci-ilerici öğrenciler saat 16.30’da okuldan toplu çıkış yaptılar.

MÜ’de faşist saldırılara karşı eylem

Günlerdir birçok üniversitede süren faşist saldırılara karşı Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde bir eylem ve yürüyüş gerçekleştirildi. Önce İstanbul Üniversitesi ardından Marmara Üniversitesi ve en son Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Kürt öğrencilere karşı faşistler tarafından saldırılar gerçekleşmişti. En son Sivas’ta 6 Kürt öğrenci, saldırıya uğradığı halde tutuklanmıştı.

Tüm bu saldırılara karşı ve özelde Marmara Üniversitesi’nin tüm kampüslerinde devrimci, ilerici ve Kürt öğrencileri hedef alan faşist saldırılara karşı 20 Kasım günü eylem gerçekleştirildi. Öncesinde bildiri dağıtılarak çağrı yapılan eyleme İstanbul Üniversitesi Forumu da “Diren Marmara, Beyazıt seninle” ozalitiyle destek verdi. En önde Türkçe ve Kürtçe “Marmara faşizme mezar olacak” pankartının yer aldığı eylem kitlenin kampüs önüne gelmesiyle birlikte başladı. Eylemde ilk olarak basın metni okundu. Ardından üniversitede can güvenliği olmadığı ifade edilerek yönetimi protesto amaçlı kapıya baret bırakıldı.

Basın açıklamasının ardından kitle yolu trafiğe kapatarak sloganlarla Kadıköy Boğa heykeline doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında polis TOMA ve onlarca çevik kuvvet polisiyle kitleyi yakından takip ederek taciz etti. Önce anonslarla yolun trafiğe açılması istendi. Aksi takdirde müdahale edileceği tehditlerinde bulunuldu. Yol açıldığı halde takip devam ettirilerek kitle sindirilmeye çalışıldı. Polis takibinin boğaya kadar sürdüğü eylemde Gezi şehitleri anılırken Rojava halkının direnişi de selamlandı. Eylem boğaya gelinmesiyle sonlandırıldı.

Ekim Gençliği / İzmir - İstanbul

 

 

 

Devrimci gençlik faaliyetlerinden...

 

Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde bulunan Yıldız Amfi’nin ismi Kaldıraç okurlarının yaptığı bir eylemle Ali İsmail Korkmaz Amfisi olarak değiştirildi.

Bu talebin rektörlüğe iletildiği, rektörlüğün ise 10 bin imza toplanması durumunda amfinin ismini resmi olarak değiştirmeyi kabul ettiği belirtildi. Bununla ilgili imza kampanyası başlatılacağı açıklandı. Eyleme Ekim Gençliği okurları da destek verdi.

Ekim Gençliği Alaattin Karadağ’ı selamladı

Alaattin Karadağ, Beytepe’ye yapılan yazılamalarla selamlandı. “Alaattin Karadağ ölümsüzdür!” şiarı duvarlara yazıldı. Ekim Gençliği okurları özel güvenliklerin takip ve tacizlerine maruz kaldılar.

Ayrıca kütüphane önünde stand açan Ekim Gençliği okurları Kızıl Bayrak ve Ekim Gençliği dergisini öğrencilere ulaştırdılar. Günün sonunda ise merkez kampüste çadır kurarak direnişe başlayan Hacettepe taşeron işçileri ziyaret edildi. İşçilerle direniş üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Ankara’da Ekim Gençliği çalışmaları

Ankara Ekim Gençliği okurları hafta sonu Konur Sokak’ta açtıkları stand ile gençliğe Ekim Gençliği dergisini ulaştırdılar.

18 Kasım’da Hacettepe işçilerine yönelik yaşanan saldırı ve ODTÜ’deki grev için hazırlanan afişler ODTÜ’de yaygın bir şekilde kullanıldı. Afiş çalışması ile işçi eylemlerine sahip çıkma ve örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Bunun yanı sıra okulun birçok yerine “Direnen işçiler yenilmezler!” şiarlı Ekim Gençliği yazılamaları yapıldı. Açılan standda ise öğrencilerle sohbetler edildi.

Yine 18 Kasım günü Ankara’nın farklı üniversitelerinden Ekim Gençliği okurları biraraya gelerek Hacettepe işçilerini ziyaret ettiler. Yaşanan süreç üzerine yapılan sohbetlerde direnişi üniversitelere yaymanın önemi üzerine duruldu. ÖGB saldırısı sırasında orada bulunan Ekim Gençliği okurları işçilerle yaptıkları sohbetlerde bu saldırıların ilk olmadığı, üniversitelerde her açılan standda, asılan afişte ÖGB saldırısının yaşandığını anlattılar.

Ege Üniversitesi’nde faaliyet

Genç komünistler 19 Kasım günü erken saatlerden itibaren Öğrenci Çarşısı’nda masa açarak Gezi tutsağı Burcu Koçlu’nun serbest bırakılması için imza topladı. Sınav dönemi olması sebebiyle kampüste yoğunluk olmamasına rağmen onlarca imza toplandı.

Ayrıca, 24 Kasım günü, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle yapılacak yürüyüşe çağıran pankartlar asıldı. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin istatistiksel verilerinin bulunduğu pankartlar kullanıldı.

Son günlerde kampüste faşist saldırılar yoğunlaşırken devrimci ve ilerici öğrenciler saldırılara karşı mücadeleye devam etti. Kampüsün dört bir yanına faşizme geçit verilmeyeceğini anlatan çeşitli afişler yapıldı.

Ekim Gençliği / Ankara-İzmir

 

 

 

 

 
§